Jump to content

Featured Replies

Posted

kako se resava pitanje rumunske vize (cuo sam da kosta 50 evra)?

Jutros sam cuo na RTS-u da rumunska viza kosta 30 evra, kao i da se do pre samo dve godine u Rumuniju ulazilo sa licnom kartom.? ::crazy:

kako se resava pitanje rumunske vize (cuo sam da kosta 50 evra)?

Jutros sam cuo na RTS-u da rumunska viza kosta 30 evra, kao i da se do pre samo dve godine u Rumuniju ulazilo sa licnom kartom.? ::crazy:

pre desetak dana sam zvao ambasadu i rekli su mi da je viza 40 evra? :psuje:

sumnjam da su promenili cenu za nekoliko dana... na rts-u su pre mesec dana takodje rekli da avionska karta do Hong Konga preko Londona kosta 4500 evra.....? :bang: i sta reci dalje.....

• Author

Ne znam sta su umislili ti Rumuni. Nedavno se jedan Australijanac, HC-ovac, uputio ka Madjarskoj iz Turske i hteo je da prodje kroz Rumuniju. Ali ipak je morao da ide preko Serbije jer mu je za Rumuniju bila potrebna viza? :bag:

Ne znam sta su umislili ti Rumuni. Nedavno se jedan Australijanac, HC-ovac, uputio ka Madjarskoj iz Turske i hteo je da prodje kroz Rumuniju. Ali ipak je morao da ide preko Serbije jer mu je za Rumuniju bila potrebna viza? :bag:

ma utripovali da su sad nesto jer su kandidat za eu... pih Kao crkose Srbi da u Rumuniju idu....  :ll:

A do pre dve godine je moglo s licnom kartom na malogranicnim prelazima, kao i kad smo im nosili osnovne namirnice i prodavali jer toga nije bilo u njihovim prodavnicama... Ja sam tada jednom i bio u Zombolju, i mislim da je to najsiromasnije i najjadnije mesto koje sam ikad video. Mozda se sad i nesto promenilo, ali sa dna se ne moze bas tako brzo na gore..; sad im kao vise ne trebamo, pa su uveli jednostrano vize bez najave; jos bolje, manje sansi da nam prenesu pticji grip.... ma ko ih shisha  :-D

Ja nemam nameru da idem u Rumuniju dok ne promene politiku. Dok se svi integrisu, oni se dezintegrisu. Bugari nam jos nisu uveli vizu, a i kad je uvedu, bice besplatna. Hrvati sa kojima smo bili u ratu mi nisu ni pogledali pasos kad sam prelazio granicu. Istocno Slovenska braca pocinju da daju gratis vize, Madjari daju gratis vize...

Nekad je to bila prijateljska zemlja, bilo je cesto raznog prevoza, a danas postoji samo jedan voz koji ide za Bukurest... Sramota...

Ja nemam nameru da idem u Rumuniju dok ne promene politiku. Dok se svi integrisu, oni se dezintegrisu. Bugari nam jos nisu uveli vizu, a i kad je uvedu, bice besplatna. Hrvati sa kojima smo bili u ratu mi nisu ni pogledali pasos kad sam prelazio granicu. Istocno Slovenska braca pocinju da daju gratis vize, Madjari daju gratis vize...

Tako i ja mislim. Dok ne daju za dzabe, necu ni da idem!  nono

sad im kao vise ne trebamo, pa su uveli jednostrano vize bez najave

Dok se svi integrisu, oni se dezintegrisu

do pre samo dve godine u Rumuniju ulazilo sa licnom kartom

Mo?emo mi da se sećamo vegeta pohoda na Temi?var kolko oćemo, činjenica je da je to davna pro?lost i da je sad Rumunija ozbiljan kandidat za EU, a Srbija je daleko iza. Kolko ja kapiram, zato nam i jesu uveli vize, da bi se prilagodili nekom evropskom adetu, dakle ipak je u pitanju korak ka integraciji. Zato će i Bugari da nam uvedu vize, a kolko će to da ko?ta, pa videćemo. Ni za Rumune nismo unapred znali kolko će da naplaćuju :wink:.

Ja sam juna predpro?le godine (20 dana pred uvođenje vize) bio na Karpatima (imam pečat u paso?u, niko nije pominjao lične karte ni tad), i meni dosta. Sad za juli planiram nekoliko dana na Rili, dok jo? nije kasno :wink:.

kad smo im nosili osnovne namirnice i prodavali jer toga nije bilo u njihovim prodavnicama

Ama nije im niko nosio humanitarnu pomoć.

Dolazim iz grada blizu Rumunske granice i jako se dobro secam da su mama i baka svakog meseca ishle u Rumuniju nosile hranu a za uzvrat su dobijale stvarno kvalitetnu garderobu i tkanine i kupovale su raznorazne keramicke figurice i ko zna sta josh... Tamo je bilo svega ali osnovnih namirnica i stvari za licnu higijenu ni traga a sve ostalo narod nije imao para da kupi. Mi smo za njih bili truli bogatashi.  :-o

toliko...

Dolazim iz grada blizu Rumunske granice i jako se dobro secam da su mama i baka svakog meseca ishle u Rumuniju nosile hranu a za uzvrat su dobijale stvarno kvalitetnu garderobu i tkanine i kupovale su raznorazne keramicke figurice i ko zna sta josh... Tamo je bilo svega ali osnovnih namirnica i stvari za licnu higijenu ni traga a sve ostalo narod nije imao para da kupi. Mi smo za njih bili truli bogatashi.? :-o

toliko...

a sada su u rumuniji ogromne fabrike za proizvodnju deterdzenata, sampona i ostalih sredstava za licnu higijenu za ceo region....samo pogledajte nalepnice i sve ce biti jasno..... a cinjenica je da grabe napred i ako mene pitate i treba da nam uvedu vize jer nasi nesretni politicari nisu u stanju vec tri godine da u uspostave konrolu granica sa policijom a ne sa vojskom..... a to je najbitniji uslov za belu listu... a tome je veci ovde x puta pricano

Dolazim iz grada blizu Rumunske granice i jako se dobro secam da su mama i baka svakog meseca ishle u Rumuniju nosile hranu a za uzvrat su dobijale stvarno kvalitetnu garderobu i tkanine i kupovale su raznorazne keramicke figurice i ko zna sta josh... Tamo je bilo svega ali osnovnih namirnica i stvari za licnu higijenu ni traga a sve ostalo narod nije imao para da kupi. Mi smo za njih bili truli bogatashi.  shocked

toliko...

Jes, BILI  :wink:.

Sećam se i ja, i moja keva je furala čak iz Bogatića za Temi?var i Lugo?, ali to je DAVNA PRO?LOST. A svi se odlično sećamo ?ta se kod nas izde?avalo u međuvremenu. I da su oni odradili 89e  clap ono ?to smo mi pomalo odradili tek 00e  :bag:. I bojim se da bismo trebali malo da ?ivimo u sada?njosti i da znamo gde smo  :veselo.

Dolazim iz grada blizu Rumunske granice i jako se dobro secam da su mama i baka svakog meseca ishle u Rumuniju nosile hranu a za uzvrat su dobijale stvarno kvalitetnu garderobu i tkanine i kupovale su raznorazne keramicke figurice i ko zna sta josh... Tamo je bilo svega ali osnovnih namirnica i stvari za licnu higijenu ni traga a sve ostalo narod nije imao para da kupi. Mi smo za njih bili truli bogatashi.? shocked

toliko...

Jes, BILI? :wink:.

Sećam se i ja, i moja keva je furala čak iz Bogatića za Temi?var i Lugo?, ali to je DAVNA PRO?LOST. A svi se odlično sećamo ?ta se kod nas izde?avalo u međuvremenu. I da su oni odradili 89e? clap ono ?to smo mi pomalo odradili tek 00e? :bag:. I bojim se da bismo trebali malo da ?ivimo u sada?njosti i da znamo gde smo? :veselo.

Ma ok je to sve, Rumunija je napredovala, mi smo nazadovali i tako to. Meni samo nije jasno, ako su Madjari cekali poslednji trenutak da nam uvedu vize (pred samo stupanje u EU) i jos su besplatne, a Bugari nam jos nisu uveli (i oni ce al kad udju), a u istoj su poziciji kao i Rumunija, sta se onda oni busaju i uvode nam vize dve godine ranije??? I sto nisu za dzabe, ako su ih vec uveli? Nije lep komsijski potez. A usput, Rumunija je jos jedina susedna zemlja s kojom nikada nismo ratovali. Znam ja da moraju da nam uvedu kad udju u EU , ali jos nisu usli!!!! To je poenta ove diskusije. Covece, poljska viza je besplatna i sirijska, a rumunska nije  :maddd:

Covece, poljska viza je besplatna

Jes, u poslednjih mesec ipo dana. A jesi čitao kako je zimus Ralić i?ao u Poljsku ? Vidi https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=44.0 (pričica je i inače genijalna, krivo mi je ?to vam je Igor ispisao dosta kratku i ?turu verziju).

sta se onda oni busaju i uvode nam vize dve godine ranije??? ... Nije lep komsijski potez ... To je poenta ove diskusije

Okej, ali avaj, ko jo? očekuje neko čovekoljublje u politici ?

A ja sam reagovao pre svega na ideje o tome kako smo mi baje ipo za Rumune, a oni nama tako. To mi jednostavno deluje suvi?e detinjasto.

? Premestih ovaj topic, pošto se priča razvila u sasvim drugom smeru od padobranstva i paraglajdinga... :)

Okej, ali avaj, ko još očekuje neko čovekoljublje u politici ?

Lepo primećeno, ali ipak smo ljudi... a ljudi su... jel, takvi kakvi su... svi mi znamo da nema ničega ličnog u politici, ali posle tretmana u grčkoj ambasadi želeo sam da ih sve spali Zevsova munja... ako te već neko šikanira na nacionalnoj osnovi, tj zato što si pripadnik jednog naroda, a ne drugog, treba dosta napora da to doživiš na nekoj drugoj osnovi, multinacionalne kompanije, kapital, trustovi, maloumlje, svašta je iza politike, ali to nam ipak ne pomaže da osetimo razumevanje za zemlje koje nam uvode paprene vize a ne moraju, sad, zašto, ne možemo znati, dal da bi se dodvorili, dal zato što svaka zemlja, kao i čovek, čim malo stane na noge, počne da natura nekakav fašizam, to se nas uostalom ni ne tiče.

Pre par godina sam saznao da Grci uglavnom pojma nemaju šta se dešavalo u njihovoj ambasadi, ni ne sanjaju kako se sa"bratskim narodom" tamo postupa, ne kažem da bi nešto preduzeli da znaju, al opet, ne možemo sad mrzeti Grčku ili Rumuniju zbog toga što rade njihovi političari, iako su političare birali oni, al eto i mi već odavno biramo naše a ipak nam nešto ne polazi za rukom da se sa njima poistovetimo? :sh

Uostalom, znate li kako je Turcima ili Egipćanima teško da dobiju vizu za Srbiju, treba pozivno pismo, itd... a nedavno mi jedna Ukrajinka reče da je platila nešto tipa 20 evra za srpsku vizu...

I sta bi na kraju s tom vizom na granici za 5 evra? Jel to buva?

i ajd da ne ostanu skroz ocrnjeni, rece mi neko da za studente uvek vizu daju besplatno, naravno ako ides iz studentskog razloga  shtrumpf

• 4 weeks later...

Iako misli da su vize glupost, uopste ne vidim krivicu na rumunskoj strani, vec na nasoj strani, jer se nasi nesposobni politicari ne bave tom temom, kao sto je slucaj i sa ostalim problemima koji uticu na nas svakodnevi zivot. Nazalost, vize ni nece uskoro stici na dnevni red, jer je interesantnije baviti se kosovskom bitkom i slicnim glupostima...Ja licno nemam problem sa vizama (imam dva pasosa), ali me pogadja sto ne mogu nigde putovati sa svojim prijateljima. A price o zaostalosti Rumunije su besmislene. Pre perioda Ceausescua Rumunija je bila daleko razvijenija od Srbije u svakom pogledu, onda se desilo sto se desilo i oni su, za razliku od nas, raskrstili sa prosloscu i idu napred. Npr. u Temisvaru ima samo 2% nezaposlenih. Obozavam Rumuniju i bez obzira na vize, preporucujem svima da je istrazuju...

• 2 months later...

Na ovoj stranici sam procitao dosta negativnih misli na temu Rumunije i viza, i stvari kao: necu da idem dok na bude za dzabe. Svi koji misle ta ko grese !!!

Kao prvo mi (mislim globalno kao drzava, ili sta vec) smo krivi za vize i za zatvor u kome zivimo

Kao drugo, ako ne odete propusticete mogo toga.

Ovog leta sam bio dva puta u Rumuniji po dve nedelje, proputovao sam je celu od A do S. Veoma lepa drzava, jako ljubazni ljudi, prelepa priroda, gradovi, tvrdjave, zamkovi,... mogao bih da nabrajam u nedogled. Dosao sam cak do toga da razmisljam da mozda odem tamo da zivim neko vreme, mozda mi posluzi kao odskocna daska za buducnost, kada se pridruze uniji.

Sve u svemu procedura (naravno balkansko-prevarantska) za dobijanje viza je sledeca:

1. Rezervisete hostel, bilo koji-najjeftiniji koji nadjete, putem interneta za tacan broj dana od datuma do datuma, kada zelite da budete tamo. Prilikom rezervacije placate 10% karticom. Znaci ako nadjete hostel za 7-8 eur za noc, za 12-13 dana placate 10eur. Ostatak bi trebalo da se plati kada stignete u hostel. Odstampate potvrdu o rezervaciji.

2. Uradite putno osiguranje za tacan broj dana od datuma do datuma, kada zelite da budete tamo. Ja sam to radio u DDOR-u. Izaslo me je oko 10eur.

3. Izvadite iz firme potvrdu o zaposlenju, ili ako ste ucenik, potvrdu o pohadjanju skole, studija,...

4. Odete u konzulat u BG, popunite formular, odete u KOMERCIJALU BANKU (mora biti bas ta) i platite 40 ili 75eur (zavisi da li trazite vizu za 1 ili vise ulazaka).

5. Vratite se u konzulat, predate papire, pasos i 1 sliku. Dobijete termin kada da dodjete po vizu (obicno je 2-3 dana)

6. Kada dobijete vizu, odete kuci, nazovete hostel koji ste rezervisali (broj telefona je na potvrdi koju ste odstampali), i jednostavno otkazete hostel. Ne trebaju vam nikakvi glupavi izgovori. Uglavnom su vlasnici hostela nacisto zasto otkazujete.

Verujte mi da mi uopste ne pada tesko odraditi sve ovo, niti mi se cini skupo u poredjenju sa sengenskim vizama, koje je komplikovanije dobiti neko otputovati na mars.

Sve u svemu imao sam dva predivna letovanja ove godine u Rumuniji, upoznao sam mnogo veoma prijatnih ljudi, i siguran sam da cu Rumuniju posetiti ponovo, bar u proputovanju, ako ne ove ali sledece godine sigurno.

Dobrodosao na forum? clap

Verujte mi da mi uopste ne pada tesko odraditi sve ovo, niti mi se cini skupo u poredjenju sa sengenskim vizama, koje je komplikovanije dobiti neko otputovati na mars.

Definitivno gresis sto mislis da je lakse i jeftinije dobiti rumunsku nego sengensku vizu. Sengenska kosta 35 evra bez obzira koliko ulazaka trazis a i placa se na licu mesta. Tako rumunska, koja je za jednu zemlju, ispada skuplja nego sengenska sa kojom imas pristup u 12 minimum. Ceska viza je besplatna, kao i madjarska!!!!

Sto se tice papira je sve ocigledno isto samo sto kod rumuna ocigledno prolaze takve rezervacije. Isto ti je potrebno pozivno pismo.

POdseticu te na samo jednu stvar : vec nekoliko godina su i rumunija i bugarska na beloj listi. Rumunija vise od godinu dana naplacuje vize skuplje od evropske unije, a bugarska nista ne trazi! Naravno sve se menja 1. januara.

Delimicno si upravu, samo sto ti za sengen treba i garantno pismo, a to je vec malo za****na stvar. Ja sam ove godine trazio od nekoliko daljih i blizih rodjaka da mi posalju, i svi su me na lepsi ili malo manje lepsi nacin odbili, posto se plase rizika koje preuzimaju na sebe. Ja sam hteo da proputujem nekoliko zemalja motorom, ali su oni smatrali da je za njih previse tako nesto. Svi su govorili kao: "sta ako napravis neku glupost u Francuskoj ili Italiji. Mnogo bi nas to kostalo. Idi ti lepo na veeeliku srpsku moto turu". Mozda samo ja imam lose iskustvo, ali ta varijanta sa garantnim pismom me uzasno nervira. Kao da cemo osiromasiti jadnu nemacku ili neku drugu zemlju ako slucajno navucemo kijavicu dok smo tamo.

• 2 weeks later...

Delimicno si upravu, samo sto ti za sengen treba i garantno pismo, a to je vec malo za****na stvar.

Za turisticku sengen vizu ti ne treba pozivno ili garantno pismo ako si bilo gde regularno zaposlen.Za studente ne znam.

ovo mora da je neka novina, hajde malo objasni to

Nije nikakva novina.

Za turisticku vizu ti treba

Potvrda iz nemanjine da si zaposlen(ima poseban salter za to-nama guzve...10 minuta max da sve zavrsis)

fotokopija radne knjizice i original na uvid

par dokumenata koje ti izdaje tvoja firma na memorandumu(plata,period godisnjeg odmora i sl.)

vaucer o uplacenom aranzmanu ili rezervacije hotela i transporta

Mozda jos neka glupost,ali generalno to ti je to.

ovo ti pricam o italijanskoj ambasadi.

Za ostale ne znam,ali ne verujem da se nesto razlikuje.

http://www.ambbelgrado.esteri.it/Ambasciata_Belgrado

Odes na listu dokumenata,ispostujes sve sto pise za tvoju kategoriju i dobijes vizu.

Vize kad ides nekome u posetu,tj kad neko garantuje za tebe su uvek problematicne jer se plase emigriranja.

• 1 month later...

vaucer o uplacenom aranzmanu ili rezervacije hotela i transporta

e ovo je problem !!!

1. ja putujem o sopstvenom prevozu t.j. motorom

2. nikad ne znam kada cu gde biti, idem samo na grubom planu a sve ostale odluke donosim u letu

3. nikad ne znam gde cu nociti, to moze biti auto-kamp, hostel, hospitalityclub... ali kad i gde, ni ja nemam pojma. Ne znam ni kojim redosledom cu nizati drzave a kamoli gradove. Jednostavno kada mi se nesto svidi ili bilo sta , stanem i tu ostanem noc, 2 dana, 5 dana nikad ne znam

a ti probaj da samo formalno rezervises hotel/ hostel. valjda tako ide. a, drugari?

• 4 weeks later...

Jeeee ... samo nek bude istina  :-)

:

"15:45 - Sporazum o viznom re?imu između Srbije i Rumunije biće izmenjen nakon ulaska Rumunije u Evropsku uniju. Ovo je u intervjuu za BBC izjavio rumunski ambasador u Beogradu, Jon Makovej.

Građani Srbije će dobijati besplatne rumunske vize, na godinu dana i sa vi?e ulazaka. Sličan sporazum je Srbija već potpisala sa Bugarskom. Do sada su dr?avljani Srbije rumunsku vizu plaćali 40 evra, a isto je va?ilo i za građane Rumunije kada su obezbeđivali vize za Srbiju. (SEENAPB)"

Pa cemo i na tu stranu moci...

:mrgreen: