Posted January 17, 2017 Pre dva meseca na niškom aerodromu moj razgovor sa sluzbenicom MUPa je tekao ovako: -Dovoljno novca? -Da -Putno osiguranje? -Ne -Prijatno, srecan put Da nisam sad ovo procitao ne bih ni znao da je obavezno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2017 Buduci da sam se vratio sa putovanja a pitao sam vezano za osiguranje cisto da napisem mozda nekome bude znacilo. Niko nigde nije trazio osiguranje (Temisvar, Berlin, Brisel, Hamburg) tako da smo dobro prosli odnosno nismo imali problema jer nismo posedovali isto. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2017 Iskreno ne shvatam ljude koji idu bez osiguranja . Ne zbog granice nego zbog sebe . Zboh desetak evra rizikujete . Pa zar se ne sjecate one sto je u Grcku imala udes ? Skupljali pare da bi je vratili kuci . Osiguranje pokriva do 30hiljada evra ova nasa a inostrana i mnogo vise . Jeste li svjesni koliko bi vam trosak bio da recimo slomite nogu ili ne daj Boze da morate spec letom kuci ? Da li bi onda bili srecni kako ste carinike zajebali i usli u tamo neku zemlju bez osiguranja . Ovo je jedna id onih debiljnih tema kao sto je bila ona kako se svercovati u javnom prevozu . Mogu li da otvorim temu kako ubiti nekog ili ukrasti ili sta vec Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 22, 2017 Uz American Express Gold karticu sam dobio Delta Generali osiguranje-karticu banke Inteza. To je osiguranje koje važi 183 dana u okviru jedne godine. Pisano je već ovde o ovoj kartici pa da ne dužim, ali evo i linka http://www.americanexpress-srbija.com/upload/documents/Gold_osiguranje.pdf Interesuje me da li neko zna kako se vodi evidencija iskorišćenosti ovog osiguranja? Da napomenem da mi je pasoš skroz ispečatiran i nema mesta za nove pečate sa granice, tako da ne može da se vide datumi izlazaka i ulazaka u zemlju. Takodje, posedujem dvojno državljanstvo jedne zemlje EU pa cesto putujem samo licnom kartom, tako da nema mogućnosti da se udaraju pečati. U Delta Generali su mi rekli da vodim ja lično evidenciju koliko sam bio van zemlje i da tako računam da li imam pravo na eventualno osiguranje. Takođe su mi rekli da u slučaju kada se ne vide pečati sa granice, onda se piše neka izjava kojom izjavljujem pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću da sam od tad do tad bio van zemlje i da imam pravo na osiguranje (ako sam dobro razumeo). Pitam se šta ako ja pogrešim u računici? Kakve su sankcije? Kao da su prebacili odgovornost na nas, tako mi se čini. Da li oni mogu na neki način da to provere, koliko sam bio van zemlje, recimo da kontaktiraju graničnu policiju? Da li neko ima iskustvo sa ovom temom da podeli? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 22, 2017 Tebi je u interesu da imas osiguranje, dakle, ti si duzan da vodis racuna o tome da li ti vazi ili ne. Kad ispucas 183 dana boravka u inostranstvu u kalendarskoj godini, onda zarad sebe kupi drugo osiguranje za svoj naredni put. Iz ovog sto si napisao, izgleda kao da imas nameru da pokusas da prevaris osiguranje. U sustini, ako ti se desi osiguran slucaj, trazice ti kopiju valjda prve stranice pasosa i kopiju stranice kad si poslednji put izasao iz Srbije i da li valjda kad si usao u tu neku zemlju gde ti se desio osigurani slucaj. Naravno, cim ti se nesto desi, prvo i osnovno je da kontaktiras osiguranje, prijavis slucaj i sledis njihove instrukcije. Ako je rec o nekoj vecoj sumi (postoji neka definisana granicna cifra), onda samo sledis njihove instrukcije i oni placaju sve, kasnije im valjda dostavljas lekarsku dokumentaciju. Ako je rec o nekoj manjoj sumi, ti snosis troskove i kasnije trazis refundaciju, akd se vratis u Srbiju. Takodje dostavljas odredjenu lekarsku dokumentaciju, kopiju