Jump to content

Featured Replies

Posted

Ima na nekoliko mesta postova sa ovom temom i uglavnom prilicno starijeg datuma.

Da li ste vadili osiguranje, proveravali gde je najpovoljnije etc, etc !?

Da li da ih reklamiramo :)

Ja sam vadio pre mesec dana na period od 10 dana. Mislim da su cene svuda iste, i da ih jedino čini višom ako osiguranje vadiš preko neke turističke agencije.

Ima jedna osiguravajuća kuća koja nudi dostavu osiguranja na kućnu adresu, ali plaćaš naravno troškove dostave...

Čuo sam da sada dok traje sajam turizma, neke osiguravajuće kuće nude povoljnosti, popuste, posebno za studente...

Edit - mislim da na skoro svakoj web strani osiguravajućih kuća možeš da izračunaš koliko

će te izaći za određeni period...

• Author

Mislim da se ne moze zvati reklamom (u negativnom smislu), ali moze mnogima pomoci u smislu informacije...licno umem da se snadjem i nije mi problem da okrenem nekoliko brojeva, ali...

Upravo sam nazvao sve vece kompanije Wiener, DDOR, Dunav, Delta generali, Uniqa, Merkur, Triglav...

Radi se o iznosu polise za 15 dana, ali kako se obracunava po broju dana, verujem da se razlike mogu proporcionalno racunati...

Dunav je najskuplji sa cenom preko 2.000, ostali prilicno slicni sa cenom oko 1.800 (Triglav malo odstupa na dole sa 1.660) dok sam najbolju ponudu dobio od Uniqa osiguranja 1.350 !

P.S. Ako admini smatraju da je ovo visak informacija tj nepotrebna reklama, slobodno "delete" ! ;)

Osim cijene osiguranja bitno je i ono što za tu cijenu dobivaš. A bitno je i čitati opće uvjete korištenja. To su ona  mala slova na kraju koje svi preskaču  :o

Meni je ovo sjajno, svaka pohvala za trud! Nadam se da si im dobro postavljao pitanja, u smislu osigurane sume i sl. Ja sam konkretno mislio na Delta Generali, oni imaju neke opcije osiguranja za osigurane sume od 15000, 25000, 35000 evra u slučaju da ti se nešto dogodi, a razlika je po 100 dinara...

Mada, kada se setim, ja sam plaćao 1800 kod njih za 10 dana. Ovo što Uniqa nudi je stvarno super...

Uniqa je ubedljivo najpovoljnija, govorim o standardnoj polisi od 30,000EUR.

Ja sam jedno vreme (kratko) radio u osiguritelnu kompaniju (u Makedoniji, ali verujem da ima dosta slicnosti).

Posto su ambasade trazile osigurenu sumu od 30.000eur za vizu, svi polisa i kompanija su to zapazivali. Razlika je bila u to sta je osigureno. Nikakve drasticne razlike, recimo najskuplja varijanta je bila sa osiguranje bagaza, jeftinija bez to ali sa nadoknadu troskova za kontakt porodici i obezbedeni troskovi za neko bliznjeg da vas pokupi, a najjeftinija bez to, znaci osigurani troskovi za nenadajnu nesrecu ili bolest.

Manje vise kod svih kompanija je bila ova podelja.

E sad, kad vise ljudima ne treba osiguranje za vizu mozda i ce namaliti osigurenu sumu (s time se podrazumeva i cena). Bas sam pitao bivseg kolegu dali su pripremili neka Shengen polisa, rekao je kao da rade na to, i verovatno bice pre sezone. Sigurno ce sve kompanije to uraditi. I ocekujem drastican pad cena.

Inace je cena bila (i valjda jos je) 0.5-0.6eur po dan za najjeftiniju varijantu, 0.7-0.8eur za srenju i 1eur za najskupu varijantu.

Nikad nije mi trebalo osiguranje za ambasadu (nisam hteo da se za*vam sa svih dokumenta za vizu i putovao samo gde nije potrebna viza, ili se vadi bez ikakvih problema), i kupovao sam jer hocu da ga imam.

Najbolje je uhvatiti jedan agent, koj ce vam davati popuste jer ste mu redovan klijent. Ja kujujem osiguranja (bilo koja) kod mojeg kolega (tj. bivseg) i dobijam i do 20% popust. Kod putnicko osiguranje je redovno 20%

Imajuci u vidu cene, savetujem svima da razmisle o godisnjim karticama na putno osiguranje koje, koliko ja znam, u Srbiji nude dve banke, a obe u saradnji sa Delta Generali.

Prva je, logicno, Banca Intesa koja "poklanja" godisnju karticu osiguranja uz osnovne i dodatne kreditne kartice. Za MasterCard sam siguran, za Visu ne znam, ali pretpostavljam da ima na sajtu. Osiguranje vazi na evropskom kontinentu i valjda je osigurano 30 ili 35.000 evra. Kazem "poklanja", jer placate clanarinu za kreditnu karticu, tako da cela prica u svakom slucaju nije besplatna - osnovna MC Standard je 200 dinara mesecno, dodatna jos 100 dinara mesecno.

Banca Intesa takodje nudi osiguranje za korisnike American Express kartica, s tom razlikom sto osiguranje sa njima vazi za ceo svet. Uz Gold kartice se dobija i Gold nivo osiguranja, koji se od standarda razlikuje samo u nekim "dodatnim uslugama" (da ne budem sada morbidan, ali medju njima je i repatrijacija tela), ali ne i u ukupnoj osiguranoj sumi niti u onim bazicnim uslugama lecenja. Ne znam da li uz Blue kartice ide osiguranje, treba proveriti na sajtu. Takodje se placa clanarina za karticu, mada cesto imaju neke popuste tipa prva godina besplatna itd. Kao i kod drugih Intesinih kartica, i korisnici dodatne kartice dobijaju osiguranje. Ovo sam konkretno imao prilike da u praksi isprobam u Kini, i sve je funkcionisalo odlicno, nisu pravili nikakvo pitanje sto smo otisli u jednu od najskupljih privatnih bolnica za strance i sto je racun za sitnu intervenciju i lekove bio veoma visok za nase pojmove.

Konacno, UniCredit banka uz paket racun Premium daje isto sto i Intesa daje uz MC - Evropa, ali samo za vlasnika racuna, ne i za dodatne kartice. Paket racun premium kosta 350 dinara mesecno ako se ne varam, ali to nije kreditna kartica, vec tekuci racun (i platna kartica), tako da nije potrebna provera Kreditnog biroa itd. U sustini svako punoletno lice moze da otvori taj racun.

Ima i OTP banka saradnju sa Basler osiguranjem po sličnim uslovima, ali ne znam detalje.

Evo i mog svezeg iskustva. Kad god sam putovao, uzimao sam Uniqa osiguranje, jer je najpovoljnije. Posto me uskoro ocekuje putovanje gde mi treba osiguranje na 1 godinu, bilo mi je vazno gde je najpovoljnije, jer razlika u ceni moze biti prilicna. Uglavnom, glavna stvar je izvaditi EURO26 karticu, koju sad mozete jako lako izvaditi. Jedini uslov je da imate manje od 30 godina i da platite 900din. Sa njom ostvarujete popust od 25% na Uniqa osiguranje. U mom slucaju, osiguranje sa premijom od 15000evra kosta nesto preko 7000din na godinu dana, sa popustom, negde oko 5500din. Dakle, kartica se u startu isplati!

Ali, jos povoljnija stvar je sledeca: samom kupovinom EURO26, stice se pravo na osiguranje na 1 godinu sa premijom osiguranja 5000 evra i vazi u celom svetu. Dakle, EURO26 vam izda potvrdu da ste osigurani i sa tom potvrdom mozete u ambasadu, a takodje i kod lekara negde u inostranstvu, ako zatreba. EURO26 saradjuje sa Uniqom, tako da vas kupovinom kartice u stvari osigurava Uniqa. Polisa osiguranja jeste mala, ali, realno, retko ko je za zivota na lecenje potrosio 5000 evra, pa verujem da nece bas ni za tih godinu dana.

U svakom slucaju, ako ne idete u zemlje EU ili neke druge razvijene zemlje, cije ambasade zahtevaju odredjenu visinu premije osiguranja, ovo je ubedljivo najpovoljnija varijanta. Meni, konretno, treba za Brazil, pitao sam u ambasadi, rekli su da im uopste nije bitna visina premije osiguranja, bitno je da imam neko osiguranje koje mi pokriva svaki dan boravka. E, sad, jos cu videti kad ovih dana podnesem zahtev za vizu da li ce biti problema ili ne.

• Author

Meni je ovo sjajno, svaka pohvala za trud! Nadam se da si im dobro postavljao pitanja, u smislu osigurane sume i sl. Ja sam konkretno mislio na Delta Generali, oni imaju neke opcije osiguranja za osigurane sume od 15000, 25000, 35000 evra u slučaju da ti se nešto dogodi, a razlika je po 100 dinara...

Mada, kada se setim, ja sam plaćao 1800 kod njih za 10 dana. Ovo što Uniqa nudi je stvarno super...

Svaki put isto pitanje...zemlje Sengena, 15 dana, individualno-turisticko putovanje bla-bla...

Dakle, uvek u pitanju minimum cifra od 30.000 (mada je kod nekih ta suma 35.000, sto sumnjam da igra ikakvu ulogu)

Evo ja sam bas juce uzela osiguranje za 5 dana u UNIQA i izaslo me je 433 din! Poredjenja radi, ovo bi me u Delti kostalo 462 din! nije velika razlika, ali sto bi im poklanjala pare :D

• 1 month later...

Ja sam baš malopre uzeo putno osiguranje kod UNIQA osiguranja za 15 dana i uz popust od 25% platio sam 1012 RSD! Popusti mogu ostvariti lica sa Euro26 karticom...

• 2 months later...

Neko je negde po forumu pisao o tome da Srbija ima neki medjunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju sa odredjenim zemljama. Evo, slucajno sam naleteo na tekst na sajtu B92, gde je tacan spisak tih zemalja kao i postupak dobijanja potvrde o takvom osiguranju:

"... Ko želi da izbegne dodatni trošak pred put može besplatno da dobije potvrdu da je zdravstveno osiguran, ali našetaće se od lekara do lekarskih komisija. To je, valjda, i glavni razlog što se ove potvrde retko traže.

- Naši osiguranici tokom privremenog boravka u inostranstvu imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć, ali je neophodno da ponesu potvrdu o osiguranju da bi osigurali naplatu troškova lečenja - kaže Vladan Ignjatović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Da bi osiguranik dobio potvrdu RZZO potrebno je da od izabranog lekara pribavi potvrdu o zdravstvenom stanju, koju zatim overava lekarska komisija matične filijale RZZO. Hronični ili akutni pacijenti (recimo neko ko je u postinfarktnom stanju) ne mogu dobiti potvrdu, jer njihovo zdravstveno stanje zahteva često pružanje zdravstvenih usluga, koje njima jesu neophodne, ali spadaju u usluge dugoročnog lečenja.

U zemljama sa kojima je potpisan međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju, osiguranik uz potvrdu ne plaća hitnu medicinsku pomoć, a u onima u kojima nije potpisan, usluga se plaća, ali se troškovi naknadno refundiraju od RZZO.

ZAŠTIĆENI U 19 ZEMALJA

MEĐUNARODNI sporazum o zdravstvenom osiguranju Srbija ima sa Velikom Britanijom, Slovačkom, Poljskom, Makedonijom, Rumunijom, Mađarskom, Češkom, Italijom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom, Holandijom, Nemačkom, Austrijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Bugarskom."

Sudeci po podvucenom delu teksta, sa takvom potvrdom smo osigurani bilo gde, samo je pitanje nacina placanja lecenja ili intervencije u inostranstvu, tj., da li se ne placa uopste ili se placa, pa naknadno RZZO to refundira. Pitam se onda, koja je svrha postojanja zdravstenog putnickog osiguranja kod osiguravajucih kuca?!