Posted December 21, 2012 150E ili 100E? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2012 150E ili 100E? Ja mislim da je 100E...to 150 E mi nesto ne zvuci poznato Bas cu da probam ovu varijantu, jer mi je oduvek bilo cudno da kao ne mozes da uzmes pecat jer ides vozom, a voz nece da te ceka dok odes do kucice Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 2, 2013 Hrvatska Minimum ~100 EUR, PDV je 25 %. Uglavnom se papiri vraćaju lično u istu radnju ili šalju poštom. Nekad traže da se najavi par dana ranije. Sve funkcioniše savršeno, mada neke radnje ne umeju da popune papire. Na granici se dosta čeka za overu, ali nema problema. Slovenija Minimum mi rekoše da je 50 EUR. Svi koje sam video rade isključivo preko agencije. Isplata u pošti/banci maltene bilo gde (ne mora u matičnoj zemlji). Agencija uzima ~30 %. Za overu papira kao da im je mrsko, ali nema problema i ide dosta brzo. Italija Minimum 155 EUR. Neki rade preko agencija, neki nude izbor. Dosta se čeka na popunjavanje papira, nekako je sve sporo. Treba uvek pitati unapred za Tax Free kupovinu. Ne vole da vraćaju pare. Više puta se "kvario kompjuter". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2013 pitanje za povracaj iz Slovenije pronasao sam preko neta relativno povoljno bajs koji bi mi odgovarao. Prodavnica je u Ljubljani, kontaktirao sam ih i nije problem da mi izdaju Tax Free obrazac posto nisam rezident Slovenije. Kupio bi novu robu koja je po default-u raspakovana to jest namontirani bajs - znaci nije u kutiji pa da sklapam - da li je to problem ? -ili da trazim neraspakovanu kutiju (ako se traži original ambalaža )pa da onda organizujem put preko voza ili busa/lasta i na granici trazim odgovarajuci salter za povracaj (ako bus/ voz? bude hteo da ceka) Cena bajsa je sa popustom oko 350e sto znaci da bi pdv trebao da bude oko 60ak e - taman za put, a kod nas je takav bajs 520e. Unapred Hvala na odgovorima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 6, 2013 Bicikl se identifikuje po broju ugraviranom na ramu, kao motocikl, pa ne bi trebalo da imaš ikakvih problema. Uostalom, nađi mail njihove carine i pitaj. Drugo, ako si planirao da ideš busom, računaj i na plaćanje carine i PDV-a (na 350 evra), osim ako imaš neku "šemu". Imaj u vidu i da se nov bicikl često dobija bez pedala. Treće, Slovenci uglavnom rade povrat preko agencije koja uzima ~30 % za sebe. Ako je PDV 60 evra, dobićeš 40 i to u dinarima po nekom žnj kursu banke. Dakle, 350 - 40 + recimo 35 carina + ~80 PDV + 60 put (kako kažeš, deluje jeftino) = skoro 500 evra + ti treba neka klopa i piće, a možda ti se zalomi noćenje u Sloveniji/Hvatskoj ako ti se ne poklapa prevoz da se vratiš istog dana... Ako nemaš neke "šeme" bolje kupi kod nas. Ili pogledaj i cene u Hrvatskoj. Desi se da su iste (retko, ali ipak), jer i oni većinom sve uvoze iz Slovenije. Onda skokneš na moj MTB Street view YT kanal (http://www.youtube.com/user/srdjanIcanic), pa posle da se vozimo! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 6, 2013 E vidiš na granici sa Mađarskom bila sam u vozu kada je neki tip cariniku tražio overu dokumenata za AFU, i sad carinik je sam otišao do granične postaje i overio te papire i vratio ih vlasniku. tako da se to sve obavilo za vreme redovne kontrole pasoša. Meni se prošle godine dogodilo da sam nakupovao planinarsku opremu u dekatlonu i uradio afu, ali na granici se nijedan carinik nije pojavio. kada sam ukapirao da neće ni doći bilo je kasno, voz je krenuo a ja ostadoh bez pečata... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2013 Kako funkcionise povracaj poreza sa osobama koji zive u EU i imaju dvojno drzavljanstvo? Da li mogu da npr kad budem isla u Srbiju (zivim u Portugalu, idem u posetu u Srbiju, ali zasto oni to moraju da znaju?) trazim povracaj poreza na osnovu svog srpskog pasosa (portugalski im ni ne pokazem), ili...? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2013 onda moras i kad kupujes da pokazes srpski pasos, kao i na granici kad budes prelazila i to je to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2013 Kao državljanin neke EU zemlje nemaš pravo na povrat poreza. Ako to uradiš onda je to finansijski prekršaj i kažnjivo delo. Kada izlaziš iz EU i pokažeš srpski pasoš mogu da te pitaju kada si ušla u Šengen. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2013 Kao državljanin neke EU zemlje nemaš pravo na povrat poreza. Ako to uradiš onda je to finansijski prekršaj i kažnjivo delo. Kada izlaziš iz EU i pokažeš srpski pasoš mogu da te pitaju kada si ušla u Šengen. ups. ok. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 citam temu,ali ne kapiram koja je usteda u pitanju...ako bih u Berlinu (posto tamo palim uskoro) kupio garderobu u vrednosti od 100e,koliko bih novca mogao da vratim nazad,tj da smanjim ukupnu cifru uz upotrebu navedenih procedura??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Oko 10 eura. Evo kalkulator: http://www.global-blue.com/customer-services/tax-free-shopping/refund-calculator/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 berzas To se odnosi samo na Global blue. I oni najviše "deru". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Jeste. Ali ovo se moze naplatiti kod kuće u banci, koja ima ugovor sa njima npr. Raiffeisen. Neznam da li postoji neki drugi način da se povrat naplati kod kuće. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2013 Jeste. Ali ovo se moze naplatiti kod kuće u banci, koja ima ugovor sa njima npr. Raiffeisen. Neznam da li postoji neki drugi način da se povrat naplati kod kuće. Mozes i na aerodromu da odmah uzmes kes ako te nemrzi da cekas malo u redu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19, 2013 Da li neko ima iskustvo sa overom formulara za povraćaj poreza na mađarskim izlazima Roske ili Tompa u drumskom prevozu i obavezom da robu prijavi i na našem graničnom prelazu (Horgoš, Kelebija)? Čuo sam da nekad mađarski carinici insistiraju (pratnjom ili na drugi način) da se roba prijavi i našoj carini. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2013 Znate li kakva pravila vaze u Grckoj kada je u pitanju povracaj poreza? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 3, 2013 I da li je neko uspeo u skorije vreme da overi potvrdu za AFU u vozu bg-budapest? Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2013 Mene isto interesuje overa potvrde za povracaj poreza na Madjarskoj granici, vozom ulazim u Srbiju....kako, sta? Robu nameravam da kupim u Prau,ovih dana dok sam na putu, ali ne znam na koji nacin cu povratiti porez obzirom da izlazim iz Madjarske, vozom. Ako neko zna, hitna mi je potreban info. Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2013 Povrat poreza se ne vrši u vozu samo overa papra da robu iznosiš iz EU. Za pare ćeš potencijalno morati nazad u Prag. Ako to ne planiraš 6 meseci (ili manje) posle toga, bolje kupuj u prodavnici koja radi preko agencije. Onda, posle overe papira na granici, pare možeš da podigneš u Srbiji (umanjeno za 30ak % agencijske provizije). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2013 E, hvala. Znam da nema povracaja poreza u vozu, ali ne znam ko to overava? Madjarska pasoska kontrola kada pregleda pasose ili kome da se obratim. Ja ne izlazim iz voza, a i nocu prelazim granicu. Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2013 Ako je na TAX FREE obrascu,mozes da podignes gde hoces. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2013 I dalje ponavljam pitanje: Da li je neko u skorije vreme overavao obrazac za AFU u vozu bg-budapest? Da pojasnim, znam da se novac ne moze podici ali me zanima da li carinik UVEK overava obrazac ili moze da se jednostavno ne pojavi? Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2013 Ima li neko iskustva sa povratom poreza iz Rumunije. Naime, drugarica je pazarila neke stvari u Dechatlonu, overila racun na granici, i tu nema problema, ali (da nema tog ali ne bilo ni pitanja), njoj su tražili podatke od banke , neki bankarski code (znam šta je swift i IBAN) i da mora sa overenim računima da se vrati ponovo u Temišvar i da ope nće dobiti novac, nego će ga prebaciti na račun....A u banci joj kažu da oni ne rade sa rumunskim novcem, kakva su vaša iskustva sa Rumunima? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites