Posted July 25, 2011 Možemo da napravimo temu "Da li je gori Bora Čorba ili Aca Lukas", pa da tamo diskutujemo o tome, ako želite. U svakom slučaju, na to pitanje nije lako odgovoriti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 25, 2011 kome je do nacionalizma i kod Branka Kockice ce pronaci "nacionalne momente". Riblja Corba je jedna od najboljih Ex YU rock grupa. Sta Bora lupeta pod dejstvom mracnih sila, ne zanima me. U Zitistu su sat i kusur przili hitove koji su stariji od mnogih ovde. I nijedna pesma nije pozivala na bilo kakve konflikte (osim "Rock&Roll za kucni savet").... Ipak, ostavljam da je nekome i Aca Lukas zanimljiv za slusanje, gledanje i razmenu misli.. Nego, Odlicna kombinacija za kupanje, izlazak, odmor, pesacenje i rostiljanje. 28.08.2011 Ozren Gora-Manastir Sv.Nikole Velika Gospojina- Zbor na Ozenu Malo kupanja na Bovanskom jezeru, izlazak u Soko Banju, setnja po Ozrenu i ....tako :dance: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 25, 2011 Malo me zbuni ovim, pretpostavljam da mislis na Ozren u Srbiji (zbog Soko Banje i Bovanskog jezera)... Naime, postoji istoimena planina u BiH na kojoj se nalazi manastir Sv. Nikole i odrzava zbor na Veliku Gospojinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2011 Ja sam danas saznala za Sabor frulaša http://www.seoskiturizam.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2:pletisanak&catid=3:najave&Itemid=68 koji se održava sad za vikend. To može da bude zanimljivo... A vidim da ima i privatni smeštaj u tom selu (Prislonici) za tisuću din. Hm... Ја оверио прошле недеље и Сабор фрулаша и морам признати да сам разочаран - посетилаца је било мало, програм је био танак са пуно луфта у коме нема шта да се ради, у једној од две кафане Венди је певала од раног поподнева, пиво у локалној (јединој) продавници кошта 120 (!) динара у време трајања сабора...Може то много боље Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2011 Malo me zbuni ovim, pretpostavljam da mislis na Ozren u Srbiji (zbog Soko Banje i Bovanskog jezera)... Naime, postoji istoimena planina u BiH na kojoj se nalazi manastir Sv. Nikole i odrzava zbor na Veliku Gospojinu. Aha.....Soko Banja, Ozren, Bovan.... nije skupo i bas je lep provod... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 30, 2011 Ja sam danas saznala za Sabor frulaša http://www.seoskiturizam.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2:pletisanak&catid=3:najave&Itemid=68 koji se održava sad za vikend. To može da bude zanimljivo... A vidim da ima i privatni smeštaj u tom selu (Prislonici) za tisuću din. Hm... Ја оверио прошле недеље и Сабор фрулаша и морам признати да сам разочаран - посетилаца је било мало, програм је био танак са пуно луфта у коме нема шта да се ради, у једној од две кафане Венди је певала од раног поподнева, пиво у локалној (јединој) продавници кошта 120 (!) динара у време трајања сабора...Може то много боље Covece pa kako ovo moze biti lose, ja sam prisustvovao jednom njenom nastupu na vasaru u Sapcu, pa zadizanje suknje, pa igranje na stolovima, pare u nedra... Zabava za siroke narodne mase. Jednom recju sjajno Doduse malo me skenjala kad je usla na Farmu, sad sam malo skeptican prema njenom umetnickom radu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2011 DOBRACINI DANI Drustvo za unapredjenje sela Dobrace "Jova Dobraca" i ove godine organizuje tradicionalnu dvanaestu smotru kulturnog izvornog narodnog stvaralastvo "Dobracini dani", ova manifestacija afirmise kulturno dostignuce sela. U programu ucestvuju Izvorne umetnicke grupe, pisci, glumci, likovni umetnici.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2011 А где је село? Мора то да се нагласи, а не овако, Рајачке пивнице код Неготина, а косидба на Рајцу код Ужица... па се не збуни... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2011 Od 25.avgusta do 28.avgusta odrzavaju se Velikogospojinski dani u Novom Beceju. Detaljnije informacije o planu i programu manifestacije mozete videti na ovom sajtu bodyhttp://www.novibecej.rs/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=60&Itemid=62 P.S. Nastupace Crvena Jabuke, Severina, Plavi Orkestar i Zeljko Joksimovic. Pa ko sta voli nek izvoli Pozdrav svima i lep provod ukoliko odete na istu! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 24, 2011 Zrenjaninski Dani piva uvek se odrzavaju u zadnjoj nedelji avgusta ove godine je to od 24.08. do 28.08. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2011 Kod mene su dani zimnice 23 i 24 septembar Koceljeva to je na pola puta Sabac Valjevo... treca godina prave se dobri kotlici,zimnice ima na tone,sljive,domace kobasice..ma sta vec nema. pa ko je u prolazu il mu dosadno kuci nek se provoza malo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2011 Следећег викенда (16-18. септембар) одржава се Купусијада у Мрчајевцима а оног тамо викенда (23-25. септембар) је Жупска берба у Александровцу. Ја досад нисам био на поменутим дешавањима, ове године обавезно идем- да ли је неко био па да може да подели корисне информације (посебно за Александровац) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 12, 2011 Kod mene su dani zimnice 23 i 24 septembar Koceljeva to je na pola puta Sabac Valjevo... treca godina prave se dobri kotlici,zimnice ima na tone,sljive,domace kobasice..ma sta vec nema. pa ko je u prolazu il mu dosadno kuci nek se provoza malo Posto nije daleko skoknucemo. Jel to varijanta kupovina zimnice po povoljnim cenama, ringispil, muzicki program..... Da li bude neka neverovatna guzva? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 13, 2011 iskreno nisam gledao prospekt a tu mi je negde al povoljne su cene ii guzva ... mhm zavisi kome sta guzva. ja sad moram vidim za mrcajevce cica mi tamo zaboravio sam za kupusijadu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 13, 2011 Следећег викенда (16-18. септембар) одржава се Купусијада у Мрчајевцима а оног тамо викенда (23-25. септембар) је Жупска берба у Александровцу. Ја досад нисам био на поменутим дешавањима, ове године обавезно идем- да ли је неко био па да може да подели корисне информације (посебно за Александровац) Ja nikad nisam bio na Zupskoj berbi (iako mi je u komsiluku), ali ove godine idem definitivno! Znam da postoji Fontana vina, gde non stop ide vino (nikakvog kvaliteta, ali za dz), a bio je i vo na raznju (koji je takodje dzabe, pa svako moze da proba malo). Vidimo se tamo! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 13, 2011 Ако неком помогне, колегиница је својевремено покушала да похвата што више манифестација Seoske manifestacije u Srbiji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2011 http://www.cikloberza.com/image_preview.php?dummy=1316056381&img=images/47970_1.jpg&title=BICIKLIJADA%20-%20CikloBerza.com Kako je bilo https://picasaweb.google.com/114988580957901163308/26092009ZimnicaFestKoceljeva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2011 Следећег викенда (16-18. септембар) одржава се Купусијада у Мрчајевцима а оног тамо викенда (23-25. септембар) је Жупска берба у Александровцу. Ја досад нисам био на поменутим дешавањима, ове године обавезно идем- да ли је неко био па да може да подели корисне информације (посебно за Александровац) Ja nikad nisam bio na Zupskoj berbi (iako mi je u komsiluku), ali ove godine idem definitivno! Znam da postoji Fontana vina, gde non stop ide vino (nikakvog kvaliteta, ali za dz), a bio je i vo na raznju (koji je takodje dzabe, pa svako moze da proba malo). Vidimo se tamo! Malo sam neredovan na forumu u poslednje vreme, pa je možda i sada kasno da se javim ovde, ali ako kako sam Župljanin po rođenju, a i opredeljenju , ako neko dolazi na "Berbu" bila bi mi čast da se upoznamo i popijemo neko dobro vince. Nažalost, smeštajni kapaciteti su mi popunjeni ranije najvaljenim gostima, ali eto, možete nam se pridružiti u opštenarodnom veselju. Ako neko dolazi, neka se javi privatnom porukom, kako bismo dogovorili znak raspoznavanja Živeli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2011 Нисам успео да оверим "Купусијаду" у Мрчајевцима јер ми је искрсло нешто неодложно али сам (коначно) успео да посетим Александровац и Жупску бербу - и презадовољан сам: цела манифестација је добро организована, било је много (хиљаде и хиљаде) посетилаца из свих крајева Србије- судећи по регистрацијама аутобуса (а налетели смо чак и на неке Словенце), фонтана са вином је одлична фора, вински музеј је преозбиљан како је сређен и какве експонате има. Мали милион винара (а и озбиљних произвођача ракије) је имао своје штандове и теоретски је немогуће за један дан (колико сам ја провео у Александровцу) пробати по гутљај од сваког Познатији жупски винари имају неко удружење у оквиру кога има вински подрум и баштица напољу где буквално по цео дан може да се пијуцка првокласно вино. У центру, поред фонтане вина (и вола на ражњу ) постављена је бина где је ишао културно-уметнички фолклор програм а у уличицама са стране различити кафићи, кафане и шатори за различите укусе Наравно, има и вашарских тезги и продаје свега и свачега мимо вина али тако је малтене на сваком сличном дешавању у Србији. Углавном- капа доле за манифестацију, уписао сам је у свој календар оних које ћу обавезно посећивати убудуће Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2011 Evo i ja da preporučim posetu manifestaciji Oplenačka Berba 7.,8. i 9. oktobra. Ja sam bila prošle godine, super sam se provela sa svojim društvom i vama toplo preporučujem ukoliko volite , iće, piće, trubače, ali i prelepi manastir do koga se uz laganu šetnju brzo stiže....sve je to tu. Za zainreresovane ,pogledajte link o satnici dešavanja za svaki dan: http://oplenackaberba.com/downloads/Oplenacka%20Berba%202011%20-%20Program.pdf'>http://oplenackaberba.com/downloads/Oplenacka%20Berba%202011%20-%20Program.pdf ali i zvaničnu prezentaciju http://oplenackaberba.com/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 15, 2011 Pa da upisem i ja svoj prvi post na ovoj temi Dodao bih pasuljijadu u Kraljevu, odrzava se pocetkom septembra! Svako moze da se prijavi i kuva pasulj. Na kraju ide komisija koja degustira i ocenjuje i naravno kada oni prodju pasulj za DZ Imaju svoj standove i razne bajk-rok ekipe pa ima za svakog po nesto. A da, traje jedan dan i odrzava se na centralnom gradskom trgu. Ove godine sam zaseo kod standa jednog hotela iz Vrnjacke Banje i moram vam reci da sam se posteno razvalio od pasulja Jos jedna manifestacija vezana za Kraljevo je Veseli Spust. Ko nije cuo, radi se o tome da se prave splavovi ili camci i krece spustanje niz Ibar. Start je ispod starog grada Maglica na putu Kraljevo - Raska. Tu nema pobednika, fora je da imas sto zanimljivije plovilo. Ja sa ortacima godinama idem na jednom velikom stiroporu, mada moze se videti i fica, opanak, kada,... pa bude i po 10 000 ljudi. Naravno trubaci na camcima su neizbezni, pa zna da bude komicnih scena kad nece da sviraju Odrzava se svake poslednje nedelje juna! A vece pre toga velika Jeger zurka na otvorenom u gradu koja traje do 5 ujutru. U 7 se pakuju plovila u kamione i ulazi se u buseve i pravac Maglic. Naravno, ima onih koji dodju na Maglic i po par dana ranije pa se tamo lumpuje do nedelje ! Spust je dugacak 27km i na pola puta u Mataruskoj Banji se obicno pravi pauza gde se sipa pasulj i kobasica! Mogao bih o ovome da pisem i pisem ali da ne davim! p.s. da li ima negde spisak ili gde se moze videti veliki broj tih ...JADA ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2011 Pa da upisem i ja svoj prvi post na ovoj temi Dodao bih pasuljijadu u Kraljevu, odrzava se pocetkom septembra! Svako moze da se prijavi i kuva pasulj. Na kraju ide komisija koja degustira i ocenjuje i naravno kada oni prodju pasulj za DZ Imaju svoj standove i razne bajk-rok ekipe pa ima za svakog po nesto. A da, traje jedan dan i odrzava se na centralnom gradskom trgu. Ove godine sam zaseo kod standa jednog hotela iz Vrnjacke Banje i moram vam reci da sam se posteno razvalio od pasulja Jos jedna manifestacija vezana za Kraljevo je Veseli Spust. Ko nije cuo, radi se o tome da se prave splavovi ili camci i krece spustanje niz Ibar. Start je ispod starog grada Maglica na putu Kraljevo - Raska. Tu nema pobednika, fora je da imas sto zanimljivije plovilo. Ja sa ortacima godinama idem na jednom velikom stiroporu, mada moze se videti i fica, opanak, kada,... pa bude i po 10 000 ljudi. Naravno trubaci na camcima su neizbezni, pa zna da bude komicnih scena kad nece da sviraju Odrzava se svake poslednje nedelje juna! A vece pre toga velika Jeger zurka na otvorenom u gradu koja traje do 5 ujutru. U 7 se pakuju plovila u kamione i ulazi se u buseve i pravac Maglic. Naravno, ima onih koji dodju na Maglic i po par dana ranije pa se tamo lumpuje do nedelje ! Spust je dugacak 27km i na pola puta u Mataruskoj Banji se obicno pravi pauza gde se sipa pasulj i kobasica! Mogao bih o ovome da pisem i pisem ali da ne davim! p.s. da li ima negde spisak ili gde se moze videti veliki broj tih ...JADA ? Valjalo bi tako neki spisak napraviti, tipa kalendar zanimljivih manifestacija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2011 Sledece subote je KUPUSIJADA u Futogu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2011 Ko je slobodan za vikend, a voli lovacke specijalitete, dobrodosao je na trecu po redu Kraljevacku Gulasijadu u Adranima (okolina Kraljeva 4km), koja ce se odrzati 22.10. ispred Doma kulture u vremenu od 09 do 16 casova Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2011 Isceprkah raznorazne IJADE po netu! Pršutijada u Mačkatu kod Užica Pilicijada - u Nikolincima kod Vrsca Škembićijada u Banatskom Karlovcu Crevcijadu u Ćupriji Krastavcijada u Bačkom Petrovom Selu Buregdzijada u Nisu Pekmezijada u Loznici Projada u Ratinama kod Kraljeva Kajganijada u Salaško naselje Bukovac kod Sombora Sirijada u selu Božetićima opština Nova Varoš Pitijada – Čačak (novembar) Tradicionalna manifestacija koju Turistička organizacija Čačka organizuje krajem novembra meseca. Okuplja veliki broj učesnika koji neguju tradiciju pripremanja starih narodnih jela. Cilj je da se zdrava hrana i tradicija pripremanja pita, vrate na trpeze srpskih porodica. Na hiljade posetilaca ove manifestacije su u prilici da pored degustacije izloženih pita, prate i zanimljiv zabavni program kao i izložbe koje se ovom prilikom organizuju. Organizator: Turistička organizacija Čačka Dolovacka Strudlijada Preko jedne decenije, uvek prve subote u septembru, u Dolovu se održava svojevrsna “oda štrudli“ – manifestacija „Dolovačka Štrudlijada“ na kojoj preko stotinu žena-domačica prikažu najlepše i najbolje štrudle, peciva i ručne radove. Organizator je Udruženje žena „Dolovke“, a pokrovitelj je Turistička organizacija Pančeva! Zetovijada u Prijepolju Na Limskom keju, ispod novog mosta, Prijepoljci uz takmičenje u pripremanju riblje čorbe i zvuke i pesmu „Prijepoljskih tamburaša“ svakog jula biraju naj zeta, onog koji je zbog lepše polovine zavoleo ovaj grad, redovno dolazi ili se tazbini uvukao pod kožu. Tucijada u Mokrinu Način na koji se proslavlja Uskrs u Banatu je jedinstven u svetu. U selu Mokrin se svake godine na ovaj praznik održi tucijada, takmičenje u kucanju jajima. Za ovu priliku u Mokrinu i okolini ofarba se više od 100.000 jaja, što kokošjih, prepeličjih, guščjih, pačjih, ali u novije vreme i nojevih. Pihtijada u Rumenci Ova već tradicionalna etnomanifestacija zvanično počinje jutarnjom degustacijom ovog delikatesa u Novom Sadu, dok se glavni program održava u Rumenci. Ako želite da se sladite uz ovaj specijalitet od želatinaste mase i doživite pravu gastronomsku avanturu probanja ove rumenačke špecije, pravac Rumenka Čvarkijada u Valjevu Praznik čvaraka se svake godine odigrava na keju pored reke Kolubare u centru Valjeva. Na ovoj manifestaciji možete probati i pravi specijalitet valjevskog kraja, duvan čvarke. Stotine kilograma čvaraka pojede se pored Kolubare, a svake godine bira se i najbolji veslač-mešač masnoće i mesa od kojih se proizvode duvan čvarci. Ovaj blagdan masnoće krasi i himna posvećena čvarcima, čiji je autor Srba Simeunović, narodni pesnik iz Valjeva. Njen naziv je „Dole vlast, živeli čvarci!“ Od 1993. godine u Irigu se organizuju „Pudarski dani", koji će se ove godine održati od 17. do 19. septembra. Tokom ove manifestacije posetioci će biti u prilici da učestvuju u berbi grožđa, a da potom prisustvuju defileu zaprega na ulicama Iriga. U večernjim satima organizuje se kuvanje pudarskog paprikaša od živinskog mesa, izbor najboljeg podruma, vina i rakije i spremanje krofni. Na ulicima Iriga se tokom festivala organizuje spontana fešta, pa posetioci mogu da uživaju u mnogim tradicionalnim jelima. jedan zanimljiv link http://www.trablmejker.com/emisije/56/1890#vrh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites