Followers 0

Rumunska viza?

250 posts in this topic

Naravno da je i Pedjalon u pravu na neki nacin. Sve je moguce. Btw, samo da znas da ispred bugarskog konzulata stoji info da ako putnik napravi bilo kakav prekrsaj, vezan za koriscenje BG vize, ili da lazne podatke pri apliciranju, oni odmah salju podatke o toj osobi centrali u Brisel. Mozda je fora, a mozda i ne. Svakako je na tebi da odlucis kakav ces korak preduzeti oko svega.

I meni se čini da ne bi trebalo da bude problem. Što reče pedjalon, ako te neko pita, uvek možeš reći da si morao hitno da se vratiš zbog posla, ili zbog porodičnih razloga, ili si se razboleo, itd. Ne vidim kako bi mogli da te okrive što si prekinuo putovanje. Njima je samo bitno da ne ostaneš u Rumuniji duže nego što ti piše u tranzitnoj vizi - to bi već bio prekršaj.

И ја сам размишљао да неби требало да буде проблема управо због многих разлога који могу да доведу до прекида путовања. Значи, пут под ноге па шта буде. Хвала!

Ma pici slobodno, ne bi trebalo da bude problema.

Ja sam isao 2 puta u Rumuniju na tranzitnu vizu i niko me nista nije pitao.

Cak i ako te pitaju izmisli nesto, recimo desio se smrtni slucaj pa moras da se vratis ili jos bolje

kazes opljackali te u Rumuniji tako da nemas pare za nastavak putovanja. Sigurno nece da provevaravaju da li je

istina. ;)

Nisam sujeveran ali nemojte prizivati nesrecu - putujmo s radoscu. Nema problema. :mah:

Сад сам се збунио, Па ћу морати још нешто да питам. Да ли када купим ваучер у Мома турсу у амбасади плаћам још нешто (у информацијама о визама сам прочитао да је виза за један улазак 50 долара) или само на основу њега могу да тражим Румунску транзитну? Хвала!

Kada kupis vaucer sa ukrajinskom ambasadom nemas nista vec sa vaucerom odes kod Rumuna i na osnovu tog vaucera za Ukrajinu dobijes rumunsku tranzitnu vizu.

Tih 50$ je stara informacija. Ukrajina daje sve vrste viza (onima kojima trebaju recimo poslovno, skolovanje, sport)

besplatno, samo se placa 20$ za "administrativnu obradu podataka".

Jedno pomalo egzoticno pitanje - koliko sam shvatio, nije neophodna tranzitna viza ukoliko se leti iz Temisvara u Sengen i ukoliko sengenska viza vazi jos 5 dana po sletanju u Rumuniju... Vidim da nije pominjana UK viza, sto znaci da verovatno nije isti slucaj sa njom, obzirom da me zanima to zbog leta Temisvar - London?

A sta ako idem u Britaniju, ali imam vazeci godisnji Sengen (i UK vizu, naravno)? Da li u tom slucaju moram da vadim tranzit za Rumuniju? Takodje, pretpostavljam da ne postoji nekakvo bezbolno resenje za drugara koji bi me vozio u Temisvar i vratio se odmah za Srbiju, osim turisticke vize, koja onda podrazumeva celu peripetiju sa dokumentima...

Hvala!

Valjda ako imas sengen mozes da tranzitiras kroz Rumuniju u bilo kom pravcu, ne vidim zasto mora da bude ka sengen zemlji? Pretpostavljam da Bugarska i Rumunija koriste ista pravila po tom pitanju, a ja sam sa sengenom tranzitirao kroz Bugarsku ka Turskoj.

Jedina razlika u pravilima je da tranzit u rumuniji znaci 5 dana a u bugarskoj 1 pa samim tim i sengen mora da vazi bar 5 odnosno 1 dan!

E sta znaci vazi? Na italijanskoj vizi pise da vazi 8 dana, a vazi 3 meseca. Ja bih se vratio osmog dana, jel to u redu?

Kao sto kaze Jeljova.

Znaci da viza vazi tri meseca od dana izdavanja, a u toku tog vazenja od tri meseca boravak

je osam dana.

Tako je sa dosta viza, recimo sirijska viza vazi tri meseca od dana izdavanja, a sam boravak je uobicajno

15 dana.

Ako ti viza vazi samo 8 dana, u to se racunaju svi dani provedeni u sengenu, ukljucujuci i Rumuniju naravno, bez obzira da li je to tranzitna zemlja ili ne. Ako napustis Rumuniju pre isteka osmog dana nece biti nikakav problem.

A jel se moze preko granice peske, i jos jel iko zna kakvu kafanu u Srpskoj Crnji koja radi celu noc?

Sigurno da se moze pesaka,  malo su se civilizovali Rumuni za razliku od 90.ih.

Tada su nam trazili 50DEM a pustili nas za 20DEM :)

Da malo aktuelizujem temu:

Proradio je  call centar rumunske ambasade!

Broj je 0800102100 poziv je besplatan a ako zakazes termina 200 din.+PDV - kao kod italijana.

Veoma su ljubazni, dobio sam ih iz prve,objasnili su mi da je potrebna tranzitna viza uprkos sengenu u pasosu (jer ne pokriva onih famoznih pet dana po povratku u Rumuniju), zakazali mi termin po mojoj zelji i poslace na kucnu adresu spisak sve neophodne dokumentacije za vizu.

Zvao sam kol centar, jesu ljubazni ali tamo rade neke sluzbenice koje pojma nemaju i sta god da sam ih pitao morale su da proveravaju po nekim papirima (nesto je lupetala kako mi treba viza za narednu zemlju, u mom slucaju Ukrajinu i kako ne zna ni za kakve vaucere niti za pecate "poslovno za"), tako da bas i nisu od neke koristi. U stvari, sada je situacija mnogo gora s obzirom da se placa tih dodatnih 200 din.

Mene muci nesto drugo: da li ce mi sada izdati tranzitnu vizu za septembar ako ih zamolim, s obzirom da planiram da krenem na put pocetkom maja tako da sada moram da izvadim sve vize ukljucujuci i rumunsku tranzitnu. A mi treba tranzit u samo jednom smeru i to tek za pet meseci, a uobicajena je praksa da se se vize mogu iskoristiti u vremenskom opsegu od tri meseca pocevsi od datuma izdavanja vize. Sta mislite, da li se ovaj rok moze produziti na sest meseci ukoliko to naznacim u formularu, ili predam molbu za obrazlozenjem uz aplikaciju za vizu?

Te sluzbenice nemaju pojma, jer su radnici Telekoma, a ne ambasade.

Mozes traziti od njih broj telefona konzularnog odeljenja, koji ce ti dati sve potrebne informacije.

Ako ne, uvek mozes nazvati konzulat u Vrscu i tamo pod mnogo povoljnijim uslovima dobiti vizu i to istog dana (ako ti se posreci).

Ako ne, uvek mozes nazvati konzulat u Vrscu i tamo pod mnogo povoljnijim uslovima dobiti vizu i to istog dana (ako ti se posreci).

Da li je to stvarno moguce, mislim da li znas nekog licno ko je dobio vizu za 1  dan. U frci sam sa vremenom pa bi mi to bas trebalo. Koje okolnosti trebaju da budu ispunjene da bi se to desilo, ako si upoznat. Koliko je inace uobicajeno vreme potrebno za izdavanje vize?

Možda će nekoga zanimati. Skoro sam bio do ambasade da se raspitam za vizu. Želja mi/nam je bila da stignem vozom do Moskve. Ruminija - Ukrajina - Rusija. Službenica u ambasadi je rekla da je potrebna 1 fotografija, kopija prve strane pasoša, kopija ukrajinske vize kao dokaz putovanja, bilo kakva vozna karta (može i samo do Temišvara) i polisa zdravstvenoig osiguranja. Viza je besplatna, ne znam koliko im treba da je izdaju.

Nažalost, ipak ćemo morati da letimo, zbog rusa. Vaučer za rusku vizu nije moguće dobiti u Putniku na osnovu vozne karte, već samo avionske (iako nam je u ambasadi rečeno drugačije), jer je navodno bilo vraćanja sa granice. A za pozivno pismo je potrebno oko mesec dana, a toliko vremena više nemamo... Tako da je avion ili ništa.

Ja sam je dobio istog dana. Otisao sam u konzulat malo ranije (oko 9.30h), predao dokumentaciju i za 3-4 sata dobio vizu. Ako zoves telefonom, reci ce ti da treba 7 dana i sl, ali im treba toliko samo za strane drzavljane, jer traze posebnu dozvolu iz Bukuresta. Nasim drzavljanima izdaju vizu za najvise 3 dana (ako imaju guzvu), a ako nisi iz Vrsca (a verovatno nisi) i ljubazno zamolis sluzbenicu na salteru, dobices istog dana.

U Vrscu daju vizu istog dana. Kao sto kaze Kolosus treba da se dodje malo ranije, pre 10 i ako se donese potrebna dokumentacija vizu ti izdaju negde izmedju 14-15 casova. Bio sam sa drugarom skoro i tako je bilo jer nije bilo nikoga pre nas. Od dokumentacije za tranzitnu vizu drugar je imao fotografiju, vaucer za Ukrajinu, i ono za rezervaciju vozne karte ili mesta kako se to vec zove do Bukuresta. Osiguranje nisu trazili sada ne znam da li je to pravilo ili izuzetak.

Ako se dodje recimo oko 12 onda ti kazu da dodjes sutra po vizu, navodno ne mogu da stignu istog dana.

Blablatros pozivno pismo Rusi mogu da izdaju i za 2-3 dana ali to zavisi od onoga ko treba da ti ga posalje.

Mora malo da urgira kod sluzbenica ali vecina Rusa ne voli tu njihovu administraciju ni zbog sebe a jos manje zbog dugoga.