Followers 0

Tretman pri prelasku sengenskih granica?

99 posts in this topic

http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/uslovi_putovanja.htm

Ljudi, dajte iskustva sa nasima! Oni me najvise i brinu! Sa ovim drugim je lako. Pravis se mutav, pricas svoju pricu i na kraju te puste. :D

Stvarno, dosta sale. Da li je neko nekada ima problem sa nasima? Kako ja mogu da pokazujem garantno pismo i ostala cuda kad mi je sve to ostalo u ambasadi, a pritom imam vizu! Znaci, sta naseg pandura briga kada cu se vratiti. O tome treba da misle oni drugi. ;)

Ja imam iskustva i sa nasima i sa ne-nasima.I ovakva i onakva iskustva.

A,kao sto je mislim vec receno,mislim da vise zavisi KO ti se "zalomi" na granici nego bilo sto drugo (dal imas ovaj dokument ili onaj,koliko si para poneo ili sta vec).

Sve u svemu - ne brini se ;)

@VS023:najverovatnije ti je dovoljno da imas nesto para kod sebe i povratnu kartu,kao i neki kontakt osobe kod koje ides (adresa,broj telefona...),ostalo ti i nije bas neophodno.

Po meni je daleko bolje imati celokupnu dokumentaciju spremnu za `zlu ne trebalo` posto je diskreciono pravo svakog granicara da odluci da li ce bilo kog nedrzavljanina pustiti da udje u zemlju ili ne. Zasto uopste dopustati mogucnost da se nesto desi ako malim zalaganjem to mozemo spreciti?

Tako da svima preporucujem da nose sa sobom sve papire (i sto treba i sto ne treba), da uvek kopiraju dokumente i imaju makar jednu kopiju svega.

Na primer, kada sam isao u Juznu Koreju bio sam nasao na internetu na prezentaciji korejske ambasade da gradjanima Srbije nije potrebna viza i to sam sve lepo odstampao u koloru sa linkom i dao granicaru.

Znam naravno da ce me gotovo sigurno pustiti, ali zasto da sebi pravim neprijatnost da moguce i do pola sata proverava mogu li da udjem  ili ne mogu (posto ne verujem da mnogo nasih drzavljana ide tamo, a znam da o nasoj zemlji gotovo nista ne znaju - vecina ljudi)? Ovako me je pustio za minut.

Stampanje/kopiranje te kosta minimalno i novcano i vremenski a moze speciti nesporazume i probleme.

Moze li pozivno pismo da bude poslato na mail a da ga ja odstampam i imam sa sobom? (ako je uposte i potrebno)

Nadam se da je dovoljno da glasi tyipa: ja....adresa...br.pasosa....tel...pozivam tebe....kod mene u goste?

Ne treba ti to, rekoh ti. Uzmi samo adresu od rodjaka i telefon, ako te bas budu pitali gde ides i to je sve.

Nikad ne znas. I meni ce da posalju pismo koje cu da odstampam, to tako ide. Bitno da unutra stoji broj tvoj pasosa, koliko ostajes itd.

To je totalna nebuloza i nista bolji dokaz od adrese i broja telefona koju ces dati tamo nekom cariniku ako te bude pitao. Evo, mogu ja da ti odstampam to i posaljem, kakav je to dokaz?! Da bi bilo validno i imalo tezinu i zaista se smatralo pozivnim pismom, potrebno je da bude overeno u instituciji nadleznoj za to. A sumnjam da ce bilo ko da se cima i radi to sad, kad nema potreba za tim. Vize su nam ukinute, putujte slobodno!

E pa ima budale koje ce da se zakace za taj papir. Iako stvarno nista ne znaci, sta fali da se ponese.

E pa ima budale koje ce da se zakace za taj papir. Iako stvarno nista ne znaci, sta fali da se ponese.

Betty, nemoj da dramis bez razloga, kada pozivno pismo nije uopste potrebno !!!

Nije poenta da je tezak za nosenje, pricamo o svrsi tog papira. I pokusavamo da objasnimo da su nam vize ukinute, da slobodno moze da se putuje i da nikakvo pozivno pismo nije potrebno na granici. Ni dok su bile vize na snazi, ni sad od kad su ukinute, niti od skora kad su, navodno, poostrene kontrole na granici mi niko nista nije trazio od papira, sem aviokarte.

Sa sobom sam uvek imao osiguranje, zbog sebe i rezervaciju smestaja, zbog hotela/hostela i onoliko para koliko sam u tom trenutku mogao da priustim.

Ko god hoce dodatno da komplikuje sebi zivot, moze slobodno da nosi sa sobom i racune za struju, vodu i telefon, za poslednjih godinu dana, nije tesko za nosenje!

Ma jasno je to meni, ali mnogo bilo po vestima da ce da cimaju za sve. Ako nema hotel, onda garantno pismo. Citali smo ovde kako je bilo u Svedskoj....

Eto, sad ces ti da verujes vise nekim tamo vestima, nego nekome ko je imao iskustvo na terenu :bang:

A procitaj jos jednom post o prici sa Svedskom pa ces videti da tamo niko ne spominje pozivno pismo, vec povratnu kartu. I da je covek prosao, nakon sto je dao broj telefona osobe kod koje ce boraviti. Niko mu nije trazio pozivno pismo. Uostalom, ne znam sto ovoliko dangubim, ponesi to pozivno pismo, kad si vec tako cvrsto resila. 

Aman ne znam koji je problem. Nemoj da nosis, ja hocu i niko nece da pogresi. Ti si optimista, ja sam pesimista  :pivoooo: Ali jos jednom, neka svako radi kako misli da treba. ja sam samo rekla svoje misljenje, kao i ti, i to je to.

Ajd poz  :)

Ako imas do 30 godina, izvadi karticu EURO 26, uz koju dobijas polisu osiguranja do 5000evra koja vazi godinu dana za ceo svet. Sve sto ti treba je licna karta, jedna fotografija i 900din. Jeftinije ce te izaci nego da das sad za osiguranje za 20 dana, a imas pokrice ako ti se bas nesto desi u inostranstvu.

e hvala ovo je bas koristan savet :)))

@Un I.Q. ue

sta je KPS? nije valjda komunisticka partija srbije ?  :P

hahahahahaahha ne obracajte paznju  :P

e a koliko je sigurno to za osiguranje preko euro 26,

gledam sada na sajtu njihovom i nisam nasla nista o tome

i kako se dolazi do kartice preko KPS?  serenade

Ja sam imao to osiguranje godinu dana i sad u maju sam napravio novu karticu i dobio isto osiguranje. Inace, osiguranje je od Uniqe, polisa 5000 evra. Sad, za EU su ranije, dok su trebale vize, trazili osiguranje sa polisom od min 30000 evra. U svakom slucaju, ako ti to sa EURO26 nije dovoljno, mozes uzeti redovno osiguranje kod Uniqe, a sa EURO26 karticom imas popust od 25%. Inace, za samo osiguranje ne znam kako radi u praksi, a dokle god je tako, ja sam srecan covek. Ako budes vadila EURO26, trazi da ti odstampaju potvrdu o osiguranju na srpskom i engleskom, rade i to.

A neko je ovde na sajtu pominjao da radi za njih, valjda ce se javiti.

POTREBAN SAVET, HITNO!!!!

Pozdrav svima, pre svega. I pitanje na koje mi odgovor treba u roku od odmah. Ujutro rano putujem za Luxemburg. Sa sobom nosim terapiju koja mi je prepisana, imam samo onaj obican, plavi, nalaz lekara specijaliste. E, radi se o tome sto nosim par kutija lekova za smirenje. Da li je neko imao iskustva sa prenosom lekova preko granice, svako vase iskustvo ili savet ce mi dobro doci. Napominjem da putujem avionom sa presedanjem. Hvala unapred, svaki odgovor mi je zlata vredan.

Dopušteno je nositi sa sobom lekove za ličnu upotrebu. Već godinama u prtljagu, što ručnom što čekiranom, nosim priručnu apoteku (dakle, 3-10 različitih kutijica ili tubica) i nikad mi niko nije ni postavio pitanje, a kamoli gledao o čemu je reč.