Followers 0

trenutna situacija na Kipru

9 posts in this topic

Zdravo svima, zanima me trenutna situacija na Kipru, usled izbijanja rata. Po informacijama po portalima kod nas, deluje da će prihvatati Palestince? 
Trebalo bi da putujem turistički na mesec dana u Larnaku, ceo novembar, ali se razmišljam da li da otkazujem putovanje...
Ako ima nekog da podeli informacije, bio bih zahvalan.

6 hours ago, djokatore said:

Zdravo svima, zanima me trenutna situacija na Kipru, usled izbijanja rata. Po informacijama po portalima kod nas, deluje da će prihvatati Palestince? 
Trebalo bi da putujem turistički na mesec dana u Larnaku, ceo novembar, ali se razmišljam da li da otkazujem putovanje...
Ako ima nekog da podeli informacije, bio bih zahvalan.

Kipar je ostrvo, nije u Izraelu ili Palestini...ne vidim kakve oni veze imaju sa tim ratom, a jos manje kakve bi turisti imali veze...odakle si, sa Balkana ili iz Danske? Cisto pitam, jer ljudi koji su rodjeni i ziveli u nekim skroz uredjenim zemljama, tzv. zemljama u rukavicama, imaju malo vise strahova od nekih nepredvidjenih okolnosti, nego npr. neki Balkanci koji zive u ratu maltene  oduvek...

@bam-bam nisam ni ja mislio da imaju dok nisam video da ih provlače po vestima kao mesto gde bi bilo potencijalno utočište za migrante, da to ima veze sa UN zonom na Kipru itd. 
Iz Srbije sam, i baš zato i pitam jer kod nas informacije uglavnom kasne.
Kad se gugla "cyprus travel" i odaberu se vesti, svi redom pišu o tome, otuda i moja briga.

1 hour ago, djokatore said:

@bam-bam nisam ni ja mislio da imaju dok nisam video da ih provlače po vestima kao mesto gde bi bilo potencijalno utočište za migrante, da to ima veze sa UN zonom na Kipru itd. 
Iz Srbije sam, i baš zato i pitam jer kod nas informacije uglavnom kasne.
Kad se gugla "cyprus travel" i odaberu se vesti, svi redom pišu o tome, otuda i moja briga.

ne vidim kako bi utociste za odredjen broj izbeglica ( koji se sigurno nece brojati u desetinama ili stotinama hiljada jer tesko da toliko  ljudi moze da se u kratkom vremenu prebaci brodovima) moglo da utice na godisnji odmor na kipru

Mogao bi poslati neke linkove sa tim vestima umesto da guglujemo pa sami da tumačimo, ali zvuči mi ko naša klasična žuta štampa. Za početak UN buffer zona uopšte ne bi bila pogodna za organizovanje bilo kakvih kampova za izbeglice što znači da bi morali ili Kipar (čitaj EU) da ih prihvate ili Turci.
Čak i da se u nekim magičnim uslovima to i dogodi, kao što @bam-bam rekao logistički poduhvat prebacivanja te količine ljudi brodovima uopšte nije mala stvar, posebno ako se ima na umu da nijedna ni druga strane nema nameru da uopšte ozbiljnije pregovara o nekom primiriju.

1 hour ago, deleter said:

Mogao bi poslati neke linkove sa tim vestima umesto da guglujemo pa sami da tumačimo, ali zvuči mi ko naša klasična žuta štampa. Za početak UN buffer zona uopšte ne bi bila pogodna za organizovanje bilo kakvih kampova za izbeglice što znači da bi morali ili Kipar (čitaj EU) da ih prihvate ili Turci.
Čak i da se u nekim magičnim uslovima to i dogodi, kao što @bam-bam rekao logistički poduhvat prebacivanja te količine ljudi brodovima uopšte nije mala stvar, posebno ako se ima na umu da nijedna ni druga strane nema nameru da uopšte ozbiljnije pregovara o nekom primiriju.

mislio sam da ne bude reklamiranje, ali evo:

https://consent.yahoo.com/v2/collectConsent?sessionId=3_cc-session_93d6ca40-345b-4032-b7ef-a48ce97f3040
https://www.thetimes.co.uk/travel/advice/cyprus-travel-is-it-safe-to-visit-and-whats-the-latest-advice
https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2023/10/15/US-offers-Americans-in-Israel-evacuation-by-sea-from-Haifa-to-Cyprus
https://cyprus-mail.com/2023/10/15/hundreds-demonstrate-in-larnaca-to-support-palestinians/

delim ja vaše mišljenje, ne mislim da će biti navala, samo se brinem da situacija u toku novembra ne eskalira pa da na pola odmora razmišljam o vraćanju nazad
hotel još nisam platio, kartu preko wizzair flexa mogu da otkažem, zato razmatram šta mi je činiti

pa ako Times kaze da je sigurno, onda je sigurno hahah...

Za njih nije bilo sigurno ni putovati u Kinu jer je tamo komunisticki rezim 😂😂, a da ne pricamo o Srbiji...mi smo jeli malu decu slucajno zalutalih  turista bar do 2002..a onda i dosta puta posle toga

Edited by bam-bam

On 10/17/2023 at 10:57 AM, djokatore said:

kartu preko wizzair flexa mogu da otkažem, zato razmatram šta mi je činiti

ali možeš dobiti samo wizz kredit, osim ako ja nešto nisam propustio i oni su menjali stvari. (nisam još popio kafu, misleh da je ovo ista ona tema oko kredita, pošto mi nije bio cilj da trljam so na ranu ili govorim očigledno

drugo, možda sam slep ali ne vidim u ovim linkovima apokaliptičke scene da će da sele obične ljude iz gaze, nego vrlo specifične grupe iz izraela generalno, što je totalno druga stvar (osim ako ovaj yahoo članak koji ne mogu da otvorim ne priča o apokaliptičkim scenarijima tog tipa, u tom slučaju mea culpa flowers::.

treće, dovoljno je velik kipar a i meni je lepša druga strana kod Pafosa i Limasola, ima li baš neki specijalni razlog da budeš u Larnaci (koja je opet meni lično najmanje privlačna od svega tamo), ako se već brineš oko ovakvih stvari.

ako ti je strah da će ovo biti slično onim scenama na grčkim ostrvima kada su turci puštali migrante, stvarno teško vidim sličnu situaciju na kipru

Edited by deleter

Hvala @deleter i @bam-bam na pomoći, rešio sam ipak da otkažem put, jer su počele već i ovakve vesti a tek je nekoliko dana prošlo:
https://cyprus-mail.com/2023/10/23/uk-foreign-office-updates-cyprus-travel-advice-over-political-demonstrations/

U suštini rešio sam da promenim destinaciju i odem na Maltu, ujedno iskoristim WizzAir kredit :)
Za Kipar ću sačekati 2024.