Britanske vize

2,302 posts in this topic

Pozdrav, ja sam proslog decembra aplicirala za vizu i dobila sam je. Sada zelim ponovo, pa me zannima da li mogu sama da prevedem dokumenta ili to moze samo sudski tumac?

Prosle godine sam sama prevela, pa me zanima da li se nesto promenilo?

Par pitanja:

1. Da li zadržavaju indeks do  donošenja odluke o izdavanju vize ili mi odmah vraćaju?

2. Da li mogu sutra da zakažem termin za prekosutra?

Uglavnom, sutra ću aplicirati pa javljam utiske...Do putovanja imam 20 radnih dana.

Ja predao u petak dokumentaciju u VAC centru, danas mi je stiglo na mejl da je odluka doneta. Sad, koja i kakva, to ne pise, ali uglavnom, za 5 radnih dana je zavrseno sto se njih tice. Mozda su me ekspresno i odbili bez razmisljanja :)

Ja predao u petak dokumentaciju u VAC centru, danas mi je stiglo na mejl da je odluka doneta. Sad, koja i kakva, to ne pise, ali uglavnom, za 5 radnih dana je zavrseno sto se njih tice. Mozda su me ekspresno i odbili bez razmisljanja :)

U principu,ako imas vecinu potrebnih dokumenata stiklirano na papiru koji su ti dali da sa njim dodjes po pasos, sve je u redu.Pod uslovom da su to validni dokazi koje si predao :)

Pa oni su mi taj papir sa stikliranim dokumentima i dali u VAC centru na osnovu dokumenata koje sam podneo  :)

Ako sam predao original - stiklirano, ako sam predao i kopiju - oba stiklirana.

Pa oni su mi taj papir sa stikliranim dokumentima i dali u VAC centru na osnovu dokumenata koje sam podneo  :)

Ako sam predao original - stiklirano, ako sam predao i kopiju - oba stiklirana.

Ma samo kazem da ako si podneo vecinu potrebnih papira dobijas vizu...ne znam koliko ti je komada stiklirano....

Jel ima nekog ko je cekao join partner vizu za irskuu?koliko se dugo ceka?meni su rekli do 4 meseca...to je stvarno mnogo..,

Edited by alexami

Evo i od mene nekih informacija za one koji ce aplicirati kao studenti za turisticku vizu.

Obradili su mi zahtev za svega 4 radna dana i dobio sam vizu.

Predao sam oba pasosa i kopije, indeks, potvrdu sa faksa o statusu, kopiju statusa (prevedenu), od oca i majke potvrde sa posla o radnom statusu, visini poslednje plate - sve prevedeno. Od majke potvrdu o 3 poslednje plate, izjavu o izdrzavanju, potvrda iz banke - sve prevedeno na engleski. 

Potvrde sa emaila o kartama za prevoz i hotelu.

Potvrda na engleskom o stanju na mom racunu(500 evra za 4 dana boravka) - u Rajfajzenu besplatno.

Nisam predavao izvod iz maticne knjige, pasose ukucana i izvode iz banke o kretanjima na racunu( samo potvrda o trenutnom stanju mom i majcinom).

To je to. Srecno svima koji apliciraju.

Molim za savet one koji su nedavno aplicirali, a imali su dosta putovanja u proteklih 10 godina u zemlje osim UK. Sada se traži da se navedu sva prethodna putovanja, datum i razlog puta. Nemoguće je da iz pasoša, iz pečata, vidim sve datume, a kamoli da se setim kada sam gde putovala i zašto. Da li ste navodili sva putovanja ili je dovoljno da upišem samo neka? Svakako im predajemo i stari pasoš na uvid, mogu sve da vide.

Molim za savet one koji su nedavno aplicirali, a imali su dosta putovanja u proteklih 10 godina u zemlje osim UK. Sada se traži da se navedu sva prethodna putovanja, datum i razlog puta. Nemoguće je da iz pasoša, iz pečata, vidim sve datume, a kamoli da se setim kada sam gde putovala i zašto. Da li ste navodili sva putovanja ili je dovoljno da upišem samo neka? Svakako im predajemo i stari pasoš na uvid, mogu sve da vide.

pa razmisli sta je logicno, i onda uradi tako

To to je sve sekundarno, po meni.

Sve oni tamo vide u pasosu, pa taman napisao 1 putovanje od 11 iz pasosa.

Ja sam upisao Spanija, Turska, Italija a nisam Ceska, Bugarska, Crna Gora (jbg, ipak druga zemlja), Grcka. 

Ok, hvala! Jednom su me odbili zbog nekompletnih informacija, pa sam navukla traume :)

Napisi sto vise i sto mozes da se setis tacnije,ali njima su zapravo najvaznija putovanja u UK i USA...tamo gde je stroga kontrola ulaska.Ja sam juce podigla svoj pasos sa vizom,pa ako nekoga zanima nesto vise sto se tice vize-poseta familiji, ali za vlasnike privat. firmi,tu sam da pomognem.Srecno svima :spot:

Postovani, imam par pitanja u vezi apliciranja za britansku vizu...

Ja planiram da putujem u London 28 decembra sa supurugom, kupili smo karte, dobili smo pismo od ujaka koji zivi tamo kojim on daje garanciju za nas. Supruga je vec bila tamo 2005. godine, ja nisam nikad bio. Mi bi smo boravili kod njega, tako da nemamo troskove smestaja.

Imam par pitanja u vezi aplikacije, a to su:

• How much do you spend each month on living costs? - ovo su pretpostavljam nasi redovni zivotni troskovi u Srbiji.
  • What is the cost to you personally of your trip in GBP(£)? - da li ovde treba da navedem moj licni budzet za putovanje, karte+viza+budzet za trosak
  • The total amount of money you have for this trip - da li ovde misle samo na budzet za trosak
  • The cost of your living expenses - ovo pitanje mi zvuci isto kao i prvo pitanje, pa mi nije jasno sta da navedem.

Pored toga, mi putujemo zajedno i imamo jedan budzet za trosak koji maksimalno moze biti 1000e. Da li u gore navedenim pitanjima treba da pisem taj trosak podeljen sa 2 za svakog posebno ili da navedem da i ja i ona imamo po 1000e i da li ce to neko kontrolisati?  Mi smo stalno zaposleni, ja na fakultetu, a ona u skoli..

I zanima me jos, posto je ona izgubila svoj prethodni pasos u kome pise tacan datum boravka u UK, kako to da resimo...posto traze tacan datum dolaska i odlaska iz UK.

Unapred hvala

Edited by ludza

Sto se tice prvog pitanja,to je ok....drugo pitanje je koliko ces ti licno imati novca za put(nekada te i sponzor delimicno finansira), trece koliko ces ukupno novca potrositi...misli se na ukupni novac jer ce i delimicni sponzor, a to je ovde ujak potrsiti nesto,znaci sve sa hranom,smestajem....a ovo poslednje,ne secam se bas,ali mislim da ide posle pitanja smestaja,pa se odnosi na troskove zivota tamo...ne misli se na shopping.Dnevni trosak bi trebao da bude oko 100 evra po osobi,London je skup grad.Znaci odgovori u aplikaciji sto se ovih stvari tice treba da budu takvi da oni otprilike vide da mozete da platite avio karte,smestaj imate,a tamo opet ponesete neki novac za svakodnevni trosak.Vazno je da dostavite potvrdu iz banke o novcu koji posedujete i nama nista zajednicko,svako podnosi aplikaciju za sebe,ali napisete da putujete sa suprugom.Supruga bi trebala da napise bar priblizni period prethodnog boravka u UK. Najvaznije je da iz prilozene dokumentacije, Englezi vide da ce te se posle posete vratiti nazad u Srbiju.

Hvala puno. Tako sam i popunio, ali nisam bas racunao da cu imati 100 eura za dnevni trosak...ali sad kad sam citao ove postove vidim da je to jako bitna stvar. Sad me zanima, da li sam trebao navesti da cu tamo trositi 100 eura dnevno i da im takvo stanje prikazem na racunu u momentu apliciranja. Ako to hoce, odustajem odmah. Mi planiramo da tamo ostanemo 16 dana...to znaci da na deviznom racunu i ja i supruga imamo po 1600 eura...? Ovo mi sad deluje kao nemoguca misija...

Pozdrav, planiram da se prijavim za General Visitor vizu pa imam par pitanja. Student sam i mogu da uzmem sva dokumenta potrebna sa faxa, kao i sva potrebna dokumenta sa moje strane (pasos, pasosi roditelja i brata, stanje na racunu, itd.). Ujak kojeg zelim da posetim je tamo na socijali, radi pod nekakvim "zero contractom" pa me zanima da li on moze da mi posalje garantno pismo sa obzirom na svoj status? Hvala

Hvala puno. Tako sam i popunio, ali nisam bas racunao da cu imati 100 eura za dnevni trosak...ali sad kad sam citao ove postove vidim da je to jako bitna stvar. Sad me zanima, da li sam trebao navesti da cu tamo trositi 100 eura dnevno i da im takvo stanje prikazem na racunu u momentu apliciranja. Ako to hoce, odustajem odmah. Mi planiramo da tamo ostanemo 16 dana...to znaci da na deviznom racunu i ja i supruga imamo po 1600 eura...? Ovo mi sad deluje kao nemoguca misija...

Pa znas sta,boravicete kod ujaka,predpostavka je da kod njega mozete i da se hranite,tako da mislim da u tom slucaju suma za dnevni trosak moze biti i manja.Napisacete u stavki smestaja da ne placate nista,a ujak moze biti i delimicni sponzor.Naravno,samo oni koji odlucuju o vizi ti u ovom trenutku mogu reci sta je potpuno ispravno.Ali sigurna sam da nije to bas tako crno-belo...ja bih na vasem mestu aplicirala,ako su vam sva ostala dokumenta ok, a na potvrdi o novcu u banci,gledajte da bude pristojna suma.Sve najbolje!

Pozdrav svima od novajlije na forumu!  ::crazy:

Odmah ću preći na temu: pošto nigde nisam dobio kompletno jasan odgovor u vezi sa apliciranjem za britansku vizu, a ni ono objašnjeno na ovom sajtu mi nije 100% jasno, imam neka tehnička pitanje od "iskusnih".

Treba da putujem sa koleginicom na kratak studentski kongres u januaru (pritom je situacija malo čudna jer sam u Srbiji zaposlen, a studiram "na daljinu" u Austriji). Iako ovaj kongres ima veze sa studijama, a ne sa poslom, shvatio sam da ipak treba da apliciram kao zaposleni, jer je to moj status u zemlji iz koje dolazim (uostalom, svakako im je garancija da ću se vratiti kući, jer sam nečim vezan za Srbiju :banana: ).

1) Navodi se da moram da predam sva "relevantna dokumenta" prevedena na engleski. Još se negde navodi da to ne mora da bude overeno od strane sudskog tumača, već od profesora, prevodilaca itd, što na kraju ipak sve svodi na sudskog tumača (jer kod nas malo ko od profesora i običnih prevodioca ima pečat). Zanima me šta se podrazumeva od relevantnih dokumenata?

2) Stari pasoš- po svemu sudeći ga više ne posedujem (iskreno, nisam siguran da li su mi ga trolovi u MUP-u uopšte vratili kada sam dobio novi, ili je jednostavno za ovih 5 godina koliko nije u upotrebi negde izgubljen). Negde sam pročitao da nije neophodan, ako nije dostupan. Da li je to tačno?

Unapred hvala na svim odgovorima!  clap.gif' alt=':clap:'>

Pozdrav DustBGD89,

Pozdrav DustBGD89,

Hvala, Miloše!

1. Već sam konsultovao, samo proveravam, jer je moja situacija pomalo specifična. Upravo čekam mail od tog centra.

2. Eh, znajući mene, nisam ja te sreće da mi neće to proveravati...

Edited by DustBGD89

Pozdrav, da li prijava za vizu mora da se plati online ili moze gotovinom u viznom centru?

Iskljucivo on-line.

Aj ja da pitam, valjda je ok tema.

U povratku iz Londona(Luton) u Beograd, da li je takodje obavezno da putnici sa NON/EU pasosima (tj. mi) jave na check in desk avio kompanije za proveru pasosa i valjda udaranje nekog pecata?