Followers 0

Rumunska viza?

250 posts in this topic

Ljudi, rumunska viza. Internet je nem. Tj, svuda mi bode oci ona cifra od 75e.. To je za multi ulazak, ne? Treba li mi potvrda od hostela i blah, blah, blah? Zvacu ih sutra, no, ako neko ima first-hand iskustvo..

Ja sam vadila proslog avgusta. Potrebna ti je fotokopija prve strane pasosa, 1 slika, polisa zdravstvenog osiguranja za sve dane koliko planiras da ostanes, potvrda o zaposlenju ili da si student, pozivno pismo, tada je kostala 40 evra i formular. I sad kako to izgleda? Ti lepo odes u njihov konzulat, platis taksi, koji ode i onda ti na ulici ispred Konzulata provere da li su svi papiri u redu. Ako jesu daju ti ziro racun na koji mozes da uplatis 40 evra u banci, sad se vise ne secam kojoj, kod trznog centra Banjica. Onda se ti njima zahvalis i pitas kako dodjavola da stignes do tog trznoh centra kad ti je taksi upravo otisao i pocnes da ganjas drugi, a iste sanse su da ti naidje je kao i da cekas bus u onoj nedodjiji. Kad uplatis i ponono se vratis, onda ti sve papire uzmu, pa ti cekas na ulici da te prime, unutra popunis formular i dobijes vizu posle nekoliko dana na onoliko dana koliko ostajes koja vazi mesec dana. Ako ides kolima obrati paznju, sto je meni vozac skrenuo paznju da cim predjes granicu, a da je nema ne bi ni primetio na prvi pogled da si u Rumuniji, da ne kazem u EU, jer je isto kao i kod nas, samo je njima jedino glavna dzada asfaltirana, a sporedne ulice samo jos 50 metara i onda sljaka. Ako treba jos neki info, samo reci.

Hvala puno.

I jos ponesto.. Ako podnesem zahtev u ponedeljak, da li bi viza bila izdata do cetvrtka? I da li takodje treba da se nacrtam tamo u rano jutro ili guzve nisu prevelike? Da li osoba mora da bude prisutna za inicijalno proveravanje dokumenata ili mogu, recimo, ja da podnesem oba seta dokumenata na uvid, a da se drugar pojavi kasnije (radi, pa da kao izgubi sto manje vremena)?

Najverovatnije bi bila gotova do cetvrtka, mislim da im treba dva ili tri dana, ne mogu da se setim. Moras licno da predas, jer ako nema guzve kad se vratis sa uplacenom vizom, odmah cete doci na red. Proveri samo do kada rade, mislim da samo do 13h primaju zahteve. Guzve naravno nema. Svega nekoliko ljudi. Ali, dodjite ranije da bi sve zavrsili u jednom odlasku. Posle ce ti samo reci kad da dodjes po pasos.

Najverovatnije ce ti reci da dodjes po pasos u petak u 12 sati...Ja sam svaki put dobio taj termin. :mrgreen:

Onda cu da im kazem, ne, hvala. Krecem u cetvrtak u 16:20, jel'.. Svuda cuh da se dobija za najvise tri dana, u ponedeljak cu doneti papire, zasto petak  :( :( :(?

Nemoj mi verovati na rec, ali mislim (skoro 99% sam siguran) da je dzAbE! Posto sam hteo u onu neku Drakula turu pa su mi rekli da je viza besplatna.

Поздрав,ево само због овога сам се учланио,што не значи да нећу учествовати у још неким дискусијама...

Значи решио сам да одем у Темишвар,

на утакмицу Партизан-Политехника...

Па ме сада интересује неколико ствари:

Најпре на овом сајту сам прочитао да је за румунску визу потребно да си запослен

или да си студент,

Па ме занима шта ако ниси ни једно ни друго...

Друго питање односи се на здравствено осигурање..

Колико износи то здравствено,ако узмемо у обзир да бих у Румунији био од среде увече до петка ујутро...

Треће питање које време је потребно да се добије виза...

И четврто за сад:Колико кошта воз од Бг до Темишвара...

И сетио сам се још једног:Овде сам на форуму видео да је неко предлагао

да је од НС краће да се иде преко Српске Црње до Темишвара неко преко Београда,

па с обзиром да сам из НС занима ме колико је то проверено...

Хвала унапред на одговорима...

Срдачан поздрав

od novog sada mozes busom do kikinde,pa sinobusom do zombolja,pa odatle vozom do temisvara,na liniji kikinda-zombolj ima 2sinobusa na dan.

voz bg temisvar mislim da kosta oko 2000 povratna karta,nije sigurno nazovo stanicu u beogradu.

mislim da za rumunsku vizu nisu potrebne ni potvrde o zaposlenju ni o studiranju,ali bolje pozovi ambasadu da proveris.

to ti je dva dana,osiguranje bi trebalo da te izadje oko 300din.

Хвала пуно...

А јел знаш колико је превоз од Зомбоља до Темишвара?

Видим да овај шинобус стиже за неких 20-ак минута,не верујем да је ту скупа карта...

Значи ово ће испасти најјефтинији и најкраћи пут колико видим...

Jel zna neko neki hostel u Temisvaru koji mogu da rezervisem i nakon dobijanja vize da otkazem a da mi ne skinu kintu sa kartice. I ako zna, nek ostavi ovde link za taj hostel.

Ne mora to biti hostel iz Temisvara. Rumuni ti traze samo rezervaciju karte za voz/bus, kako god, koja pokazuje da ulazis u Rumuniju, tj, za rezervaciju voza do Bukuresta (gde imas mnogo vise varijanti za rezervaciju hostela, napr http://www.butterfly-villa.com/hostelbookers.html) das na zeleznickoj stanici 250 (300?) kinti, i to im pokazes u konzulatu, bez karte. A ukoliko otkazes rezervaciju kreveta u dogledno vreme (48 sati pre najsigurnije), nijedan hostel ti nece uzeti kintu sa kartice.

Mozes da uzmes rumunsku tranzitnu vizu sa jednim ulaskom i izlaskom koja traje 5 dana to ti je valjda dovoljno za utakmicu ?

E sad da li je tranzitna rumunska viza besplatna ili se placa?

Na sajtu Ministrastva spoljnih poslova pise tranzitna viza sa jednim ulaskom kosta 15$ a sa dva 25$ mada mislim da taj sajt nije apdejtovan neko duze vreme.

"Dunav" putnicko osiguranje kosta negde oko 1,2 ili 1,3 evra na dan mislim da minimalno moze da se uzme dva dana ili mozda gresim. Ja sam uzimao sa najmanjim trajanjem od 4 dana.

E onda je super sto se ne placa proverio sam taj sajt rumunskog MIP-a pise zadnji update mart 2007. znaci kad su postali EU.

Ja bih u Ukrajinu preko Rumunije sa tranzitnom vizom, i takodje u povratku znaci tranzitna rumunska viza sa dva ulaza.

Da li je vaucer od Mome dovoljan da se dobije tranzitna rumunska viza ili ce da traze jos nesto recimo neku voznu kartu? Posto tu voznu kartu planiram da uzmem u Rumuniju pa verovatno ne mogu da im pokazem.

Takodje da li neko zna da li je granica izmedju Rumunije i Ukrajine na Dunavu otvorena?

Gledao sam sajt ukrajinske pogranicne sluzbe i tamo je spisak granicnih prelaza ali nema nista na Dunavu sa Rumunijom.

Da li je moguce dobiti vizu ukoliko ne pokazes rezervaciju prevoza? Naime, do Temisvara imam oko 80km, a granica mi je na 6 km od kuce, pa mi se stop cini kao sasvim realna i lako isplativa opcija.. Ali, kako do vize onda? Rezervacija pa otkazivanje, bez novcane nadoknade, da li to funkcionise kod nase zeleznice? Ili jednostavno se kupi ta rezervacija za 300 dinara, a posle se ne ode po kartu? Mozda je malo glupo pitanje, ali me zanima.. hvala..

I da, jos jedno pitanje, koliko ranije se mora podneti zahtev za dobijanje vize?

Po informacijama rumunskog MIPa zhatev za vizu mora biti resen u roku od 7 radnih dana od dana prijema zahteva za vizu. U opravdanim slucajevima taj rok moze biti produzen za dodatnih 7 dana.

Racunica kaza da zahtev treba predati 15 dana pre putovanja da se sve lepo resi mada ne mora da znaci.

Najbolje da pozoves ambasasu i pitas za tu inforamciju ili ce vec neko ovde da postavi odgovor.

ja sam zvao i za koji dan pocinjem da prikupljam dokumenta.za rumunsku tranzitnu vizu poitreban je vaucer i vozna kaRTA (ako idete vozom),plus jos par formalnosti kao sto su:osiguranje,slike...

posto planiramo da putujemo po rumuniji tih 10 dana odlucili smo se za balkan flexipass koji kosta 50 eura koliko kosta i povratna karta beograd-bukurest.sa njom mozemo da se vozimo i do ukrajinske granice i da jos malo proputujemo rumuniju.izracunali smo cene lokalnih vozova za nas put i kad bi placali kart izaslo bi 60 eura.tako da se ovo bas isplati,posto se mozes voziti kojim hoces vozovima i nemoras peske prelaziti granu.

kad su mi u ambasadi trazili kartu do i od ukrajine,ja sam im rekao da ista ne postoji (nisam se setio balkan flexipassa) oni su mi rekli da bi povratna karta beograd-bukurest bila dovoljna.

sto se tice nasih zeleznica stvar stoji ovako...rezervacija karte ne postoji,morate kupiti kartu.karta moze da se refundira samo ako se to uradi u istom mesecu kad je kupljena.u tom slucaju vraca se 90% iznosa.

Sad kad citam u vezi Rumunske vize rekoh bi da je do nje vrlo komplikovano doci,a stvar je prosta i jednostavna da samo pozelim da je tako i sa drugim zemljama koje nam traze vize.Imam tranzitnu vizu koju sam izvadio za 1 dan,znaci dodjes danas a uzmes sutradan,naravno da sam zamolio i rekao da mi je hitno.Dovoljan je bio vaucer od Mome za Ukrajinu,osiguranje na 5 dana oko 4oo d ako se dobro secam ,slike i rezervaciju il kako se to vec zove vozne karte koja me je kostala oko 25o d.I gotovo,nema tu price vise.Dobio sam na 2 ulaza a rok vazenja je 3 meseca i besplatna je viza.Tu vizu sam izvadio pre mesec i po dana.

sto se tice nasih zeleznica stvar stoji ovako...rezervacija karte ne postoji,morate kupiti kartu.karta moze da se refundira samo ako se to uradi u istom mesecu kad je kupljena.u tom slucaju vraca se 90% iznosa.

Rezervacija karte? Mislis, rezervacija sedista? A ko ti je to rekao? Ja sam uzela samo rezervaciju (doduse, pokazala sam balkan flexipass), Cejlon je uzeo rezervaciju, verovatno jos stotinu ljudi. Nemoj kupovati kartu koju neces koristiti samo zbog vize, nema potrebe. Ne treba ti karta za konzulat, odseci mi levi mali prst ako te zbog toga vrate, iskustvo mi je sveze i veruj mi.

E sad, sigurno mnogo ljudi odavde ima sta da kaze na tu temu, ali ja nikako ne savetujem da se u Ukrajinu ide preko Rumunije,  osim ako u Rumuniji nemate neka posla, ili planirate da seckate put. Naravno, sve ovo zavisi i od toga gde se u Ukrajini upucujete, ali gotovo svaka destinacija je skoro duplo vremenski isplativija ako se krene preko Madjarske. Nema preterane razlike u ceni, a kad si vec u Ukrajini, arci jeftine vozove koliko hoces, to i onako ne ulazi u flexipass.. Jedina zezalica je sto Madjari ne prihvataju vaucer za dvostruki tranzit, pa je potrebna ukrajinska viza, koja se dobija za 2-3 dana i kosta 1800 dinara (cini mi se). Naravno, ja ovo nisam uradila, jer sam mislila da nemam vremena (wrong, za 7 dana maksimum se sve sredjuje, a ako zamolis, jel, kako cujemo :), verovatno moze biti sredjeno za ukupno 4) i da je manje para preko Rumunije (wrong, 26e povratna Beograd-Budimpesta, 31e povratna Budimpesta-Lviv, a posle dokle osh za 10-tak evra, bukvalno dokle osh), i da ce biti ok (posto sam isla direktno do pomenutog Lviva iz Beograda, njega navodim kao primer, meni je trebalo neto 35 sati od Beograda (bruto 51), a preko Madjarske je to 19 (nema neto-bruto, 19 ili 20), pa vi vidite, a da ne pominjem da, ako propustis neki voz (ne racunaj na 6:38, ni ne pomisljaj na njega), sledeci je sutra ujutru, pa se ili seljakas ili spavas negde u Rumuniji).

Dovoljan je bio vaucer od Mome za Ukrajinu,osiguranje na 5 dana oko 4oo d ako se dobro secam ,slike i rezervaciju il kako se to vec zove vozne karte koja me je kostala oko 25o d.dana.

Za tranzitnu vizu kad pominjes rezervaciju karte jel ta rezervacija karte samo do Bukuresta ili nekog grada u Ukrajini?

Jos i pitanje da li Rumunija ima samo ambasadu i Beogradu ili mozda i konzulat negde - najlogicnije u Vrscu?