Posted April 17, 2011 Imajuci u vidu da smo prvi na listi laznih azilanata, zanima me da li, po vasem iskustvu, sengenski granicari koriste svoje diskreciono pravu i zapitkuju stosta nase sugradjane? Konkretno, zanima me da li zahtevaju da se pokaze polisa zdravstvenog osiguranja? Otkad su vize ukinute neke ambasade prestadose da se javljaju na telefon, pa zato sam prinudjen da ovde pitam. hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2011 Обично не питају ништа. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2011 Sad sam bio u Briselu. Isao sam wizzovim letom za Charleroi. Pitaju svasta na granici, traze pozivno pismo, pitaju za pare i povratnu kartu. Ali licno mislim da to nema veze sa azilantima iz Srbije, vec posto je to slabo prometni aerodrom i tu uglavnom dolaze letovi iz drugih EU zemalja koji uopste nemaju pasoshku kontrolu, mislim da njihova granicna policija voli malo da se zabavi utorkom i subotom kad sleti wizzov let iz Beograda. Kapiram da je uzasno dosadno ceo dan gledati pasose i lupati pecate u iste...Pa nek se zabave malo ljudi... ;-) Konkretno, za polisu osiguranja me nisu pitali... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2011 Do sad nekoliko puta sam izlazio s novim pasosem i nikad nista ali bukvalno! Cak mi nikad nisu ni polisu trazili... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2011 Evo i ja sam skoro došao letom iz Varšave, dok su ruskinju na šalteru do ispitivali svašta (doduše njoj je trebala viza), meni su samo lupili i dovidjenja. U Nemačkoj su me pitali samo kod koga idem, i koliko ostajem, i to je to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2011 Мађари сад за викенд само узели пасоше и гледали мог ортака дуже од 2 секунде јер не личи на себе на слици у пасошу. Још овај један љубазан рек'о да не узимамо бзв вињету до Сегедина Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 najsveziji primer.... bio sam u autobusu zagrebackog autobuskog preduzeca na liniji zagreb-frankfurt.... na granicnom prelazu kod maribora me je policajac, cim je video srpski pasos, a i da je skoro potpuno ispunjen, odveo u zgradu pored i drzao vise od 2 sata dok nije pregledao i pertlu sa cipela iz prtljaga... kad sam se vratio u autobus, ljudi, vecinom hrvati, su ostro negodovali i rekli mi da to samo rade jer imam srpski pasos, i da tako cesto cimaju srbe....nekoliko njih je bas pljuvalo po sloveniji zbog toga, i rekli su da ce za nemacu od sad da putuju preko madjarske...da nisam vec iskusio nesto slicno u sloveniji, ne bih verovao...radilo se o tome da sam se iskrcao sa broda u kopru, imao urednu vizu, posto je to bilo 2009 ( mada mi cak ni to nije trebalo, se po iskrcavanju s broda mogu da boravim u bilo kojoj zemlji bez vize, do 48 sati, dok ne nadjem precoz i ne napustim tu zemlju), imao uredne otpusne papire sa broda, pecat u brodskoj knjizici, kupljenu avionsku kartu od trsta do bga za isti dan....port agent me je odveo do policije da mi lupe pecat rekavsi da ta procedura traje par minuta, samo da lupe pecat, jer je i on covek negde zurio...posle 2 sata mi je rekao da mu se ovo nikad u zivotu nije dogodilo, da radi vec 10god kao port agent, i da su se iskrcavali razni, i nigerijci, i sri lankanci, da ne omalovazavam nikog, ali samo da kazem ljudi iz zemalja koje su poznate po velikom broju azilanata...ali do sad on licno nije imao srbina koji se iskrcavao u kopru, ali da svakako nije ocekivao ovakav tretman....ostali smo ravno 3 sata ispred zgrade, nisu nas pustili da ni udjemo unutra, uz obrazlozenje da proveravaju .. evo proputovao sam dobar deo sveta, i ovakav tretman imao samo, ali jedino i samo u sloveniji... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 Svasta.Prosto da ne ocekuje covek takav 'tretman' od Slovenaca Anyway,ako si jedini u celom busu sa nekim pasosem koji se razlikuje od pasosa ostalih iz busa moze da te cimaju. Meni se to desilo kad sam isao iz Sofije za Frankfurt.Pun bus Bugara i ja jedini iz Srbije Uglavnom,tad su nam jos trebale vize,ja imao Majdarsku (Sengen) vizu,dosli na nasu granicu sa Madjraskom (valjda Kelebija) i nas pandur uzmem mene da cima,ako "A gde ti to ides?A zasto?A kod koga?" i sl. Na kraju je uzeo moj pasos,izasao iz busa da proveri nesto i vratio mi ga posle 5-10 minuta.Naravno da su svo to vreme svi iz busa buljili u mene,kao ko sam ja da im pravim tu probleme i zadrzavam ih na granici Anyway,mislim da te pitaju to "gde ides?" cisto reda radi,ja kad me ovaj to pitao reko "idem u Budimpestu" (taman posla da mu objasnjavam da idem za Nemacku),a bus kojim sam isao ni ne prolazi kroz Budimpestu (sreca pa nije ni trazio kartu da pogleda) U svakom slucaju,ono sto sam vec i rekao - nema to veze dal ulazis u Sengen ili u Tunguziju,ima veze to kakav ti 'pametnjakovic' od policajca zapadne da ti pregleda pasos Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 heheh pa izgleda da su u mom slucaju samo slovenci pametnjakovici , posto nikakvih drugih problema nigde nisam imao...mislim da je tu ipak nesto drugo u pitanju, al nek ti bude Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Opste je poznato da su slovenaciki granicni policajci i carinici medju najgorima. I sam sam imao losih iskustava jos 80tih, a pogotovo sada kada su granica EU. Ni madjari nisu nista bolji, vecina "nasih" azilanata ide preko Madjarske, pa mito radi na sve strane ali to vec svi znamo, zato cemo opet i popiti vize. Jedino kada su austrijski policajci na madjarskoj granici, kao kontrola, onda sve ide po PS-u. Ne znam, za mene nije problem za vize, ali mi jeste za suprugu, i ako opet uvedu vize postacu najveci euroskeptik koji postoji kod nas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Meni je prosli put kad smo presli granicu i dosli u Srbiju srpski policajac trazio pecat kada sam ja izasao iz zemlje. Mislim pa kakve veze ima, da nece da me spreci da udjem u svoju zemlju? Slovenacki granicari jesu strogi, ali mislim da je to samo kad dolazite/idete prema Zagrebu. Kad smo isli za Istru ovako za vikend na more su bili veoma opusteni, jednom cak nisu ni pogledali pasose nego samo rekli vozi! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Pa mene Slovenac jeste cimao kad sam prelazila granicu, ali ne nesto specijalno, vise ga je zanimalo sto sam u roku od 15 dana bila prvo na festivalu u Albaniji, pa onda u poseti kod prijateljice u Hrvatskoj, pa produzila malo do Italije. I jesam morala da sacekam da svi ostali prodju pre nego sto je sa mnom popricao. Uglavnom, na kraju se izvinio sto sam duze cekala. U svakom slucaju, da slovenacki granicari imaju obicaj da ispituju i da znaju da budu dosadni, tacno je. Dok Madjari nisu rekli ni jednu jedinu rec, samo su pogledali pasos i cao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Madjari ne pitaju bas nista. U tome je i problem. Ja ne vidim kako bi nasi mogli da rese problem laznih azilanata, jer nas policajac ne moze nekom da zabrani izlazak iz zemlje (osim ako ne bezi od zakona i sl), ali zato sengenski granicari imaju diskreciono pravo da vrate svakog ko im je sumnjiv, a bar Madjari to uopste ne rade. A kad neko probije 3 meseca, samo stavi 200e u pasos (iznos je vec postao tarifa), Madjar mu uredno lupi izlazni pecat umesto zabrane i svi zadovoljni. P.S. Lazo GnR, i ja bih te dooooobro proverio da sam granicar. Ti bas licis na laznog azilanta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2011 Vidi ti ovog Kikindjanina sto se pravi vazan Budi sretan dok je tako (mislim,dok te ne cimaju na granici sa Madjarskom) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2011 Sta je sa onima koji planiraju da couchsurfuju? Kakvu potvrdu oni imaju da pokazu ako im traze potvrdu rezervacije hotela? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2011 Takodje je problem sto traze pare na uvid. Ja sam planirao da sve pare stavim na electron karticu i sve placam na taj nacin. Dodjavola bre @ivanaste Bezbednije je na karticu nego nositi gomilu eura na sebi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2011 Eh, ja zato uvek nosim kes:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 Ok. Imamo vec temu tretman pri prelasku shengenskih granica sa novim srpskim pasosem. Ali u svetlu price sa laznim azilintima i najavljenim rigoroznijim merama srpske policije prema putnicima koji putuju u EU/scengen, ne bi bilo lose da imamo temu shta su vam sve trazili srpski granicari prilikom prelaska granice i putovanja u EU. Dakle? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 @ivanaste Bezbednije je na karticu nego nositi gomilu eura na sebi. Znam da je bezbednije ,ali sta sad da radimo kad je nuzno imati kes. Moramo se prilagoditi okolnostima, jedan deo na karticu, jedan deo kod sebe i to je to. Ne mozemo nista. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 Ne znam kako da npr objasnim cariniku da idem kod tetke i da mi ne treba novac jer ce sve ona da placa i td, a koliko znam te potvrde su trebale dok je bilo viza. Ili sam krenuo na put kolima i tek cu da nadjem negde smestaj i nemam pojma koliko dana cu da ostanem na putu. Po meni su to sad price da se neki ljudi uplase i da ne krecu nigde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 e sad, vidim da cemo morati pokazivati putno osiguranje, ajd sad u redu je kad ides na 10 dana, ali kad ides na vikend, citav smor. znam da uz kreditne kartice inteze dobijaju se medical assistence godisnje kartice, ali me interesuje da li one mogu da se kupe na godisnjem nivou,jednostavno da se ne cimam bez veze sa jos kartica, clanarina i slicno. ima li neko iskustva sa tim? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 A dal smo osigurani ukoliko imamo euro 26 karticu? Tj. Dal dodatno placamop uniqa-i ili je besplatno? Dal se dobija neki papir kao dokaz koji mogu da pokazem cariniku? http://www.gpa.rs/eyca/uniqa-osiguranje-euro-26 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 Ne znam kako da npr objasnim cariniku da idem kod tetke i da mi ne treba novac jer ce sve ona da placa i td, a koliko znam te potvrde su trebale dok je bilo viza. Ili sam krenuo na put kolima i tek cu da nadjem negde smestaj i nemam pojma koliko dana cu da ostanem na putu. Po meni su to sad price da se neki ljudi uplase i da ne krecu nigde. Pa ako si krenuo kolima koja su u tvom vlasništvu, mala je verovatnoća da će te dodatno ispitivati. Ne verujem da je iko od takozvanih azilanata krenuo na put da počini krivično delo svojim automobilom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 Sa euro26 se ima besplatno osiguranje...jedino je potrebno pre puta otici do kancelarije i traziti potvrdu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 Pa ako si krenuo kolima koja su u tvom vlasništvu, mala je verovatnoća da će te dodatno ispitivati. Ne verujem da je iko od takozvanih azilanata krenuo na put da počini krivično delo svojim automobilom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites