Jump to content

Featured Replies

Posted

na-obali-ganga-thumb.jpg Noć. Posle celodnevne vožnje tandrkavim autobusom stižemo iz Nepala u indijski grad Varanasi. Sa mnom putuju Englez i Nemica. Nepoverljivi tipovi nas prate i gledaju da nas na neki način iskoriste, a mi ih teramo kao mušice i, držeći se zajedno, probijamo se kroz lavirint uličica starog grada. Baterijskim lampama osvetljavamo sebi put i pazimo da ne ugazimo u kravlju balegu.

Autor: Marko Nikolić (Slumpy)

Pročitajte ceo tekst

Odlichan putopis, super su fotke jedino mi se chini da se nekako naglo zavrshava. Chini mi se da sam mogao da chitam josh satima.

Pre par godina sam čuo priču o indijskim kastama koja nije u suprotnosti sa ovim putopisom, ali mu daje drugu dimenziju.

U davna vremena indijsko društvo je bilo podeljeno u četiri kaste (kao što kaže i ovaj putopis). Svaka kasta imala je skup pravila po kojima je morala da se vlada. Vremenom je došlo do kršenja tih pravila od strane pojedinaca i društvo je moralo da reaguje. Prestupnik je bivao isključen iz svoje kaste, i gubio je sva svoja građanska prava osim prava na život. Indijsko društvo je bilo toliko humano da nije diralo u svetinju života, već se zadovoljavalo izbacivanjem iz društva onih koji nisu bili u stanju da ispoštuju njegova pravila. Tako je nastala nova "kasta" - nedodirljivih.

Sada bi mogli da diskutujemo da li je u redu da i potomci ispaštaju zbog grešaka predaka (supružnici i potomci nedodirljivih su i sami postajali nedodirljivi), ali samo da podsetim da smo i mi (kao i ostali evropski narodi) do nedavno imali smrtnu kaznu, što je u tadašnjoj Indiji bilo nezamislivo.

Svidja mi se, zanimljivo je, jedino sto se u samom tekstu naglo mesaju stilovi pisanja. Sve u svemu - tekst "pokrece".

Hvala na pohvalama. Poteškoća sa kojom sam se susreo pišući ovaj putopis jeste, s jedne strane, ta što sam ga pisao znatno kasnije (dve godine posle posete Indiji) pa su mi potankosti doživljaja pomalo izbledele i, s druge, ta što sam, rešivši da pišem putopis kroz prizmu bogova Indije, bio u opasnosti da odguram tekst u rang novinarsko-istraživačkih radova.

• 4 months later...

SJAJAN TEKST!al ko sto je rekao ''Indijac'', mogla bih da ga citam jos satima, nekako je ''prekinut''.

Vratilo me je na moje putesestvije u Indiju 2010-te..Iako me uzasavaju mnoge stvari, mrzela sam je dok sam bila tamo, sad umirem od zelje opet da odem..potpuno mi je nejasan moj odnos sa tom zemljom..