Followers 0

Fly Dubai...

154 posts in this topic

Da li je neko od vas drugara leteo ovom kompanijom na relaciji Istanbul-Dubaji? Fly Dubai bi trebala biti alternativa nasoj dragoj Air Arabiji?!

Vidim da ih je Dule spomenuo i da ce on uskoro njima da leti. Bacio sam oko malo na cene, imaju neke promocije, deluju dosta povoljno. Vredi isprobati, rekao bih!

Ali ne baš toliko interesantnu mrežu destinacija kao AirArabia. No, dobro, valjda će se i to poboljšati ;)) haha može za Kabul ;)

Vidim da ih je Dule spomenuo i da ce on uskoro njima da leti. Bacio sam oko malo na cene, imaju neke promocije, deluju dosta povoljno. Vredi isprobati, rekao bih!

Uskoro krecem na svoj postdiplomski "put oko sveta" :)

U novembru cu leteti FlyDubai-em. tj. kupio sam: Kuala Lumpur - Colombo 42eura (AirAsia); Colombo - Dubai 43eura (FlyDubai); Dubai - Beirut 26eura (FlyDubai); Antakija - Istanbul 21euro (Pegasus) i svuda usput cu ostati po nekoliko dana/nedelja.

Ali ne baš toliko interesantnu mrežu destinacija kao AirArabia. No, dobro, valjda će se i to poboljšati ;)) haha može za Kabul ;)

Tek su osnovali kompaniju i jako se brzo siri, mnogo brze nego sto sam ocekivao na pocetku. To je sestrinska low cost  kompanija Emirates airlines-a.

Pa ajd vala da im i poželimo BEG u ako ništa drugo, narednih 5 godina ;)

Iz tvojih usta u Budine usi  ;D

Jos uvek se niko nije setio da povezhe Beograd sa Istanbulom sa nekim jeftinim letovima  :roll:

Za sada je Arabija zakon.. Sednem u Istanbulu, sidjem u Sarzi, odspavam dvanaest sati na cebencetu sa nekim drugarom iz Pakistana i vrlo uskoro sam u Kolombu  :P

Dule, srecan put, nemoj se izgubiti negde i nemoj zaboraviti da nam ovde napises izvestaj u vezi FlyDubaija  ;)

Antakija - Istanbul 21euro (Pegasus)

Gde si našao da Pegasus leti iz Antakije? ima iz Antalije, ali Antakiju ne vidim....

Ljudi, ovo i nije tako lose! Trenutno imaju neke popuste, pa Istanbul-Colombo izadje 150e! Ajte neka prakticna iskustva sa njima dok se ja spakujem za decembar. :dance:

Ja sam merkao Istanbul-Katmandu 300 eur povratna, ali sam odustao. Pazljivo procitajte conditions of carriage pre nego sto rezervisete kod ove kompanije. Flydubai zadrzava pravo da promeni vreme leta i odredisni aerodrom po potrebi, bez prava na povracaj novca. Takodje, ako otkazu let ne vracaju pare nego dobijate neki vaucer koji mozete da koristite za buduce rezervacije. Na Internetu cete i naci zalbe razocaranih putnika koji nisu bili svesni ovih uslova. Mislim da je ovo preveliki rizik narocito sa vezivanjem letova, dovoljno da jedan bude zakasnjen/otkazan i eto belaja.

Pa u krajnjem slučaju avion KTM - Sharjah je bukvalno bio dupke pun, nijedno jedino slobodno mesto nije ostalo! Doduše ovaj za Istanbul je bio poprilično prazan u povratku. (i tek sam sada shvatio da ja pričam o AirArabia, što tu ne pogledaš)??

Meni su ipak najveci problem izraelske vize. Sa takvim pasosem nije preporuceno ici u UAE. A usteda od par stotina eura nije za bacanje. Dilema.  :?

uuu pa onda nemoj da se igraš sa "okupirano-palestinskim" vizama... Ne bih ti to preporučio, za džabe ideš na putovanje pod stresom šta će, kako će itd...

Flydubai zadrzava pravo da promeni vreme leta i odredisni aerodrom po potrebi, bez prava na povracaj novca. Takodje, ako otkazu let ne vracaju pare nego dobijate neki vaucer koji mozete da koristite za buduce rezervacije. Na Internetu cete i naci zalbe razocaranih putnika koji nisu bili svesni ovih uslova. Mislim da je ovo preveliki rizik narocito sa vezivanjem letova, dovoljno da jedan bude zakasnjen/otkazan i eto belaja.

Hm, pa zar nema svaka avio kompanija, pogotovo low cost, slične conditions-e? Zar to nije stadnardna stvar, da ne vraćaju novac, daju vaučere itd? Pa i sami smo videli ove godine kada je onaj vulkan komeneumemdaizgovorimime eruptirao pa svi letovi u Evropi bili otkazani. Nisu vraćali novac već su samo menjali datume.

Bezveze zbunjivati ljude :) Mi smo kupili njihove karte i sad čekamo decembar pa da ih isprobamo. Je l neko u međuvremenu možda leteo njima?

Flydubai zadrzava pravo da promeni vreme leta i odredisni aerodrom po potrebi, bez prava na povracaj novca. Takodje, ako otkazu let ne vracaju pare nego dobijate neki vaucer koji mozete da koristite za buduce rezervacije. Na Internetu cete i naci zalbe razocaranih putnika koji nisu bili svesni ovih uslova. Mislim da je ovo preveliki rizik narocito sa vezivanjem letova, dovoljno da jedan bude zakasnjen/otkazan i eto belaja.

Hm, pa zar nema svaka avio kompanija, pogotovo low cost, slične conditions-e? Zar to nije stadnardna stvar, da ne vraćaju novac, daju vaučere itd? Pa i sami smo videli ove godine kada je onaj vulkan komeneumemdaizgovorimime eruptirao pa svi letovi u Evropi bili otkazani. Nisu vraćali novac već su samo menjali datume.

Bezveze zbunjivati ljude :) Mi smo kupili njihove karte i sad čekamo decembar pa da ih isprobamo. Je l neko u međuvremenu možda leteo njima?

Ne, nije tako. Sve avio kompanije u EU  moraju da se pridrzavaju regulativa EU o pravima putnika i ne mogu da izmisljaju svoja pravila.

Ako ti promene datum leta ti mozes da se slozis ili ne, ako se ne slozis dobices pare nazad. Ja sam dobio nazad pare od Wizzair-a jer mi je let otkazan zbog vulkanskog pepela a novi datum mi nije odgovarao.Fly Dubai zadrzava pravo da bez ikakvog objasnjenja otkaze let i da ti ne vrati novac. Mogu cak i da kompletno ukinu liniju i da ti ne vrate pare nego da ti daju vaucer koji mozes da koristis za letove na nekoj drugoj liniji.

Azija nije u EU (sreća! :) ) i ja smatram da je skroz dovoljno i fer što daju i vaučere. Ne mogu oni da predvide da li će biti magle pa ne mogu da slete ili polete baš kada je rečeno ili moraju da slete negde drugde ako je opet, magla, recimo u Dubaiu (a znamo da se često dešava da padne magla pa se ne vidi ni prst pred nosom). Sumnjam da bi otkazali neki let zato što je pilot prethodno veče malo više popio na svadbi pa ne može da vozi :D

No eto, kao što rekoh, mi kupili pa ćemo videti :)

Cao Svima

Ja nisam nikad leteo Fly Dubaiem ali koliko sam ja upucen oni lete sa Terminala 2 u Dubai-ju (a ima ih 3 terminala) Terminal 2 je rezervisan za niskobudzetne aviokompanije i za one malo siromasnije koje lete do Iraka, Avganistana, Indije i td. Posto stalno letim sa ovog terminala uvek vidim floru Fly Dubai i meni njihovi avioni izgledaju potpuno novi, sto je super. Inace Terminal 2 je jako mali i nije pogodan za duza presedanja (dok T1 i T3 su druga prica), sem malog free shop-a i jednog McDonald's-a nema nista drugo, aaa da imaju i free wireless koi je dobar. I na T2 nemaju jet bridges tako da od terminala do aviona se ide busom ali to ne bi trebalo da bude problem.

Pozdrav

Dule, srecan put, nemoj se izgubiti negde i nemoj zaboraviti da nam ovde napises izvestaj u vezi FlyDubaija  ;)

Evo da podelim svoja iskustva u vezi sa FlyDubaijem. Leteo sam pre par dana dva puta sa njima: Colombo - Dubai (43e) i Dubai - Beirut (26e). Avioni su im najnoviji boeing 737-800. Gotovo su besumni motori, stjuardese pricaju od 4-7 jezika (ne i srpski). Jako je sve slicno kao i u bilo kojoj low cost kompaniji; male razlike su sto sluze besplatno vodu u avionu i u ovom novom modelu aviona ima nekoliko centimetara vise mesta za noge, jer je sediste ispred stanjeno u korist putnika iza.

Imao sam veliki problem u Dubaiu i skrenuo bih posebnu paznju svima: kada sam kupovao avio karte nije bila postojala opcija za konekcioni let, pa sam kupio dve odvojene karte sa razmakom od tri dana racunajuci da cu proci sa tranzitnom vizom i obici Dubai. U ambasadi su mi rekli da oni ne izdaju i da nju mogu dobiti na aerodromu preko avio kompanije sa kojom letim. Medjutim, kad sam sleteo carinik je samo odmahnuo rukom i rekao da ne mogu uci, jer za Srbe viza mora da se obezbedi pre dolaska u UAE. Na malom terminalu 2 aerodroma u Dubaiu ima samo jedna agencija za izdavanje tranzitnih viza Merhaba i moze izdati tranzitnu vizu 96h samo u slucaju da carinik to odobri. Cena tranzitne vize 96h u najjeftinijoj varijanti je 500$. Iz FlyDubai-a su mi rekli da mi ne mogu pomoci i da jedino mogu da mi promene vreme konekcionog leta za odmah po ceni od 100e. Sacekao sam da se izvrsi smena carinika i novi carinik mi je pomogao tako sto je preko nekog njegovog prijatelje koji ima agenciju sredio mi servisnu vizu 14dana uz mnooogo komplikacija i cekanja na terminalu citavih 30sati. Na kraju dobio sam vizu koja je kostala 130eura, ali uz cenkanje uspeo sam je dobiti za 80e.

Znaci ukoliko planirate da obidjete Dubai sa tranzitnom vizom, a letite na Terminal 2 aerodroma Dubai, obavezno pribavite vizu pre polaska na put!!!

Dule, hvala ti puno što si podeli svoje iskustvo. Sada još neko da se javi i kaže nam kako je prošao let Dubai-Colombo-Dubai sa 1h pauze i da budemo mirni :).

Nego, pitanje u vezi vize. Zašto nisi probao na Terminalu 3 da uzmeš vizu? Da li je moguće izaći sa Terminala 2? Navodno postoji shuttle bus?

Inače, meni su iz Marhaba services rekli da vize daju u paketu sa hotelom, pa stoga je toliko skupo verovatno. Kako oni meni u mailu kažu "Our rate starts from AED 600/- (24hrs with 03star single room with complimentary hotel pickup/drop-off, subject to availability). An additional charge will be collected for visa processing." I još gomilu nekih cena i charges su i mi izlastali u mailu tako da ne zvuči povoljno, ali 500eur baš zvuči puno.

Dule, hvala ti puno što si podeli svoje iskustvo. Sada još neko da se javi i kaže nam kako je prošao let Dubai-Colombo-Dubai sa 1h pauze i da budemo mirni :).

Ukoliko imas konekcioni let odmah i ne ulazis na teritoriju UAE, sluzbenici FlyDubai-a te sacekaju na dolaznom Terminalu 2 i usmere odmah na sigurnosnu kontrolu posle cega ulazis u autobus, koji te prevozi do odlaznog terminala 2.

Nego, pitanje u vezi vize. Zašto nisi probao na Terminalu 3 da uzmeš vizu? Da li je moguće izaći sa Terminala 2? Navodno postoji shuttle bus?

Pokusao sam i umalo uspeo. Sarmirao sam jednu Indijku koja radi na transferima i u trenutku kada sam krenuo zaustavila me je granicna policija i umalo da nadrljamo i ona i ja. Inace, shuttle bus saobraca izmedju terminala, ali sa spoljne strane, kada prodjes pasosku kontrolu i udjes u UAE.

Inače, meni su iz Marhaba services rekli da vize daju u paketu sa hotelom, pa stoga je toliko skupo verovatno. Kako oni meni u mailu kažu "Our rate starts from AED 600/- (24hrs with 03star single room with complimentary hotel pickup/drop-off, subject to availability). An additional charge will be collected for visa processing." I još gomilu nekih cena i charges su i mi izlastali u mailu tako da ne zvuči povoljno, ali 500eur baš zvuči puno.

Upravo tako: prodaju iskljucivo pakete (viza, transfer sa aerodroma i hotel), meni su za 3 dana najjeftinije ponudili paket od 500 dolara. Moze im se, jer imaju monotol na tom malom terminalu.

Da li je potrebna viza ako letim jednom aviokompanijom do Dubaija a posle drugom. Problem je koliko sam ja shvatio u fizickoj odvojenosti terminala. Znam da ako se leti emiratima viza 96h se dobija lako za 80 eura.

Da li je potrebna viza ako letim jednom aviokompanijom do Dubaija a posle drugom. Problem je koliko sam ja shvatio u fizickoj odvojenosti terminala. Znam da ako se leti emiratima viza 96h se dobija lako za 80 eura.

Tako je! Ako te dve kompanije lete na isti terminal nije potrebna viza, u suprotnom je potrebna. Mada ukoliko dobijes potvrdu o deportaciji mozes da letis i sa ostalih terminala (cak, mislim i sa ostalih aerodroma u UAE), jer se te policija sprovesti do njega.

Ovo više ne važi?

"Dubai Airport currently has three passenger terminals. Terminals 1 and 3 are directly connected with a common transit area, with airside passengers being able to move freely between the terminals without going through immigration, whilst Terminal 2 is built on the opposite end of the airport. For transiting passengers, a shuttle service runs between the terminals, with a journey time of around 20 minutes from Terminal 2 to Terminal 1, and 30 minutes to Terminal 3."

Uskoro krecem na svoj postdiplomski "put oko sveta" :)

U novembru cu leteti FlyDubai-em. tj. kupio sam: Kuala Lumpur - Colombo 42eura (AirAsia); Colombo - Dubai 43eura (FlyDubai); Dubai - Beirut 26eura (FlyDubai); Antakija - Istanbul 21euro (Pegasus) i svuda usput cu ostati po nekoliko dana/nedelja.

Tek su osnovali kompaniju i jako se brzo siri, mnogo brze nego sto sam ocekivao na pocetku. To je sestrinska low cost  kompanija Emirates airlines-a.

Imasm jedno pitanje, kada odem na sajt FlyDubai i u pretrazivac letova upisem Colombo-Istambul ne izbacuje mi cenu karte u evrima...kako da konvertujem cenu ?

Evo i našeg iskustva sa flydubai-em. Leteli smo iz Istanbula za Dubai, a onda odmah dalje za Colombo. Pauza između letova je trebala da bude sat vremena, ali je nama trajala samo 15 minuta, što zbog kašnjenja letova, što zbog svađe radnika na aerodromu, što zbog gužve.

Avion iz Istanbula je bio pristojan, nov, let je bio super, bez zamerki. Jedina velika zamerka je što turkinja u Istanbulu nije htela da nam čekira karte do Colomba direktno (objasnili smo joj da ne izlazimo u Dubai, da nemamo vizu i da nećemo moći da uzmemo stvari). Proveli smo previše vremena prepirući se sa njom da smo morali da odustanemo, a neko nam je preko telefona rekao da će radnici iz flydubai-a da izađu, uzmu naše torbe i manuelno ih prebace u drugi avion. Prazne priče.

Kad smo sleteli u Dubai, imali smo samo vremena da odemo do tranfer deska i preko reda jurimo i vičemo da kasnimo na let i da nam hitno treba boarding pass. Jedva uspevamo da dobijemo uz obećanje da će nam prebaciti torbe, da ne brinemo. Zatičemo svađu radnika aerodroma i flydubai-a, posle 5 minuta ulazimo u aubotus koji nas vozi do drugog terminala iz koga ulazimo u drugi autobus koji nas vozi do aviona. Bukvalno smo trčali i nije nam bilo ništa jasno jer su svi samo klimali glavama i pričali da je sve okej.

Avion iz Dubaia za Colombo je bio supersoničan, sa touch screen-ovima ispred svakog sedišta. Sudoku i pasijans džabe, filmovi mogu da se gledaju za 5eur, džabe neke muzike i trailera. Let i avion su isto bili fini, ali nas je pri sletanju u Colombo začekalo iznenađenje u vidu nedostajućih torbi (i kolica za bebu sa kojom smo putovali). Ispostavilo se da nije baš sve okej kako su tvrdili i da su nam stvari ko zna gde.

Čekali smo ih 5 dana (ako računamo i dan sletanja), uz stalno zivkanje aerodroma, flydubai call centra, pisanje mailova i užasnog stresa uopšte. Na kraju smo uspeli da ih nađemo, ali bukvalno nađemo na aerodromu jer su promenili tagove kada su poslali prtljag sledećih letom te nam oni nikad ne bi ni rekli da našli torbe, već bi se vodile kao nestale.

Videćemo za 2 nedelje kako će biti u povratku, mada se nadam da će ovde biti razumniji i da će čekirati direkt do Istanbula.

Pišem live iz Šri Lanke, između ostalog i o tom prtljagu: www.geravodeli.com. Pa koga interesuje, neka baci pogled :)

Još jedna loša stvar kod flydubai-a: ne sponzoriše vize za emirate kao što to radi air arabia, tako da je legalno i jednostavno nemoguće ući u Dubai bez da se plati ogromna suma novca. Mi smo odustali od pauze u Dubaiu i promenili karte tako da su nam opet vezani letovi. Ako neko sazna za neku povoljniju varijantu izlaska u Dubai, neka javi.

U zdravlje