Posted October 21, 2009 Poštovani, želim ovim putem da Vas obavestim šta sve može da Vas snađe pri otkazivanju (iz opravdanih razloga) putovanja kod Turističke agencije „Perla Tours“ iz Novog Sada. Dakle, da krenemo redom. Kod gorepomenute agencije uplatio sam 10-dnevni aranžman u Polihronu, od 9. do19. 9. 2009. godine. Trebalo je da putujemo supruga, naš jedanaestomesečni sin i ja. Agenciju smo izabrali na osnovu preporuka više prijatelja i poznanika, koji su bili prezadovoljni njihovim dosadašnjim uslugama. Aranžman smo isplatili u celosti, da bi već sledećeg dana (10 dana pre polaska) naš sin nezgodno pao i pri padu polomio potkolenicu leve noge. Svim normalnim osobama jasno je da dete u gipsu do kuka nije sposobno za putovanje, što je posvedočio i nalaz lekara specijaliste. Odmah sutradan sam otišao u agenciju da otkažem aranžman, smatrajući to običnom usputnom formalnošću. Ali tamo me je čekalo iznenađenje. Rečeno mi je da će mi biti vraćeno samo 10% od cene aranžmana, bez obzira što imam zaista opravdan razlog za odustajanje od putovanja. Zamolio sam da mi se, u tom slučaju, omogući da aranžman iskoristim u nekom kasnijem terminu, kako bismo ove godine ipak putovali na more. Ni u tom smislu nisam naišao na razumevanje, nego mi je predloženo da zanemarim nalaz i preporuku doktora i ipak otputujem sa detetom, jer, Bože moj, nije to tako strašno. Zamolio sam potom da razgovaram sa direktorom agencije, pošto sam pretpostavljao da devojka za šalterom nije u poziciji da odgovori na moj zahtev. Prebledela i preplašena devojka zamolila me je da to ne radim, jer, citiram, „ja time neću postići ništa, a ona može imati velikih problema sa direktorom“. Ipak, na moje insistiranje, direktor, čiju pojavu neću komentarisati iz elementarne pristojnosti, pristaje da me primi nakon dva dana. U razgovoru (bolje rečeno njegovom monologu) koji je trajao dobrih 50 minuta, saznao sam da „pojam odlaganja aranžmana ne postoji“, postoji samo varijanta da ja nađem nekoga da putuje umesto mene ili da odustanem od putovanja, u kom slučaju bih dobio samo pomenutih 10% ukupne cene. Saznao sam da bi, u slučaju da mi izađe u susret, on počinio krivično delo utaje poreza za koje bi usledila drakonska novčana kazna, jer je „već bio u sličnoj situaciji“. Na moju primedbu da je to u nekim drugim agencijama normalna, ustaljena praksa (ne činjenje krivičnih dela, nego odlaganje aranžmana, naravno), pogotovo što bismo putovali sopstvenim automobilom i sa individualnom vizom, dobijam odgovor da je njegova agencija jedina u Srbiji koja radi „sve po zakonu i sa papirima“, a ove ostale su „sitne agencije koje rade na crno pa zbog toga mogu tako nešto i da odobre“. Dalje sam pitao šta je sa opštim uslovima putovanja, koji su navedeni u ugovoru, a gde piše da se povraćaj sredstava putniku (osim realno učinjenih troškova) odobrava između ostalog i u slučaju iznenadne bolesti, kada putnik nije u mogućnosti da putuje, dobijam objašnjenje da je prelom povreda, a ne bolest, i da bi za mene verovatno bilo bolje da je dete obolelo od neke teške zarazne ili neizlečive bolesti, kada bi mi sredstva bila refundirana (!). Zatim mi se predlaže da otputujemo samo supruga i ja, jer je po njemu i to moguća varijanta. Palo je još nekoliko nebuloznih predloga, ali ništa razumno u smislu konkretnog rešavanja mog problema.U razgovoru je, pored ostalog , pomenuo i da poseduje džip vredan 54.000 eura, što je verovatno trebalo da znači da bez problema može da plati dobrog advokata i da mi bolje ne padne na pamet da ga tužim, jer ću imati samo još mnogo veće troškove. Pretpostavljam da je, poučen svojim bogatim iskustvom, zaista upoznat sa svim pravnim aspektima ovog problema i da ga u ovoj zemlji, gde je za obične smrtnike pravda prespora i sve samo ne dostižna, zaista nema svrhe tužiti. Na kraju mi je velikodušno ponudio da mi, eto, odobri 10-ak posto popusta na novi aranžman, koji bih morao da ponovo uplatim u celosti, i to 10 dana unapred, sa najboljim nadama da me opet neće snaći neka nezgoda. Eto, tako je protekao naš razgovor. Da li je ovo što sam čuo od gospodina direktora zaista pravno utemeljeno? Pretpostavljam da jeste, nisam stručnjak i ne mogu da tvrdim. A da li je njegov postupak pošten i ljudski, što bi trebalo takođe trebalo da bude jedno od profesionalnih načela? E, to prosudite sami. Izgleda da je njegov profesionalni moto: „Ako mogu da ti uzmem pare za uslugu koju ti nisam pružio, to ću i uraditi, jer mi se može.“ Nakon ovoga, obratio sam se YUTI, kao nadležnoj instituciji, a od njih sam dobio odgovor da bi trebalo da (o svom trošku, naravno) pokrenem arbitražu, pa ako komisija ustanovi da je razlog opravdan, da bi trebalo da dobijem povraćaj sredstava, ali ni ta odluka nije obavezujuća, nego mi u krajnjem slučaju ostaje tužba. Epilog svega je da smo dobili tih famoznih 10%, nakon 16 dana, pri čemu sam i za to morao četiri puta da ih zovem, jer je direktor uvek bio prezauzet i nije imao vremena. Na more smo otišli kasnije, preko druge agencije, ali smo aranžman uplatili na dan putovanja, poučeni ovim iskustvom. Na kraju, svima koji će ove ili narednih godina putovati želim sretan put i lep provod. Onima koji izaberu Turističku agenciju „Perla Tours“ iz Novog Sada, pored toga želim i mnogo sreće, jer će im sigurno biti potrebna. Ako ste pročitali ovo pismo i ako to smatrate korisnim, prosledite ovaj mail svima koje poznajete. Njegova jedina svrha je da upozna moje prijatelje i prijatelje mojih prijatelja sa iskustvom koje sam ja lično imao sa „Perla Toursom“, kao i sa njihovim profesionalnim odnosom prema klijentima. Srdačan pozdrav, mr Željko Kanović, dipl. inž. P.S. Ako ovo pismo dođe do ljudi u „Perla Toursu“, napominjem da ne očekujem nikakav honorar za ovu besplatnu reklamu. Neka im ona bude moj poklon, uz želju da im pomogne i donese puno uspeha u uslovima bespoštedne konkurencije na polju pružanja turističkih usluga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2009 meni su pre dve godine vratili 80-90% troskova(sem grcke vize, osiguranja i sl..) kada sam otkazao aranzman u nekoj lokalnoj pancevackoj agenciji... naravno, zavisi i kada otkazujes. ako je par dana pred put, normalno je da ti ne vrate pare, jer ni oni nece dobiti povracaj novca od hotelijera. na kraju, definitivno je neverovatno da se prelom noge ne racuna u bolest, to je vec neverovatan bezobrazluk, ali, kad razmislim, slicne ispade su verovatno imale sve agencije...kao sto je rekao covek, ako neko moze da ti uzme pare bez ikakve usluge, to ce i uraditi... uaa agencije! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2009 Izvod iz Perlinih uslova putovanja Putnik je u obavezi organizatoru naknaditi samo stvarne, odnosno učinjene troškove, ukoliko je do otkaza došlo minimum 14 dana pre početka putovanja zbog: iznenadne bolesti ili smrti putnika, bračnog druga, srodnika prvog naslednog reda, odnosno poziva za vojnu vežbu putnika ili elementarne nepogode zvanično proglašene. .... ... Iznenadna bolest podrazumeva od strane ovlašćenog lekara utvrđeno iznenadno i neočekivano oboljenje, odnosno infektivnu bolest ili organski poremećaj, koji nastane posle zaključenja ugovora o putovanju i nije u vezi sa, niti je posledica nekog prethodnog zdravstvenog stanja, a takve je prirode da zahteva lečenje, boravak u bolnici (hospitalizaciju) i onemogućava početak ugovorenog putovanja. Na osnovu ovoga, izleda da zaista nemas pravo na povracaj. Prvo, precizirano je sta se smatra oboljenjem, a drugo otkaz se dogodio manje od 14 dana pre polaska. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2009 Mislim da ovo nema pravnog osnova. Ili da bar YUTA moze nesto vise da ucini. Raduje bih posavetovao nekog pravnika pre nego sto odlucim sta da radim. Tuzio bi ih 100% da je ima osnova za tuzbu, a mozda bih i pripretio direktoru ,,Da li zelite da budete u jutarnjem programu B92?'' ili tome slicno. Naravno uradio bih i ovo sa pismima. Jos jedan razlog zasto izbegavati agencije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2009 @Moon Flower Iz tvog profila vidim da se slučaj nije, na sreću, tebi desio (nisi ti nesretni gospodin Kanović) već nam cirkularno prenosiš šta se čoveku dogodilo. Jednostavno je bio suviše fini - čim je trpeo da ga ovaj smara 50to minutnim monologom, i pri tom naseo na budalaštinu o utaji poreza!?!? Glupost!!! Jednostavno se stornira račun, pa nema ni poreza. Trebao je da digne dževu i da preti da će mu na vrat istog dana navući prvo tržišnu, a zatim turističku inspekciju. Pod tri, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (njemu najbliže locirano udruženje te vrste) bi veoma rado pokrenulo proces u njegovo ime pred nadležnim organima, pa nek se "vlasnik džipa" malo zamisli hoće li izgubiti licencu. Imam i pitanje, ako na forumu ima neko iz medicinske struke: da li "organski poremećaj" podrazumeva prelom? Ako da, onda je g.Kanović bio u startu zaštićen odredbom ugovora. Još nešto. Novim zakonom o zaštiti potrošača potrošači dobijaju mnogo veća prava nego što su do sada imali, pa će biti sprečeni mnogi trgovački marifetluci. Ili ćemo bar imati čime da pretimo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2009 sa sajta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, pod čiju nadležnost spada rad Turističke inspekcije http://www.merr.sr.gov.yu/sektori/turistickainspekcija.php?lang=lat Inspekcijski nadzor turistički inspektori vrše po službenoj dužnosti: •u vidu stalnog nadzora nad radom pravnih i fizičkih lica koja korisnicima pružaju usluge iz oblasti turizma i ugostiteljstva i to: ◦delatnost putničkih, odnosno turističkih agencija , ◦delatnost turističkih vodiča i animatora , ◦usluge nautičkog turizma , ◦usluge u lovnom, kongresnom, omladinskom i dečjem i seoskom turizmu , ◦usluge iznajmljivanja vozila , ◦ugostiteljsku delatnost pružanja usluga smeštaja, ishrane i pića u ugostiteljskim objektima, ◦usluge smeštaja i ishrane od strane fizičkih lica i u seoskim turističkim domaćinstvima, ◦naplata boraviše takse; •po prijavama građana - korisnika turističkih i ugostiteljskih usluga koje se odnose na bespravan rad, neizvršenje ili nekvalitetno izvršenje usluga i dr. Prijave građana se primaju putem telefona ili u vidu pisanih predstavki, a po njima se postupa po principima prioriteta. Po prijavama se vrši kontrola kompletnog poslovanja prijavljenog subjekta, a ne samo predmeta prijave. O izvršenoj kontroli i preduzetim merama podnosilac prijave se odmah obaveštava, po pravilu pisanim putem, a ukoliko prijavilac zahteva i putem telefona. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2009 Ljudi ja ne znam čime se vi inače u životu bavite, ali moram da Vam odam priznanje za savete koje dajete drugima iz oblasti turizma. Dok sam čitao post i razmišljao na koji način da mu odgovorim, meni je samo YUTA pala na pamet, ali čak i tad ja nisam mogao da se setim imena ove Agencije. U vezi YUTE bih hteo da dodam da mi se nije dopao nastup direktora ove Agencije pred početak letnje turističke sezone, iz kojeg sam mogao da zaključim da turističke agencije ipak imaju malo više prava nego mi kao njihovi klijenti. Malo parafraziram, ali recimo da je tako. A u vezi pravila putovanja koje ste naveli gore, pretpostavljam da su vlasnici agencija angažovali dobre advokate da im napišu ista, kako bi predupredili pojavu situacije(a), kakva je zadesila i ovog čoveka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2009 Pravila putovanja ne "pisu" advokati nego je to propisano. Trebalo je, samo, lepo zamoliti doticnog diterktora i on bi refundirao uplatu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2009 На вашу жалост, мораћу да констатујем да је директор агенције био апсолутно у праву, те било шта што би се покренуло, само би довело до узалудног траћења новца и живаца. И да, прелом ноге се третира као повреда, то је 100% проверено. Једино ми није јасно, уплатили сте у другој агенцији летовање, а директор ове Вам је понудио 10% попуста на неки њихов аранжман? То је био инат, јел? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2009 hebiga, nezgode se desavaju, i ovo je bila vrlo nezgodna okolnost, ali mora da se plati, jer je previse kratko vreme za otkaz aranzmana..agencija je vec sve bukirala na putnikovo ime, tako da to ne moze vise tek tako da se otkaze..zasto bi oni placali neciji nesrecan slucaj? naravno, i ja da se pridruzim komentaru- uopste mi nije zao ljudi koji idu preko turistickih aranzmana cak i u grcku na more...to je starno smesno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2009 Ok, prelom svakako jeste povreda, nema zbora, ali, pitao sam, ako ima nekog ovde iz medicinske struke, da mi odgovori: da li se prelom može svrstati u organski poremećaj? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2009 imam jedno pitanje. Ako moze da se aranzman plati na dan putovanja, sta bi se desilo da se otkaze dan-dva pre putovanja a da im pritom nisu date pare. Kazete da su oni sve vec uplatili sve hotelijerima i da ne mogu da povrate pare, znaci tako bi mi njih ostetili? Da li onda oni mogu vas da tuze? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2009 Naravno da mogu, kada sklopis aranzman moras da ispostujes uslove putovanja i ako je u pitanju aranzman sa odlozenim placanjem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2009 imam jedno pitanje. Ako moze da se aranzman plati na dan putovanja, sta bi se desilo da se otkaze dan-dva pre putovanja a da im pritom nisu date pare. Kazete da su oni sve vec uplatili sve hotelijerima i da ne mogu da povrate pare, znaci tako bi mi njih ostetili? Da li onda oni mogu vas da tuze? koliko se ja secam po opstim pravilima moras da uplatis oko 30% za rezervaciju i ostatak do recimo 15 dana pre pocetak puta - ako to ne uradis smatraju da si odustao od putovanja i tako zadrzavaju 30% koje si dao na pocetku. za sve ostale nacine placanja potpisujes ugovor koji te obavezuje..... naravno, i ja da se pridruzim komentaru- uopste mi nije zao ljudi koji idu preko turistickih aranzmana cak i u grcku na more...to je starno smesno... slazem se - googlajte ljudi ima toliko sajtova na kojima mozete da nadjete smestaj u pliskim zemljama pogotovo ako idete kolima..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2009 Pozdrav svima, ja sam "nesrećni" g. Kanović, kako neko gore reče. Uglavnom ste se sa slučajem mogli upoznati iz cirkularnog pisma, ali evo da i ja malo prokomentarišem. Na osnovu ovoga, izleda da zaista nemas pravo na povracaj. Prvo, precizirano je sta se smatra oboljenjem, a drugo otkaz se dogodio manje od 14 dana pre polaska. Upravo je to slučaj, opšti uslovi putovanja su napisani tako da maksimalno štite agenciju, uz ostavljanje nekoliko "rupa", konkretno nije precizirano tačno šta se smatra oboljenjem, a šta povredom, pa nema šanse da ih dobiješ na sudu. Proverio. Pravila putovanja ne "pisu" advokati nego je to propisano. Trebalo je, samo, lepo zamoliti doticnog diterktora i on bi refundirao uplatu. Ha, ha. Ne da sam najlepše zamolio, nego sam podneo pisanu molbu sa sve lekarskim uverenjima dva doktora, a on mi se samo smejao u lice. Koliko sam bio kulturan u ophođenju sa njim vidite iz činjenice da sam 50 minuta strpljivo slušao šta lupeta. Niste ga videli uživo, ljudi, čovek je pojam nekulture, neukusa i bezobrazluka. To je među ostalim bila i poenta pisma. By tha way, pravila PIŠU advokati, i to advokati YUTA-e, agencije ih samo preuzimaju. Једино ми није јасно, уплатили сте у другој агенцији летовање, а директор ове Вам је понудио 10% попуста на неки њихов аранжман? То је био инат, јел? Nudio je 10% popusta, ali u smislu, hajde kad si već navalio, ali da opet sve uplatim unapred, ne znajući pri tome kada će detetu skinuti gips i da li će moći da putuje. Pa da li biste Vi naseli dva puta na isto? Kod ove druge agencije sam uplatio bukvalno na dan polaska, ljudi se ozarili što će uopšte da prodaju aranžman i bili su znatno jeftiniji od njega čak i sa popustom! hebiga, nezgode se desavaju, i ovo je bila vrlo nezgodna okolnost, ali mora da se plati, jer je previse kratko vreme za otkaz aranzmana..agencija je vec sve bukirala na putnikovo ime, tako da to ne moze vise tek tako da se otkaze..zasto bi oni placali neciji nesrecan slucaj? naravno, i ja da se pridruzim komentaru- uopste mi nije zao ljudi koji idu preko turistickih aranzmana cak i u grcku na more...to je starno smesno... Agencija radi na bazi najma, uplate za apartman za celu sezonu unapred, a oni ga rasprodaju, tako da ovo ne stoji u potpunosti. Aranžman sam isplatio u subotu pre podne, a u ponedeljak ujutro došao da otkažem, kako i stoji u pismu (mališa je nogu slomio u nedelju uveče). Ne verujem da su za to vreme mogli ikome prebaciti novac, on je verovatno još uvek bio u fioci, ali je bilo pitanje principa i načela da li će ga vratiti i u kom procentu. A preko agencije sam išao jer su vansezonski aranžmani preko njih znatno jeftiniji (provereno za septembar, kontaktirao sam minimum 50 apartmana). Sve u svemu, prošlo je kako je prošlo. Drago mi je da je cirkularno pismo došlo do ovako velikog broja ljudi (pojavilo se na još nekim forumima i blogovima, a i putem maila su me kontaktirali ljudi koje uopšte ne poznajem, čak mnogi od njih iz Kanade i USA). To mi je i bio cilj, da ukažem na odnos ove konkretne agencije sa klijentima. Nadam se da će i drugi oštećeni putnici učiniti nešto slično, jer bi to dovelo do prirodnog procesa selekcije među agencijama, pa bi se ovakvi problemi javljali mnogo ređe. Pozdrav svima i hvala vam na posvećenom vremenu i pažnji! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2009 Zdravo, "nesrećni" g. Kanoviću, i dobro došao na forum. Svaka čast na cirkularnom mejlu i inicijativi da što više ljudi sazna za čitav slučaj. Ne znam do koliko je ljudi tvoja priča došla, ali verujem da je u pitanju dosta velik broj. Oni koji su pročitali to što si napisao verovatno će se zamisliti pre nego što uplate putovanje u agenciji "Perla Tours". Osim toga, preporučiće i svojim poznanicima da ne idu kod njih. Što ljudi više budu pisali o tome na internetu, drugi će češće nailaziti na taj tekst. Tako direktno sprečavaš da i drugi budu prevareni na isti način, što nekako tvoju nevolju čini manje uzaludnom. Pomenuti direktor sa džipom - bilo bi dobro da ovde napišeš njegovo puno ime i prezime, da ga Google indeksira - zvuči kao najgori produkt devedesetih... Ja se sve nekako nadam da će ti ljudi pomreti od starosti, da se već jednom maknu iz svojih fotelja i sa naših ulica... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2009 Lazare ajde da malo spustimo loptu. Nismo sigurni da se radi o prevari. Da se inplicitno radi o prevari "nesretni" g. Kanovic bi mogao da ide na sud i da ostvari svoje prava. Bice da se ovde radi o necem drugom a to je poslovnost, ali u sirem smislu reci, jer sa jedne strane, on direktor, mora da vodi pravilno firmu i da postupa po zakonu, u ovom slucaju da ne refundira novac, a sa druge strane da pronadje nacin da mu stranke -korisnici usluga budu zadovoljne. A kad napisah da je trebalo direktora lepo zamoliti, zaboravih da te svoje reci stavim pod navodnike. Pozdravljam ovu temu i otvoricu jednu o pravima korisnika usluga na putovanju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2009 pedjalone, svakom svoje mišljenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2009 Jeste i u naslovu: Sta mislite. Ne negiram misljenja ali korisnik nema mnogo koristi od misljenja. Ako mozemo da pomognemo - bilo bi korisnije. Ovde u Madjarskoj, neznam da li je obavezno i u drugim zemljama EU, ustanovljen je jedan vrlo jednostavan mehanizam kojim se stite interesi putnika u slucaju da su spreceni da putuju. A to je odredjeno , zakonski, upravo zbog takvih peripetija koje je doziveo nas g. Kanovic. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2009 Mislim da je u ovom slucaju zakon ipak na strani agencije. Pravila postoje, jeste da su neka dvosmislena, ali postoje. Druga je stvar sto je doticni direktor neki teski shaban i sto nije iskazao ljudskost, pa izasao u susret. Verujem da mu to i ne bi bila neka steta, kad se vec hvali dzipom i kojecime. To mu je svakako i pogresan poslovan potez, jer ce samo biti na losem glasu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2009 tipicno srpski, sta reci.. pa svi dobro znamo, da i na najelitnijim fakultetima kod nas postoji dosta profesora koji su institucije za sebe, jaci od zakona, statuta, bolonje i cega god.. pa sta onda uopste reci o nizim slojevima drustva.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 16, 2009 Ja sam u pismu i rekao da je, po postojećoj regulativi, verovatno u pravu. Akcenat je bio na nečemu drugom, a to je da ja nijednog trenutka nisam tražio povrat novca, nego da se dogovorimo oko eventualnog pomeranja aranžmana. To bi se isplatilo i njemu (za 10 dana je sigurno mogao prodati ovaj aranžman, a meni dati neki kasniji, jeftiniji, i zadržati razliku u ceni), a i nama, jer bismo išli na more bez većih peripetija. Ali on je to u startu odbio, jer mu je bilo bitnije da mi uzme pare i pritom se poneo kako se poneo. Mada, u smeni u kojoj smo mi kasnije letovali (radi se o istom mestu, Polihronu), ta njegova vila je bila PRAZNA, mada je u ponudi imao i aranžmane za taj period, pa i kasnije. Eto malo satisfakcije i sa te strane. Inače, njegovo ime neće puno značiti ljudima, pre će ga poznati kao "onog s mačkama", jer ga tako zna većina putnika iz Novog Sada, pošto u prostoriji iza agencije drži 30-ak mačaka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 16, 2009 Nije stvar u regulativama, nego u zdravom razumu i normalnom ponašanju jednog čoveka prema drugom. Pravila predstavljaju grub okvir; kako će se primenjivati na određene pojedinačne slučajeve često zavisi od onoga koji ih sprovodi. Recimo, policajac ima zakonsko pravo da te legitimiše na ulici. On to može uraditi kulturno i ljubazno, a može to uraditi i tako da se osetiš kao najgori kriminalac. Žena na šalteru ima pravo da ode na pauzu, ali možda ne mora da ode na pauzu kada pred šalterom stoji 20 ljudi. Železnice imaju pravo da otkažu voz, ali im niko ne zabranjuje da putnicima daju tačne informacije. Naravno, ne postoji zakon po kome policajac treba da bude kulturan, žena na šalteru uviđavna, a radnici na informacijama na ž. stanici - ažurni i informisani. Svi mi možemo da živimo ne kršeći zakon, ali da i dalje zagorčavamo život jedni drugima na svakom koraku. U slučaju Perla Tours-a, mislim da je problem upravo u tome. Lopovski mentalitet i apsolutna neosetljivost za tuđe probleme. Edit: Upravo sam se setio primera koji odlično ilustruje to sa pravilima i mentalitetom: Negde u decembru 2006. odem vozom iz NS za BG, i dobijem popust sa ETC karticom. U povratku, na beogradskoj ž. stanici - neće da mi daju popust, jer na kartici piše "važi do: 12/2006". Njihovom logikom, to ne znači da važi do kraja 2006, nego da važi do 1. decembra. Ja im kažem - na svim karticama to piše, bez obzira kad ih izvadite. Sve važe do kraja godine, i zato piše "važi do: 12/2006". Međutim, oni su mi objasnili da ako piše da važi "do" tada i tada, to znači da ne važi i tada. Reko', onda ne postoje kartice koje važe u decembru. Kažu, žao nam je, ali tako piše. Eto, to je primer pravila koje može da se protumači na dva načina: zdravom logikom, i bolesnom logikom ispranog mozga... Mislim da je sa agencijom Perla Tours bio isti slučaj. Naravno, direktor Perle je iz toga izvukao i neku korist, a ovi na železnicama su se samo borili za pravdu... Po meni, i jedni i drugi su zreli za smeštanje u neku ustanovu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2009 Lazare, hvala na razumevanju, u potpunosti se slažem sa tvojim postovima. Inače, danas sam naleteo na još "pohvala" za Perla Tours, a našlo se tamo i moje pismo (dobro je, važno je da se okreće). Jeste da je drugi forum, ali nadam se da ne zamerate i da nije protivno pravilima foruma ako stavim link: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites