Jump to content

Featured Replies

Posted

Blago Beograđanima... Mi imamo ulične svirače, ali ni ovo nije "za bacanje".  ;)

"Multidisciplinarni događaj Afričko selo – Nedelja kulture Južnoafričke Republike (South Africa Village) će kroz niz izložbi, koncerata i pratećih programa Beogradu i regionu predstaviti kulturnu, turističku i poslovnu ponudu Južnoafričke Republike. Manifestacija će obuhvatati dve izložbe vizuelne umetnosti, predstavljanje umetničkih zanata u okviru prodajne izložbe primenjene umetnosti, predstave Zulu nacionalnih plesova, koncerte, kao i prezentaciju južnoafričkog turizma i privrede."

http://www.museumofafricanart.org/sr.html

"Afričko selo" je najgora manifestacija koju sam u životu posetio. Sastoji se od desetak tezgi, od kojih su neke prazne, a ostale spadaju u dve kategorije.

Tezge prve vrste prodaju preskupe "afričke" kič suvenire (čaša za vino sa metalnim stalkom u obliku slona; lampa sa postoljem od nojevog jajeta; korpe od upletene plastike; plastične trubice; jastuk sa odštampanom velikom crno-belom fotkom nekih crnačkih ratnika, itd) koje sasvim lepo možete da kupite i po kineskim radnjama. Dakle, veoma ružni, nekvalitetni suveniri, i to po astronomskim cenama.

Tezge druge vrste predstavljaju određene južnoafričke firme. Centralni deo "hale" u kojoj se sve to nalazi zauzima tezga južnoafričke kompanije za prodaju nadgrobnih spomenika. Na njoj je veliki plazma ekran na kome se smenjuju slike nadgrobnih spomenika. Uzeo sam i njihov prospekt, ako neko želi. Druga tezga je neka južnoafrička turistička agencija koja organizuje preskupe safarije. I tako dalje.

Pitao sam neke likove, koji su imali akreditacije, da li je to sve, i rekli su da nije, nego će biti i ples Zulu ratnika. Onda sam pitao da li postoji još nešto sem plesa Zulu ratnika, pošto je događaj predstavljen kao "dani južnoafričke kulture". Pitao sam gde je kultura, a oni su mi rekli da tu zapravo i nema kulture, nego da to služi da se neke firme predstave našem tržištu (recimo ona što prodaje nadgrobne spomenike).

Na jednom zidu je visilo dvadesetak lobanja nekih životinja sa rogovima, jedna bodljikava naduvana riba kakva se može kupiti u svakom turističkom gradiću u Grčkoj, i jedna preparirana slonova noga.

Muzika - rep.

U programu nema apsolutno ničega osim nastupa Zulu plesača, koji nastupaju svaki dan, dva puta dnevno. Uzeo sam taj program, kao kuriozitet. Dakle, za svaki dan je napisano samo to i ništa više.

Ukratko, mislim da je u pitanju neko pranje para, ili neka slična mutljavina. Nije bilo ni govora o nekakvoj Africi, kulturi, i svemu onome što su najavili i što piše po flajerima i brošuricama koje se tamo mogu uzeti... Toliko sam se iskreno zaprepastio, da sam rekao onim likovima sa akreditacijama kako bih ja tako nešto mogao da sklepam za dva sata, a oni su se još i uvredili...

Ja sam sutra u BG pa sam kontao da odem, ali s obziram na tvoje impresije, nešto se predomišljam...  :?

Jesi li video taj ples Zulu igrača? Na šta to liči i koliko traje? Da li vredi ići samo zbog toga?

Milos (naumche sa foruma) i ja smo takodje bili danas na tom "dogadjaju". Necu nista dodatno reci, osim da sam i ja Milosu napomenuo da je u pitanju verovatno neko pranje para. Od reci do reci potpisujem ovo sto je Lazar napisao. Stvarno nemojte gubiti vreme i ici tamo.

Mrgude, ako hoces da gledas taj Zulu ples, toplo ti preporucujem da ga odgledas na Youtube-u. Originalniji je i neces se preznojiti u zagusljivoj sali, kao mi danas.

Hvala na savetu. :)

Potražiću na Youtubu svakako...

Odoh onda da vidim Džinove Patagonije.

Inace, tražio sam na forumu, i o toj izložbi nisam našao ništa.  :?

Napisaću ja kad se vratim, osim ako se desi nesto neocekivano pa ne odem.  :D

Mislim da je ulaznica za dinosaurse 800 din? Razmišljao sam da idem tamo već neko vreme, kažu da je dobro.

mislim da je 450din za odrasle, hocu i ja da idem. koga ne mrzi, nek odeli temu da imamo posebnu za dzinove :)