Posted October 10, 2010 trebaju mi hitno informacije.... posle duzeg odlaganja konacno uzimam odmor i putujem za nemacku. Interesuju me cene hrane, ulaznica i prevoza izmedju ova dva grada i u njima....naravno svaki savet je dobrodosao.... koliko mi treba kinte dnevno za hranu? pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 zaboravih ...treba friendu da ponesem cigare pa koliko boxa mogu da prenesem tj unesem u EU? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 Karta za voz Dresden - Berlin ili Berlin - Dresden u jednom pravcu je 19EUR, ali mora da se kupi najmanje 3 dana unapred, inače košta 37EUR. Može i preko neta da se kupi, a može i na stanici. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 Ovo je od 2009 godine i kaze 200 cigareta, http://www.zoll.de/e0_downloads/d0_veroeffentlichungen/z1_reisezeit_2009.pdf Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 Malo o cenama je već rečeno, ako te zanima nešto konkretnije pitaj... https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=3737.15 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2010 Ja sam bio u Drezdenu sad u avgustu, karte za muzeje idu od 9 do nekih 20-ak evra. Ako imaš studentsku legitimaciju popust od 50%! Što se tiče hrane, računaj ga jedno 20-ak evra po danu. Mislim da nema neke bitnije razlike u cenama izmedju Berlina i Drezdena! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2010 Savet sto se tice Berlina i muzeja - cetvrtak je dan kada su besplatni u neko odredjeno vreme (znam da su neki sigurno, a nisam u svima bio pa sad....), a ako ti ne odgovara cetvrtak, kupi studentsku za sve muzeje na muzejskom ostrvu, posto ce ti se isplatiti cak iako samo u dva udjes. Msm da je cena za sve bila 10e studentska, a za pojedinacne 5e studentska, a ova za sve ti vazi valjda 3 dana. Bem ti zivot, sve sam zaboravio Prevoz u Berlinu je skup, karta za metro ti vazi 2h ali u jednom pravcu, znaci nema nazad i kosta koliko se secam 2.2e! Sto se hrane tice, ja sam se hranio po marketima, tipa imas one naseckane kobaje za po 1.5e, a sokovi su jeftiniji od vode (al voda skupa ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2010 Ta karta koju ti spominješ a koja važi dva sata je samo jedna od mnogih koje postoje. Inače te karte važe i za metro (U-bahn), busove i tramvaje (S-bahn). Prevoz jeste skup ali zato stižeš bez problema kombinujući ove tri mogućnosti za manje od 40 minuta, provereno. U Nemačkom tehničkom muzeju gde sam bio, studentski popust je 50 % i cena sa popustom je negde oko 7evropljana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2010 Evo ti jos malo info, vredece ti sigurno http://www.urbanrail.net/eu/bln/berlin.htm A evo ti i za prevoz od Berlina do Drezdena, imaju jeftine buseve https://www.berlinlinienbus.de/zeiten.php Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 14, 2010 @bagzy: 20 evra po danu za hranu? Mnogo brate, mnogo. @borisk76: Kupujes po Lidlu i Aldiju hranu i prodjes jeftinije. Svuda imas po ulici kebaba isl. Krojcberg u Berlinu, sve puno Turaka i Hrvata (konobar iz restorana Split ce ti pomoci sta god ti zatreba,obrati mu se na "naskom"), nize cene dosta. Sternberg pivo u prodavnicama 32 centa + pfand (kaucija) 8 = 40 centi (manje nego lav ili jelen kod nas). Ako uzimas kobasice (1) sve ti se naplacuje + (hleb,namazi), kupis 'leba u prodavnici i ne placas 20 centi nego jedes svoj Prevoz iz Berlina do Drezdena: stop: benzinska stanica Grunewald (nadji na hitchwikiju) i hvatas voznju skoro odma'. Javi kako si prosao Prevoz u Berlinu: 2.1 evropljanin 2 sata voznje svim prevozima (U-bahn,S-bahn,tramvaj,bus) u dve zone Berlina (podeljen je u 3 inace). Validiras kartu pored automata kad si na metro ili voznoj stanici, ako kupis u tramvaju ili busu automatski je validirana. Automat vraca kusur. Dnevna: 6.nesto (zaboravio tacno), vazi kao fora do 3 ujutru, mada sam pitao na stanici sledeceg dana da li je jos u opticaju posto nije proslo 24h od validacije, rekose da vazi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 14, 2010 ....krecem u subotu.....pisite sve sto mislite da treba da znam..... CCra....daj jos koji info tvoj...je do sada bio naj ,... hi hi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 15, 2010 Bez obzira koje pice da kupis svuda se plaća kaucija tzv. Pfandflasche. Što se tiče kebaba, ja nešto gore nisam u životu probao. Možda sam ga baš "ubo" kod nekog pakistanca ali to je moje iskustvo. Inače o ukusima nevredi raspravljati. Što se tiče hrane u Drezdenu, moraćeš da odeš iz starog grada ako hoćeš da kupiš nešto po pristojnijoj ceni, videćeš već. I da, srećan put sve najbolje! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 25, 2010 Vratio se...bilo je FANTASTICNO...za bilo koji info ...javite se.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 26, 2010 piši kako si prošao. sve nas interesuje ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 26, 2010 znaš li možda koliko su vozne karte drezden - prag - drezden i berlin-hamburg-berlin , kako ih što jeftinije kupiti pošto sledeće godine nameravam put nemačke . hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 26, 2010 znaš li možda koliko su vozne karte drezden - prag - drezden i berlin-hamburg-berlin , kako ih što jeftinije kupiti pošto sledeće godine nameravam put nemačke . hvala unapred www.bahn.de Od toga ne moze jeftinije, obavezno kupuj 2-3 meseca unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 26, 2010 ...trenutno sam u guzvi ali...samo da napisem za pomenute karte... u Dresdenu sam bio 7 dana i obisao sam Dresden 70% , Majsen 90%. Lajpcig 80% i neki nacionalni park koji pod MOST.... Imao sam u planu i Prag i Berlin ali stvarno ne moze sve da se obidje....sledeci put.... Smestaj sam nasao preko CS...tj kod ortaka koji je prole godine bio moj gost...tako da na smestaj nisam davao pare.... Kupujte vise dnevne karte za muzeje...npr ja sma uzeo kartu koja vazi 48 sati za 18 muzeja free i za jos 78 atrakcija sa popustima vecim ili manjim. Uspeo da obidjem 11 muzeja i dve atrakcije.... bukvalno sam maximalno koristio dan ustajanje u 8h i krstarenje po istoriji do 22h.... karta za muzeje vazi u pomenuta dva dana i za voz , autobus i tramvaj.... Autobuska karta za Lajpcig je 20 evra ...tj karta za 24 sata bilo gde u Saxoniji to mi se naj naj isplatilo.... U Lajpcigu obavezno spomenik palim borcima protiv napoleona i njegov muzej...kao i penjanje na vrh spomenika....(zaradio upalu kolena) hi hi U Majsenu....priroda kuce ...sve ...fantasticno na brdu je zamak a tu se nalazi i naj starija fabrika porcelana u Evropi daleko cuvena u svetu...iz 17 veka... Zamak Piliz pokraj Dresdena je pod MOST...fenomenalno...vrtovi botanicke baste .... Karta za Parg vozom je 17 evra u jednom parvcu ili 30 povratna opet za neku oblast ali za Prag nije dovoljno jedan dan... Karta za berlin je 23 evra u jednom pravcu ili 47 za 24h....sto mi bas i nije bilo jasno ali gospodja na salteru je neto zbrzala pa.... Ja bi preporucio da ako idete na manje od 10 dana i ne pokusavate da zakacite Berlin i Prag jer ce to biti samo slovo na pairu nista necete stici da vidite.... .... pisem opsirnije drugi put.... nadam se da sma bar malo pomogao.... e da hrana je za DZ, kozmetika takodje....mislim smene su cene.... dono mojima kozmetike i hrane pun kofer....kad su videli racune....smejali se celi dan..... ;o)) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2010 Uf, u zurbi sam pa nisam stigao da procitam sve, pa ako je neko vec rekao onda sry Sto se tice prevoza u Berlinu, mozes da kupis dvevnu kartu koja kosta 6e i sa njom se vozis Ubanom, Sbanom, Autobusom i Trandzom u sve tri gradske zone i vazi ti do tri sata posle ponoci. Nemoj da pokusavas da se svercujes jer su jako strogi i cesto ima kontrolora. Sto se hrane tice, izbegavaj picerije jer su pice uglavnom skupe. Mogu da ti preporucim da se hranis po supermarketima, burazer i ja smo za 10,02e kupili klopu za ceo dan. Jeli smo do iznemoglosti, a veruj mi, imamo dobar kapacitet za hranu. Takodje mogu da ti kazem da na toj medjunarodnoj autobuskoj stanici imas eurolines-ovo pradstavnistvo gde rade sve nasi ljudi sa EX-YU prostora, i sji polu ispijena flasa na kojoj je markerom ispisano SLJIVA voljni su da pomognu. Sto se cigareta tice ja sam nocio 15 paklica i niko me zivi nije nista pitao a mislim da je box dozvoljen. Srecan put, Berlin je predivan i provedi vise vremena u istocnom delu, takodje mogu da ti preporucim da obidjes predgradje Berlina jer se onako nesto ne vidja msvaki dan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2012 Da ne otvaram nov topic samo za Drezden Planiramo (dvoje) put u drugoj polovini septembra u neke evropske gradove. Još uvek nije odlučeno ni gde tačno, ali Drezden deluje simpatično, pa bih da vidim da li da odemo sad ili eventualno nekom drugom prilikom. - Da li je moguće naći neki smeštaj za manje od 20€ po osobi po noći? Bitno nam je da budemo sami u sobi Ja sam gledala po nekim sajtovima i čini se da nije moguće, ali možda se javi neko sa boljim informacijama. - Koja bi bila najjeftinija varijanta za stizanje od Praga do Drezdena? Inače, studenti smo pa imamo one kartice sa popustom. --- edit: nađoh ovo. Ispada da je povratna karta Prag - Drezden 8500 HUF tj oko 30€ za jednu osobu koja ima ISIC/Euro26. Kontam da je to OK cena, da li se varam? Da li može jeftinije? edit2: gledam i orangeways sad. Gledala sam Prag - Drezden povratnu kartu, čekirala ispod 26 ili preko 60 kategoriju, al ne uspevam da se snađem baš sa nečim. Pikazuje mi u tabeli prvo u jednom smeru, pa u drugom. Za oba smera mi pored vremena polaska i stizanja itd piše po 5400HUF. Da li to znači da će ukupno biti 10800 HUF? (Očekivala bih da budu objedinjene te cene a ne odvojeno napisane, pošto svakako kupujem istovremeno, zato mi čudno.) i još pitanje, kod studentagency-a piše ovako 1. Free luggage transport for 1 passenger : a) One hand luggage. For hand luggage are considered luggage that can be carried easily and it is possible to place them under orabove passenger's seat. The passenger is responsible for this luggage within the journey. One piece of luggage(suitcase) not exceeding 25x60x80 cm and 30 kilograms in the baggage compartment. 2. Second piece of luggage(suitcase) is charged by 8.- Eur. BUSTICKET - PRICES Tariff Jel to znači da su 1 a i b besplatni, ili da mogu da odaberem samo a ili b i da to jedno bude besplatno a drugo plaćam? :-\ I da li su zaista tako striktni u mernju dimenzija? 30kg nije frka, al mi se čini da je 25x60x80 malo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2012 Hm, nađoh sajt sa nekim apartmanima i sobama koje deluju jeftinije. Kako vam se čini? http://www.dresden-pension.de/sd-verzeichnis-lage.html (ko ne zna nemački, može preko google transate) Kad kažu npr 20e za 1 osobu, 34 za 2, to znači ukupno 34 za 2, je l' da? Pošto ispada da ovde ima dosta pristojnih ponuda. Jedino je bedak što nema ikakvih reviews pa ne mogu znati unarped u šta se upuštam. Je l' ima neko neki savet, predlog, kako istražiti ovo bolje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 30, 2012 sa Orangewaysom karta u jednom smeru do Drezdena ti je oko 2700 forinti ili 10 evra , povratna ti je znači 20 evra , za vas dvoje 40 evra. Posebno plaćaš polazak i povratak , odabiraš mesta u autobusu i kada uplatiš i kada ti skine novac sa kartice dovoljno je da tu rezervaciju odštampaš i sa njom ulaziš u bus. Mada ti čak ni to ne treba dovoljan ti je samo identifikacioni broj sa te rezervacije koji treba da izdiktiraš domaćici autobusa. Što se prtljaga tiče , nemoj puno da se cimaš oko toga platiš 1 evro za torbu i to ti je to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 30, 2012 Aha, znači 5400 forinti je ukupna cena. Hvala. Preko one druge kompanije se plaća 8€ za dodatni prtljag, kul ako je ovde 1€, nisam naišla informaciju na sajtu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 31, 2012 - Da li je moguće naći neki smeštaj za manje od 20€ po osobi po noći? Bitno nam je da budemo sami u sobi Ja sam gledala po nekim sajtovima i čini se da nije moguće, ali možda se javi neko sa boljim informacijama. Kada kreces otprilike? Pokusaj na sajtu http://www.hostels.com ako ne morate da budete sami u sobi mozete da prodjete za 12 evra po noci,a ako morate,onda imate privatne sobe od 18 evra pa navise. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 31, 2012 Aha, znači 5400 forinti je ukupna cena. Hvala. Preko one druge kompanije se plaća 8€ za dodatni prtljag, kul ako je ovde 1€, nisam naišla informaciju na sajtu. prošle godine dva puta sam putovao sa njima i bilo je 1 evro ili 300 forinti. Dali su povećavali cenu prtljaga ove godine ne znam , mada i ako su ne verujem da to može biti nešto drastično. Kada vam budu na mejl poslali karte pisaće vam ispod koliko iznosi prtljag. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2012 Hvala. A voleli bismo sami makar ovaj put Sad se već dva sata otprilike mučim sa njihovim sistemom javnog prevoza Na ovaj smeštaj bacih pogled (može da bude super, a može da bude i fail s obzirom na to da nigde ništa ne nalazim o tome ) i vidim da bi trebalo ići linijom 62, ali dvb.de nije od koristi, pošto ne kapiram koja bi mi karta trebala za stizanje do centra. U svakom slučaju, deluje mi skupo javni prevoz, ne znam da li tripujem. Ako bi neko ko je bio mogao da pripomogne, bilo bi super hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites