Posted October 22, 2011 Interesuje me sledece, letim iz berlina schoenefeld za budimpestu i hocu da odradim povracaj poreza. Da li ja povracaj novca radim u berlinu na aerodromu ili to radim u poslednjoj drzavi EU? i ako neko zna gde se to radi na Schoenefeld aerodromu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2011 Povracaj poreza ces moci da odradis samo u Madjarskoj na granici sa Srbijom, odnosno na izlasku iz EU. Imala sam slican slucaj let je bio iz Spanije za Italiju i na aerodromu su mi objasnili da to mogu da uradim u Sloveniji, odnosno poslednjoj zemlji EU na putu kuci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2011 Povracaj poreza ces moci da odradis samo u Madjarskoj na granici sa Srbijom, odnosno na izlasku iz EU. Imala sam slican slucaj let je bio iz Spanije za Italiju i na aerodromu su mi objasnili da to mogu da uradim u Sloveniji, odnosno poslednjoj zemlji EU na putu kuci. Meni su uredno vratili novac i to kes na aerodromu Tegel u Berlinu, cak sta vise dobio sam kes. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2011 Leteo si sa Tegela u Srbiju ili u neki drugi grad u EU? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 22, 2011 Leteli smo iz Lisabona u Madrid i uredno na aerodromu u Lisabonu dobili kesh. Onda, i u Madridu smo nesto pazarili i na aerodromu takodje uzeli kesh. Let je bio Madrid-Temisvar. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2011 Covek mi je leteo pre nekoliko dana iz Dortmunda za Beograd, nisu imali vremena na aerodromu da odrade povracaj poreza , ali su mu rekli da to ne zastareva i da moze uvek to da naplati. On se zadovoljio odgovorom i nije pitao za detalje, pa me zanima zna li ko od vas, da li je neophodno da leti iz Nemacke, ili to moze odraditi sledeci put kada bude izlazio iz Madjarske vracajuci ma odakle god? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2011 Leteo si sa Tegela u Srbiju ili u neki drugi grad u EU? Da, Berlin - Beograd. Usput, aerodrom (Tegel) je fantasticno organizovan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2011 Mislim da povrat poreza mora da se uradi u roku od 6 meseci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2011 Zavisi od drzave do drzave. Mislim da najkraci rok imaju Italijani, jer je kod njih 3 meseca. Navodno, u nekim drzavama je rok naplate cak do 7 godina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2011 Mislim da povrat poreza mora da se uradi u roku od 6 meseci Mom coveku rekose da taj povrat moze da ostvari bilo kada, da to potrazivanje ne zastareva, samo sto nije pitao gde sve to moze da uradi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2012 Da li neko zna koji je minimum novca koji mora biti potrosen u Nemackoj, da bi se imalo pravo na tax free? Znam da je za Spaniju 90E recimo...a za Nemacku ne znam. Jos nesto, buduci da putujem vozom, necu moci da izadjem iz voza na madjarsko-srpskoj granici kako bih predala papire za povracaj poreza, da li to mogu da uradim nekom sledecom prilikom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2012 Postoji zakonski rok u kom moraš izneti robu iz zemlje. Sledećom prilikom možeš, ali moraš pokazati robu u originalnoj ambalaži. Ne znam da se to može uraditi ako granicu prelaziš vozom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2012 Postoji zakonski rok u kom moraš ineti robu iz zemlje. Sledećom prilikom možeš ali moraš pokazati robu u originalnoj ambalaži. Ne znam da se to može uraditi ako granicu prelaziš vozom. Da, nezgodno je zbog ambalaze, a voz me svakako ne bi cekao.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2012 E vidiš na granici sa Mađarskom bila sam u vozu kada je neki tip cariniku tražio overu dokumenata za AFU, i sad carinik je sam otišao do granične postaje i overio te papire i vratio ih vlasniku. tako da se to sve obavilo za vreme redovne kontrole pasoša. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2012 Ovo je super vest. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 zaboravila sam da napisem, da mi je taj covek rekao da je cura bila nova u poslu i da je otisla do "kucice" da proveri sta treba da uradi sa racunima, mozda je ona trebala to da uradi i u samom vozu. uglavnom covek je overio racune a da nije morao da izlazi iz voza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 zaboravila sam da napisem, da mi je taj covek rekao da je cura bila nova u poslu i da je otisla do "kucice" da proveri sta treba da uradi sa racunima, mozda je ona trebala to da uradi i u samom vozu. uglavnom covek je overio racune a da nije morao da izlazi iz voza. To je sjajna vest! Pa u svakom slucaju cu pokupiti tax free potvrdu, nista me ne kosta da pokusam u vozu nece me niko izbaciti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Da li neko zna koji je minimum novca koji mora biti potrosen u Nemackoj, da bi se imalo pravo na tax free? Znam da je za Spaniju 90E recimo...a za Nemacku ne znam. Masho, cini mi se da je 25e min racun za tax free. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Jeste, Za Nemacku je Minimum 25 EUR. 3 meseca imas fore da "lupis" pecat, 4 godine da naplatis. Austrija, min. 75 EUR, 3 meseca pecat, 3 god. naplata. Italija, min. 155 EUR, 3 meseca za pecat i 3 meseca za naplatu. Francuska, min. 175 EUR. 3 meseca za pecat i 6 meseci za naplatu. Spanija, min. 90 EUR. 3 meseca pecat, 5 god. naplata. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Da li neko zna koji je minimum novca koji mora biti potrosen u Nemackoj, da bi se imalo pravo na tax free? Znam da je za Spaniju 90E recimo...a za Nemacku ne znam. Masho, cini mi se da je 25e min racun za tax free. To je bas suuper! Hvaaala! Ja cu probati da dobijem pecat u vozu, pa prenosim iskustva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Ipak ti, cim udju carinici, pridji im na vreme i reci da imas racun za overu, da bi imala vremena da vidis sta da radis. Ja idem za Pestu krajem januara vozom, kao i obicno, ali nemam nista da prijavim, eventualno fine kolicine zelenog caja, ali mogu i tad da pitam ako se nesto promenilo pa da javim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Ipak ti, cim udju carinici, pridji im na vreme i reci da imas racun za overu, da bi imala vremena da vidis sta da radis. Ja idem za Pestu krajem januara vozom, kao i obicno, ali nemam nista da prijavim, eventualno fine kolicine zelenog caja, ali mogu i tad da pitam ako se nesto promenilo pa da javim Ja idem i pre, sad za NG, vracam se 4. januara Nista, kad udju da pecatiraju madjari, ja cu da kazem da imam racun za overu, pa cemo videti, a javljam posle Ja retko kad imam sta da prijavim, ali sad bih uzimala zimsku jaknu i zimske dzempere, pa ce se nakupiti suma za refundaciju koja je smislena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Sve lepo u originalnom pakovanju, sve sa etketama. Posle ako ti bude hladno, pre naše carine, fino obučeš... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Sve lepo u originalnom pakovanju, sve sa etketama. Posle ako ti bude hladno, pre naše carine, fino obučeš... Hehehe, daa, to sam zaboravila da pitam - to da imam da overim govorim SAMO madjarskoj carini. Nasoj kazem - neee, nemam nista da se ne zabunim :D Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2012 nece nas nista ni da te pita, u svakom slucaju mozes da uneses robu u vrednosti do 150e Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites