Followers 0

Tajland & Kambodza

366 posts in this topic

Bahte. Dolar im je u padu, a kada menjaš u banci ili menjačnici, drugačiji je kurs za apoene od 100, 20, 10. Najbolji je, razumljivo, za 100 $. Otpriike 100 $ su ti 3.000 BHT (za novčanicu od 100, dobićeš i 31, a za onu od 10 jedva 30). Ako menjaš negde na ulici (ako uopšte pristanu na to jer niko ne želi drugu vačlutu osim bahta ovde), kurs je užasno loš, promeniće ti za 26-27 umesto 30. Tajlanđani jako cene svoju valutu.

Rekla bih da je euro stabilniji i ima jednak kurs, oko 4.100 BHT za 100 evra.

Uzgred, svaki ATM uzima 5 $ pri svakom podizanju novca, nevezano za iznos. Zavisno od banke, maksimalni iznos ide do 20.000 $ što nije loše jer je u ostalim zemljama u okruženju maksimum 100 $ pa onda moraš ponovo i svaki put ti uzme 2-3 $.

hvala na odgovoru

Nema na čemu :) Na "licinom sam mestu" a u ovom delu sveta sam već bezmalo godinu dana, pa sam prilično "apdejtovana". Ako ti treba još nešto, pitaj slobodno.

Za feri ne znam sigurno, postoji ucrtana ruta na mapama koja vodi od/do Koh Konga u Kambodži, ali nisam srela nikoga ko je tako prešao.

Snezo da li moze mala pomoc ?planiramo izmedju ostalog i posjetu Kambodzi , minimum desetak dana . Da li sve sami rezervisati pa na licu mjesta traziti izlete prevoze i slicno ili preko neke njihove agencije ? Voljeli bi vidjeti sto vise od zemlje, znaci puno putovanja , koliko je bezbjedno ?

puno pozdrava i hvala unaprijed

Jos jedo pitanje u vezi novca na tajlandu. U principu je isto imao dolare ili eure svakako ih mogu razmeniti u banci. A mozete li mi reci da li bolje nositi neku od platnih kartica pa nju koristit ili nositi kes. Ako primaju kartice pre bih isao na varijantu da nosim karticu a kes novac bih imao za placanje nekih sitnica po ulici itd...

Provizije na bankomatima su ogromne, oko 4-5 $ po svakoj transakciji bez obzira na iznos koji podižeš. To je svuda u Indokini i posotji limit za podizanje novca, koji zavisi od banke do banke. Neko mi je negde ostavio poruku za jedan bankomat na kome se ne uzima provizija, ali iskreno nemam pojma gde je to. Ako nađem, napisaću ti.

Za kartice nisam sigurna jer se desilo da u dva velika supermarketa nisu mogli da čitaju VISA debit card. No to je bilo u unutrašnjosti zemlje. Verujem da je u većim gradovima u većini radnji moguće. Ali znaš kako, u Indokini ti se život odvija na ulici i rekla bih da 70% novca turisti potroše na ulici, a to znači da moraš da imaš keš. Pa ulaznice, tuk-tuk vozači i sl, nema šanse da se to plaća krticama. Ipak je ovo Azija, ma koliko da je uticaj Evrope jak na Tajlandu i da je zemlja gotovo više evropska nego azijska (u poređenju sa zemljama u okruženju). Sve u svemu, teško ćeš moći da funkcionišeš sa 'sitnišom u džepu' i zlatnom karticom ubovčaniku :)

Ako imaš dolare, ta apoene od 100 dobija se bolji kurs nego za apoene od 10. Ja sam bila u šoku kad sam menjala novac u Surinu, nakon prelaska iz Kambodže.

Ovo su sve sveže informacije jer sam na Tajlandu trenutno.

EDIT: P.s. nije isto imao dolare ili eure, jer evro ima stabilni kurs dok kurs dolara često 'pada'.

Snezo da li moze mala pomoc ?planiramo izmedju ostalog i posjetu Kambodzi , minimum desetak dana . Da li sve sami rezervisati pa na licu mjesta traziti izlete prevoze i slicno ili preko neke njihove agencije ? Voljeli bi vidjeti sto vise od zemlje, znaci puno putovanja , koliko je bezbjedno ?

puno pozdrava i hvala unaprijed

Kambodža je jako jeftina zemlja i veoma je sigurna, čak i sever uz tajlandsku grnaicu gde ima nekih vojnih trvenja. Aranžmani preko agencija nisu skupi, rekla bih, ali znaš kako: pet dolara ovde, pet onde i nakupi se bespotrebnog troška po 20-30 dolara dnevno, a to je, za moje pojmove, mnogo, jer u Kambodži za te pare možeš da živiš komotno dva dana.

Sve u svemu, moj savet je sve organizovati sam, na licu mesta. Svaki guest house ima mapu teregije i zanmenitosti, pitate menadžera šta vredi. Ne prihvatati njihove tuk-tuk vozače i arnžmane, jer oni imaju dilove. Izađete na ulici i za pet minuta staće 10 tuk-tukova ili motorista. Cenkati s euvek. Ja ne znam šta koliko kota u smislu prevoza, ali sam od više bekpekera čula zlatno pravilo: na sve što oni kažu, ti ponudi upola manje i to je to :) Tu ne možete mnogo dapogrešite, jer ako se ne pogdite s prvim i zezete se jer nećete da popustite, te shvatite da ste preterali, brzo će doći drugi. Oni su veoma dosadni i ima ih svuda :)

Što se bezbednosti tiče, zaista nema razloga za brigu - sve je jako bezbedno, oni su izuzetno gostoljubivi... Jedino voditi računa u gradovima jer ima mnogo lopova, ali toga ima u svim gradovima sveta.

Eto, tu sam sad ako još nešto treba, nisam duže vreme proveravala ovaj froum jer sam putovala.

Provizije na bankomatima su ogromne, oko 4-5 $ po svakoj transakciji bez obzira na iznos koji podižeš. To je svuda u Indokini i posotji limit za podizanje novca, koji zavisi od banke do banke. Neko mi je negde ostavio poruku za jedan bankomat na kome se ne uzima provizija, ali iskreno nemam pojma gde je to. Ako nađem, napisaću ti.

Na bankomatima Aeon banke i Citibank se ne placa provizija. Aeon imas na dosta mesta u Bangkoku, a Citibank je prilicno tesko naci.

E to, Aeon, to je taj bankomat. Baš ću da ga potražim u Čang Maiju. Hvala! (Mora da si mi ti prvi put takođe to i napisao :))

Inače, proverila sam jutros na dva-tri mesta za plaćanje visa karticama, provizija je 3 % na svima gde sam pitala.

EDIT: evo, kažu na Travel Fishu da su AEON bankomati u svakom većem Tesco Lotus marketu, što je  super.

Snezana,

Ovo su lokacije AEON bankomata u Chang Maiu

Big C Extra Hangdong

Big C Extra Chiangmai

Central Plaza Chiangmai 2 Branch

Central Airport Plaza Chiangmai Branch

Tesco Lotus Hangdong Branch #2

Big C Hangdong

Tesco Lotus Kamthiang Branch #1

Tesco Lotus Hangdong Branch #1

Siam TV Chaingmai Shop

Tesco Lotus Kamthiang Branch #2

Link

veliko hvala! <3

Danas sam podigla u hiermarketu Tesco i bila tako srećna kad mi je izbacio poruku da mogu da podignem novac bez onog obaveštenja da će mi obračunati proviziju od 150 bahta :blob:

Pozdrav,

Planiram odmor sa ženom (praktično medeni mesec) na Tajland od 10 do 30 septembra i potrebna mi je mala pomoć:

1. Kakvo je vreme uopšte na Tajlandu sredinom septembra? Koliko sam ja čitao pašće kiša sa vremena na vreme ali su to uglavnom pljuskovi koji dođu i odu za pola sata.

2. Pošto stvarno nemam vremena da odem do Zagreba po vizu kakva su iskustva sa agencijama koje to rade? Može i neka preporuka na PM ako se ne kosi sa pravilnikom, nije mi baš svejedno oko toga zato što većina traži da već imam plaćene karte.

3. Let je za Puket, kolika je gužva tamo u septembru i kako je na plažama. U suštini nama samo treba neka lepa plaža bez previše gužve da se odmorimo i eventualno negde da se izađe uveče ali nikakve Full Moon žurke i slično, više neki rege bar itd. Ništa avanturistički ovaj put. Ako ima neko ostrvce u blizini do koga se relativno lako dolazi a više bi nam odgovaralo preporuka je dobrodošla.

Pozdrav,

Planiram odmor sa ženom (praktično medeni mesec) na Tajland od 10 do 30 septembra i potrebna mi je mala pomoć:

1. Kakvo je vreme uopšte na Tajlandu sredinom septembra? Koliko sam ja čitao pašće kiša sa vremena na vreme ali su to uglavnom pljuskovi koji dođu i odu za pola sata.

2. Pošto stvarno nemam vremena da odem do Zagreba po vizu kakva su iskustva sa agencijama koje to rade? Može i neka preporuka na PM ako se ne kosi sa pravilnikom, nije mi baš svejedno oko toga zato što većina traži da već imam plaćene karte.

3. Let je za Puket, kolika je gužva tamo u septembru i kako je na plažama. U suštini nama samo treba neka lepa plaža bez previše gužve da se odmorimo i eventualno negde da se izađe uveče ali nikakve Full Moon žurke i slično, više neki rege bar itd. Ništa avanturistički ovaj put. Ako ima neko ostrvce u blizini do koga se relativno lako dolazi a više bi nam odgovaralo preporuka je dobrodošla.

1. pa sto se vremena tice, razlicito je za razlicite delove zemlje, ali je generalno ipak to sezona monsuna, mada se u poslednjih 15ak godina sve to menja, isto kao i kod nas uostalom..generalno, u septembru ne bi trebalo da bude nesto puno kise, malo padne, sat-dva u vrh glave, i to je to za ceo dan...posle suncano....jedino sto na toj zapadnoj obali juga tajlanda monsun dosta utice na more, nemirno je i veliki talasi, pa mozda ne bude moglo da se ulazi u vodu i kupa..kupanja tice, istocna obala juznoj tajlanda je mnogo bolja, tu je more potpuno mirno...a vreme je u septembru maltene isto i na jednoj i drugoj strani..

2. daj pasos gea tursu ili tera travelu, mozemo ovde da ih pominjemo jer su u svojstvu posrednika za dobijanje vize  ;)..da ides sam u konzulat, mogao bi da dobijes vizu i bez karte, al preko agencija mora karta...samo isprintaj na e-maila i to je dovoljno..

3.septembar nije sezona na tajlandu, ali puket je uvek puket, po meni krs tajlanda, zajedno sa patajom...ako bi ostajao na zapadnoj obali, po meni je ipak za takvu akciju bolji krabi, koji je udaljen jedno 3,5 sati voznje mini van-om i iz puketa krecu maltene na svakih pola sata ka krabiju...ostarvo koje je meni najlepse u tom regionu je koh lanta, jedno 70-ak kilometara od krabija, putuje se brodicima do tamo, ima i trajekt...to je jedno 2,5 -3 sata puta...ako prelazis na istocnu obalu, gde je bolje vreme sto se tice mora, onda naravno ostrva koh phan gan, ili koh tao ili koh samui..sva su u to vreme mirna,ali ima i uvece gde da se izadje...

Ove godine kišna sezona je podbacila. Čak i u Bangkoku su retki pljuskovi. Tako da što se toga tiče - budite bez brige :)

Ove godine kišna sezona je podbacila. Čak i u Bangkoku su retki pljuskovi. Tako da što se toga tiče - budite bez brige :)

hehehhe uzas kad i kisna sezona moze da podbaci  :)

pa daj snezo preuzmite malo nase kise, imamo je za izvoz, prodje nam leto u kisi....

izgleda da cemo morati na zimu da ga nadoknadimo na tajlandu hihihi

E Snezo cuvaj se tih Aeon bankomata. Prosle nedelje su mi na hakovanom Aeon bankomatu u Bangkoku iskopirali karticu i krenuli da prazne racun  :cry22:

Puno pozdrava svim ljudima koji dele bitne informacije sa nama! Naime pitao bi par pitanja ako dozvolite...

Instruktor sam ronjenja i ziveo sam 5 god. na Karibima. Zeleo bi da idem da radim u Tajlandu, jer je ronjenje izuzetno, atraktivno i sezona traje dugo. Posle kontaktiranja par poslodavaca, svi su mi dali slicni odgovor - treba da vadim non-immigration visa B for work, pre nego sto dodjem u Tajland! Kazu da su poostrili jako i ko radi bez vize za posao, moze jako da nagrabusi. Postoje izuzetci, koji bi sredili vizu za moj posao (sponzorisali) ali ne bih se na to oslonio ukoliko ne moram, jer ako uspem da dobijem navedenu vizu, ceka me posao na bar 30 mesta! Pitanja:

Da li je neko ikada vadio Non-Immigrant Visa “B” od gradjana Srbije pre odlaska u Tajland i gde?

Da li neko ima iskustava sa dobijanjem iste u samom Tajlandu?

Grubo receno, koliko para i dana mi treba za to? Koliko sam upucen, mogu da dobijem turisticku vizu na 20 dana i posle mogu da je produzim...

Puno hvala u napred i svaki komentar mi jako znaci

pozz

Puno pozdrava svim ljudima koji dele bitne informacije sa nama! Naime pitao bi par pitanja ako dozvolite...

Instruktor sam ronjenja i ziveo sam 5 god. na Karibima. Zeleo bi da idem da radim u Tajlandu, jer je ronjenje izuzetno, atraktivno i sezona traje dugo. Posle kontaktiranja par poslodavaca, svi su mi dali slicni odgovor - treba da vadim non-immigration visa B for work, pre nego sto dodjem u Tajland! Kazu da su poostrili jako i ko radi bez vize za posao, moze jako da nagrabusi. Postoje izuzetci, koji bi sredili vizu za moj posao (sponzorisali) ali ne bih se na to oslonio ukoliko ne moram, jer ako uspem da dobijem navedenu vizu, ceka me posao na bar 30 mesta! Pitanja:

Da li je neko ikada vadio Non-Immigrant Visa “B” od gradjana Srbije pre odlaska u Tajland i gde?

Da li neko ima iskustava sa dobijanjem iste u samom Tajlandu?

Grubo receno, koliko para i dana mi treba za to? Koliko sam upucen, mogu da dobijem turisticku vizu na 20 dana i posle mogu da je produzim...

Puno hvala u napred i svaki komentar mi jako znaci

pozz

ne, turisticka viza ti je na 2 meseca, i posle moze da se produzi na 2, i ponovo na 2...koliko god hoces puta :)...

jedna riba ronilac , iz bga, radi na toj vizi za haad yao divers, na ostrvu koh phan gan...dobila je vrlo lako, firma samo treba da posalje tvoje papire u njihovo ministarstvo, da ce da te zaposli...ima jos mogucnosti, tu je vrlo lako dobiti i ED vizu, tzv. vizu za ucenje jezika, gde imas pravo da radis navodno 20 sati nedeljno, al svi rade puno radno vreme...procesljaj malo po ovom forumu, pa ces naci sve infoe...

E Snezo cuvaj se tih Aeon bankomata. Prosle nedelje su mi na hakovanom Aeon bankomatu u Bangkoku iskopirali karticu i krenuli da prazne racun  :cry22:

To je baš bedak! :(((

Ja sam mnogo bolje prošla. Ispostavilo se da Aeon nije uzeo proviziju, no zato je moja banka Societe Generale (izražavam javno nezadovoljstvo zbog rada iste, ne samo zbog ovoga već su generalno očaj), naplatila 5% provizije i na 100 evra skinula mi 5!

Ne znam kako to funkcioniše, ali kad sam podizala na bankomatima koji naplaćuju proviziju, moja banka nije uzimala ništa. A kako tajlandski bankomati skidaju 3-5 $, to je bolje da zaobilazim taj Aeon i zbog toga - i da platim 3-5 $ umesto 5 evra. Uostalom, uskoro idem na Nepal, i ne treba mi više bahta :)

Baš sam hteo da komentarišem tih 150batha.

Naime koliko ja znam banka koja vam je izdala karticu i kompanija koja je vlasnik kartice određuju proviziju za podizanje novca iz automata. Dakle postoje dve kategorije. Prva ako podižete sa automata banke koja vam je izdala karticu i ostalih bankomata. To se proveri prilikom sklapanja ugovora da ne bi bilo posle iznenađenja.  :bang:

A tih dodatnih 150batha je dodatni trošak koji određuje vlasnik bantomata.

E Snezo cuvaj se tih Aeon bankomata. Prosle nedelje su mi na hakovanom Aeon bankomatu u Bangkoku iskopirali karticu i krenuli da prazne racun  :cry22:

To je baš bedak! :(((

Ja sam mnogo bolje prošla. Ispostavilo se da Aeon nije uzeo proviziju, no zato je moja banka Societe Generale (izražavam javno nezadovoljstvo zbog rada iste, ne samo zbog ovoga već su generalno očaj), naplatila 5% provizije i na 100 evra skinula mi 5!

Ne znam kako to funkcioniše, ali kad sam podizala na bankomatima koji naplaćuju proviziju, moja banka nije uzimala ništa. A kako tajlandski bankomati skidaju 3-5 $, to je bolje da zaobilazim taj Aeon i zbog toga - i da platim 3-5 $ umesto 5 evra. Uostalom, uskoro idem na Nepal, i ne treba mi više bahta :)

snezo, koja bankomat uzima 3 $ provizije? meni su uvek skidali 150 bahta (5$) sa bilo kog bankomata....znacila bi mi informacija, nije isto 3$ ili 5 $ ;)

Mislila sma verovatno na Kambodžu kad sam to pisala, tamo je oko 4 $ a možda i 3 $. Na Tajlandu sam samo jednom podizala novac i bila je provizija 150 bahra, a proverila sam i na još dva bankomata i bila je isto tolika, pa sma odustala od podizanja.

Pedjalon, znači, ako ne podignem na ovom bankomatu gde nema provizije, onda mi skida em moja banka, lopovska očito, jer skida čak 5%!, em vlasnik bankomata, tj. banka čiji je ATM?

ispada da je jeftinije da mi šalju novac Western Unionom.

Mislila sma verovatno na Kambodžu kad sam to pisala, tamo je oko 4 $ a možda i 3 $. Na Tajlandu sam samo jednom podizala novac i bila je provizija 150 bahra, a proverila sam i na još dva bankomata i bila je isto tolika, pa sma odustala od podizanja.

Pedjalon, znači, ako ne podignem na ovom bankomatu gde nema provizije, onda mi skida em moja banka, lopovska očito, jer skida čak 5%!, em vlasnik bankomata, tj. banka čiji je ATM?

ispada da je jeftinije da mi šalju novac Western Unionom.

imas na sajtu banke , bar bi trebalo, cenovnik usluga. kod mene u intezi banka naplacuje 3% provizije,a min. 3 evra za vizu, 3%, a minimum 5 evra za ameriken, i 2%, a min. 3 evra, za vizu elektron..+ bankomat sto ti naplati, naravno...npr. u juznoj americi me je to uvek kostalo oko 15$, jer bankomati vise deru, a max novcani iznos koji moze da se podigne u danu je bio bas nizak, negde oko 150-200 $..pa ti vidi koje je to dranje, i svakih par dana tako...na taiju mozes bar da podignes 10000 evra odjednom ako hoces, pa ti bankomat samo jednom naplati svoju proviziju...

pa dranje nego sta, sta si ocekivala od banke....ja uglavnom nosim kes pare zato, jer mi se desavalo i da nekoliko puta nisu hteli da mi izdaju odobrenje za transakciju, u nekim "sumnjivim" zemljama, po njima, i tako me ostavljali bez dinara i po nedelju dana, dok se nisam snalazio na drugi nacin da mi se dopreme pare...preporucio bih ti moneygram za slanje, imaju mnogo manje provizije nego western union....al i oni svi deru..izracunaj sta ti se vise isplati...