Saveti u vezi sa putovanjem Wizzair-om

4,257 posts in this topic

dobio sam  mail od njih da mi je let otkazan, i da moze da se pomeri datum leta za max 15 dana pre originalnog datuma, ili max 60 dana posle originalnog datuma, i pominju neki comparable route....posto u mom slucaju sledeci let je tek posle 7 meseci, 30.3.2021, sta mislite, da li moze da se zameni datum leta iz bga za spaniju, za let iz budimpeste ili sofije za spaniju, u roku od tih 60 dana od inicijelnog datuma? to valjda spada pod ove comparable route...

U tom roku mozes da izvrsis zamenu, a let moze da bude bilo kad. Ako ne uradis nista, nakon 60 dana ces dobiti opciju za povrat novca ili vaucer od 120% iznosa na Wizz nalog. Ili i ranije, ukoliko sam to zatrazis. Ako bas hoces sad da letis, mislim da bi Budimpesta i Sofija trebalo da potpadaju pod definiciju "comaparable route", ali mislim da ces morati preko call centra to da resavas, pretpostavljam, uz doplatu razlike u ceni. Ma da, proveri prvo preko svog naloga da li to mozes da odradis. Ja bih najradije uzeo 120% na Wizz nalog i rezervisao novi let iz Budimpeste ili odakle god, najmanje cimanja.

Edited by Dragance

2 hours ago, Dragance said:

U tom roku mozes da izvrsis zamenu, a let moze da bude bilo kad. Ako ne uradis nista, nakon 60 dana ces dobiti opciju za povrat novca ili vaucer od 120% iznosa na Wizz nalog. Ili i ranije, ukoliko sam to zatrazis. Ako bas hoces sad da letis, mislim da bi Budimpesta i Sofija trebalo da potpadaju pod definiciju "comaparable route", ali mislim da ces morati preko call centra to da resavas, pretpostavljam, uz doplatu razlike u ceni. Ma da, proveri prvo preko svog naloga da li to mozes da odradis. Ja bih najradije uzeo 120% na Wizz nalog i rezervisao novi let iz Budimpeste ili odakle god, najmanje cimanja.

hvala, pretpostavljam da je tako kao sto kazes...i oni u ovoj situaciji moraju da se snalaze da zarade neki dinar, mada bi bilo posteno da, ukoliko je let otkazan s njihove strane, ponude promenu datuma na comparable route bez doplate...bas cu da pogledam sta moze da se uradi na nalogu, pa javljam....nisam bas toliko blesav da ih zovem ;) 

Wizz Air mi nije izvršio povraćaj većeg iznosa novca zbog otkazanog leta, iako na profilu piše da je novac "Withdrawn 24/7/2020". Tako isto na profilu piše i za drugi otkazan let za koji mi je novac vraćen bukvalno u roku od 10 (mali iznos), dok se ovaj veliki povraćaj jednostavno ne pojavljuje na mom računu evo već 70 dana. Sto puta sam pisala i dobijala odgovore bez rešenja: "your case has been resolved" (a nije) ili "prosledili smo u finansije" (i tol'ko).

Da li je normalno da ovoliko traje povraćaj novca za let koji su oni otkazali? Šta je u ovom slučaju "viša instanca" kojoj mogu da se obratim za pomoć, s obzirom da je strana kompanija, kupovina izvršena online, čak i polazni aerodrom za let nije u našoj zemlji?

Pomaže li da se žalim nekoj našoj instituciji? Hvala unapred....

1 hour ago, VišnjaR said:

Wizz Air mi nije izvršio povraćaj većeg iznosa novca zbog otkazanog leta, iako na profilu piše da je novac "Withdrawn 24/7/2020". Tako isto na profilu piše i za drugi otkazan let za koji mi je novac vraćen bukvalno u roku od 10 (mali iznos), dok se ovaj veliki povraćaj jednostavno ne pojavljuje na mom računu evo već 70 dana. Sto puta sam pisala i dobijala odgovore bez rešenja: "your case has been resolved" (a nije) ili "prosledili smo u finansije" (i tol'ko).

Da li je normalno da ovoliko traje povraćaj novca za let koji su oni otkazali? Šta je u ovom slučaju "viša instanca" kojoj mogu da se obratim za pomoć, s obzirom da je strana kompanija, kupovina izvršena online, čak i polazni aerodrom za let nije u našoj zemlji?

Pomaže li da se žalim nekoj našoj instituciji? Hvala unapred....

pisite ovim kompanijama

https://www.airhelp.com/en/

https://skyrefund.com/sr

mada 70 dana i nije toliko puno, u ovom trenutku korone....cekali su ljudi mnogo duze, i jos cekaju ;) 

Druga potencijalna mogućnost, ako je plaćeno kreditnom karticom je da se obratiš njima i priložiš prepisku sa njima kao dokaz i jednostavno osporiš transakciju. Kreditne kartice obično imaju dodatne klauzule za osiguranje u ovakvim situacijama, mada ne sve.

Wizzair izgleda (ponovo) pokreće liniju za Barselonu i još par gradova. Karte za Barselonu su u prodaji od 19. decembra

Pozdrav svima

Devojka putuje u petak iz Beograda do Memmingen-a, pa dalje za Švajcarsku kolima. Od 14.1 nova pravila za let u Nemačku: uz covid pass mora i PCR test. Nisam siguran je l mora i za tranzit isto? Zvao sam Memmingen, ne odgovaraju na ta pitanja.

Čak i boarding karta joj ne važi jer nisam imao njen covid paas da skeniram,  jer je u jednom trenutku kod check-in tražilo da skeniram njen covid pass

Je l putovao neko ovih par dana kroz Memmingen?

HvalaScreenshot-20220119-181313-com-wizzair-W

Edited by 4chan

Ne znam odakle ti to da treba PCR? Pravila su se promenila 16. januara, kad nas je Nemacka ponovo vratila na listu visokorizicnih zemalja sto se covida tice. Leteo sam bas tog dana za Dortmund i sve je bilo uobicajeno za takve okolnosti. Opet je obavezno online popuniti Einreiseanmeldung, uploadovati tamo serifikate o vakcinaciji i pokazati to prilikom check-ina. To je sve. Mnogi koji su nevakcinisani, ili vakcinisani nepriznatim vakcinama, pokazivali su PCR testove.

Prvi put cujem da pored vakcine treba i PCR. Jedino ako to nije nesto sto vazi samo za Bavarsku, ma da, ne bi trebalo, pravila za ulazak u Nemacku su dosad bila jedinstvena i jasno istaknuta na sajtu njihovog konzulata.

Hvala. Pročitao sam izgleda staru vest. Kasnije sam pogledao da je sve okej oko pcr, tj da ne treba

Ne radi im link za upload sertifikata. Nek pokaže sertifikat uz einreiseanmeldung

Sertifikat ce svakako pokazati prilikom check-ina, a upload na link sa popunjenog Einreiseanmeldunga je vazan zbog izbegavanja karantina. Ma da, ne znam da li to iko proverava. Meni je link uvek normalno radio, samo treba uneti sifru iz drugog mejla, dobijenog nakon slanja popunjenog Eintreiseanmeldunga.

Edited by Dragance

Moze li neko da mi objasni zasto za neke destinacije nema letova nakon marta? Aqaba npr iz Budimpeste. Lete samo sezonski?

Primetio si verovatno da je aviotrziste postalo vrlo dinamicno tokom poslednje 2 godine. Narocito kad je u pitanju Wizzair. Ocigledno su dobro podneli krizu, bili su dosta likvidni od samog pocetka pandemije i sad osvajaju nova trzista i svaki cas izadje vest da otvaraju po 5-10 novih linija. Neke od linija se "prime", dok se druge pokazu kao neisplative u odredjenom periodu, pa ih brzo i ukidaju. Mozda samo privremeno, dok se ne promeni situacija, mozda sezonski, a mozda zauvek. Sto se konkretne linije BUD-AQJ tice, mislim da jednostavno nije zazivela i da im trenutno nije isplativa, pa je ukidaju, nadam se privremeno. Realno, za svo vreme koje sam pratio da je postojala, cene su bile mizerno jeftine, verovatno zbog male potraznje, a verujem da to nije bilo ni priblizno dovoljno da se pokriju troskovi. Ali, obzirom da letova ima ponovo krajem godine, vrlo moguce da je zamisljaju kao sezonsku, da se skokne do toplog mora iz evropske zime. Eto, pripremaj se za tad. Ako bas hoces sad na prolece u Jordan, i dalje su dostupni letovi za Aman, sto Wizz-ovi, sto Ryan-ovi.

Edited by Dragance

Hvala Dragance, pretpostavio sam da je tako nesto.
Gledao sam i njihovu liniju za Hurgadu i slicno je sa dostupnim datumima. 
Vidio sam i letove za Aman ali to samo dodatno komplikuje citav put.
Na kraju ce vjerovatno biti Egipat direktno iz Bg.

I ja cekam povratni let iz Akabe da produze posto imam kartu za Aman, znaci nista od toga. Sto mislite da Aman komplikuje put, to je samo 4h voznje iz Akabe? Svi letovi iz Akabe su samo do kraja marta.

Edited by sasha16

Dobar dan svima, otkazan mi je povratni let 15. marta na liniji Hamburg - Beograd, dobro bi mi dosla vasa pomoc oko narednih koraka.

Dakle, dosli smo na aerodrom i videli smo da su otkazani svi letovi tog dana zbog strajka radnika na aerodromu. Sat vremena pre polaska, dobio sam na mail i obavestenje od wizzair da je let otkazan. Dobili smo opciju da otkazemo let ili pomerimo besplatno za neki naredni dan. S obzirom da ce naredni let za Beograd bio tek u subotu 19. marta i da su strajkovi bili i u jos nekoliko gradova u Nemackoj, odlucili smo da idemo istog dana za Beograd autobusom.

Interesuje me da li imam pravo na neku odstetu? Vidim da na sajtu wizz-a ima da se podnese zalba, kao da podnesemo racune ako smo smo se sami snasli za prevoz. Takode pise i da ako je let otkazan a da nije njihova krivica, moze da se desi da ce nam zalbu i odbiti. Da li odmah kontakirati i one sajtove sto pomazu oko toga, airhelp i slicno, ili sacekati prvo odgovor od wizza.

I da li ja da otkazem ovaj let, da bih dobio novac od karata, i da li imam posle pravo na zalbu posto sam trazio novac nazad?

Izvinjavam se na duzem postu

22 minutes ago, Roy said:

Dobar dan svima, otkazan mi je povratni let 15. marta na liniji Hamburg - Beograd, dobro bi mi dosla vasa pomoc oko narednih koraka.

Dakle, dosli smo na aerodrom i videli smo da su otkazani svi letovi tog dana zbog strajka radnika na aerodromu. Sat vremena pre polaska, dobio sam na mail i obavestenje od wizzair da je let otkazan. Dobili smo opciju da otkazemo let ili pomerimo besplatno za neki naredni dan. S obzirom da ce naredni let za Beograd bio tek u subotu 19. marta i da su strajkovi bili i u jos nekoliko gradova u Nemackoj, odlucili smo da idemo istog dana za Beograd autobusom.

Interesuje me da li imam pravo na neku odstetu? Vidim da na sajtu wizz-a ima da se podnese zalba, kao da podnesemo racune ako smo smo se sami snasli za prevoz. Takode pise i da ako je let otkazan a da nije njihova krivica, moze da se desi da ce nam zalbu i odbiti. Da li odmah kontakirati i one sajtove sto pomazu oko toga, airhelp i slicno, ili sacekati prvo odgovor od wizza.

I da li ja da otkazem ovaj let, da bih dobio novac od karata, i da li imam posle pravo na zalbu posto sam trazio novac nazad?

Izvinjavam se na duzem postu

ako let nije otkazan njihovom krivicom, a nije, ne mozes da se zalis na Wizz da bi dobio pare od odstete. Mozes da tuzis aerodrom Hamburg eventualno...ali ako nisi kupio jedno od onih osiguranja koje nude uz kartu,  za slucaj otkazivanja zbog vise sile i cega god, i koje bi ti u tom slucaju nadoknadilo gubitak zbog troskova bus karte, onda verovatno nista neces dobiti...

Sigurno ce postupiti po pravilima koja se ticu takve situacije. Ta pravila postoje negde i na njihovoj stranici, ali, treba vremena da se to sve prostudira, ako bas to zelis. Mislim da treba da sacekas da ti se obrate, ako vec nisu. Ne poznajem sve detalje, ali iz mog iskustva sa njima i sa relativno slicnim situacijama, ocekujem da bi trebalo da dobijes povrat novca za kupljenu kartu, da li na karticu, ili na svoj Wizz nalog. Za troskove autobuske karte, koja je zamenila taj let, mozes da podneses online prijavu, navedes sve podatke i dostavis kopije autobuske karte i trazis refundaciju. U odgovoru ce ti vec reci da li imas pravo na to ili ne. Sumnjam da ti Airhelp i slicni mogu pomoci, jer ovde nije krivica avioprevoznika posredi, vec visa sila.

Edited by Dragance

Da, nemam pravo po njima,posto nije njihova krivica. Poslao posle zahtev za troskove autobuske karte.

Kupila sam karte za Krit, i sada me  Wizz obavestava da je dolazni let pomeren. Ja, naravno, mogu da se s tim slozim, ali bih zelela da produzim letovanje. Da li "rebooking" mogu uciniti bez doplate, s obzirom da u obavestenju koje su mi poslali to ne navode? Hvala!

You can rebook to another flight operated by us on the same or – if necessary – a comparable route, that is maximum 14 days before or maximum 30 days after the scheduled date of departure of the original flight, subject to availability of seats.

Da, mozes. Samo se ulogujes, odes na tu rezervaciju, odaberes drugi datum koji zelis, pisace da je doplata 0din, rezervises i to je to. Uzivaj:wink2:

Pozdrav svima,

Bili smo u Emiratima i otkazan nam je bio let 24h pre poletanja, razlog nije bio naveden, i zbog toga smo morali da imamo jos 2 nocenja, znaci jos dodatnih troskova, jer je naredni let bio za dva dana, koji smo izabrali, e sada mene zanima da li imamo pravo na neku refundaciju ili odstetu, vidim da se na sajtu pominju cifre do 600e. Sta mi savetujete da uradim? 

Hvala unapred :)

Popunis zahtev za refundaciju troskova negde na njihovom sajtu, prilozis adekvatne kopije racuna hotelskog smestaja, hrane, prevoza, cega vec i cekas odgovor. Obrazlozis kako su nastali troskovi, da je let otkazan, itd, itd. Postoji negde na njihovom sajtu i sva moguca EU regulativa i pravila kompanije sta se radi u tim slucajevima. Verovatno da ce uraditi sve sto je do njih da ne refundiraju nista, vadeci se da su bile nepredvidjene okolnosti ili slicno. U svakom slucaju, to je prvi korak koji treba da uradite. Zapravo, prvo ste ih trebali gnjaviti i cim su vam otkazali let, da vidite koji je uzrok, da dobijete to napismeno, da trazite da vam obezbede smestaj i slicno. Sad ovako, drugim, rekao bih tezim putem. Ukoliko odgovor za refundaciju bude negativan, postoje neke specijalizovane kompanije koje se bave "uterivanjem duga" aviokompanijama, pa mozete preko njih pokusati.

jel putovao neko skoro Wizzom za Ajndhoven? posto drugar ide sutra, i trazi mu PCR test na aplikaciji kada hoce da se cekira, a koliko znam, i oni su ukinuli sve regulative u vezi sa koronom

16 hours ago, Shumey said:

jel putovao neko skoro Wizzom za Ajndhoven? posto drugar ide sutra, i trazi mu PCR test na aplikaciji kada hoce da se cekira, a koliko znam, i oni su ukinuli sve regulative u vezi sa koronom

da se nadovezem - pozvali su Wizz, i rekli im da nema problema