Viza za SAD

2,896 posts in this topic

Pozdrav svima,

pretprosle godine sam dobila vizu na 10 godina i sad planiram da idem turisticki ali sam u medjuvremenu promenula pasos. Uvek nosim svoj stari pasos sa sobom zlu ne trebalo. 

Htela sam da vas pitam da li mogu da idem tako sa dva pasosa i vazecom vizom u nevazecem pasosu ili moram da idem u ambasadu i pokrecem neki postupak prebacivanja vize?

Hvala :)

Htela sam da vas pitam da li mogu da idem tako sa dva pasosa i vazecom vizom u nevazecem pasosu ili moram da idem u ambasadu i pokrecem neki postupak prebacivanja vize?

Sa sajta Ambasade:

Važnost mog pasoša je istekla, ali imam još uvek važeću vizu u njemu. Šta da radim?

O: Svaki putnik koji ima važeću vizu u pasošu čija je važnost istekla, a koji ima u isto vreme i novi važeći pasoš iz iste zemlje može zatražiti ulazak u SAD dajući na uvid oba pasoša. Ovi putnici će moći da uđu u SAD pod uslovom da nemaju nikakvu drugu nepodobnost za ulazak u zemlju, sve do isteka validnosti vize. Nije neophodno imati još jedna viza u novom pasošu.

A da li ovo pravilo da nakon odbijanja terba sačekati oko godinu dana važi i ako se aplicira iz neke nove zemlje? Naime, meni se dešavalo a znam i za brojne slučajeve kada su odbijeni u nekoj zemlji aplicirali iz neke druge (treće... pete zemlje) i odande dobili vizu. Da li postoje neke, uslovno rečeno, 'lakše' zemlje za dobijenje američke vize? 

Snežo, koliko je meni poznato, nema pravila koliko treba čekati za ponovno apliciranje, iako sam i ja čuo da je preporuka barem 6 meseci. Obično kada te odbiju, daju ti razlog, a ako su se okolnosti zbog koje si odbijena u međuvremenu izmenile, službenici Ambasade/konzul će ti verovatno izdati vizu.

Svakako, tvoja situacija je najspecifičnija od svega što sam do sada imao prilike da čujem. Na forumu Zelene lutrije često preporučuju ljudima da se direktno obrate konzulu ako im nešto nije jasno ili imaju specifičnu situaciju.

A poslednja rečenica u vezi dobijanja vize od preko - radi se o Americi? Prijatelji su aplicirali za američku vizu, ili uopšteno pišeš?

Pozdrav svima,

pretprosle godine sam dobila vizu na 10 godina i sad planiram da idem turisticki ali sam u medjuvremenu promenula pasos. Uvek nosim svoj stari pasos sa sobom zlu ne trebalo. 

Hvala :)

Mala dopuna Elefterosovog odgovora: da, ali samo ako se ništa od ličnih podataka nije promenilo, npr. prezime. Inače ne postoji postupak prebacivanja, svaka nova nalepnica je i nova aplikacija.

Samo da pozdravim sve na diskusiji i zahvalim na misljenjima/savetima. Draga je dobila vizu :) Razgovor je bio lagan, nikakva posebna pitanja, niti su gledali bilo sta od trazenih papira koje je ponela , osim njene boravisne dozvole za EU zemlju u kojoj ja zivim i u koju ona treba da se preseli uskoro.

BTW, nisu joj rekli na koliko je dobila, ali nije ni bitno jer ja i onako moram da se vratim na posao posle 6 nedelja, a ona mora da se vrati zbog fakulteta.

Edited by nbbk

Na to koliko je dobila vizu nije bitno jer ti granicar lupa na 3 ili 6 meseci obicno. :)

Ona je trazila na 39 dana jer smo toliko planirali da ostanemo, za ovaj put vise ne treba, nemozemo da ostanemo duze ni kad bi hteli, a za ponovnu posetu u buducnosti ko zna, ima jos nekih mesta koja treba obici. Da smo zivi i zdravi pa ko zna gde ce sve zivot da nas odnese ;)

Ona je trazila na 39 dana jer smo toliko planirali da ostanemo, za ovaj put vise ne treba, ne mozemo da ostanemo duze ni kad bi hteli, a za ponovnu posetu u buducnosti ko zna, ima jos nekih mesta koja treba obici. Da smo zivi i zdravi pa ko zna gde ce sve zivot da nas odnese ;)

Super, čestitke! Opet razlika u odnosu na vize koje mi poznajemo, američka viza nije prava viza, već "odobrenje da se aplicira za ulaz u SAD graničnom službeniku". On/ona određuje koliko možete da boravite i to je po pravilu 6 meseci - ako je viza na mesec dana, to je očigledno duže od trajanja vize ali je potpuno okej, ili ako je viza na 10 godina onda je očigledno manje :) Čim nije ništa rekao konzul, odnosno ako nije bilo nekog razgovora koji bi se mogao nazvati neprijatnim, ja bih rekao da je to 10 godina...

Inače, a siguran sam da sam to već pisao, znam dečka koji je dobio vizu na sedam meseci (u vreme kada su ostali dobijali na 10 godina), koji je boravio oko 5 meseci u zemlji, izašao, vratio se, i dobio ponovo ulaz na 6 meseci, iako mu je viza isticala?

Da, vizu mozes da iskoristis do poslednjeg dana samo za ulazak, istice ti sutra, danas dodjes u zemlju i to je to.

Inače, a siguran sam da sam to već pisao, znam dečka koji je dobio vizu na sedam meseci (u vreme kada su ostali dobijali na 10 godina), koji je boravio oko 5 meseci u zemlji, izašao, vratio se, i dobio ponovo ulaz na 6 meseci, iako mu je viza isticala?

Da, jer je viza zapravo dozvola da se prijaviš graničnom službeniku, kao što već rekoh :) Dakle, važenje vize je zapravo datum do koga možeš da UĐEŠ u Ameriku, a ne do kada moraš da izađeš. Za svako posebno putovanje taj datum ti određuju na granici, i skoro uvek se radi o šest meseci od datuma ulaska...

Podigla pasos - 10 godina, no kao sto sam vec napisao iznad, ja bih bio prezadovoljan i da je dobila samo na tih 39 dana na koliko nam i treba.

Eto, to je to. Sad treba sesti i planirati detalje, ali o tome necemo na diskusiji za vize.

Jos jednom - hvala svima za odgovore, misljenja... i naravno, srecno svima koji tek trebaju da predaju za vizu.

Imam jedno pitanje..pre par meseci sam aplicirala za turisticku vizu i nisam uspela da je dobijem,a posto ce moj decko uskoro dobiti H1B vizu mogla bih preko njega da dobijem H4 vizu..Da li neko zna koja je procedura oko dobijanja te vize i koliko se ceka na nju? Hvala

Viza mi je odobrena, ali i posle dve nedelje jos uvek ni traga od pasosa. U konzulatu mi ne odgovaraju na mejlove (iako su na neko drugo pitanje prethodno ekspresno odgovorili), u DHL-u kazu da im nista nije stiglo, na ceac.state.gov pise da se viza jos uvek u procesu...

Receno mi je u ambasadi 2 do 3 dana, a ne do u nedogled. Da mi je receno drugacije ne bih se nervirala.

Da li je mozda jos neko imao slicnu situaciju?

Caos. Popunjavam trenutno DS formular, za work and travel vizu, pa imam jedno pitanje, pre nego sto zavrsim skroz. Da li znate, kod broja telefona, kako treba da napisem. Posto mi varijantu +38111....... i +38164........ ne prihvata. Ne mogu plusevi i ostali ismboli,  samo brojevi od 0 do 9. Ne znam da li da pisem 0038111..... ili samo 011/064 itd (s obzirom na to da apliciram za ambasadu, koja je u Srbiji, pretpostavljam da ne treba pozivni br). Ne znam koliko je to bitno, ali ipak ne bih da zajebem neku tako banalnu stvar.

Ako neko zna, bicu mu zahvalna :)

Posto moja agencija ne radi vikendom, i odgovaraju kako njima odgovara a i poslednji put nismo imali bas prijatnu prepisku :)

Edited by Jelence12

Napisala sam 011 i 064 na kraju. Nego sad imam problem sa confirmation page-om. Uopste nece da mi posalje na mail. Poslala sam na 4 razlicite adrese i ni na jednu nije stigao :/

Department of State Experiencing Technical Difficulties due to System Maintenance
U.S. embassies and consulates are currently experiencing technical difficulties due to systems maintenance that may result in delays in visa processing and receiving and sending email. Additionally applicants who have interviews for student and exchange visitor (F/M/J) visas scheduled for this week should bring proof of payment for SEVIS fee.

Ovo obaveštenje stoji na sajtu službenog servisa za vize SAD.

E stvarno sam ponekad glupa zena :D
Uopste nisam videla to. Evo tek danas mi je stigao mail. Tacnije 8 komada  :blush: , ali sam vec odstampala i skenirala. Mada sam pretpostavila da je problem u sistemu

Cao, drugari

Gde apliciram za vizu SAD ako zivim u inostranstvu (konkretno u Nemackoj)? I da li mi je potrebna tranzitna viza ako imam boravisnu dozvolu EU zemlje?

Hvala

Tamo gde zivis apliciras, nema veze boravisna dozvola, bitno je sa kojim pasosem putujes, znaci treba.

Aplicirao sam za Work and Travel. Treca sam godina (samofinansirajuci). Dao sam samo 3 ispita u januarskom roku. Nisam dao 5 ispita (neke vucem iz ranijih godina). Sta mislite, kolike su mi sanse da budem odbijen na viziranju???

30. aprila mi je viziranje a do 21. treba da predam indeks i ostala dokumenta, a prijavio sam jedan ispit 29 aprila. Da li bi pomoglo ako bih polozio taj ispit i ako bih im odneo potvrdu o polozenom ispitu na intervju (s obzirom da ce mi kod njih biti indeks)???

Pozdrav ljudi, procitala sam nekoliko postova ovde, ali ne sve, pa se izvinjavam ako je neko postavio slicno pitanje.

Suprug(inace americki drzavljanin) i ja planiramo da putujemo u USA sredinom juna i da ostanemo 3 meseca. 

Njega ceka neki poslic tamo, ali bismo za razlog za odlazak naveli posetu rodbini.

E sad zanima me par stvari,

Ja sam student, tj obnovljeni status apsolventskog tj sada to zovu obnova cetvrte godine, ostao mi je jedan ispit i diplomski(nisam dala ni jedan ispit vec godinu dana), zaposlena sam od 01.03. ove godine, u braku dve godine, a pitanja su:

1. Da li da trazim od sefice da mi na ugovoru napise vecu sumu od minimalca koji trenutno stoji kao primanje?;

2. Da li bi mi potvrda da sam student i spisak polozenih ispita pomogli ili odmogli?;

3. Da li dokaz o vlasnistvu automobila i psa znaci ista? :)

4. Da li mi bracni status sa americkim drzavljanom pomaze ili odmaze?

5. Citala sam na ranijim stranama da su ljudi nosili dokaze o vlasnistvu stana/kuce i kad su roditelji vlasnici, da li to pomaze?

6. Kopija caletovog pasosa sa americkom vizom?

7. Kopija suprugove boravisne dozvole za Srbiju u trajanju od godinu dana od ovog meseca?(obnovljena drugu godinu za redom)

Za sad toliko, ako se setim jos necega, bicu dosadna. :)

Hvala unapred