Followers 0

Turska, Gruzija, pa gde stignemo...

74 posts in this topic

Videviši ovogodišnju lokaciju putničke kuće sve mi se bližom i prijemčljivijom čini ideja da na ovo leto organizujem put ka tom delu planete. Iskreno, s obzirom na relativnu mogućnost jeftinog putovanja, još jeftinije hrane i ostalih potrepština, kao i na verovatno postojanje pomenute putničke kuće; mislim da je moguće otići na put koji ne bi mnogo iziskivao, a koji bi bio sjajno i nesvakidašnje iskustvo.

S obzirom da i ja tek istražujem šta bi bilo zanimljivo i interesantno obići na istoku Turske i u Zakavkazju, a što bi se moglo ukomponovati u ovo putovanje, ovu temu sam i zamislio kao mesto gde možemo skupljati predloge, kristalisati sopstvene ideje i, naravno, pronaći saputnike.

Ugrubo, ovo bi bio nekakav plan ili bar pokušaj plana puta:

1) Uzimanje Balkan Flexipassa (ispod 26 = 53 evra, iznad 26 = 88 evra), sa njim preko Sofije stižemo do Istanbula. Na ulazu u Tursku, zbog radova na infrastrukturi, umesto voza se koristi besplatni autobus, koliko mi je poznato, nije neophodno doplaćivati za spavaća kola na ovom delu puta.

2) U Istanbulu bi verovatno ostali 2 dana, on nije kulminacija puta, ali ga je svakako šteta propustiti, smeštaj ili u hostelskoj ili cs varijanti.

3) Nastavak puta za Ankaru, pošto mislim da vozovi (bar ovi za koje ne treba doplata) trenutno ne saobraćaju tom rutom, seli bi na jedan od milion autobusa koji tuda dnevno saobracaju (oko 10 evra).

4) Stvar je dogovora da li ostajati u Ankari ili odmah nastavljati put, mada ja svakako mislim da bi valjalo ostati bar jednu noć i prikupiti snage za muke koje slede  ;D .

5) Uzimanje (beplatne) rezervacije za Dogu Express liniju ka Karsu. Kažu da je to jedna od vizuelno najlepših železničkih ruta u Turskoj, put traje preko 35 sati i, kao što rekoh, uz BF je potpuno besplatan.

6) Smeštamo se negde u Karsu, Opciono, možemo otići do drevne jermenske prestonice - Anija, mislim da su jedini načini ili taksi ili stopiranje.

7) Odavde već nemam jasan plan šta bismo mogli raditi, jedna od opcija je da se stopom (mislim da nema direktnih buseva, mada to uzmite sa rezervom) pravo spustimo do Tbilisija, koji je udaljen oko 300 km. Druga mogućnost je da se ili busevima ili stopom spustimo do primorskog mestašca Hopa (oko 250 km) i odatle peške preko granice do trećeg grada po veličini u Gruziji - Batumija (oko 30 km, mada ima lokalnih buseva koji mogu skratiti tu distancu). Batumi je interesantan grad i tu bi svakako trebalo ostati dan - dva, a onda busom (opet, kažu da je to zanimljiva ruta) konačno do Tbilisija. Tamo se (nadam se) smeštamo kod "naših" i tu bi nam bila baza za eventualno posetu nekim drugim mestima oko kojih bi se dogovorili (npr: Mtskheta, Gori, Kazbegi...).

8) Povratak bi bio istom linijom kojom smo i došli. Uz nadu da će nam BF potrajati (iz poznatog razloga da Turci ne upisuju datume u listu, već samo izdaju rezervaciju), stigli bismo do Ankare, busom do Istanbula, pa nazad ka Srbiji vozom preko Sofije.  clap.gif' alt=':clap:'>

- vezano za dužinu trajanja, mislim da je realno da se ovo ostvari u nekom okviru od 14 - 16 dana, i to krajem jula, odnosno početkom avgusta 

- što se tiče susednih zemalja, moglo bi se razmisliti o poseti Jermeniji (6 evra viza), a mislim da bi poseta Azerbejdžanu ipak bila nepotrebna i zbog cene vize (65 evra) i zbog mnoštva drugih zanimljivih mesta koje je moguće posetiti u Gruziji

Eto, to bilo to, ako ste zainteresovani javite se, predložite nešto, pa ćemo videti već u kom će se smeru širiti diskusija...

Pozdrav, Filip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj plan je isto bio manje vise takav, ali ja planiram to u drugoj polovini avgusta :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filipe ja sam zainteresovan za ovo putovanje :) E sad sto se termina polaska tice meni ne odgovara nista pre pocetka avgusta, da li tebi taj termin polaska odgovara pa da pricamo dalje :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se mene tiče, nije problem pomeriti put za avgust, kakve su bile vaše ideje što se tiče puta? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam planirala tamo oko 10-15 avgusta krenuti iz Bg-a. Imam jednog drugara koji bi isto isao, samo da skupi kintu :)
Nisam nista detaljno planirala, jerbo sam trenutno okupirana ispitima. Kad prodje to ludilo (posle 25. juna), onda cu da sednem i potanko razradim plan. Onaj deo od Karsa do Tbilisija mi je misterija, ali i to se da razresiti. U krajnjem slucaju, cimacu ljude na couch surfing-u da mi pomognu :)

Ako me ovaj drugar ispali (nije nemoguce, desavalo mi se sto puta) bice mi drago da krenemo zajedno, samo da nam se poklope termini :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako odgovara avgust onda cemo sve ostalo lako :)  Ja nisam nista konkretno jos isplanirao, ali svidja mi se jako tvoja zamisao puta :) Mada sto se dve mogucnosti pod tackom 7 tice, meni se svakako vise dopada da se uputimo do Hopa pa dalje :)

Imamo vremena da sve detaljno isplaniramo i krecemo :)
 

Edited by Grof bez krune

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zavisi od tebe i koliko trosis. Ja trenutno imam 400e. Mislim da mi je to dovoljno, ali probacu da isciganisem jos koji evro :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svakako se slazem sa Jelence12. Zavisi od osobe do osobe, koliko trosis, sta ocekujes itd. Moze neko krenuti i sa par hiljada eu a neko sa 300, 400 a opet da se podjednako lepo provedu :)

Ja konkretno uvek volim da se osiguram sto se novca za putovanje tice :) Novac za trosak putovanja, rezerva i zlatna rezerva :)

Edited by Grof bez krune

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam planirala tamo oko 10-15 avgusta krenuti iz Bg-a. Imam jednog drugara koji bi isto isao, samo da skupi kintu.

Nisam nista detaljno planirala, jerbo sam trenutno okupirana ispitima. Kad prodje to ludilo (posle 25. juna), onda cu da sednem i potanko razradim plan. Onaj deo od Karsa do Tbilisija mi je misterija, ali i to se da razresiti. U krajnjem slucaju, cimacu ljude na couch surfing-u da mi pomognu.

Ako me ovaj drugar ispali (nije nemoguce, desavalo mi se sto puta) bice mi drago da krenemo zajedno, samo da nam se poklope termini.

Iako ne krenemo zajedno, svakako ćemo biti u kontaktu, pa možda nam se na kraju krajeva i preklope boravci u putničkoj kući :)

Koliko para sve ovo?

Imam ogranicen budzet////

Teško pitanje. Evo da čisto napravim neki kostur troškova, pretpostavljam da će i drugima biti interesantno da to pročitaju.

Put

- Balkan flexipass - 53 evra (za iznad 26 godina je 88 evra), to podrazumeva put od Srbije do Istanbula i od Ankare do Karsa i naravno povratak

- Istanbul - Ankara - Istanbul bus, od 20 do 25 evra povratna prema onom što sam video na internetu

(deo puta ukoliko se odlučimo za onu drugu varijantu, do Batumija)

- Kars - Hopa, mislim da je najizglednije da se tu ide stopom, s jedne strane što je to krajnji istok Turske i što verovatno nema boljeg mesta na svetu što se tiče spremnosti vozača da vas pokupe, a sa druge strane što putovanje busom (iako ne skupo) može da se oduži, jer ja nisam uspeo da nađem direktnu liniju između dva mesta, što svakako ne mora da znači da ne postoji

- Hopa - Batumi, mislim da je najprijatnija opcija malo duža šetnja  pored Crnog mora (30ak kilomera), ali postoje (bar od gruzijske granice do grada) lokalni busevi koji vode u sam centar, po verovatno smešnim cenama

