Followers 0

Filipini

167 posts in this topic

Drugari,

Sem što ću putovati u Kinu, u Gvandžou, Hong Kong i možda Makao, postoji mogućnost da posetim i Filipine.

Uglavnom, ista priča (prikupljanje putopisnog materijala: crtanje, pisanje, intervjui), ista pitanja (iskustva, priče, ljudi, mesta, atmosfere). Što se tiče Filipina, posebno me zanima KOJA ostrva posetiti i ZAŠTO.

Hvala!

Uroš

Nisam bila u prilici da posetim više ostrva, ali jedino koje sam prošlog leta posetila je ostrvo Boracay a ujedno mislim da je to najkomercijalnije letovalište tamo. Plaže su stvarno fenomenalne ( kada nema tajfuna), tirkizno more, beli pesak... a da napomenem da sam bila van sezone. Nekih drugih posebnih zanimljivosti i nema.

Ostrvo je dobro povezano lokalnim aviokompanijama iz Manile. Na samom ostrvu nema aerodroma, ali ima na susednom vecem, a brodiciem je prilično lako stići do Boracaya.

Ako je potrebna još neka informacija rado ću je podeliti!

Urose,

ja sam pre par meseci posetio Filipine, konkretno ostrva Bohol i Tagbilaran, i mogu ti reci da neces pogresiti kuda god da se zaputis, svuda ima jako lepih mesta za slikanje.

Hvala na odgovorima! :D

Plaže i pejsaži su super, ali mene primarno zanima interakcija sa ljudima: kultura, mentalitet, priče. Voleo bih da prikupim bar nekoliko ličnih priča i, po mogućstvu, crteža, muzike i drugih kreativnih uradaka.

::artist:  serenade  :stop::pivoooo:

Kakva su vaša iskustva po tom pitanju? Kakvi su Filipinci za razgovor? Šta je posebno zanimljivo u njihovom odnosu prema svetu? Da li postoje neke zanimljive paralele između Filipina s jedne strane i Srbije/Balkana sa druge?

Drugari,

Sem što ću putovati u Kinu, u Gvandžou, Hong Kong i možda Makao, postoji mogućnost da posetim i Filipine.

Uglavnom, ista priča (prikupljanje putopisnog materijala: crtanje, pisanje, intervjui), ista pitanja (iskustva, priče, ljudi, mesta, atmosfere). Što se tiče Filipina, posebno me zanima KOJA ostrva posetiti i ZAŠTO.

Hvala!

Uroš

Bio sam pre tri meseca 20-tak dana na Filipinima i obisao sam 6 ostrva (Luzon, Palawan, Cebu, Bohol, Panay i Boracay) i desetak gradova i mesta.

Palawan mi je jedno od najlepsih ostrva, koje sam do sada video. Ostrvo je retko naseljeno, sa dominantnom i autenticnom prirodom, jos uvek bez mass-turizma... pre svega ocaravajuca priroda. Najvise sam uzivao u voznji motorom i treking kroz guste  dzungle centralnog dela ostrva, gde ne postoji asfalt, vec voznja kroz blato i treking kroz bujnu vegetaciju, vodopade... Palawan je jedno od onih mesta na svetu koje je lako dostupno, ali jos uvek nije okupirano do strane turista i dalje odoleva agro-kultivizaciji netaknute prirode. Uz to ima i mnooogo prelepih plaza. Malobrojno stanovnistvo zivi u kucama od bambusa, bez staklenih prozora, jako su prijatni i uvek su me pozovali u svoj dom kad god stanem negde zbog kratkotrajnog pljuska. Posebno su zanimljiva mala seoca u sred suma... Lokalno stanovnisto slabo ili uopste ne prica engleski (iako je to zvanicni jeziK).. u glavnom se bave trgovinom (male prodavnice) sa potrepstinama, lokalnih plodova iz prirode (cinilo mi se da se ne bave poljoprivredom - vec samo sakupljanjem plodova iz prirode). Autentican zivot ces naci ako ne odes u Sabang ili El Nido. Sabang je postao vazna turisticka desitinacija od kako je Underground river proglasen za jedno od 7 Svetskih Cuda Prirode, pre par godina. A El Nido se razvija u ekskluzivnu turisticku destinaciju za odmar.

Gradovi u Jugo-istocoj Aziji (osim Singapura) su ruzni, prljavi i meni totalno nezanimljivi, tako da Manilu ne bih preporucio, dok Cebu ima neki mali smek spanskog kolonijalizna i jako utemeljene hriscanske tradicije. U Manili sam imao uzbudljivu komunikaciju sa grupom lokalaca, koji su mi rentirali auto, a kasnije nudili oruzje, pretili u slucaju da ostetim auto...

Banaue, na severu ostrva Luzon, svakako treba posetiti, kako zbog 2000 godina starih terasa pirincanih polja, tako i zbog lokalnog stanovnistva, koje nije jos uvek palo pod uticaj masovnijeg turizma u tom podrucju.

Boracay je ostrvo predivne prirode, mora i plaze, unisteno nakaradnom gradnjom i sa stanovnistvom, ciji nacin zivota je promenjen pod uticajem velikog broja gostiju.

sa antropoloske tacke, mislim da je, od ostrva koja lako mozes da posetis, najinteresantnije najjuznije- mindanao..

filipinci su interesantni sagovornici, ali posto ne delim ljude po nacionalnosti, ne bi ti davao neke opste psiholoske karakteristike, sem onih koje proisticu iz kulture i mentaliteta. a to je da su posteni, drze do svoje reci, ali i tudje, nece da te zajebu, zene su im jako umiljate, uglavnom su stalno nasmejani, ali ukoliko misle da ih zezas, mogu da budu veoma nezgodni..moze se reci da su mesavina budizma i hriscanstva, iako su 90% hriscani ( mindanao je i muslimanski i hriscanski)..razlika u veri u odnosu na okolne zemlje se mozda i najvise ogleda u tome sto nema one cuvene budisticke smirenosti, ali zato ima odmerenosti..higijena im nije bas jaca strana...

sa antropoloske tacke, mislim da je, od ostrva koja lako mozes da posetis, najinteresantnije najjuznije- mindanao..

Nisam bio, ali mi je kolega Filipinac rekao da nikako ne treba ici u juzne delove zbog terorizma.

Mislim da je ova tema nezasluženo zaboravljena :)

Nedavno sam bila i svakako planiram da se vratim...Priroda je čarobna,divlja,bez mase turista,ljudi skromni i otvoreni...A deca...Bila sam u iskušenju da maknem koje ;D

Kao što je pomenuo Dule i na mene je nabolji utisak ostavio Palawan,puste plaže,džungla u centralnom delu,mala sela,idila...

Nisam imala vremena da posetim severni deo Filipina pa ako je neko možda bio dobro bi došla neka informacija :)

83375479.jpg

Uploaded with ImageShack.us

anaf2.th.jpg

anaf3.th.jpg

klub1h.th.jpg

klubj.th.jpg

Posle posete ove godine Thaiu i ne bas velikog odusevljenja istim, odlucio sam da ceo sledeci januar provedem na Filipinima.

Vec sam kupio karte Bg-Bkk-Manila, Manila-Palawan, Boracay-Manila. U Manili cu biti svega jedan dan, pa planiram sedam dana za Palawan, PP-El Nido-Coron. Poslednjih nedelju dana bih se zakucao na Boracay. Sto znaci ostaje mi jos dve nedelje praznog postora.

Imate li predlog kako popuniti jos dve nedelje.... imam neke ideje ali volim da cujem i tudje, pogotovo od ljudi koji su vec bili tamo :)

Ono sto znam da hocu da vidim su pirincane terase u Banaue i za to mi treba 2 dana max.

preporucio  bih ti, posto si vec blizu, da odes na mindoro..pogotovu zapadni deo je prelep...

Napravih neki mini plan.

BKK 2 dana pa Manila , pa iz Manile odmah sutra dan  tj 07.01.2013 na Palawan. U Puerto Princesi da vidim underground river i sam grad, i 8og idem u El Nido. Island hopping 4 dana, pa onda Tao ekspedicija 4 noci 5 dana. Isplovljavam iz El Nida 12og ujutru u Coronu 16og uvece. Da vidim jos neka ostvra oko Corona i planirao sam da idem 18og za Cebu, na 3 4 dana, a onda od 21/22.01 do 01.02 da se stacioniram na Boracayu. Pa onda nazad Manila/Bkk/Bg.

Upravo kupih karte Manila - Puerto Princesa, za 150php ... sto mu dodje nepuna tri eura :) nazalos' to nije konacna cena nego je celih 12eura sa taksama :)

I Coron - Cebu - za 115php ... tik iznad dva eura, sa taksama 10eur. Ali ova karta ce mi propasti jer sam "impusilvno" kupio ne racunajuci datume, tj kupio sam za 15.01. ali to tek svatih kad dobih booking na mail (nisam trebao da pijem danas) :D Svi datumi posle 15og su oko 70eur.

Izgleda da te jeftine karte mogu da se kupuju za sve deonice koje www.flypalexpress.com vozi, ali samo do 15og januara :)

Sad gledam kako da se za male pare prebacim na Cebu-a, pa sa Cebua na Boracay i Nazad za Manilu.

Uvek!

Jedino što je za vreme našeg leta i rane jeseni kod njih kišna sezona, što i nije tako strašno kao što zvuči (npr. ja sam bio nedelju dana u avgustu i skoro da nije pala ni kap).

Ali tada svakako treba računati sa oblačnim vremenom..

Da se ne ispališ kao Michael Palin koji je doveo celu ekipu BBC-a na proputovanju oko Pacifika da snime prilog o pirinčanim terasama u Banaueu, pa se nije video prst pred nosom kad su stigli :bang:  :D

Najsigurnije je u u JI Aziju ici kad je kod nas kraj jeseni, zima. Znaci Nov-Feb. I ako sam ja ove godine bio u Januaru na Tajlandu, uhvatio sam 6 kisnih dana... tako da nema neki pravila. Sva sreca sto se ta kisa ispada 10 minuta pa je nema 3 sata pa opet 10m :) I da ... kako je i kod njih u to vreme kalendarski isto zima, sunce zalazi vec oko 18h. Ali to zna biti i dobro :)

@loknasta, ja sam ceo januar i pocetak februara na Filipinima, tako da ako se odlucis da ides u tom periodu ... pusti pm :) I onako lutam sam tamo :)

ipak je najbolje ici od januara do aprila, a najsusniji period je od druge polovine februara, do prve polovine aprila...

maltene u celoj jugoist. aziji....

na tajlandu je prva polovina januara jos uvek cesto sa kisom, ali te kise su kratke, max sat-dva u toku dana, a obicno i krace od pola sata ...to vazi i za indoneziju i filipine....

Trenutno postoji dobra kombinacija iz Italije za Manilu preko expedia.it

Primer:

1:  jan. 19, Roma (ROM) to Manila, Filippine (MNL)

2:  feb. 15, Manila, Filippine (MNL) to Milano (MXP)

Total: 381.00 EUR.

Leti se Saudi Arabian Airlines-om

Za ostale preporucene datume pogledati http://www.holidaypirates.com/flights/cheap-flights-from-italy-to-manila-round-trip-incl-taxes

Pozdrav svima, nov sam ovde i planiram jedno duze putovanje na filipine, 2-3 meseca ako je tako moguce zbog vize.

Da li se moze dobiti viza na 3 meseca ako neko zna?

Neki predlog za najpovoljnije avio karte za period od 01.02 povratak 01.05 orijentaciono?

Hvala

Imas iz Rima do Manile povratnu, skoro za sve datume od februara do maja/juna ... za 550eur. Kuwait airlines.

Ili da iskombinujes, Milano - Manila, Manila - Beograd, za oko 650eur. Air China.

Za vizu mora neko drugi da odgovori :)

Pokupovah sve karte i sad jos samo da dodje zima pa da otputujem :)

itinerary je ovakav :

BG-BKK 03.01.2014.

BKK 2 noci 3 dana. (Planirao sam da iskuliram BKK skroz, ali nalazim se sa prijateljicom tamo, pa taman da vidim floating market i jos nesto sto propustih prosli put).

Iz BKK let za Manilu (07.01.2014 - 00:45). Odlazak samo do Makati-a ili tu negde da promenim pare i vracam se na aerodrom i letim za Puerto Princesa. 16:00

U PP jednu noc i jedan dan (Underground river) i put za El  Nido u rano jutarnjim satima.

El-Nido (08-12.01.2014.) Island hopping i uzivancija.

12og krecem na Tao Expedition. to traje 5 dana/4noci i zavrsava se u Coronu, gde cu prespavati jednu noc.

17og let Coron - Manila, Manila - Tagbilaran (Bohol) -  4 dana sam tamo. Chocolate Hills, Tarsier majmuni :) , Pangalo Island, City tour.

21og let Tagbilaran - Manila - Kalibo - Boracay oko 22:00 (Smestaj u Frendz resortu) - 10 dana cu se zakucati na Boracayu i iskreno mislim da mi je ovo previse, tako da mozda skratim tu zahebanciju :)

31og let Kalibo - Clark. U Clarku oko 16:00 .... Saberem utiske ...

01.02. letim Clark-  BKK gde cu biti oko 15:00, neka bleja i kupovina suvenira. Jedan dooooobar kunt i checkout 02.02.14

03.02.14 - u 00:45 let za BG :)

To mi je za sada cvrst plan, sem ako se ne smorim na Boracayu toliko dugo, pa pobegnem do Cebu-a na 3 4 dana.

Video sam ovu temu, pa rekoh da pitam, pitanje je mozda prilicno glupo :)  , da li neko moze da mi objasni, gde se tacno nalazi konzulat u Beogradu, posto planiram da idem jako uskoro, bio sam na adresu Zidarska 8, medjutim tamo nista nepostoji, cak i "komsije", su prvi put culi za Filipine  :)

Ne bih da delujem kao slepac  ;D  , ali covek mora da pita za pomoc  :)

hvala unapred

Ja sam danas zvala, pocasni konzul je na putu, javi se u cetvrtak 17.10.13. :)

Potreban savet.  :) Kako najjeftinije sa Filipina do Indonezije? Putujem sa Loknastom. E sad, na Filipinima cemo obici: Manilu (jedan dan jer tu slecem iz Kine), Boracay, Palawan, Bohol i Cebu. Ne bih da letimo za Jakartu jer bih nju ostavile za kraj jer odatle nam je polazak za Srbiju. Bali je za Novu Godinu ostavljen i planiramo Gili i Lombok. Sa Filipina planiramo da se "maknemo" 14.12. Da li da se iz Manile leti (ili za Bali ili za Lombok) ili iz Cebu?

:?

10 ili 14.12.2013. - Manila - Bali, 32EUR Cebu Pacific -bez kofera. Doplata je od 5 do 15 eur u zavisnosti koliko nosite ;)

Iz Cebu-a se ne isplati, jer je 4 puta skuplje, a i ide se Cebu - Manila - Bali.