Followers 0

Wizz Air smanjuje broj letova/ukida linije iz Beograda

121 posts in this topic

Nema to veze sa lokacijom. I kad bi razradili Nis opet bi ih klepili da bi stitili bracu Arape. Jatovske fore.

Nema to veze sa lokacijom. I kad bi razradili Nis opet bi ih klepili da bi stitili bracu Arape. Jatovske fore.

Upravo tako  :psuje:

nisam ni sumnjao,samo je bilo pitanje kada.nadam se da će Vučić-Etihad kombinatori robijati jednom zbog ovoga

Nečuveno! Ući neću u tu Air Serbiju!!! Sad bih baš volela da ih EU komisija dooobro ispraši i nađe sto razloga da im onemogući poslovanje!

Pretpostavljam da većina vas zna za jučerašnju vest o ukidanju i smanjenju letova Wizz Air-a. http://mondo.rs/a678487/Magazin/Travel/Wizz-Air-smanjuje-broj-letova-iz-Beograda.html

Imam utisak da ovi što odlučuju ko će i kako prevoziti putnike iz ove zemlje nemaju blage veze, čak prave loše poteze po same sebe. Možda je tu upleten i famozni ugovor sa Etihadom, ne bih ulazio u to. Činjenica je da bar mene niko neće naterati da idem nacionalnom kompanijom kad mogu iz Pešte da letim za mnogo manje para i to uz 100 puta bolji izbor destinacija. Mislim da u današnje vreme, kada je novca sve manje, ovakav potez može biti poguban i za putnike iz Srbije, ali i za samu zemlju pošto će se većina okrenuti aerodromima u Budimpešti, Temišvaru, Osijeku, Zagrebu.... Neki od ovih aerodroma još mogu da iskoriste našu glupost.

Bilo bi dobro pokrenuti neku akciju dok ne bude kasno, da se čuje glas ljudi koji putuju, koji znaju bolje od njih. Možda je sada vreme da se ponovo pokrene priča o izgradnji aerodroma u Novom Sadu, koji bi uz Niški mogao pokriti sve lowcost letove. Znam, nema volje onih koji odlučuju, ali treba pokušati, izneti neki stav. Ovako više ne može.

Voleo bih da čujem šta drugi misle o tome i da eventualno Klub putnika iznese neki stav, neko saopštenje.

Toliko od mene,

Marko 

http://mywaytripguide.blogspot.com

Užas i katastrofa, eto šta mislim. :bang: Da žele razvoj jeftinih letova i otvaranje zemlje, osposobili bi aerodrom u Batajnici davno, no naravno da im ne pada ma pamet. Korak po korak unazad, undo sve što je poboljšano.

Imam kartu Charloa-Beograd za sredinu maja.

Još uvek nisam dobio nikakvo zvanično obaveštenje već samo novinska vest da se linija ukida od 6. maja.

Da li je neko imao iskustva? Kada mogu da očekujem zvanično obaveštenje?

Sada je rano i rizično trošiti pare za alternativu jer još nema pouzdanih podataka a što sam bliže datumu leta alternative će biti sve skuplje :-(

Neki savet?

Imam kartu Charloa-Beograd za sredinu maja.

Još uvek nisam dobio nikakvo zvanično obaveštenje već samo novinska vest da se linija ukida od 6. maja.

Da li je neko imao iskustva? Kada mogu da očekujem zvanično obaveštenje?

Sada je rano i rizično trošiti pare za alternativu jer još nema pouzdanih podataka a što sam bliže datumu leta alternative će biti sve skuplje :-(

Neki savet?

Stiglo zvanično obaveštenje. Promenio za let za Budimpeštu.

Biće malo cimanja :-(

Meni još ništa nije stiglo, iako takođe imam kartu za sredinu maja. Juče sam kupio kartu za Budimpeštu, tako da ću tražiti povraćaj novca

Ništa mi nije jasno!

1. Da li i ostali LCC odlaze iz Beograde? Da li se ostali žale? Nisam ih video da su se oglasili - možda sam nešto propustio?