racuna ili slicno, kao i navedene stvari vezane za pasos. Slucaj se analizira i odobravaju ti ili ne refundaciju. Po mom iskustvu, obicno su bili vrlo korektni i nije bilo nikakvog zakeranja. Doduse, rec je o Uniqa osiguranju, ne znam kako je kod Delte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 22, 2017 (edited) Ako se boravi vise od 183 dana van zemlje, onda moze da bude osiguranje nevazece (ako je uslovljeno time da si resident u Srbiji). ETA: takodje proveriti da li ima neki limit za broj dana po putovanju [moje godisnje je npr. limitirano na 31 dan]. Sent from my iPad using Tapatalk Edited June 22, 2017 by jms_uk dodatni info Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21, 2017 Cao svima, Isplanirala sam desetodnevno planinarenje u Alpima u Svajcarskoj (mmmmm!). Medjutim: putno osiguranje ne pokriva planinarenje i svrstava ga u "opasan sport", cak i ako se ne radi o free climbingu, vec o setnjici kroz planinu. Idioti. Ili smo mi idioti. U svakom slucaju, paket osiguranja za bavljenje dijabolicnim opasnim sportovima uopste ne postoji. Doplata je moguca za osiguranje pri skijanju, ali ne i za planinarenje. Sve u svemu, posle celodnevne intenzivne pretrage, uopste ne mogu da pronadjem osiguranje koje bi pokrilo ovu aktivnost. U Svajcarskoj kosta 500eur plombu da ti stave, bez preterivanja, pa pridajem ovom pitanju prilican znacaj. Da li je iko imao ovaj problem? Nemoguce je da je ova zjapeca rupa u sistemu do sada ostala neprimecena! Ja na put treba da krenem za 2 dana (da, kasno sam se setila da citam sitna slovca u polisi), i svaka informacija, trag, iskustvo, preporuka, STA GOD, ce mi biti zlata vredni. HVALA VAM! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2017 Pozdrav svima! Za dve nedelje putujem u Južnu Ameriku i plan je da tamo ostanem neki duži period (godinu dana, ako sve bude išlo po planu), a ako uspem da se snađem za posao, onda bi se taj period produžio na neodređeno. Nisam mislio da ću imati posebnih problema sa osiguranjem, međutim u razgovoru sa službenicom Uniqa osiguranja nekoliko stvari mi nije bilo jasno, pa reko' da vidim ovde sa vama, iskusnijim putnicima, dal' sam ja nešto loše razumeo ili je sistem jednostavno takav - retardiran. Kao prvo, moj plan je da kupim polisu osiguranja za recimo prva tri meseca (kod njih je to, za isplatu do 15.000e, nekih 50ak evra za taj period) i da je kasnije produžavam online uplatama. Ispostavilo se da to ne ide baš tako, nego da mora 10ak dana pre isteka da se pošalje zahtev, pa da onda neko iz Srbije izvrši uplatu. Ok, to nije problem. Ono što me zbunjuje jeste da u slučaju aktiviranja te polise iz nekog razloga, da bih produžio tu polisu za dalje, ja moram da se vratim u Srbiju?! WTF?! To u prevodu znači, da meni to osiguranje služi samo za pokriće nekih baaaaš zajebanih intervencija, a da je za sve ostalo što je jeftinije od cene povratne karte do Srbije, isplativije da dam pare iz svog džepa. S obzirom da ne bolujem od nekih hroničnih bolesti i ne planiram da se bavim ekstremnim aktivnostima tamo, postavlja se pitanje isplativosti uzimanja takvog osiguranja uopšte. ili sam ja tu nešto pogrešno sračunao... I zapravo, kako će oni znati da sam ga ja poručio iz Srbije ako sve ide online, kao i prvi put? Tražiće neki dokaz, avionsku kartu ili šta već? Vidim da je @Dragance ostavio link za neko američko osiguranje koje može da se doplaćuje i produžava iz inostranstva. Možda bih trebao da se time malo bolje pozabavim, ali s obzirom da jedva tumačim i ovo što je na srpskom napisano, ne znam kako ću se snaći sa njihovim. A vidim i da je malo skuplje. Ono što me konkretno interesuje, ima li ko iskustva sa njihovim osiguravajućim kućama, tamo negde preko, po mogućstvu baš za zemlje u koje ću ja putovati (Urugvaj, Argentina, Čile, Peru, Ekvador)? Mogu li ja kao stranac tamo uplatiti neko osiguranje za recimo 90 dana? Da li je to neko radio? Hvala unapred na odgovorima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2017 (edited) Evo, iz licnog iskustva, predlazem ti sledece. Uplati osiguranje preko Uniqe za 181 dan, to interkontinentalno sa polisom od 15000 evra, mozes i online. Izadje nekih 80ak evra valjda, proveri tacno na sajtu, napravi simulaciju. Zasto bas 181 dan? Pa, eto, zato sto je to limit, jer vec ako stavis 182 dana, izadje neuporedivo skuplje. I to osiguranje ti sluzi za svaki slucaj, da ti se nadje, ako ti se nesto bas lose desi, a uvek navijas da nece. Nekih 10-15 dana pre isteka, kao sto su ti rekli, posaljes im mejl i trazis produzenje. Ukoliko si imao osiguran slucaj, produzenje nije moguce. Trudi se da ga nemas, pa ga mozes produziti na jos 181 dan. Kad ti odobre zahtev za produzenje, tad moras da imas nekog iz Srbije da ode i uplati to za tebe i to je to. To ti je najjeftiniji moguci nacin da budes osiguran na godinu dana dok si tamo. 7 hours ago, Wazza said: S obzirom da ne bolujem od nekih hroničnih bolesti i ne planiram da se bavim ekstremnim aktivnostima tamo, postavlja se pitanje isplativosti uzimanja takvog osiguranja uopšte. ili sam ja tu nešto pogrešno sračunao... I zapravo, kako će oni znati da sam ga ja poručio iz Srbije ako sve ide online, kao i prvi put? Tražiće neki dokaz, avionsku kartu ili šta već? Da bolujes od hronicnih bolesti, to ti ne bi ni pokrili osiguranjem. Osiguranje sluzi za neke hitne i nepredvidjene situacije i veruj mi, vredi. Padnes, slomis ruku, nogu, ne daj Boze, udari te auto, ili nesto tog tipa, ko bi ti platio troskove boravka u bolnici? U sustini, cak i ako je nesto sitnije, npr, imas upalu uha ili sta vec, da moras da odes kod lekara, platis sam, ako je manji iznos, pa posle trazis refundaciju, nakon sto se vratis u Srbiju. Najvaznije od svega je da, cim ti se nesto tako dogodi, neophodno je da prvo prijavis osigurani slucaj, moze i mejlom i trazis dalje instrukcije. Naravno, ako je bas hitno, prvo ces do najblize bolnice i tu nema mogucnosti da ti oni biraju gde ces da ides. I vazno je da pokupis svu lekarksu dokumentaciju nakon izlaska iz bolnice, jer ti je to neophodno za pravdanje troskova. Takodje, trazice ti kopije stranice pasosa kad si napustio Srbiju i kad si usao u datu zemlju gde se desio osigurani slucaj, pa ako si osiguranje uzeo online, van Srbije, ono ti ne vazi. I razmisli dobro, to osiguranje te kosta otprilike pola evra po danu, da li stvarno mislis da je to skupo? Kao alternativa, moze da ti posluzi i osiguranje http://www.hccmis.com/index.php. Ono ce te ovde izadji malo skuplje, cini mi se, ali ima prednost da mozes da ga uzmes cak i kad si vec u navedenoj zemlji, ali u tom slucaju pocinje da vazi tek nakon 48h valjda, proveri u pravilima. Ukoliko ostanes u nekoj od zemalja i dobijes neki drugi tip vize, verovatno imas pravo na neko drzavno zdravstveno osiguranje. Recimo, u Brazilu se zove SUS i ako nisi na turistickoj vizi, imas pravo da napravis "zdravstvenu knjizicu". S tim da, nije to bas toliko sjajno, ali, ima i dobrih drzavnih ustanova, zavis gde se nadjes i eto, imas barem neko pokrice. Ne znam da li slicno postoji i u drugim zemljama J. Amerike. Ne verujem da mozes da platis neko putno zdravstveno u nekoj zemlji bas za tu zemlju, to nema smisla. Mozda mozes, npr, da uzmes neko argentinsko osiguranje, pre nego krenes za Cile, npr, ali, sigurno ti nece biti jeftinije od ovog Uniqinog primera koji sam ti naveo. Ima opcija i da placas privatno zdravstveno osiguranje u navedenoj zemlji, ali to je skupo i ne verujem da ce ti biti opcija. Edited December 7, 2017 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2017 Draganče, hvala na detaljnom objašnjenju. Uradiću tako, preko Uniqe. Interesuje me samo još da li u slučaju da se nešto desi i ja prijavim osigurani slučaj, moja polisa i dalje važi od tog trenutka do isteka ili samom tom prijavom prestaje da važi? Možda je glupo pitanje i meni ne deluje logično da će prestati da važi, ali tako sam nekako razumeo njihovu službenicu, pa mi to nema smisla. Verovatno odgovor na ovo mogu da nađem u nekom dokumentu na njihovom sajtu, ali evo da te iskoristim kad vidim da već vladaš materijom... Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2017 Kao neko ko je radio u zdravstvu tri i po decenije najtoplije savjetujem osiguranje pre svega . Koliko sam se samo muka nagledao za placanje nasih usluga u CG koje su prava sica prema vecini zemalja . Ovdje vecina kuca nudi osiguranje do 30k evra za med hitne stvari i do 500evra ta stomatoloske hitne intervenice . Obavezno procitati ugovor pre potpisa , sva sitna i nebitna slova . Sta je ukljuceno , kakva je procedura , da li u nekim drzavama za odredjene regije osiguranje ne vazi , bas sve prouciti . Postoje i strane online kuce ali su mnogo skupe . Na pomoc nasih drzava ne racunajte . Da nije neko iz CG htio da plati 50-150k evra helikoptersku evakuaciju iz Koreje ili ko zna koliko iz Avganistana . U Pakistanu nije rat nihe na crnim listama ali iz fakticki osiguranje nam vazilo samo u Islamabadu . E to su ona sitna slova . Znaci uzeti OBAVEZNO osiguranje e sad kod koga to lagano provjeriti , svi su slatkorecivi dpk ne platite i svi nesto precute a sto pise u ugovoru , naravno na vasu stetu . Ako mozete priustiti inostrano stim bolje ali i nekakvo je bolje on nikakvog . P.s, nagledao sam se mnogih "nece se to meni desiti" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2017 2 hours ago, Wazza said: Interesuje me samo još da li u slučaju da se nešto desi i ja prijavim osigurani slučaj, moja polisa i dalje važi od tog trenutka do isteka ili samom tom prijavom prestaje da važi? Možda je glupo pitanje i meni ne deluje logično da će prestati da važi, ali tako sam nekako razumeo njihovu službenicu, pa mi to nema smisla. To sam se i ja pitao, ali, jos nisam imao potrebe da ga koristim 2 puta u toku osiguranog perioda, pa ne znam. Logicno bi mi bilo da ako platim osiguranje do odredjene sume i za odredjeni period, da to upravo bude tako, ali, najbolje pitaj. Nadam se da se to sto su ti rekli tamo u poslovnici odnosi samo na nemogucnost produzenja, ukoliko imas osigurani slucaj, ne i na nevazenje istog do kraja osiguranog perioda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2017 Dragance neka nista ne pita , neka trazi ugovor da prouci . Na rijec nists samo crno na bijelo . Ajmo u opkladu da ce reci da moze vise puta a da u ugovoru pise da ne moze ili da ne pise nista sto opet znaci da nece moci . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 8, 2017 Ne verujem da ce biti bas tako, dosad su mu sve informacije preneli korektno. Ali svakako se slazem da treba uvek i dobro prostudirati sta pise, jer cesce daju pogresne informacije, ne iz zle namere, vec iz neznanja. Navijamo da osiguranje nikad i ne iskoristi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 8, 2017 Malopre sam nazvao njihov kontakt centar i gospođa reče da važi normalno do kraja osiguranog perioda. Reče to u razgovoru koji se snima. E sad, ako je slagala, onda jbg... Ja ću u svakom slučaju pre potpisa i plaćanja detaljno proučiti sitna slova. Hvala svima na pomoći. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2017 Uniqa osiguranje i za putno i za nekretnine NaMapi Crna Gora Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites