Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Pozdrav svima

Moja situacija je sledeca, pa ako neko ima iskustava sa neka pomogne. Dakle, posto ovi nasi "uvozici" u Srbiji deru neopisivo, ja resih da idem u Madjarsku da kupim LCD televizor. Mozda ce neko reci da je to glupo ali za razliku od skoro 350 eura, mislim da se isplati. I to naravno kad platim carinu i porez.

Da li je neko isao vec bilo sta da kupuje u Madjarsku i posle toga da radi povracaj poreza, u teoriji znam otprilike kako to ide ali ono zanimaju me licna iskustva. Ne mora da bude samo u slucaju kupovine televizora vec generalno.

Da li neko zna slucajno neke radnje sa tehnickom robom u Segedinu, neku web stranicu ili slicno. Takodje da li imaju menjacnice kao kod nas ili eure da menjam u banci, ipak je veca suma u pitanju pa mi nije svejedno.

Uglavnom svaki savet je dobrodosao.

Ako je tema vec bila postavljena, izvinjavam se, ja je nisam nasao.

Sto se tice placanja, ja bih ti preporucio da to resis platnom ili kreditnom karticom. Tako ces najmanje izgubiti na konverziji, a neces morati da nosis gotovinu. Ako ti to iz nekog razloga nije zgodno, koristi menjacnice koje imas ili na samoj granici, ili kod Metroa i Praktikera - Exclusive Change, svetlo zelene boje. Tamo je obicno najbolji kurs.

Sto se tice prodavnica tehnicke robe u Segedinu, od specijalizovanih je meni poznat samo Media Markt (www.mediamarkt.hu), ali nije tako retko da nadjem identican proizvod po hipermarketima po povoljnijoj ceni (Tesco, Cora, Metro). Ako vec pucas na tako veliku investiciju, mozda nije lose da obidjes sva cetiri mesta.

Sto se tice povracaja poreza, obavezno idi do info pulta PRE nego sto kupis stvar, da ti objasne proceduru. Nije nista komplikovano, ali ponegde je potrebno da se registrujes za povrat AFA-e pre nego sto udjes u prodavnicu. Nakon obavljene kupovine, vracas se na to isto mesto gde ces dobiti AFA racun (beli formular sa zelenim poljima, format A4). Ako kupujes u Metrou i hoces AFA racun, Metro kartica i pasos kupca moraju biti na isto ime i podaci moraju biti tacni (adresa, br. pasosa) - za eventualne greske mozes se pobrinuti pre kupovine na info pultu.

Na granici sa madjarske strane potrebno je da ti carinik overi da si tu stvar izneo iz zemlje. Na Horgosu za tu svrhu izaberi krajnju desnu traku, bez obzira sto je stalno crveno svetlo ukljuceno. Stani ispred kucice za pasosku kontrolu, ne pored nje - ostavi mesta za dva automobila izmedju tvog i te kucice. Sacekaj malo i prici ce ti policajac (ili ukoliko nema nikoga, mozes peske da odes sa pasosem do neke od kucica sa leve strane koje su otvorene i tamo zavrsis pasosku kontrolu), nakog cega ides na parking odmah iza i tu cekas carinika. Zavisi koliko imas srece, odnosno koliko ima ljudi ispred tebe, stvar moze biti gotova za 15tak minuta, ali moze i da potraje do duboko u noc/jutro. Po mom iskustvu, nedeljom uvece nema prakticno nikoga.

Nakon sto ti carinik overi taj papir, mozes da ides dalje. Sledeci put kada budes isao u Madjarsku uzmi svoj novac u istim onim menjacnicama koje sam vec pomenuo. Overeni AFA racun naravno dobro cuvaj, i imaj u vidu da vazi valjda sest meseci, tako da ti je to rok da podignes pare.

kakva slucajnost, ne mogu da verujem....  upravo sam razgovarao sa kevom o kupovini LCD-a i predlozio joj da ga kupimo u Temisvaru ili Segedinu i bas krenuh na forum da postavim temu kad onoo....neko me preduhitrio:D

sta mislite, ima li razlike izmedju cena u Temisvaru i Segedinu? Temisvar mi je blizi posto sam iz Zrenjanina, pa zato pitam...

pogledao sam sajt mediamarketa u Segedinu, ali ne mogu nigde da pronadjem cene...

a sto se tice konkretno LCD-a, pokusao sam da uradim prevod teksta koji stoji u opisu aparata preko googletranslatora i izbacio mi je : "Уређај је погодан за мађарске земаљске, слободан приступ пријем дигиталне телевизије."  - ovo jeste tehnicko pitanje i nije mu mesto na ovom forumu :)

Pa meni je lakse bilo u startu jer ja znam tacno koji televizor hocu (cisto primera radi ovde kod nas kosta 1220 eura a u Madjarskoj 820 i to bruto).

Najlakse ti je da se odlucis za jedan model (ili vise modela) televizora, zapises njegovu serijsku oznaku i onda ga ganjas po madjarskim sajtovima.

Prethodno prokrstaris po nasim sajtovima gde mozes da procitas i uporedis karakteristike pa onda navali na madjare.

Poz

@meelosh

Vidis nije losa ideja za karticu, tamo platimo karticom a ovde uplatimo u dinarima na racun.

Znam za Media Markt ali nazalost kod njih ne mozes videti cene, osim iz onog kataloga koji je prilicno bezveze. Naravno da cu obici i te prodavnice koje si naveo i uporediti cene.

...ja bih takodje u IKEA-u u Segedin ide li neko pa da podelimo troskove ili jel znate neki organizovani prevoz...e sad jel cu se snaci da nadjem IKEA-u?

Koliko mogu nakupovati sitnica a da prodjem bez carine ako je to uopste moguce? Kolika je carina?...dajte sve prakticne savete.... Isao bih pre nove godine u novogodisnji shoping pa ako ide neko....?

;D

Hajde kad se vec povela tema o ovome, da i ja dodam nesto. Dakle, dok se Madjarska nije prikljucila Schengenu, odnosno dok je izdavala svoje nacionalne vize, ja sam jednom u dva - tri meseca odlazio u prekogranicni shopping. Ali gde? Pa, bukvalno 50 metara od same granice. Kada se predje madjarski granicni prelaz Tompa, cim pocne put, odmah se desno skrene i parkira se automobil ispred jednog velikog, a prilicno neuglednog skladista. To je prodavnica koja se zove Tompaker. Kada sam prvi put usao tamo mislio sam da sam pogresio. Medjutim, lokalni suboticani su mi rekli da je to prodavnica odakle odlazi najvise robe ka buvljacima i ostalim pijacama kod nas. U to vreme (ne znam kako je sada, ali provericu sigurno uskoro), veoma je bilo povoljno da se na tom mestu kupuje kucna hemija. Posebno su bile povoljne cene tableta za masinsko pranje posudja (recimo kutija Somata je bila duplo jevtinija nego kod nas). He, he, to mi je bas ostalo u pamcenju. Hrana je takodje bila ok sa cenom, ali je tu trebalo voditi vise racuna (sto zbog problematicnog kvaliteta nekih proizvoda, sto zbog cesto kratkih rokova trajanja). Elem, supruga i ja smo uspeli da napabircimo racun na 200 EUR (koliko je bilo dozvoljeno da se bez carine unese u Srbiju). U samom Tompakeru je za racune vece od 150 EUR mogao da se radi povracaj poreza (Afa, koja je tada isla i do 25% za vecinu hemijskih proizvoda). Dakle, uz neku dobru organizaciju sve je lepo funkcionisalo. Naravno, madjarski carinici su bili prilicno neljubazni kada su proveravali sadrzaj robe koji iznosite iz zemlje, da bi stavili svoj pecat na te dokumente za povracaj poreza, ali nikada nisam imao problem. Mi smo praktikovali da taj povracaj poreza uzmemo svaki sledeci put kada smo dolazili (zato smo i ostali bez poslednje Afe, grrrr), ali nije problem da se covek vrati i podigne novac cim se ponovo vrati u Madjarsku, za recimo 15 minuta. Sama Afa se podizala na salteru u prodavnici, gde su i napravili obracun za nju.

Sve u svemu, ja sam na te male "shopping ture" gledao i kao na neku vrstu izleta, pa mi nista nije tesko padalo. Eto, ako neko bude prolazio tuda automobilom, moze da svrati i pogleda kakve su cene robe sada.      

...ja bih takodje u IKEA-u u Segedin ide li neko pa da podelimo troskove ili jel znate neki organizovani prevoz...e sad jel cu se snaci da nadjem IKEA-u?

Koliko mogu nakupovati sitnica a da prodjem bez carine ako je to uopste moguce? Kolika je carina?...dajte sve prakticne savete.... Isao bih pre nove godine u novogodisnji shoping pa ako ide neko....?

;D

Gledao sam neki dan po novinama i vec su se neke agencije pocele oglasavati za ture za Segedin za 20 eura, ali koje su veruj mi ne znam. Ja svakako idem kolima sto je po meni mnogo bolja varijanta.

Za carinu mislim da je iznos do 100 eura koji se ne carini, a jedna napomena, od prvog januara carine ce biti nize za par procenata, tako da se isplati otici prvih dana januara za one koji ce placati carinu. Takodje da bi ostvarili povracaj madjarskog poreza treba da potrosite 150 eura.

Nadam se da sam pomogao.

koja je procedura oko povracaja poreza...moram napustiti zemlju pa kad dolazim sledeci put ....

ima li ko neki sajt za shopove u madjarskoj, da vidimo okvirne cene...

...razumeo sam to sa porezom...zanima me jos jel u Segedinu ima IKEA? da ne bijem put dzabe..

;o)

Ево, бејах ја пре пар дана.. Парндорф у Аустрији, маркирана гардероба за смешне паре!, ИКЕА у Бечу, и Метро у Кечкемету.. Све сам натрпао у гепек... кад сам дошао на границу око 1:30 ујутро... добро вече.. јел имате нешто да пријавите.. ммммм.. па не... :) Важи, пали... баш сам имао лудачке среће а пазарио сам за преко 2000 €... :)

Ev ovako.

Za svaki slucaj ja cu da odem do Segedina cisto informativno da snimim cene i granice, verovatno pocetkom sledece nedelje.

Znaci, verovatno nista od krupnijih stvari necu sada kupovati, idem da popisem cene i da se raspitam za moj tv koji planiram da kupim, pa ako nekoga nesto zanima, konkretno neka cena necega, neka mi napise na pm.

Takodje ako je jos neko zainteresovan, moze da ide samnom, posto idem sam, pa da podelimo troskove, a i u drustvu je zanimljivije.

Inace ja sam iz Beograda, a za vise info preko PM.

Poz svima

Mene interesuje plazma TV oko 50-60cm mami za kuhinju  ;D

Ponuda zvuci primamljivo, koji dan si planirao da ides?

Planirao sam utorak - sredu recimo, ne bih preko vikenda zbog eventualnih guzvi i radnih vremena prodavnica tamo. Ako si zainteresovan javi se preko PM pa cemo dalje da se dogovaramo.

Poz

Bio sam ja u Segedinu pre nekih desetak dana.. Doduse, nisam gledao tehnicku opremu uopste, pa ne bih previse mogao oko toga da ti pomognem.. Garderoba je prilicno jeftina bila tada, ja sam uzeo lone koje su u NewYorkeru oko 4000 za nesto ispod 15e.. Hrana je otprilike kao i ovde koliko sam ja na brzinu video, nesto skuplje, nesto jeftinije..

Inace, ne znam gde si planirao da ides, ali moja preporuka je da preskocis Tesco i ceo taj kompleks jer se ne moze naci nista preterano zanimljivo, ili se bar meni tako ucinilo.. Szeged plaza koja je malo udaljenija od centra grada je sasvim lep trzni centar, mislim da je dobro startno mesto za pocetak potrage za nekom odredjenom tehnickom robom. :)

Ima u Segedinu Outlet store za elektroniku. Cene su od 40-60 posto od realne. Znaci sve od bele tehnike i LCD televizora. To su oni proizvodi koji su se ubrzo posto su prodati crkli. Onda kupcima daju nove,a ove pokvarene poprave i prodaju po toj ceni. Dobija se garancija regularno kao za nov proizvod. Ako nekoga interesuje,pitacu za adresu. To je definitivno best Buy.

@strikan

Nisam siguran da cu moci tada, cekam da vidim kad ce mi se kolega vratiti iz Beca (jbg, mora neko da ostane u NS da radi ;) ). Koliko bi kostalo moje ucesce on NS do Segedina i nazad do NS?

@Makaveli13

Aj potrazi adresu i ako imas neki link, posto mi nesto neide od ruke potraga trenutno :)

ElektroOutlet SZEGED

Szeged, Kálvária sgt. 65-67.

TEL/FAX

+36/62/431-432

szeged@elektrooutlet.eu

E ovako, danas smo bili u Segedinu. Pa da prenesem prve informacije. Na ulazu madjarski carinik je trazio da otvorim gepek i nista vise. U Segedinu smo obisli Metro, Cora, Tesco, Elektro Outlet, Media Markt i Extreme Digital. Cene suhomesnatih i melcnih proizvoda su najpovoljnije u Metro-u i Cora-i, ostali proizvodi su negde skuplji, negde jeftiniji ali opet u rangu cena kod nas ili jeftinije. Ako zelite da ostvarite povracaj poreza prvo pre ulaska u prodavnicu (Metro) trazite AFA obrazac za povracaj poreza. U Metro se moze uci sa nasim pasosem i nasom karticom Metro-a. Ne moze samo sa nasom karticom (ali pasos cete svakako imati).

Media Markt ima dobar izbor tehnike i kucnih aparata ali su i medju skupljim radnjama. U hipermarketima ima nesto tehnike ali nije neki izbor a i cene su u rangu ostalih radnji.

Elektro Outlet je ok radnja ima i nove i servisirane robe i dosta su pristojne cene tako da vredi pogledati sta ima, njega cete najlakse naci jer je na samom ulazu u Segedin sa leve strane i ne mozete ga nikako promasiti.

Ja licno sam u Extreme Digital-u narucio svoj tv.

Uglavnom svuda osoblje je ljubazno i izlazi u susret, jedino je neka tetka u Metrou bila hladna kao danasnji dan ali bice i ona bolja samo malo da je ogreje sunce :)

Sve adrese prodavnica smo trazili preko GPS navigacije (hvala Slobi) i sve adrese su bile tacne i na svako mesto smo dosli bez problema. Tako da ako imate navigaciju, obavezno je ponesite.

U povratku, na madjarskoj strani carinika nije ni bilo, a sa nase strane samo pitanje imate li nesto za prijaviti i na nas odgovor nista, dobili smo srecan put.

Policije je bilo sa nase strane i to posle Novog Sada na par mesta ali posto smo vozili po ogranicenjima nije bilo problema. U Madjarskoj nismo videli policiju nigde. Vinjeta vam ne treba do Segedina.

Jos samo ovim putem da pozdravimo madjarskog Supermena, koji je na 10 metara ispred nas dok smo stajali na nekom semaforu proleteo brzinom svetlosti i tom prilikom pokupio dva semafora koji su mu se nasli na putu :). Po nasoj oceni nije teze povredjen a i airbag je bio ispravan :)

Eto toliko za prvo javljanje, ako neko ima pitanja tu smo da pomognemo.

Poz