Posted March 20, 2010 Mene su uspeli da zbune neki zli ljudi, pa moram sad da oživim ovu temu. Da li ste vi sigurni u to što tvrdite? Evo šta piše na europa.rs Po novim pravilima, koliko dugo putnici iz Srbije mogu da ostanu u zemljama Šengenskog prostora? Po novim pravilima, osobe sa srpskim pasošima mogu da ostanu u zemljama Šengenskog prostora (sve zemlje članice EU, osim Velike Britanije i Irske, kao i sledeće zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma: Švajcarska, Norveška i Island) maksimalno do 90 dana od dana ulaska, a u okviru perioda od 180 dana (6 meseci). Taj period se računa od trenutka kada prvi put uđete na teritoriju, a u okviru navedenih 180 dana. Na primer, ukoliko ste u neku od šengenskih zemalja prvi put ušli 1. januara, sledeći period od 6 meseci počinje da se računa od 1. jula. Ukoliko često putujete u šengenske zemlje, vi ste odgovorni da izračunate koliko vam je dana ostalo u okviru tog šestomesečnog perioda. To znači da možete da odete na nekoliko kraćih putovanja, pod uslovom da njihovo ukupno trajanje ne pređe 90 dana u okviru jednog šestomesečnog perioda (180 dana). Ovo se ne slaže sa "teorijom o kliznom periodu" koju smo zastupali ovde. Ajmo objašnjenje... Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 Pogledao sam sajtove nekoliko ambasada sad, i na svima jasno piše da se računa od datuma prvog ulaska! Dakle, ne gleda se poslednjih 180 dana, već se računaju polugodišnji periodi od trenutka kad ste prvi put ušli! Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 Pogledao sam sajtove nekoliko ambasada sad, i na svima jasno piše da se računa od datuma prvog ulaska! Dakle, ne gleda se poslednjih 180 dana, već se računaju polugodišnji periodi od trenutka kad ste prvi put ušli! Pazi, moguce je i to, zato sam i poceo ovo sve pitanjem o potvrdi, izgleda da se mora popricati sa nekim, i to cu i da uradim. Jer recimo primer za zbunjivanje: Udjem 1. januara i ostanem do kraja februara (2 meseca). Znaci imam jos jedan do jula. Kazem ok, udjem drugi put 1 juna i 1 jula sam na 90 dana (otprilike, ovo je samo teoretski). Medjutim, tad budem (srpski) bezobrazan i ostanem do kraja avgusta! Prilikom izlaska pokazem sluzbeniku da sam usao 1 juna i kazem mu, eto, 90 dana i trepcem. Hoce li on zaista da bude toliko pametan da provali da su meni februar (prilikom prvog ulaska, druga strana pasosa:), jun, jul i avgust - 4 meseca? Sumnjam da bi, pravo da vam kazem, a spojio bih 2+4 meseca! Sto se tice nove teorije o sestomesecnim periodima - to bi znacilo da ja mogu da udjem 1. januara i izadjem drugog, onda ponovo udjem u aprilu i ostanem maj i jun (kraj prvog perioda), izadjem na dan, vratim se sutra, onda ostanem jul, avgust, septembar, sto je drugi period od 6 meseci o spojim brat bratu - 6 meseci. A? :D Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 Da, to i mene buni, ispada da možeš da povežeš 4, 5. i 6. mesec prvog, sa 1, 2. i 3. mesecom drugog perioda, pod uslovom da izađeš na jedan dan između. To mi baš ne zvuči mnogo verovatno. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 ...pod uslovom da izađeš na jedan dan između. Mislim da u tom slucaju nema potrebe ni za izlaskom, jer automatski krece novi period od 6meseci ! Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 Pogledao sam sajtove nekoliko ambasada sad, i na svima jasno piše da se računa od datuma prvog ulaska! Dakle, ne gleda se poslednjih 180 dana, već se računaju polugodišnji periodi od trenutka kad ste prvi put ušli! Pise da se racuna od prvog ulaska sto je sasvim normalno! Ali po cemu si zakljucio da postoje polugodisnji periodi? Bunis ljude! 181-tog dana nakon prvog ulaska, taj prvi dan prvog ulaska u Sengen se brise. Naravno da se sve racuna od datuma prvog ulaska. Ako nisi uopste bio u Sengenu, nista ti se ni ne racuna. Nema nikakvih fiksnih perioda sem prvih 180 dana od datuma prvog ulaska. Nakon toga se svaki dan sve pomera za jedan dan. Znaci sigurno vazi da smes imati 90 dana boravka u poslednjih 180 dana. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 Polugodišnji period = 180 dana, bar u mojoj glavi Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 Polugodišnji period = 180 dana, bar u mojoj glavi Ljudi su mislili da se 180 dana racuna odmah po ukidanju viza (19.12.2009.) Zato je napisano da se sve pocinje racunati tek kad prvi put udjes u Senghen. Istina, i recenica je nesrecno srocena, pa se moze i tumaciti na milion nacina. Sustina je da ne smes boraviti u Sengenu vise od ukupno 90 dana u poslednjih 180 dana. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 Sustina je da ne smes boraviti u Sengenu vise od ukupno 90 dana u poslednjih 180 dana. Kako sad poslednjih 180 dana, kad piše od trenutka prvog ulaska Teško ćemo mi ovo raspetljati Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2010 A ponovo! "Ljudi su mislili da se 180 dana racuna odmah po ukidanju viza (19.12.2009.) , neki su mislili da se racuna od 1. januara. Zato je napisano da se sve pocinje racunati tek kad prvi put udjes u Senghen." Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2010 Čivitli, ovo je sistem koji već dugo važi za državljane drugih zemalja (npr. Hrvatske), a isti režim važi i za strance u Srbiji... mada naše vlasti to i ne proveravaju puno, koliko vidim. Bez obzira na nezgrapne formulacije na sajtovima ambasada, važi pravilo "90 dana u poslednjih 180". To pravilo nije juče uspostavljeno. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2010 Nije juče uspostavljeno, ali izgleda da nije baš lako doći do precizne informacije. Zapravo, izgleda da je lako doći do vrlo kontradiktornih informnacija. Evo da pogledamo šta kaže zvaničan sajt Danskog Ministarstva za imigracione poslove (ili kako god da se prevodi), na adresi http://www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/visa/how_long.htm How is the six month period calculated? The six month period is calculated from the date of first enty into the Schengen region. The date of first entry is: the date on which you entered the Schengen region for the first time, and subsequently the date of any subsequent entry into the Schengen region which takes place after the expiration of a six-month period. This means that if you arrive for the first time in Denmark or another Schengen country on 1 February 2009, you can stay in the Schengen region for a period of three months (90 days) within the six-month period which ends on 31 July 2009. If you return again on 1 October 2009 – i.e. more than six months after your very first entry into the Schengen region – this date will constitute a new 'date of first entry'. Therefore, 1 October 2009 constitutes the beginning of a new six-month period during which you can stay in the Schengen region for a period of up to three months. If you arrive again on 1 June 2010, it will be this date which constitutes the next 'date of first entry', and so on. Dalje, i sud u Francuskoj se bavio ovim pitanjem, zaključak možete pročitati na http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62005J0241:EN:HTML U pregledu presude piše: Article 20(1) of the Convention implementing the Schengen Agreement is to be interpreted as meaning that the term ‘first entry’ in that provision refers, besides the very first entry into the territory of the States which contracted that agreement, to the first entry into that territory taking place after the expiry of a period of six months from that very first entry and also to any other first entry taking place after the expiry of any new period of six months following an earlier date of first entry. That provision thus allows nationals of a third country not subject to a visa requirement to stay in the Schengen Area for a maximum period of three months during successive periods of six months, provided that each of those periods commences with such a first entry. Ta presuda, koliko shvatam, potvrđuje to što piše na Danskom sajtu. S druge strane, koga ne mrzi da čita, bistrili su i na Lonely Planet forumu http://www.lonelyplanet.com/thorntree/thread.jspa?threadID=1842168 o ovom problemu. Osoba koja je tamo pisala je razgovarala telefonom sa Holandskom imigracionom službom, i opet dobila drugačiju informaciju. S treće strane, našao sam i dokument koji je EU potpisala sa Mauricijusom o ukidanju viza u kome se definiše šta znači šestomesečni period: The Contracting Parties agree that the maximum period of three months during a six months period following the date of first entry into the territory of Mauritius or the Schengen area as provided by Article 4 of this Agreement means either a continuous visit or several consecutive visits, the duration of which does not exceed three months in any six months period in total. Ceo dokument može se preuzeti sa http://www.ipex.eu/ipex/webdav/site/myjahiasite/groups/CentralSupport/public/2009/COM_2009_0048/COM_COM(2009)0048_EN.doc Dakle, sud je presudio da se računaju uzastopni šestomesečni periodi. Sa Mauricijusom su potpisali sporazum u kome se eksplicitno kaže da se odnosi na bilo koji šestomesečni period (i time premostili sudsku odluku). Nagradno pitanje je, koje pravilo se primenjuje na nas? Ne verujem nikome na reč, oću da vidim jasno napisano na zvaničnom papiru. Mora postojati negde na netu, nije džabe EU birokratija tolika Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2010 Ja sam informaciju o 90 dana u poslednjih 180 dana dobio u madjarskom konzulatu u Subotici. Posto cesto putujem u Sengen, najcesce ulazim i izlazim preko Madjarske, tako da mi je njihovo tumacenje najbitnije. Ako mi neko bude pravio problem, napravice mi ga oni, jer na njihovoj granici najcesce napustam Sengen zonu. Ocigledno da ni u Sengenu nisu nacisto sa matematikom. Nego zasto ti je toliko bitna ova informacija? Nije valjda da ces boraviti u Sengenu 6 meseci? Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2010 Nego zasto ti je toliko bitna ova informacija? Nije valjda da ces boraviti u Sengenu 6 meseci? Moj jedini razlog sto nisam tamo, je sto ne mogu da ostanem duze od 3 meseca, pa se gazdi ne isplati. Ladno cemo moci da udjemo i ostanemo koliko hocemo kad budem toliko mator da vise necu moci da radim! Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!! Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2010 Pa ako mu mnogo trebaš, mislim da može da ti završi radnu dozvolu. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2010 Pa ako mu mnogo trebaš, mislim da može da ti završi radnu dozvolu. Vazi, cim dokaze vlastima da ne moze da nadje nikoga u EU ko moze da radi posao koji ja radim. Onda daju radnu dozvolu za treci svet, citaj - nas. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Čivitli, bravo za ovo istraživanje! Šteta što nemamo jedinstven odgovor. Mi se nekako već godinama vodimo onim "90 u poslednjih 180 dana" kada se radi o dugoročnim volonterima, pa sam postao siguran da mora biti tako. Ako ništa drugo, bezbedno je voditi se tim pravilom, na taj način sigurno nećeš ostati u Šengenu duže nego što smeš. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Dakle drugari, evo zvanicnog odgovora! Danas sam se cuo sa konzularnim odeljenjem ambasade Holandije i evo sta su mi rekli: Radi se o polugodisnjim periodima (6 meseci) od datuma prvog ulaska. Kada sam ih pitao da li mogu da nastavim period od drugih 6 meseci odmah po zavrsetku prvog, rekli su mi da, ukoliko izadjem iz sengen teritorije. Onda sam ih pitao, da potvrdim, ako udjem u sengen 1. januara i izadjem 2. januara (zapoceo period), da li mogu da se vratim u sengen 1. aprila i ostanem april, maj, jun (nakucam 90 dana) i onda izadjem na 1 dan iz sengena, vratim se i ostanem posle toga ceo jul, avgust, septembar, rekli su mi - da! Znaci mozemo na ovaj nacin da spojimo pola godine (sa prekidom na jedan dan) ukoliko zapocnemo period 3 meseca pre toga (jedan dan, u gornjem primeru 1. januar) Eto toliko o tome, mozda razlicite zemlje to razlicito tumace, ovo je odgovor iz ambasade Holandije od danas. Pozdrav! Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 I onda dodjes na madjarsku granicu, i oni ti kazu da si u Sengenu proveo vise od 90 dana u poslednjih 180, i udare ti zabranu ulaska. Onda ces ti njima da objasnjavas kako su ti rekli u NL ambasadi da moze da se ostane 6 meseci sa jednodnevnim prekidom, a Madjari ce bas da te saslusaju, izbrisu zabranu ulaska i jos ce da ti se izvine i nadoknade troskove za pretrpljen strah! E moj Mihailo. Ti izgleda nisi cesto prelazio granu. Meni su pre neki dan zamalo rastavili auto iako nista nisam imao (trazili su cigarete i alkohol). Nakon par sati zahebancije, ni izvini nisam dobio. Ja se pored svega ne bih igrao. Drzao bih se pravila 90 u poslednjih 180 iako je to najgora moguce varijanta po nas, ali je najispravnija i niko ti nece praviti problem. Mozda ako ti iz NL ambasade daju to tumacenje napismeno, pa ga pokazes na grani. Mada za koju godinu, nece nam ni pecate udarati, ni pasose gledati. Kao Hrvatima danas. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Druze, ja u avion pa pravo u Amsterdam, Madjare ostavljam tebi Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Znači zaključili smo da ništa nismo zaključili. J...o lud zbunjenog, sve će na kraju da zavisi od tumačenja lika na granici. @Mihailo Može i ovako: I onda dodjes na madjarsku granicu aerodrom u Amsterdamu, i oni ti kazu da si u Sengenu proveo vise od 90 dana u poslednjih 180, i udare ti zabranu ulaska. Onda ces ti njima da objasnjavas kako su ti rekli u ambasadi da moze da se ostane 6 meseci sa jednodnevnim prekidom, a Madjari oni ce bas da te saslusaju, izbrisu zabranu ulaska i jos ce da ti se izvine i nadoknade troskove za pretrpljen strah! E moj Mihailo. Ja se pored svega ne bih igrao. Drzao bih se pravila 90 u poslednjih 180 iako je to najgora moguce varijanta po nas, ali je najispravnija i niko ti nece praviti problem. Mozda ako ti iz NL ambasade daju to tumacenje napismeno, pa ga pokazes na grani. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 Dakle drugari, evo zvanicnog odgovora! Kada sam ih pitao da li mogu da nastavim period od drugih 6 meseci odmah po zavrsetku prvog, rekli su mi da, ukoliko izadjem iz sengen teritorije. Najzad odgovor na pitanje koje sam postavio na pocetku teme. Tako pise i na netu, nikakav fleksibilan period se ne pominje. Jasno pise da brojanje pocinje od prvog dana ulazka u sengen. Treba proveriti jos sa par ambasada, ali to bi trebalo da bude to. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 A i realno, šta će čoveku više od 90 dana u šengenu...osim ako ne radi neke, viznom liberalizacijom nepredviđene radnje... Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2010 A i realno, šta će čoveku više od 90 dana u šengenu...osim ako ne radi neke, viznom liberalizacijom nepredviđene radnje... Pa da radimo rodjeni... privredjujemo... ili bi ti radije ovde za 300 evrica, a? Pi! Share this post Link to post Share on other sites