Followers 0

Napusteni rudnici u Srbiji

23 posts in this topic

Inspirisan putopisom "Potosi - pakao koji postoji" dobio sam zelju da poosetim neki napusten rudnik u Srbiji  :)

Interesuje me da li neko isao u obilazak nekog napustenog rudnika kod nas? Kad i gde?

Znam da se su obilasci takvih mesta dosta rizicni ali ako ima zaintersovanih mozemo napraviti neku turu  kiklop

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Postoji priča da je Perina pećina napušten rudnik. Mada, ako je tako, ja nisam video ništa posebno tamo što bi podsećalo na rudnik. Ima na Fruškoj gori, kod Beočina, nešto što se zove Beli majdan. Nisam nikad bio, ali deluje mi zanimljivo.

   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja znam u Srbiji su svi rudnici napusteni. Cak i rudnik u Boru koji je najveci rudnik bakra i zlata u Evropi je napusten (aj dobro zatvoren). Koji god ubodes nema zive duse, jedino  sto kontam da ne moze bas tako da se udje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Raspitivao sam se svojevremeno za napušteni rudnik u Vrdniku, ali mi je rečeno da je u njega prodrla termalna voda i da je ceo potopljen. Takođe me je zanimao rudnik uranijuma u Gabrovnici, ali za taj su mi rekli da je na kraju miniran i da su sva okna zatrpana. Nisam znao da je rudnik u Boru zatvoren. Možda bismo mogli da kontaktiramo nekoga i vidimo da li je moguće dobiti nekog vodiča za plaćeni obilazak? Uz novinarske legitimacije, dopis od Kluba ili tako nešto? Eto, ako je neko voljan da malo istraži, ja sam za.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam voljan da istrazim okno rudnika  ::arabia: i da ucestvujem u ekspediciji  ;D Ako treba i da se izgubim u rudniku da nam bude zanimljivije  :bag:

Share this post


Link to post
Share on other sites

   Postoji priča da je Perina pećina napušten rudnik.

Da li mozes na Google earthu ili mapu da obelezis gde je ova pecina i kako najlakse da stignem do nje?

Ima na Fruškoj gori, kod Beočina, nešto što se zove Beli majdan. Nisam nikad bio, ali deluje mi zanimljivo.

   

Ovo na slici igleda da je uredjeno, gde je to? Ja nisam imao pojma da postoji nijedno okno na Fruskoj gori, znam samo za kamenolome.

I da ako neko hoce raspolozen sam za vikend (obicnom subotom) za ovakve avanture  kiklop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pardon, moja greska, malo sam istrazio na netu i izgleda da RTB ipak radi, samo sa smanjenim kapacitetima.

Sto se Beocina tice, ja ne znam gde je ovo sa slike , ali mi izgleda jako poznato kao da sam bio tamo, inace mi kad smo bili klinci smo isli na mesto koje ljudi zovu Majdan, nalazi se negde na vrh brda i na kraju one pokretne trake koja prolazi pored dvorca, odande se vidi ceo Beocin. Ne znam kako to sad sve izgleda posto sam tamo bio bas jako davno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja nisam imao pojma da postoji nijedno okno na Fruskoj gori, znam samo za kamenolome.

  Beli majdan nije okno, nego kamenolom. Kako bre na Google Earth da ti pronađem Perinu pećinu? Jedva sam je pronašao i kad sam bio tamo, morali smo da pitamo neke čobane i lunjamo kroz šumu. Eto bio je Tibor nedavno, pa ga pitaj. Pominjao je ovde: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=2878.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

sto se Perine pecine tice...po onim slikama ulaz je prirodan a i ostatak ne izgleda kao rudnik....ako jeste bio rudnik onda je to bilo stotinama godina unazad...posto mnogo vode treba da prodje preko stena da se zaoble kao na trecoj slici...oni komadi na drugoj slici su sasvim normalna pojava za pecine(katkad tu i tamo dio plafona padne dole(postoji mnogo razloga za to)...

...za ulazak u RTB cisto sumnjam ali mozete kontaktirati clanove SK BRADAN ili ROCK&ICE...par godina unazad je tamo bila jedna oveca nesreca nakon koje nisam cuo da je neko turisticki ulazio...

za ulazak u rudnik proveriti Majdanpek...tu u sklopu svega toga postoji pecina(zaboravio sam ime) koja je izvorska i koja je nanela mnogo nevolja rudarima...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Rudnik u Boru radi smanjenim kapacitetom ali radi, samo mislim da i nije tako intresantan za obilazak, holovi su ogromni i sve se gotovo radi masinski. Jedan od intresantnijih rudnika u zamlji je jedini rudnik antracita (kameni ugalj) Vrska Cuka u kome se jos uvek veci deo iskopina ruda radi rucno koliko sam upoznat sa time, holovi su izuzetno uski, prica nekih rudara da se u pojedinim holovima i mora puziti. Mislim da se u rudnik silazi liftom na kojoj dubini moram proveriti. Postoje i napustena okna bas na Vrskoj  Cuki, par njih su zabetonirana ali ima i onih koja nisu, pre par godina kada sam ulazio izgledalo je dosta lose moguce da se i srisilo, grede koje drze plafon su tada bile izuzetno lose, sve se to mora proveriti. Nalazi se na desetak kilometara od Zajecara, blizu sela Prlita, na par kilometara od granicnog prelaza Vrska Cuka. Postoji i staro rudnicko naselje koje je gotovo prazno. Od tih rudnika je polazila cuvena Belgijska pruga. Mislim da cak i mogu organizovati ulazak u rudnik, moze se saznati za par dana. Problem je sto mislim da rudnik ne radi vikendom, ali se i to moze proveriti. Ako je moguc ulazak u rudnik sigorno se moze povezati i sa temom horor tura po Srbiji. U blizini postoje i par pecina i jedan manji kanjon koji se isto mogu obici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Zlatiboru, blizu sela Jablanica postoji napusteni rudnik magnezita. Ispred kopova stoje i vagoni za utovar rude, nisu sva okna zatvorena, sad koliko je bezbedno ici njima, ne znam, mi smo isli 10-ak metara kurioziteta radi. Sam rudnik je na oko 20-ak kilometara od centra Zlatibora. Inace u sklopu toga su i napustene upravne zgrade (ulazili i unutra). U samoj bari kraj rudnika raste nesto sto bih rekao da je SF...  :bag:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rudnik kamenog uglja Rtanj u podnozju istoimene planine.

Mestace je lepo, priroda divna.

Mada mislim da je vecina okana zabetonirana, ali imate staru napustenu zgradu rudnicke separacije usred sume, bas ostavlja jeziv utisak.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nedavno sam čuo da profesori RGFa u Beogradu, ne Avali pokušavaju da stari rudnik osposobe u turističke svrhe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni ovo sto si ti postavio http://www.travel.rs/sr/wp-content/uploads/DSC_5226-232x350.jpg vise lici na neko okno nego na povrsinski kop.

Evo malo sam se raspitala od jednog druga koji živi u blizini. Trebalo je jednom da nas vodi tamo ali nekako se nije dalo.

To je Rakovačka ''pećina'' tj. kamenolom Beli Majdan - kop iz kojeg se vadio kamen za izgradnju Rakovačkog manastira. Nalazi se na 20ak minuta hoda od centra Rakovca. Ima i legenda da u njoj živi pećinski čovek Veliki Sremac Baća.  kiklop

A takođe kaže da se na Fruškoj gori nalazi neka prirodna pećina ali se verovatno urušila. Možda ta pećina ima i neki drugi ulaz... Hmm hmmm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam u medjuvremenu obisao Beli Majdan i prilicno sam zadovoljan iskustvom. Jes da sam dusu ispustio jer smo isli biciklom a moj nije bas bio kooperativan i stalno mi je odmagao (tacnije felna kriva pa cese kocnicu :D ) ali je vredelo. Preporucujem cim malo otpoli da se opet organizuje neka voznja do Belog Majdana.

Inace velikog sremca Baca nismo nasli, mozda je otisao do kafane po pivo kad smo mi bili :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo nekih informacija koje će vam biti možda interesantne, a lično sam pisao, proverio, bio....

PERINA PEĆINA

Interesantan lokalitet kome ni dan danas nije posvećena adekvatna pažnja naših istraživača. U periodu Austro-Ugarske vladavine ovaj rudnik eksplatisan je kao rudnik zlata. Istraživanjem lokaliteta bavio se Schams Franz, koji je vršio istraživanja u nekoliko navrata u periodu između 1800 - 1810.godine. Isti je rudnik zlata držao ekonomski standard stanovništva na zavidnom nivou, što Schams slikovito pokazuje tvrdnjom o dnevnici radnika u ovome rudokopu od 34 krajcera, što je odgovaralo kupovnoj moći 10 kilograma mesa. Rudnik, istraživač Schams locira jugoistočno od stare crkve na bregu Klisa na najvišem brdu. Vlasnik je ovamo dolazio jednom nedeljnoi da bi u jednoj kesici odnosio iskopano zlato u Petrovaradin. Vrlo je često putovao u Beč, a od bečkih vlasti je imao naređenje da o bogatstvu rudnika nepriča, da takva vest ne bi u ove krajeve ponovo domamila tursku vojsku. Jednog dana ovaj čovek je jednostavno nestao, a rudnik je prestao da se eksplatiše. Schams je iz razgovarao sa seljacima iz Ledinaca, koji su za ovog čoveka vršili kopanja, saznao adresu življenja ovog vlasnika u Petrovaradinu, te i da je u adaptaciji ove kuće sa proširivanjem podruma pronađen muški leš koji je tamo ležao 40 godina, što se uklopilo u period nestanka ovog čoveka. Istraživač je u društvu sa nekoliko ledinačkih seljaka, nekadašnjih kopača, prošao jednim delom kroz njega, ali u jednom danu nije mogao doći do kraja. Perina pećina u kojoj se jasno vidi da je deo nekadašnje horizontale rudnika, sa ostacima na zidovima držača za osvetljenje, predstavlja atrakciju za ljude avanturističkog duha. Strmo se ulazi oko 50 metara, zašta posetilac biva nagrađen ulaskom u podzemnu dvoranu, iz koje se tunelom za koji se jasno vidi da je kopan ljiudskom rukom, stiže preko širokog brvna, koje premošćuje skoro zatrpan bunar, nekadašnje vertikale rudnika do kraja današnje Perine pećine. Po narodnoj priči na mestu ovog izvora bio je treći bunar (horizontala), koji je u 19.veku minirao otac mladića stardalog u ovoj pećini. Tako je rudnik u kome Schams u jednom danu nije mogao stići do kraja sveden na sadašnjih svega 50-tak metara.
U planu M.Z.Stari Ledinci, uz pomoć privrednih turističkih subjekata je da se ova ova svojevrsna atrakcija svrsta u turističku ponudu mesta. Pre toga bi se uradio bolji prilaz posetiocima, obeležavanje, putokazi iz centra sela i slično, kao i stimulativne nagrade u vidu zlatnih predmeta koji bi bili sakriveni u samoj pećini.

Fran Šams je pre 200 godina objasnio. Jedan interesantan detalj je i taj koji mnogi ne znaju.

Kada smo bili klinci negde oko 90 tih godina kada Ledinačko jezero nisu uspeli da napune Tavni potok i potok sa Crnog vrha, kao i i podzemne vode, mineri su naleteli na rudarsko okno i kolica sa šinama. To sam video svojim očima i tačno, pošto sa se penjao i znam taj krajolik veoma dobro shvatio sam da je to veza sa Perinom pećinom.  Ono što sam istražio jeste to, da je u vreme Rimljana bio rudnik odakle se eksplatisalo zlato za proizvodnju novca i nakita.
 

Edited by spiritofserbia

Share this post


Link to post
Share on other sites

p.s. ne zajebavajte se, Perina pećina je preopasna, bez ozbilne opreme ne vredi ulaziti u nju....

Edited by spiritofserbia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel si saznao sto je,pored sve ove price o Francu i ostalima,zovu bas Perina pecina?Ko je taj Pera?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U potrazi za napuštenim rudnicima naleteo sam na "Katastar napuštenih kopova AP Vojvodine" na kome se nalazi mapa sa napuštenim rudnicima i površinskim kopovima na teritoriji Vojvodine.

Svi kopovi su ucrtani na mapi sa informacijom o mineralnoj sirovini, vlasniku i statusu kopa/rudnika.

Možda će nekom biti zanimljivo: http://kanakov.vojvodina.gov.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

ljudi moji, kazite vi meni ima li koji napusten rudnik zlata u Srbiji :D ne zanima me dal ima obezbedjenja ili ne 😅 , ili ce da strada neki rudnik ili ce da strada neka banka ili zlatara 😆

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0