Followers 0

Tajland & Kambodza

366 posts in this topic

Ja idem na Koh Tao na 2 meseca u aprilu iduce godine na ronjenje (dive internship), pa ako neko bude bio u blizini neka se javi. :pivoooo:

poslao sam ti na pp

Hvala svima :)

Kad smo vec kod Tajlanda, imam jedno veliko dvoumljenje, pa se nadam da cete mi pomoci i usput objasniti sta koja destinacija nudi.

Krabi VS Patong beach

Koh Phangan VS Ko Samui

Izabrao bih 2 od ove 4, a pojma nemam koja je bolja.

Pozdrav svima! Trebalo bi mi par saveta u vezi sa Tajlandom. Tj. verovatno na kraju neće biti baš par, nego mnogo više, ali Bože moj, od nečega moram početi. Sa mužem planiram put na Tajland i pre izvesnog vremena sam kupila karte do BKK, a Air Asiom od Bkk do Krabia, pa bismo se nekako, busom ili kako mi preporučite prebacili donekle, pa brodićem do Koh Pangana, odakle se posle nekoliko dana isto Air Asiom vraćamo za Bkk. Elem, čitam po forumu razne informacije, dvoumim se oko ostanka na Krabiju, Koh Panganu...neko kaže bolje na Koh Samui...glava mi je postala već prevelika  :-[ Od drugog do petog jan. smo u BKK, a posle idemo na Krabi, planiram tamo da skoknemo do Koh PiPi. Koliko mi je dana dovoljno na Krabiju? Da li Koh Pangan ili Koh Samui ipak? Čujem da su na Koh Samuiu fenseri  :spot: Let za Srbiju imamo 15.01., tj, dva sata posle ponoći, tako da je to ipak 15i. Hvala unapred...

U Krabiju je dovoljno jedno popodne. A biti tako blizu Koh Samuiu i Koh Phanganu a tamo ne otići, to je kao Bogohuljenje.

Dabome, plan je da odemo na Koh Pangan, mada je tu neko napisao da ako ne idemo u vreme Full Moon partya da je onda bolja opcija Koh Samui. Meni treba pomoć oko prevoza od Krabia do Koh Pangana.

Krabi-Don Sak pier-Koh Phangan.

Imaš na netu xyz informacija o tome.  A i u samom Krabiu isto toliko agencija koje nude tu rutu.

Hvala ti. Videla sam nešto u vezi sa tim, ali rekoh, bolje da vidim sa ljudima koji su to već prošli ;-)

Ne znam da li postoji direktan bus iz Krabija do luke (Sak Pier), ako nema onda kupite do Suratanija. Suratani je pravi grad dok u luci nema baš ništa.

Mi smo otišli do Suratanija i odmah pored železničke stanice nalaze se autobusi, gde možeš kupiti kartu do Koh Phangana ili Ko Samuia. Ta karta uključuje i bus i brod, a isto tako kad se vraćaš nazad, na ostrvu kupiš kartu, u luci te čeka bus koji će te odvesti nazad do železničke stanice. Tamo smo kupili kartu za voz do Bangkoka, noćni vozovi su veoma udobni pa preporučujem...

Koliko inace kosta jednodnevni izlet npr koji obuhvata:

- plutajuca pijaca

- hram tigrova

- most na reci Kvai

Gledam cene na sajtovima i sve deluje abnormalno skupo, a ne daje mi se toliki novac. Da li neko ima preporuku za neku agenciju?

Jel zna neko kako se zove vrsta cveta koji se prodaje ta Tajlandu na pijacama, koji se kupi kao pupoljak i onda kada se ubaci u toplu vodu se rascveta?

Koliko inace kosta jednodnevni izlet npr koji obuhvata:

- plutajuca pijaca

- hram tigrova

- most na reci Kvai

Gledam cene na sajtovima i sve deluje abnormalno skupo, a ne daje mi se toliki novac. Da li neko ima preporuku za neku agenciju?

To možeš i samostalno ako imaš dovoljno vremena.

I da iskoristim priliku da još jednom iznesem svoj stav a u vezi Tiger temple. Ja sam došao do ulaza i bog ličnog stava nisam platio ulaznicu i ušao unutra. Smatram da je to zloupotreba tih predivnih stvorenja radi lake zarade od naivnih turista. Mislim da su sve životinje,em što nisu slobodne, em su drogirane.

Tako je ... mozes samostalno da odradis tu turu.

Ali, mi nismo imali puo vremena ... pa smo tu istu turu uplatili preko neke agencije ... tako da sve to obidjes za jedan dan, bez da se cimas, a mislim da najvise sto mozes da ustedis je 5-10 USD po osobi. Ne mogu tacno da se setim, ali mislim da bese oko 30 USD za tu turu koju pises. E sad, ima mali milion takvih agencija i mini-kombija koji to rade. Mis mo bili 4 coveka u mni kombiju, shofer ne smara, vec vozi od jednog do drugog dogovorenog mesta i onda vas vraca nazad u hotel. Opet zavisi sta ubodete ...

Najpre smo otisli na plutajucu pijacu. Ima nekoliko takvih mesta oko Bangkoka ... uglavnom su krcate turistima, nije vise to autenticno kao sto je nekad bilo, ali opet, zanimljivo iskustvo ... drugacije je , a moze sa sitne pare da se klopa nesto na vodi. Onda smo otisli do Kanchanaburi-ja do mosta na reci Kwai i tamo imali nesto vise od sat vremena slobodno ...

A onda u Tiger temple.

Meni je taj Tiger temple super!  Mislim na iskustvo, adrenalin i bliski kontakt sa tigrovima. Jedinstveno iskustvo!

Diskutabilno je da li su tigrovi drogirani ... kazu da nisu. NA ulazu vam odmah skrecu paznju da nisu. Postoji celo objasnjenje zasto te zivotinje tako zive i ne napadaju...  Prvo, napadaju! Ali su na kratkim lancima ... Retko kad se desi da nekog povrede, ali se desi. Zato potpisujete da se slazete da na sopstvenu odgovornost udjete unutra.

Drugo, zivotinje se NE slikaju celog dana s turistima. Zivotinje imaju dnevne aktivnosti od jutra do podneva... i postoji samo jedan trener/monk kojem one veruju i koji je uvek oko njih. Tigrovi su macke, a sve macke na vrucini dremaju.

Znaci, tigrovi se ujutru propisno izmore ... onda se nahrane, a onda popodne kad je najveca vrucina (cesto 40'C) ide taj deo fotografisanja sa turistima ... zato sto su tada oni lenji, nisu gladni i izmoreni su.

E ... sad kazu da zbog turista ima nekoliko "tiger temple"-a na Tajlandu. Taj oko Kanchanaburija je prvi i pravi.

Taj "tiger teple" nije poceo kao turisticka atrakcija, vec je to budisticki hram, u kojem su monasi dovodili povredjene zivotinje iz sume ... Cuvali su te zivotinje sve dok se one ne oporave, a zatim ih pustali u divljinu. MEdjutim, mnoge zivotinje bi se nakon oporavka idalje vrzmale u blizini hrama. I danas oko hrama mozete videti puno puno divljaci: divljih svinja, jelena ... Tako jedan budisticki monah (monk) pronasao povredjenu tigricu sa nekoliko mladunaca. Doveli su ih do hrama, ali je na zalost tigrica preminula. Tako je taj jedan monah ocuvao sve mladunce ... Ti mladunci su u medjuvremenu porasli i sada su tigrovi ... ali na zalost, tigrovi koji nisu osetili divljinu, tigrovi koji su skoro pa pitomi.

Sada i ti tigrovi imaju mladunce, koji mogu da se vide samo u vreme dojenja (ukoliko platite extra, mozete i da im dajete mleko iz flashice sa cuclom ... ali samo za vreme obroka!).

To je bar prica koja se tamo prica i zvanicna prica tog hrama. E ... sad, uvek ima sumnje....

Sve u svemu, jedinstvena prilika za bliski kontakt sa ovim zivotinjama.

Pozdrav svima!  :mah:

Citam danas u novinama da je uvedeno vanredno stanje u Bangkoku zbog protesta. To stanje ce trajati naredna dva meseca, a ja za mesec i po dana idem na Tajland. Da li neko zna sta to vanredno stanje podrazumeva i da li ce ogranicavati kretanje turistima ili ne?

Ja idem za nedelju dana, stizem tacno na izbore :)

Pratim situaciju i koliko vidim za sada nema nekih problema za turiste, osim ako ne ides u Bangkok na proteste i mesas se sa demonstrantima. Samo je potrebno znati gde se skupljaju, i jednostavno zaobici te zone.

Odlican blog za pracenje situacije http://www.richardbarrow.com/ ... najbolje da ga zapratis na tviteru, i onda pratis desavanja iz minuta u minut :)

Pošto su izbori završeni, demonstracije su malo utihnule. Pre dva dana sam se muvao oko Siam skvera i bilo je oko 300 demonstranata i nekoliko bučnih zvučnika..

Ja sam bio u bkk i na dan izbora i celu nedelju pre toga i mogu reci da njihove demonstracije izgledaju benigno spram nekoć naših :-)

Da li je neko bio na ostrvu Ko Samet/d ili Koh Samet/d (uvek ga različito napišu) i kakva su vam iskustva?

Zimus kad sam bio sam razmisljao da odem do tamo, ali onda na Wikitravel procitah:

Armed robbery is a common occurrence on Ko Samet. The local police has little to no interest in resolving those crimes. The southern end of Ao Pai beach seems to be a robbery hotspot. Armed robberies even inside hotel rooms have been reported in this area. Don't stay there and don't walk around alone at nighttime. The gangs operating in this area are targeting intoxicated single party-goers.

Pa sam kanda odustao.

Planiram da (opet) idem do Tajlanda u Februaru ... i to samvovog puta baš planirao na Koh Samet.
Kad ono, ispada da je zaista tačno da tamo ima oružanih pljacki ...  evo na thorntree forumu, stranci pišu kako im je prećeno oružjem i kako se to redovno dešava:
https://www.lonelyplanet.com/thorntree/forums/asia-thailand/topics/ko-samet-armed-robbery?page=2

Posle upozorenja na wikitravel-u i nekoliko pročačkanih foruma, sve mi se vise cini da cu da iskuliram Koh Samet (jer trebalo bi da nosim i neki veći keš sa sobom zbog puta u Mijanmar, koji nema ATM-ove) ...

Nego, vidim da je onaj Koh Lipe raj na zemlji ... deluje divno, a AirAsia ima letove (sa ferry transfer-om) do ostrva.
Jel bio neko na Koh Lipe?

Edited by Nightwatcher

Planiram da (opet) idem do Tajlanda u Februaru ... i to samvovog puta baš planirao na Koh Samet.

Kad ono, ispada da je zaista tačno da tamo ima oružanih pljacki ...  evo na thorntree forumu, stranci pišu kako im je prećeno oružjem i kako se to redovno dešava:

https://www.lonelyplanet.com/thorntree/forums/asia-thailand/topics/ko-samet-armed-robbery?page=2

Posle upozorenja na wikitravel-u i nekoliko pročačkanih foruma, sve mi se vise cini da cu da iskuliram Koh Samet (jer trebalo bi da nosim i neki veći keš sa sobom zbog puta u Mijanmar, koji nema ATM-ove) ...

Nego, vidim da je onaj Koh Lipe raj na zemlji ... deluje divno, a AirAsia ima letove (sa ferry transfer-om) do ostrva.

Jel bio neko na Koh Lipe?

Koh Lipe je najvece od ostrva u tarutao nacionalnom parku..ima ih sigurno 50-ak...moja drugarica tajka mi vec par godina prica o tome, kako je bila jednom i ostala potpuno opcinjena tim mestom..ja jos nisam stigao da odem, ali eto, po njenim pricama to je nesto fantasticno...treba samo imati u vidu da je to uglavnom netaknuta priroda, tako da i cari urbanog zivota nisu toliko prisutne tamo...znaci nema mesta razmazenim belim turistima naviklim na speedy wifi, cash point na svakom koraku, prodavnice, signal na mobilnom, skutere i tako te stvari..mislim, ima toga, ali minimalisticki :)

Ne znam šta da kažem za ove pljačke po Ko Sametu... :-/

Mislim, zašto baš to ostrvo... Ili je tako i na drugim ostrvima..?

Edited by golosina

Bio sam na Koh Lipe pre dve i po godine. Brodicem se ide oko sat vremena do tamo sa kopna. Nije bas razvijeno kao poznatiji centri, ali nije ni netaknuta priroda. Jako mnogo ima stranih turista, oni su vecina, i ima dosta hotela, prodavnica, restorana. Jedan deo ostrva je i dalje nenaseljen, ali ne bih to nazvao netaknutom prirodom.

Medjutim, u okolini Lipea ima mnogo ostrva koja su i dalje deo nacionalnog parka, tako da se moze platiti za dnevnu turu vozacu malog tradicionalnog (uskog - drvenog) brodica i onda te on vozi od jednog do drugog ostrva. Ima od jako malih do jednog koje je vece od Lipea - na tom vecem ima mali deo za piknik. Vozac te vozi do delova koji su dobri za gnjurenje, postavljeni su konopci i zastavice tako da je ok cak i za ne toliko dobre plivace. Vozac ti daje opremu - prsluk, masku i duvaljku. Ima i pravo ronjenje, ali je to dosta skuplje. Bio sam sa partnerkom tako da smo isli na lokalnu jeftiniju varijantu - sve su bili Tajlandjani na brodicu.

U svakom slucaju preporuka - cak i na Lipeu ima mirnih plaza, treba se samo udaljiti od glavne plaze na koju pristaju svi brodovi. Ima dosta bungalova koji su sasvim ok, imas spavacu sobu sa tusem i ventilatorom. Nije problem za wi fi kome treba. Nije bilo ni skupo, ali ne znam kako bi islo za strance, da li bi cena bila veca. Mi smo rezervisali dosta unapred preko turisticke agencije telefonom, pa prebacili novac na racun hotela. Februar ne bi trebalo da bude preterano skup.

Edited by noskich