Posted November 28, 2011 Računa se na dane a ne na sate. Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2011 Imam jedno pitanje ove godine prvi put sam usao u Maju u EU tacnije 3.5 a izasao 13.5 i bio sam od 25.8 do 11.11 po mojoj racunici trebalo bi da imam jos 11 dana da mogu da provedem u EU.Hteo bih da putujem 20.12 na jedno 10 dana i da se vratim.Pa me interesuje dali sam ja dobro izracunao i dali mogu da idem 10 dana?I jos jedno vazno pitanje ako se vratim 30.12 kad cu sledeci put smeti da putujem u EU??Hvala unapred Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2011 Imam jedno pitanje ove godine prvi put sam usao u Maju u EU tacnije 3.5 a izasao 13.5 i bio sam od 25.8 do 11.11 po mojoj racunici trebalo bi da imam jos 11 dana da mogu da provedem u EU.Hteo bih da putujem 20.12 na jedno 10 dana i da se vratim.Pa me interesuje dali sam ja dobro izracunao i dali mogu da idem 10 dana?I jos jedno vazno pitanje ako se vratim 30.12 kad cu sledeci put smeti da putujem u EU??Hvala unapred Pozdrav Milose, po mojoj racunici imas jos 8 dana. Ako prekoracis tih 8 dana, platices kaznu na izlasku (ako primete) i ne mozes da udjes u EU u naredna 3 meseca. Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2012 ZDRAVO SVIMA.... ZANIMA ME KADA SMEM OPET DA UDJEM U SVAJCERSKU AKO SAM PRVI PUT USLA 9.SEMPTEMBRA I VRATILA SE 29.OKTOBRA....ONDA SAM OPET USLA 29.NOVEMBRA A VRATILA SE 6.JANUARA....TAKO DA SAM ISKORISTILA 90 DANA... KADA SLEDECI PUT MOGU OPET DA UDJEM? UNAPRED HVALA .. POZZ Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20, 2012 ZDRAVO SVIMA.... ZANIMA ME KADA SMEM OPET DA UDJEM U SVAJCERSKU AKO SAM PRVI PUT USLA 9.SEMPTEMBRA I VRATILA SE 29.OKTOBRA....ONDA SAM OPET USLA 29.NOVEMBRA A VRATILA SE 6.JANUARA....TAKO DA SAM ISKORISTILA 90 DANA... KADA SLEDECI PUT MOGU OPET DA UDJEM? UNAPRED HVALA .. POZZ nakon 6 meseci od prvog ulaska tj oko 10.4. s tim da ja ne bih bas gadjao u dan i sacekao bih bar 15.1. i smes da ostanes onoliko koliko si ostala prvi put dakle do 50 dana Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2012 KAKO SAM JA IZRACUNALA ONDA JE 6 MESECI MART....TAKO DA BI SMELA DA UDJEM OD 9 MARTA AKO SAM PRVI PUT USLA 9 SEMPTEBRA? TAD MI ONDA POCINJU NOVIH 6MES.I VALJDA MOGU DA OSTANEM I 3 MESECA ODJEDNOM,ZASTO MORAM KAO PRVI PUT 50 DANA? STVARNO NISTA NE MOGU DA UKAPIRAM Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2012 Molim vas, nemojte pisati cele poruke velikim slovima, stiče se utisak da vičete na sagovornike. Pročitajte pravilnik korišćenja foruma. Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2012 KAKO SAM JA IZRACUNALA ONDA JE 6 MESECI MART....TAKO DA BI SMELA DA UDJEM OD 9 MARTA AKO SAM PRVI PUT USLA 9 SEMPTEBRA? TAD MI ONDA POCINJU NOVIH 6MES.I VALJDA MOGU DA OSTANEM I 3 MESECA ODJEDNOM,ZASTO MORAM KAO PRVI PUT 50 DANA? STVARNO NISTA NE MOGU DA UKAPIRAM izvini nisam dobro napisao nije 10. aprli nego 10. mart a sto se tice ostanka ja racunam po najgorem slucaju tj da ne smes boraviti u EU vise od 90 dana u okviru bilo kojih 180 dana ali niko jos nije pouzdano odredio pravilo (recimo udjes 1.1. i izadjes odmah i onda udes 2.4. i izadjes 30.6. po tvoj logici onda od 1.7. mozes jos 3 meseca sto znaci da ces u onda biti u EU 6 meseci u okviru perioda od 6meseci+1dan sto mislim da ne moze) Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2012 Do 9.marta su 180dana od dana kada sam prvi put usla ,ja sam bila 90 koliko najvise smem...onda od 10marta pocinju drugih 180 dana i opet smem da budem 90 dana do 9.semptembra...? Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2012 Do 9.marta su 180dana od dana kada sam prvi put usla ,ja sam bila 90 koliko najvise smem...onda od 10marta pocinju drugih 180 dana i opet smem da budem 90 dana do 9.semptembra...? po ovome ispada tako http://upravusi.rs/putovanje/u-sengenu/koliko-dugo-mozes-da-ostanes-u-sengenu/ Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2012 Iskreno neki kazu da se racuna unazad 180 dana od poslednjeg dana boravka, pa brojis koilko si proveo, neko kaze drugacije. Jeste malo konfuzno. Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2012 bio sam 6 meseci..vratio se preko slovenije,platio 150 eur neku taksu..i opet se vratio bez problema.. Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 30, 2012 Ako sam dobro razumeo 90 dana mogu da ostanem u EU, sve jedno je da li to bilo od jednom ili iz komada i zatim kada se vratim u Srbiju mora da prodje 6 meseci dok opet ne mogu da udjem? To znaci da ne mogu ni do Segedina da odem? Ja sam bio za NG u Nemackoj. Otisao sam 29. Dec. a vratio se 6. Jan. To znaci da vise nemam 90 dana nego 81 dan na raspolaganju? Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 22, 2013 moje pitanje je vezano za dozvoljeni broj dana za boravak u EU. Napisacu vam kada sam usla u 2012 i kako sam racunala i molim vas da mi vi odredite sad od kog datuma se racuna brojanje u kojem sam sad jer mi nije jasno. Znam da u okviru od 180 dana imam prava 90 dana da budem unutar EU ali posto sam krenula cesto da putujem nije mi jasno da li to brojanje ide nezavisno od datuma putovanja ili ne, evo detalja, molim vas da dobro procitate jer je stvarno bitno, ne bih da se zateknem u neprijatnoj situaciji na aerodromu, a ako ne znate kako to ide, molim vas uputite me na nekog ko zna: Usla u EU 10.7.2012. ostala do 12.9.2012. (65 dana) zatim usla 21.12. ostala do 31.12. (+10 dana) 6.1.2013. je isteklo 180 dana od 10.7.2012. tako da se tu "resetovalo" brojanje, pa racunam od 6.1. do 3.7. 2013. sam bila u EU od 4. do 25.2 sad nastaje dilema: da li brojanje 180 dana krece od 4.2. ili od 6.1.? Dakle ako krece od 6.1. onda istice 3.7. a ako krece 4.2. onda istice 2.8.2013. Ako je 180 dana od 6.1. do 3.7. narednih 180 je od 4.7. do 30.12. a ukoliko je od 4.2. do 2.8. onda je narednih 180 dana od 3.8. do 29.1. Zelim da budem u EU oko 65-70 dana ovog leta ali tako da mogu da budem i od 21.12. do 7.1. pa je izuzetno bitno da znam od kog datuma mi je krenulo brojanje. Hvala vam mnogo Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2013 BROJI SE 90 DANA u ZADNJIH 6 MESECI ...OD DANA KAD BROJIS...SAMO RACUNAS 6 MESECI UNAZAD I KOLIKO IMA UNUTAR EU.Mada Madjari su malo fleksibilni i hoce da puste ia ako ima visak dana..naravno uz cast. Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 27, 2013 Ne broji se tako vec od prvog ulaska u EU ciklusi od 180 dana unutar kojih ne bi trebalo da predjes 90 dana boravka unutar EU. Ono sto je u praksi najvaznije jeste da nemas velike kontinuirane boravke. Ono sto prvo pogledaju kad uzmu pasos je poslednji datum ulaska u EU i to uglavnom odredjuje dalje ponasanje. Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 27, 2013 MENI SU TAKO OBJASNILI U AUSTRIJSKOJ POLICIJI TAKO DA SAM RACUNAM SEBI:I NEMAM PROBLEMA:PREKORACIO SAM 20 DANA I U SALZBURGU SU MUI NAPLATILI KAZNU 100 EUR;ALI SAM DOBIO PRIZNANICU:LJUDI MI LEPO OBJASNILI DA SE TAKO RACUNA:IMAO SAM ZADNJI PUT 95 DANA KAD SAM POSAO ZA NEMACKU I PLATIO SAM MADJARIMA 25 EUR:U POVRATKI NISAM IMAO PROBLEM: Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2013 Pomoc. Prvi put sam usla u EU 3 februara ove godine,dve nedelje sam tamo bila. Zatim sam opet usla 16 juna. Kako se racuna 9O dana? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2013 Ispucala sam 90 dana (tačnije 89) u EU i novi period mi počinje 5. novembra. Šta može da se desi ukoliko pokušam (i uspem!) da pređem granicu kod Mađara ranije - 29. oktobra? Da li to znači da sam bila 89+7 dana pa onda počinje novi period od 180, dok sam tamo, posle čega "legalno" ostajem? Ili moram da se vratim u Srbiju i rizikujem brojanje tih prekoračenih 6, 7 dana pa onda opet u Mađarsku? Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2013 ne pocinje tebi nikakav "novi ciklus", ti jednostavno mozes ukupno 90 dana da budes u prethodnih 180........tako da ..... Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2013 ne pocinje tebi nikakav "novi ciklus", ti jednostavno mozes ukupno 90 dana da budes u prethodnih 180........tako da ..... Novi ciklus počinje tada jer se stari ciklus, u okviru kojeg sam provela 90 dana u EU, završava 5. novembra. Ali to nije bilo moje pitanje. Moje pitanje je da li ću, ako odem 29. oktobra imati prekoračeno samo 7 dana? A onda da li će novi period normalno započeti ili neće ni početi jer se nisam vratila u Srbiju (nego samo nastavljati dane na ovih 7 prekoračenih dana) Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 17, 2013 ne postoji novi ciklus, to bi trebalo da shvatis, nema racunanja po nekim ciklusima, nego jednostavno receno u 180 dana mozes da boravis 90. Znaci ako si provela zadnjih 90 dana u Sengenu, onda ti nije ostao nijedan dan, odnosno ako si juce, recimo, ispucala 90 dan i dosla danas u Srbiju, i sutra krenes u Sengensku zonu opet, onda imas samo taj 1 dan slobodno koji si provela u Srbiji. Dakle, ciklusa nema, oni gledaju koliko si u zadnjih sest meseci boravila u Sengenu. Pogledaj postove koje su postavili drugi pre mene, svi se svode na to sto ti kazem. Share this post Link to post Share on other sites