2. Koliko razumem ovu dernjavu - mnogo šumova na vezi (Alo, Požega) -  ukidanje 2 linije su isto toliko jasno obrazložene kao i ono ukudanje linije za Rim tj. nije nikako objašnjeno (jesu oni gomilu reči nabacali na papir - ali, brate mutavo su ga sročili, kao i sada). Rim sada vozi EasyJet. Moža isti uzme i Šarloa (veliko čvorište LCC firmi)

3. Vi iz Wizza - Izvolite ugradite te nove više cene (koje "Vlada" diktira)  u svoje karte - pa budite konkurentni - ovako, mnogo buke & besa.

E sad, da li je ovo istina ili ne  - ko bi ga znao, ALI   

"Evo ovo su popusti koje (WIZZ) više nemaju (a jedini su ih imali):

20% for using terminal one

45% on handling and infrastructure use

30% reduction on landing

30% reduction on parking and lighting

45% off for night time handling

45% discount on using airport infrastructure at night time

....Sad su obavešteni da će te usluge morati da plaćaju kao što to rade i ostale aviokompanije (među kojima ima i niskobudžetnih)."

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=831692

Wizzair ima neuporedivo više linija od svih ostalih lowcost kompanija, i sem EasyJet-a koji ima valjda jednu liniju, jedina su prava lowcost kompanija. Ako lowcost kompanija ne može da ponudi veoma niske cene tipa 10-15 evra po smeru, zbog taksi, onda im to urušava biznis model i više nisu lowcost company. Na stranu koliko često se mogu naći te karte, to zavisi od rute i koliko se unapred kupuje, bitno je da je moguće. Argument da se lowcost kompanija takmiči sa običnom sa cenama koje više nisu low nije ispravan. Inače, let za Šarlroa je uvek bio potpuno pun, znam jer sam često leteo na toj ruti.

Takođe nije ispravan ni argument koji nalaže kompaniji da koristi sve aerodromske usluge kao ostale kompanije, ako ne žele. Naravno da gledaju da minimizuju troškove aerodromskih usluga, pa koriste samo neophodno. Recimo, tržišna logika kaže da ako na aerodromu imaš prazan termin koji nijedna kompanija neće da koristi, ti kao vlasnik aerodroma im onda daš bolju ponudu kako bi sebi povećao promet i privukao još više letova - recimo popust na noćno korišćenje aerodroma. Ili recimo ako kompanija ne želi da koristi most nego maltretira putnike da peške ili autobusom idu u avion, i to ima svoju logiku i naravno da ne košta isto. Taj komentar je ili nečiji spin ili nerazumevanje kako funkcioniše ekonomija. Nema letova, nema ni prihoda. Od tih silnih popusta aerodrom nije imao štetu, nego korist, time što je uvećao promet, pa i prihode. 100% cene od leta koji se nije desio je 0. 30% popusta na let koji se odigrao, a ne bi bez popusta, donosi prihod.

Koliko znam EasyJet ima 3 linije iz Bgd-a. (Milano, Ženeva, Rim) - dakle dva hub terminala + Rim.. 

E sad, jeftine karte su samo to - bez svega ostalog što ide U & UZ avion i sama karta mi jeste bitna ali ja plačam neki TOTAL - na kraju krajeva uvek plaćam TOTAL, bilo LCC il legacy. E TOTALE je merim / vagam - a ne samo "karte".

Sa stanovišta aerodroma, tvoji argumenti stoje: bolje prodavati vreme & servis kada je "rasprodaja" (npr.2011). Mnogo "robe"  - malo kupaca, smanij cene, i to ogično onda može da privuče "kupce"...

Da li je sada vreme da se cene za tu robu podignu (tj. ukunu popusti - ako nije spin!)  - e to je pravo pitanje.

Možda upravnici/gazde aerodroma misle da je "kupaca" dovoljno - pa su ukinuli "popuste" - ili imaju "operativana saznanja" da, recimo,  dolaze novi  (veći) kupci?.

Da ponivim: nije mi bilo jasno zašto su ukunuli RIM (uvek im je bio krcat) a evo sad Šarloa - ako im je i taj bio pun? Koja je tu logika - da li imaju gubitke ili je nešto drugo u pitanju - iz priopćenja mi nije jasno...

Naravno da će ErSrbia sada zavaliti cene za Brisel - samo onako (i neće ga biti na "Happy Friday" i sličnim akcijama)...

Ja mislim da su oni jednostavno našli jeftiniju varijantu(otvorili su bazu u Letoniji pre neki dan) i da su hteli možda da dobiju još jeftinije na našem aerodromu ili šta god već!!! Drugo iskreno taj wizz air se isplati najviše ljudima koji putuju bez prtljaga!!! Na kraju kad sve saberem ja let sa 2 prtljaga platim ko što platim i kartu za Air Srbiju.

A da sačekamo objavljivanje Ugovora sa Etihadom?

Možda postoje neke uzročno-posledične veze?

Takođe nije ispravan ni argument koji nalaže kompaniji da koristi sve aerodromske usluge kao ostale kompanije, ako ne žele. Naravno da gledaju da minimizuju troškove aerodromskih usluga, pa koriste samo neophodno. Recimo, tržišna logika kaže da ako na aerodromu imaš prazan termin koji nijedna kompanija neće da koristi, ti kao vlasnik aerodroma im onda daš bolju ponudu kako bi sebi povećao promet i privukao još više letova - recimo popust na noćno korišćenje aerodroma. Ili recimo ako kompanija ne želi da koristi most nego maltretira putnike da peške ili autobusom idu u avion, i to ima svoju logiku i naravno da ne košta isto. Taj komentar je ili nečiji spin ili nerazumevanje kako funkcioniše ekonomija. Nema letova, nema ni prihoda. Od tih silnih popusta aerodrom nije imao štetu, nego korist, time što je uvećao promet, pa i prihode. 100% cene od leta koji se nije desio je 0. 30% popusta na let koji se odigrao, a ne bi bez popusta, donosi prihod.

Podaci koje komentarises su rezultati istrage/provere (kako god) koju je Vlada nalozila u vezi sa poslovanjem Wizz-a u BEG. Dakle nje spin vec zvanicni (javni) podaci. Sad, ti jesi upravu kad navodis trzisnu logiku u ovom slucaju i ja cu se sloziti sa svim sto si napisao. Medjutim, po toj istoj trzisnoj logici ako se nakon izvesnog vremena javi kompeticija za te, nekad nepopularne termine gubi se interes aerodroma da ih izdaje po povlascenim cenama. Svakako da je promet putnika danas umnogome veci nego sto je to bio slucaj kad je Wizz poceo da leti sa Tesle a samim tim "pregovaracka" pozicija aerodroma je bolja.

Da ne ostavim pogresan utisak, meni je zao sto Wizz ukida te dve linije ali mi njihovo saopstenje zvuci malo prenaduvano. Da su uslovi zaista bas kakvim ih navode, otisli bi potpuno. 

A koja se to konkurencija javila, i gde su ti silni letovi? Ispada da je aerodrom prebukiran. A spin je upravo od Vlade, počeo je pre nekog vremena hajkom u beše Kuriru, samo se na to zaboravilo. Dakle, upravo ovo što reče pedjalon.

A u tom istom članku on je rekao da im nisu dali onakav ugovor sa početka onda ne bi ni dolazili!!! Putuj Igumane...

A koja se to konkurencija javila, i gde su ti silni letovi? Ispada da je aerodrom prebukiran. A spin je upravo od Vlade, počeo je pre nekog vremena hajkom u beše Kuriru, samo se na to zaboravilo. Dakle, upravo ovo što reče pedjalon.

Slazem se da treba videti sta stoji u ugovoru (i plasim se da je Radulovic 100% upravu)

Aerodrom uopste ne mora da bude prebukiran (kao sto i nije) ali ako ostvaruje znatno veci prihod u odnosu na neki prosli period u poziciji je da ukine povlasticu koju je dao kad je prihod bio manji.