Posted December 20, 2012 Amater skitalica S obzirom na broj prepešačenih gradova i sela, raznoraznih zabiti i ćoškova ove nama pripadajuće planete kao i na kilometre izmerenih bulevara, sokaka i slepih ulica, teško da amater iz naslova ima nekog punog smisla. Naravno, ovde je više u pitanju odrednica koja kazuje da se sve to radi samo iz ličnog ćefa tj da niko za tako nešto ne plaća te da samim tim nije profesionalno. Trenutno amaterski skitam po zapadnoj Africi. Ukratko - drugačiji pristup životu, drugačije vrednovanje stvari, drugačija hrana i puno drugačijih kultura. U svakom slučaju, dovoljno toga da prečesto svrbe tabani i da oči, mozak, stomak i srce stalno žele još. Devojka, koja u određenom smislu brine o kući u kojoj sam smešten, dobila je priliku da mi objasni neke osnove prevoza i pokaže gradić Koforidua u Gani. I ona je to sa uživanjem i uradila, čak matematički precizno. Pokazala mi je gde mogu nahvatati linijski taksi, koja je uopšte razlika između linijskog i pravog taksija, odvela me do tro-tro stanice i nakon toga vrlo ponosno rekla kako je to nova stanica i zatim se uputila do stare kako bi mi i nju pokazala. Neizostavno je bilo otići i do glavne gradske pijace i napraviti mali krug po njoj. Ipak, kada je pomislila da je to to, videla je u mojim očima da nisam potpuno zadovoljan i da želim još. Ne razumevajući potrebe jedne obične skitnice, vrlo brzo se snašla i krenuli smo ka pošti, parku i nakon svega do policijske stanice. Sada više nije mislila nego je i glasno izgovorila “To je to.”. “Hajdemo kući.” nije rekla, ali se podrazumevalo. “U redu.” rekao sam joj “ali hajde još da prođemo ovuda, pa kroz onu ulicu možemo na linijski taksi.” Složila se ona mada čisto iz finog vaspitanja, jer nikako nije razumela da neko želi tri puta dužim putem do stanice. Priznajem da ni sam ne razumem baš uvek, ali... Ne želeći više da joj oduzimam vreme, koje je ona svakako vrednovala na svoj način, zajedno sedamo u taksi i vraćamo se do kuće. Sada već čisto iz nekog mog vaspitanja, strpljivo sam izdržao nešto više od sat vremena, ustao, krenuo ka kapiji i dobacio u prolazu – “Odoh da proskitam.” Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Nemam pojma kakva su pravila pisanja niti kakvi su kriterijumi za objavljivanje teksta mada ni ne bih cak voleo da znam, jer kalupe ne volem...ako vam se svidi super, dajte masi na citanje, ako ne - opet dobro, neka je barem nama ovde...svakako znajte, da bih misljenje voleo da procitam, ma kakvo ono bilo... Imam i jedan bas kratak tekst, sa kojim je mozda ovde pisanje i trebalo da pocne, ali nema veze - ima kade ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 20, 2012 Za neke osnovne stvari, mislim da bi lakse bilo (makar je meni tako) odgovarati na neka konkretna pitanja, jer mi taksativna nabrajanja/zbrajanja nisu omiljena...opet znam da tako nesto nije bas realno, pa eto... Obruni - to smo mi bele puti, u ovom delu sveta...i non-stop zvoni, sa svih strana...obruni, obruni, obruni...za nekog, kao sto sam ja, ko prilicno uziva u opustenoj zamisljenoj setnji, smetnja - ipak ne tako strasna niti neprijatna, prosto je tako i onda se prepustite...interesantnije od pojave belca, jeste samo belac koji na 30+, pocinje da menja svoju boju u crveno - onda niste samo neko koga treba primetiti nego i neko kome se valjano treba nasmejati, zabrinuto osmotriti i sl. Briga o komarcima...tek ste se istusirali, a na sebe morate da nanesete sloj nekog hemijskog s*anja...o vratima tj njihovom zatvaranju mislite vise nego o vama dragoj osobi. Neretko vam se moze desiti da vam ih zatvore ispred nosa, jer je takva navika. Jos uvek sam u jednom smestaju, a tu sobnu borbu resavam nekim strujno-hemijskim sredstvom. Tek me cekaju gostovanja i sirenje cuvene mreze...naravno, tu su i cuvene preventivne tablete za malariju, koje su mi dobrano promenile dosta toga od licnih navika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2012 Aerodrom - znao sam da nece ici redom - prvo vam traze zuti karton, pa onda kazu dobar dan...cak i pasos i viza manje vazni... Popunjava se i formular (nisam bio u amerikama, ali mislim da je slican) i zez je sto morate da znate adresu i broj telefona osobe kod koje idete...za ovo sam bio spreman, ali moze biti stvarno zez...uglavnom se taj obrazac dobije jos u avionu, mada mi sada nismo i onda je dostupan u delu pre prilaska carinicima...kod carinika, pasos, opet zuti karton i davanje otisaka sa obe ruke. Vec na samom aerodromu, je jasno da ste u Africi, jer sve ide bez reda ili preko reda mada naravno opusteno i bez opterecivanja... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 3, 2013 Samo pisi. Ako niko drugi, eto ja citam. Do sada nisam procitao nista o Zapadnoj Africi. Hvala ti! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2013 i ja jedva cekam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2013 O, pa neko cita ovo Upravo dogovaram sa Lazarom kako najbolje da izbacujemo sve...najverovatnije je da ce deo ici kao putopis, ali cu svakako neke stvari pisati i ovde, jer me nece sve terati na zanimljivo pisanje nego cu samo u crtama preneti Hvala svakako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2013 I naravno tehnicke stvari idu ovde... Da sumiram za vizu za Ganu (juce sam pokupio multi)... 1. ako vam treba samo single, sve zavrsavate u Sofiji - 50e 2. Ako ste sigurni da vam treba multi, ali za kraci period (3meseca), onda opet sve u Sofiji - 100e 3. Ako vam trebaju dva ulaska onda je najbolje, single Sofija + single u Gani - 90e 4. Ako vam treba multi, ali za period do 6 meseci, onda Sofija single + multi u Gani - 130e Kod ovog cetvrtog...mislim da je 6meseci maks, mada su mi neki rekli da moze i na 1god. - ipak, kako izgleda da tih 12meseci nije bas za "obicne" strance nego za ove sto imaju boraviste i sl. Viza se ovde lagano dobija, samo uz popunjavanje obicnog formulara i opusteno i do 6 meseci... Nekoga sa bojazljivim pristupom autoritetima, moze malo da unervozi prisustvo i do 15-tak uniformisanih u prostoriji (koji u svakom slucaju nista ne rade), ali uz lezeran pristup sve ide, kao sto rekoh lagano...naravno, sanse su velike da cete sa svakim novim dolaskom morati ponovo da objasnjavate, jer cesto onaj koji zna za vas slucaj nije tu i tako u krug ali je samo zanimljivo nista problematicno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2013 Vratio sam se u petak iz Burkine i puno pomesanog...izuzetno siromasna zemlja, ali su ljudi super, super...odigrah i partiju fudbala...pokupio sam i onu vizu za Obalu, Togo, Benin i Niger... Ostao sam na severu Gane i definitivno su ljudi bolji, osecam se sjajno i ne ide mi se nazad na jug Jutros bio u njihovom najboljem Nacionalnom parku, a zatim odradio i prvi autostop. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2013 Stao neko s Yarisom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 14, 2013 Sedi bre pa nakucaj još neku pričicu, sigurno se izdogađalo štogod zanimljivog Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2013 Pedja, slabo ovde sa yarisom, mada Toyota ubija...bukvalno svaki treci ucesnik u saobraju je Toyota Lazare, bez preterivanja, desilo se puno toga zanimljivog...svuda je Couchsurfing, pa je bogato i ljudskim pricama...sad sam stigao u ono sto zovem baza, pa se nadam da cu sastaviti nesto pre nego krenem dalje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 18, 2013 ako te put nanese u siera leone ili gvineju,a nesto ti treba-slobodno pitaj Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2013 Evo pitanja od Mozzarta... pozdrav Un I.Q. ue Planiram 4 marta da dodjem u Burkina Faso zato mi treba tvoj savet jer vidim da si jos dole i vec imas neka iskustva da li vizu za Burkinu da vadim ovde ili postoji mogucnost neka druga? I da li je provereno da dole mogu dobiti VTE za svih pet zemalja i to za 50 dolara, i ako moze vaze li samo za jedan ulazak ili cu ih moci iskoristiti kao multi? Obisao bih svih pet zemalja ali nemam nekakav plan, da li mozda imas neki predlog kako bi najlakse obisao sto vise i najvaznije kakve su im cene i naravno kakvi su im prevozi i njihove cene. mnogo pitanja za pocetak ali sta cu kad zaista malo ima informacija , a jos manje koga pitati hvala unapred ako stignes odgovoriti i uzivaj na tom kraljevskom putovanju, a mozda se dole i sretnemo pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2013 Vratio sam se ja vec...sad u petak Da li ides direktno u Burkinu? Francuzi ovde izdaju vizu za njih, pa ti treba sve kao za sengen...ali je ok cena, 30e. VTE viza bez problema, jedino sto ce ti reci da dodjes za 3-4dana, ali im reci da znas da moze odmah sutradan i dati je frka, pa ce ti i izdati sutra oko 16h... Viza je 24.000 CFA sto jeste oko 50dolara (bolje ti je svakako da nosis eure za te francuske kolonije, jer se dobije vise)...forex biroi su svuda isti jedino ih nema bas puno...viza vazi samo za po jedan ulazak u svaku zemlju...e sad, ako ces ti direktno u Burkinu, onda ces imati prakticno sa VTE jos jedan ulazak tamo (ono sto ti je problem, ako hoces bas svih 5 zemalja jeste da ce ti u stvari biti potrebno barem 3ulaza - mozda da probas multi u Beogradu ili u nekoj ambasadi u okolnim zemljama da uzmes opet singl - 30e)...za Togo je viza do mesec dana samo 20dolara, pa i to mozes da ponovis tako... Racunaj maksimalno 50km/h za prevoz izmedju gradova, a bude i sporije...ja sam bio samo u Ouagadougou, a svi kazu i da je Bobo super...Obala Slonovace je malo zeznuta, rat zavrsen pre manje od dve godine i severumeda bude problem...postoji voz iz Burkine skroz do Abidjana i on staje u 4-5 vecih gradova u Obali Slonovace...cena je oko 50dolara, cela ruta...nije lose za preskociti sever zemlje... Nacionalni park na granici Burkine, Benina i Nigera (mislim Pendjari) je navodno super...ja sam bio u najboljem u Gani sa nekim likom-lovcem iz Benina i on kaze da je taj tamo dosta bolji... Za Lome u Togou ti mogu dati kontakt za CS...tamo je atmosfera skroz OK, mada se nema nista posebno za videti, bas "prazan grad", osim plaze koja je ogromna i sjajna...Kpalime je gradic oko 120km severnije i tamo se mogu praviti izleti do najviseg vrha, nekog vodopada...gore ka severu ima neko malo selo, spada u svetsku bastinu, pa to pronadji na njihovom sajtu... Ono cega sam se ja strogo drzao, jeste nikako put nocu (osim eventualno prvih sat vremena mraka)...zaista se gine dosta, puno je slupanih spaljenih automobila, autobusa, tro-troa pored puta...mada je Burkina izuzetno siromasna, prevoz je skuplji od okoline...7dolara za oko 160km...klopu imas za pola dolara i to rucak...OBAVEZNO piti Yamoku i trazi TOEDO - vrhunski nesto! Ako te recimo interesuje, u Ouagadougou je grob"africkog Ce Gevare" Tomasa Sankare...nista posebno kao grob, ali ipak istorijski vazno za ovu zemlju... Ne znam koliko imas vremena, ali mozda bi mogao i da preskocis Obalu Slonovace i da dosta vise posvetis ostalim zemljama...ustedeces za jednu vizu za Burkinu, ustedeces za dva puta dugacki i skupi put, jer ne ides preko Gane nego se moras vracati skroz gore u Burkinu...Abidjan jeste metropola sa zacudjujuce puno velikih zgrada, mostovima, lagunama, zelenim povrsinama, ali nije nista posebno za dozivljaj Afrike...ili da udjes u Obalu, ali da ne ides skroz do juga... Pitaj sta god jos treba! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2013 Par mojih saveta, koje vidim kao najpotrebnije... 1. Nikako voznja nocu. 2. Pored sve slobode koju treba osecati, ipak drzati 10-tak % veci oprez ka svemu - tamo se lose stvari definitivno desavaju. 3. Sve verujte, ali nikako i odgovorima na pitanja o prostoru, vremenu i sl. (koliko je daleko, koliko vremena treba...) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2013 Ako bi mogao da napises jos ponesto o ovom putovanju, Nije ni bitno u kom ces vremenskom intervalu da postavljas nastavke. Malo ko je od nasih ljudi bio tamo, a da pri tome nije isao da radi, pa je sve vrlo interesantno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Da li se moze izvaditi viza za Ganu u Burkina Faso i kakva je procedura i cena ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Mislim da su sanse nikakve za dobiti gansku vizu bilo gde u komsiluku...to resi u Sofiji, imas toliko vremena... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 da li voz od Abidjana do Ouagadougou prolazi kroz Ganu ? ili pruga ide direktno iz Obale Slonovace u Burkinu ? (pitam ponovo zbog vize za Ganu) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 pronasao sam odgovor na ovo zadnje pitanje voz ide direktno iz Burkine za Obalu jedino sto saobraca samo tri puta u nedelji (ako im vazi raspored koji sam pronasao) Steta sto za vizu za Ganu nema jednostavnije resenje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Vazi to za tri puta nedeljno...i ume da bude cimanje kupovina karte, barem u Obali Slonovace...dodjes nekoliko dana ranije rezervacija, placanje, pa dan pred put da pokupis nesto i potvrdis, pa na dan puta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 napisao sam vec na temi jeftini letovi, ali mozda nije na odmet da stavim i ovde za ljude koji se zanimaju za ovu destinaciju ima povoljan let Istanbul - Ouagadougou (Bukina Faso ) 220 eura povratna Turkis Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2013 Pa eto, kad vec ides za Stanbol, pokupi i vizu za Ganu u Sofiji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites