Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo jedne ideje: mnogi verovatno imaju neke Lonely Planet knjige koje verovatno više neće koristiti. Te knjige bi mogli da podarimo KPS pa da imamo biblioteku gde svako može da pozajmi knjigu za svoje putovanje. Za bliže destinacije recimo da je limit mesec dana, za nešto dalje dva meseca. Ako ne vrati knjigu onda mora da je kupi, ili možda da plaća neke penale...

Lepa ideja, meni se dopada. Pretpostavljam da bi baza bila NS? Ili da funkcionise po principu >>neko se javi sa zeljom za vodicem<< i ako se poklopi da je i putnik i onaj koji poseduje vodic iz BG, NS, ili nekog drugog mesta - super

• Author

Aha, znači bilo je već ovoga pa se ništa nije dogodilo. Inače sam mislio da se napravi nova strana na sajtu gde ljudi mogu da vide koje knjige su na raspolaganju a koje su izdate, do kada... Knjige bi stajale kod jednog čoveka, verovatno u Novom Sadu mada može i drugi grad ako većina tako želi. Ako je nekome teško da dođe do Novog Sada onda se knjiga može poslati o poštom koju plaća primalac, sve dok su celokupni troškovi manji od 22 evra (koliko košta prosečna LP knjiga) se još uvek isplati.

U tu svrhu ja mogu da ponudim knjigu za Egipat i Siriju, i čini mi se da imam i shoestring za Centralnu Evropu... ali daću samo ako bude i drugih koji će pokloniti svoje knjige.

Postoji jedna vrlo bolja varijanta.

Svako ko ima LP knjige skenira ih, stavi u pdf okaci na neki besplatan server. Skupimo sve download linkove u jednoj temi i eto ti internet biblioteke. A naravno skupicemo i one vec okacene pdf fajlove.

It's not stealing, it's sharing!

• Author

Ali ti vec sada mozes ilegalno da downloadas sve LP knjige, zasto bi izmisljali toplu vodu?

A kako bi posle citao te PDF-e kad se nadjes u nekoj pustini u Mongoliji? Da odstampas toner ce te vise kostati nego kad bi kupio knjigu, pa onda jos koricenje...

Ali ti vec sada mozes ilegalno da downloadas sve LP knjige, zasto bi izmisljali toplu vodu?

A kako bi posle citao te PDF-e kad se nadjes u nekoj pustini u Mongoliji? Da odstampas toner ce te vise kostati nego kad bi kupio knjigu, pa onda jos koricenje...

1. Ja ne izmisljam toplu vodu. Hocu da nadjemo sve LP knjige po netu koje mogu da se nadju. Ako se desi da nema neke na netu a da je ima neki clan onda nek je on skenira i okaci. Dakle da ne bi trebao da se cimas po netu i trazis svaku knjigu posebno super bi bilo kad bi napravili temu sa popisom svih linkova.

2. Prosecna LP knjiga, ajde da kazemo da ima 400 strana, prosecno kosta 22 evra= 2300 dinara. Ako ces da skines u PDF-u i iskopiras je celu onda te izadje ovako: jedna stranica u kopirnici 2dinara, dakle 400 strana izadje 800 dinara + 50 dinara koricenje.

Dakle 2300 dinara u odnosu na 850 dinara. Ako cemo o ceni onda je stampanje u fotokopirnici mnogo jeftinije.

3. Ako imas nesto u PDFu mnogo si slobodniji jer:

-ne moras sve strane da iskopiras vec samo one koje tebi trebaju (da moze to da se uradi i to vrlo jednostavno)

-samim tim i torba ti je laksa

-mogucnost da lako dodjes do knjiga je neprocenjiva, knjiga postaje pristupacnija, vise se cita, lakse se pronalaze informacije

-ne moras da narucujes knjigu i cekas 2 nedelje da stigne postom, nema placanja postarine

-nekom nije potrebna fizicki knjiga, vec samo informacije iz nje

-ako imate malo bolji telefon, mozete nositi citavu biblioteku knjiga svuda sa sobom!

Jedini problem koji ovde vidim je moral. Neko ovo shvata kradjom, ja ne smatram. Ako ja kupim knjigu i dam je nekom da je procita to je jako lep gest. Po meni skeniranje i kacenje na net je jako slicna stvar. Neko je prvo kupio tu knjigu i podelio je sa svima tako sto ju je okacio na internet. Kradja je ako ti iskopiras knjigu i pocnes da je prodajes, ili da naprlacujes taj PDF fajl.

Da, sad ce neko reci ,,Ali ako stavis LP knjige na netu onda to znaci se isto tako i knjiga KPSa moze okaciti na net, i kako ce se onda zaraditi za drugu knjigu, i kako ce se vratiti ulaganja?''. Iskreno i da postoji PDF knjige KPSa negde na netu ja bih i dalje kupio knjigu, ona nije isto sto i LP.

LP je drugog konteksta, ona je vodic, ona je nesto sto ti treba u sto prakticnijoj i dostupnijoj formi.

Nisam protiv pravih papirnih knjiga, i dalje smatram da knjigu treba kupiti ukoliko hoces bas pravu knjigu, ali treba postojati i u elektronskoj formi.

Ideja za putničku biblioteku je super, već smo i ranije o tome razgovarali. Međutim, čini mi se da je najveća prepreka to što nemamo nikakav prostor gde bi te knjige stajale, tj. morale bi stajati kod nekoga kući, čime se zapravo ništa ne dobija - isto tako bismo mogli da napravimo i spisak šta ko ima, pa da stoji kod vlasnika. Ili jednostavno ono što već funkcioniše - neko na forumu napiše šta mu treba, pa se javi ko ima. Da imamo neke prostorije, i ja bih rado odneo sve svoje putničke knjige tamo. Možda jednog lepog dana, ako budemo imali čime da ih platimo :)

• 3 weeks later...

dobro nije putnicka, ali bi nam taj sistem odgovarao. Da svaka knjiga za pocetak stoji kod vlasnika, da budu popisane i oznacene. Kad nekom zatreba nesto pogleda na spisku sajta i ako ima te knjige kontaktira onoga kod kojeg je knjiga. Onda taj posalje knjigu postom, a troskove snosi onaj koji trazi knjigu (oko 35 dinara). Knjiga stoji kod onoga koji ju je poslednji trazio, i on je zaduzen za njeno sledece slanje (ukoliko neko zatrazi tu knjigu).

I tako ti ne treba neka klasicna biblioteka/skladiste, a i lakse je jer ne treba jedan covek (bibliotekar) da se zeza oko svega. Ja bih stavio neki uslov za koriscenje te biblioteke tipa bar 50 postova na forumu, da bi nekako osigurali da knjige ne nestanu.