Jump to content

Featured Replies

Posted

napoli_mala.jpgBezvlašće, veselje, gužva, umetnost, haos, lepota, raspadanje, razapet veš svuda unaokolo, suludi ljudi, napetost u vazduhu, sjaj i beda velegrada... A nad njim se uzdiže gradiozna prirodna bomba, napuljska alfa i omega: Vezuv!

Autor: Nenad Prodanović
Pročitajte ceo tekst

Kao po obicaju :dance: i u dobro prepoznatljivom stilu :kamp: Suvisno bi bilo izdvajati bilo sta iz ove fenomenalne price, pa cak i picu kod Mikelea ;)

Stil pisanja je stvarno jedinstven... klanj::

Sjajna prica,naravno! E a gde su tu one zgodne 'talijanke i 'talijani?! Ja sam jednom prilikom upoznala dva mladica iz Napulja...ali oni samo italijanski,a ja samo srpski...pa to sporazumevanje nikako nije islo...steta ;) :zvizhd:

Zanimljiva prica o jednom od najzanimljivijih gradova na svetu. Bravo clap.gif' alt=':clap:'>

Fino, prava papazjanija od svega i svačega :) Samo, ja na ovim fotkama ne vidim te rasturene ulice koje toliko pominješ! Sve mi deluje fino i skockano.

Nismo slikali te raskopine, posto uopste nisu zanimljive, samo zahrđala ograda i iza bageri, ko Nova Detelinara u NS... A u onom problematičnom delu grada, noću, međ agresivnim klincima koji ti dobacuju, nije baš preporučljivo ni zaustavljati se previse, a ne vaditi aparat i slikati, jel :)

:)

Sjajno ispricano...cula sam zanimljive price o Napulju, a skoro sam gledala i film Gomora o njihovoj mafiji, lud narod :)

• 1 month later...

jao, divno, uzbudljivo, intrigantno i sve tako!

a potpuno me je iznenadio našminkani lav! prosto mi dosad nije palo na pamet da se može pošarati markerom i po nekom tako drevnom umjetničkom artefaktu =) Definitivno je svako umetničko delo otvoreno za nova tumačenja od strane publike.

• 4 years later...

Super priča o jednom od najlepših gradova sveta! :D

Ne znam kako mi je ovaj putopis promakao? I sam sam pomislio kako bi bilo lepo da neko napise nesto o Napulju koji je stvarno jedan od najinteresantnijih gradova.

Napulj- grad u kome je anarhija trijumfovala.

Bas sam pre neki dan sedeo u bircuzu oko luke, kod Antonija, gazde i konobara- koji kaze da prica skoro sve jezike na svetu, jeo picu kao pravi i ispijao pivo od 660 mililitara. 660 mililitara, u staklenoj flasi- zeleni nastro azurro!

Respekat! U danasnje vreme su poceli da sluze sramna piva od 0,20 l po kafanama u svetu, a ponegde i u Srbiji. Ali ne kod Antonija...

Kakav grad, kakvi ljudi...

Setimo se filozofije mog drugara Richarda Blaira rodjenog napolitanca- "smoke, smoke, smoke, drink, drink- die".

Poslednji put kada sam otisao sa njim u provod smo zavrsili tako sto je udarao pesnicom u zid...

Obavezno obici, popiti pivo, pojestii picu, stipnuti devojku za guzicu, ne dozvoliti napolitancu da stipne tvoju devojku za guzicu... Pravila su jasna.

tri puta sam bila u Napulju, ali meni jednostavno nije "seo" taj grad. PRvi put sam bila ybog onog "vidi Napulj pa umri", a druga dva puta da se uverim u svoj stav da mi se grad ne dopada, u smislu da li sam sto propustila....Putopis je odlican, ali meni se Napulj nije svideo i jedan je od retkih italijanskih gradova u koji se necu vracati

• 2 weeks later...

Bez brige ljudi, u Napulju je sve kao i uvek.

Ono sto se meni posebno svidja je stil odvevanja Napolitanaca.

Setimo se dobrog starog Carlsa Bukovskog koji je rekao stil je odgovor na sve.

Mama mia, pa ti ljudi ce da obuku bilo sta da nadju u ormaru (ne samo u ormaru- i na podu, zavesu mozda, nekakve bunde, garderobu osobe pored koje se probude posle zurke, da se obaviju novinama, plasticne naocare...)

Dok smo cekali red da udjemo Kod Mikelea na picu- prosao je pored nas mladic u dzinsu, klompama i potpuno iscepanoj majici. Takoreci- samo su dva rukava ostala od majice.

I znate sta je onda uradio?

....

....

ovde ostavljam malo prostora da prica dobije na dramaticnosti

....

....

Nista posebno, samo je prosao pored nas i rekao bodjorno tuti.

Stil je odgovor na sve...

Kod Mikelea je i dalje sve o starom. Cekali smo oko 45 minuta da udjemo. Ne znam da li je najbolja pica na svetu- ali je atmosfera neprevazidjena.

Sluze samo Margaritu i Marinaru, kao sto je Nenad vec rekao, vodu, koka-kolu, fantu i pivo.

Plocice na zidovima, plasticne case, baba sera, konobar koji te ne ferma dva posto...

Da je Cane iz grupe Patibrejkers ikada bio Kod Mikelea, sigurno bi se dobro proveo.

Evo par svezih slika iz Napulja. Sve originali, sa mog aparata:

dm-813854297034.png

dm-613854297031.png

dm-14138542970412.png

dm-4138542970414.png

Kakav grad... kakav grad...