Posted December 27, 201014 yr Tema o tome gde se u Srbiji mogu čuti dobri tamburaši me je inspirisala da otvorim ovu temu. Svako ko voli tamburaše ima jednu ili par pesama koje ga najjače rade, onako da mora da zapeva na sav glas iako nema pojma da peva i zvuči jezivo i svi se okreću i čudno ga gledaju. Meni je to jedno vreme bila Kućerak u Sremu (iako nisam iz Srema, ali jednostavno je pesma takva, a još kad dođe refren, ihaaj!) Ovo na youtube-u je najbolje izvođenje za koje ja znam, bend "Tamburica 5". Pesmu je inače pisao Vlada Kanić, i reči su fantastične: Znam za jedan kućerak u Sremu mladost moja stanuje u njemu zaspala je, sputanih ramena u pidžami od vremena I tako dalje. Razmisliću pa ako se setim još neke, pišem. A vaša omiljena tamburaška pesma?
December 28, 201014 yr Dobra tema Jedna od mojih omiljenih je "Već odavno spremam svog mrkova". Ta pesma me toliko radi, toliko je puna iskrenih emocija da ako sam dovoljno popio, umem i da zaplačem uz nju... Imam je na gramofonskoj ploči, na kojoj je pored ove pesme, Zvonko Bogdan napisao i predivan tekst o konjima i golubovima... U svakom slučaju, savršeno.
December 28, 201014 yr Ehh, super tema. Nemam jednu omiljenu pesmu, sve zavisi od atmosfere. Npr "Tamburica svira, kolo sitno veze". Nisam siguran da li je ovo pravi naziv pesme ali ja kad kazem tako svi znaju na sta mislim Na youtube-u stoji "Sremacko je selo malo". Jako vesela pesma. Samo da naglasim da se u kafani ova pesma svira mnogo brze nego na ovom klipu:) Takodje, neizbezni Zvonko Bogdan i "Zivim zivot k'o skitnica". Retko se svira u kafani. Ukoliko 'majstori' znaju, volim da cujem i Legende. U njihovim pesmama ima puno harmonike ali super zvuce i uz samu tamburicu. Nesto ovako http://www.youtube.com/watch?v=CJ2Ec6qQg5g Etogac Ha ha, doslo mi je da krenem da pijem dok sam pisao post...
December 28, 201014 yr http://www.youtube.com/watch?v=4RQ6ktkrsqI&feature=related Nisam ziveo u vreme iz ove pesme, ali mi nedostaje...
December 28, 201014 yr Svaka me dirne, al recimo, rekao sam drustvu da ako umrem nekom preranom smrcu da se nadju i naruce Osam tamburasa s Petrovaradina, ta mi je bas omiljena, a posle nje jednostavno uvek moram da narucim Za moju Milicu (najlepsu Sremicu) Ovu Zvonkovu volim reci: Ja mnoge gradove u svetu znam i svaki ima neki svoj plam mozda se varam il' mi se sni da imas neke posebne cini I bilo gde da sam, i bilo kad pomislim cesto na rodni grad o tebi pevam najdrazi grade moj mali Novi Sade I pogled nocu sa Varadina to nije isto sto misle ljudi jer tiha pesma sa malo vina u meni pravi osecaj budi Dunavom plovi tambure zvuk moje ravnice ponos i drug o tebi pricam najdrazi grade moj mali Novi Sade Ulica starih sve manje ima velike kuce sad prave hlad al' nije vazno, zivot se menja i ti ces vecno ostati mlad Docekaj svakog, al' budi moj a ja cu uvek ostati tvoj o tebi pevam moj mali Novi Sade (Alo bre, treba nam smajli koji pravi spricer:D)
December 28, 201014 yr „Овим су шором пролазили свати“ Чим је чујем, сетим се наше Војводине, а очи ми засузе ...
December 28, 201014 yr Author @aladaar, ovu nisam znao! Dobra Evo još jedne od koje mi se uvek jako stegne u grlu (iako mislim da nikad nisam ni bio na salašu, a kamoli da sam rođen tamo...)
December 29, 201014 yr Author Pesma jeste korišćena u filmu, ali mislim da je starija. Kad smo već kod filmskih pesama, evo još jedne (doduše ciganske pesme nisu baš sasvim isto što i tamburaške, kao što tamburaške nisu isto što i starogradske, ali nebitno, ima dosta preklapanja). Ova je iz Drugog svetskog rata: Ciganska je tuga pregolema
December 29, 201014 yr Ima i druga verzija ove pesme, " Soferska je tuga pregolema", mislim da je peva Milance Radosavljevic.
December 29, 201014 yr jao koja pesma.... pa ima ih par. Jako volim da cujem 8 tamburasa. Ali ako ima i ciga sa violinom u bendu onda mora da se odsvira Haljinica boje lila! Znam da nije tamburaska ali jako je lepo kad majstori na tambuti zasviraju, a ciga onako na uvce cvili sa violinom, uf! Eto, zamrzite me ako narucim netamburasku pesmu u kafani!
December 29, 201014 yr Uf, pa ne znam da li postoji zvanicna bezobrazna verzija To svako nakiti kako mu volja! Kao i svaki drugi becarac! Inace, ja volim onu "najskuplju"
December 29, 201014 yr Author @Dragance: pa nisu isto trubači i tamburaši Mislim da "Omiljena trubačka pesma" zaslužuje posebnu temu, pa ako neko želi, možete je otvoriti, imao bih i tu što-šta da kažem... A ovde, gospodo, držimo se tambure.
December 29, 201014 yr Jes', mudro zboris Nego, ponela me atmosfera, setio se Kucerka i tako, zaboravio sta je sta Aj, sad da ubodem prave, koje me pogadjaju, onako, lokal-patriotski: Ima i harmonike u orkestru, al', aj sad, ne zamerajte I ima jos jedna, meni domaca, orkestar Mokas, "Prolece dolazi", ali to tesko gde se moze cuti. Bitno da je nama veselo, ziveli!
December 29, 201014 yr Jao dragance! De se setio toga! Meni su braca iz banata dobri jer se spominje i moje rodno mesto.
January 9, 201114 yr Author Idemo dalje, ima toliko dobrih pesama Jedna odlična tamburaška: Jedna odlična starogradska:
January 21, 201114 yr Setih se ove teme dok sam gledala emisiju "Kao sav normalan svet" sa Zvonkom Bogdanom u kojoj je između ostalog govorio i o tome kako su neke pesme nastale i koje priče stoje iza njih, recimo meni jedna od dražih...http://www.youtube.com/watch?v=iK1Z_Knp9s0 Onaj ko voli Zvonka mora i da pogleda oba dela emsije http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/821576/ТВ+лица%3A+Звонко+Богдан%2C+1.+део.html Pored toga moram da pomenem i još jednu koju mi je otkrila drugarica i od tada mi je postala jedna od omiljenih, a koju je napisao Aleksa Šantić. Ma u stvari ima tako mnogo dobrih starogradskih pesama
January 21, 201114 yr Za Zvonka Bogdana je najbolji koncert u Subotici (Julija Bisak - kljucne reci za Youtube), gde on pre svake pesme navodi "istoriju"...
January 21, 201114 yr Author Skoro sam otkrio ovu pesmu, jedna od najboljih koju sam ikada čuo Smiley Odlična. Evo i originalne rumunske verzije, jedna dosta fina izvedba: Ionel, Ionelule Zvonkova verzija je odlična, mislim da je baš obogatio pesmu. Pored toga moram da pomenem i još jednu koju mi je otkrila drugarica i od tada mi je postala jedna od omiljenih, a koju je napisao Aleksa Šantić. Dobra je to pesma, ali ova izvedba što si dala link je jako mlaka, nema baš nikakvu emociju. To je bre čist karasevdah, ne može da se peva kao da ti je sasvim svejedno! Evo kako to treba da se odsvira i otpeva: Peva (i violinu svira) onaj Cigan iz "Biće skoro propast sveta". Za Zvonka Bogdana je najbolji koncert u Subotici (Julija Bisak - kljucne reci za Youtube), gde on pre svake pesme navodi "istoriju"... Priča on to na manje-više svakom svom koncertu, samo nekada da samo najopštije podatke, u jednoj rečenici, a nekada baš rasprede nadugačko i naširoko. Zanimljive su te pričice, kao neki "uvodi" u pesme.