- Batumi - Tbilisi, postoje i varijante voza i autobusa i obe su ispod 10 evra po pravcu

- Tbilisi - Kars, opet je stopiranje jedna od opcija, ukoliko se ne pronađe odgovarajući autobuski prevoz

Smeštaj

- Istanbul, mislim da su u odlasku dovoljne dve noći, smeštaj je po hostelima ispod 10 evra, a opet nije nemoguće naći ljude preko CSa (Jelenče reče da poznaje neke Turke tamo ili sam ja pogrešno razumeo ? :D )

- Ankara, opciono jedna noć za odmor i da se malo prošeta po gradu, koji ruku na srce nije posebno zanimljiv (oko 10 evra)

- Kars, tu bi ostali 1 ili dve noći, u zavisnosti od dogovora ( i toga da li ćemo se odlučiti za posetu lokalitetu Ani ) - opet oko 10 evra noć i to u pristojnim hotelima

- Batumi - bar 2 ili čak 3 noći (s obzirom da je u gradu sjajna plaža, ovaj deo puta može poslužiti i kao letovanje) - ima hostela i za znatno ispod 10 evra, ali da zaokružimo opet tu cenu

- Tbilisi - 4 ili 5 noći, mada je ovo već stvar dogovora, u zavisnosti od planova, naravno smeštaj u putničkoj kući (i iako je ona po definiciji besplatna, mislim da bi bilo u redu dati barem simboličnu donaciju i time podržati čitavu ideju i njenu tradiciju)

- povratak: eventualno jedno noćenje u Karsu, ako ne stignemo na voz (mada bi se potrudili da iz Tbilisija krenemo tako da uhvatimo voz za Ankaru), zatim iz Ankare odmah hvatamo bus za Istanbul i tamo odmah krećemo za Bugarsku (biće naporna ta 2,3 dana u putu, ali ništa što se ne može preživeti :D)

Hrana

- Generalno su sve vrste proizvoda, pa i hrana na velikom delu puta veoma povoljne. To znači da nije neophodnoo nosati nzm kakve zalihe hrane, jer je tamo ona vrlo verovatno i jeftinija nego u Srbiji. Mislim da se većina slaže da je sasvim u redu hraniti se onako budžetski, bez nekog preteranog bahanalisanja sa restoranima i slično :), jer se tako najviše može i uštedeti, pa bi uz racionalnu kupovinu troškovi ishrane bili stvarno minimalni (ne bih sad nagađao koliko minimalni, to sami procenite)

Ostalo

- Ono što mi sad pada na pamet su eventualne ulaznice za neke loklaitete, muzeje ukoliko se sporazumemo da su cene pristojne i da želimo da ih posetimo; opet eventualno uzimanje dnevnih ili dvodnevnih karata gradskog saobraćaja u Istanbulu i/ili Tbilisiju; suveniri i neki dodatni troškovi koji bi mogli da iskrsnu...

Dakle, ako sumiram ovo što sam piskarao gore, taj goli kostur ( minimum minimuma ) bi izašao oko 160 - 170 evra, što i meni izgleda preoptimistično, ali naravno na to se dodaje hrana; autobuske karte Kars - Hopa, Tbilisi - Kars (ako ne budemo uspeli da stopiramo, što je malo verovatno); donacija putničkoj kući ( klanj::) i neki dodatni troškovi...

Sve u svemu ne vidim zašto 400 evra ne bi bilo dovoljno za poneti, a moguće ni da tih 400 evra nećemo skroz potrošiti :).

Eto, ako sam nešto propustio ili pogrešio, slobodno dodajte...

Ako odgovara avgust onda cemo sve ostalo lako. Ja nisam nista konkretno jos isplanirao, ali svidja mi se jako tvoja zamisao puta.Mada sto se dve mogucnosti pod tackom 7 tice, meni se svakako vise dopada da se uputimo do Hopa pa dalje.

Imamo vremena da sve detaljno isplaniramo i krecemo.

I meni, ali bi u povratku svakako bilo praktičnije ići direktno iz Tbilisija do Karsa, naravno raspitali bi se koji je najlakši način za taj deo puta kada prvi put stignemo u Kars. :D

Edited by Filip_ca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa znas kako, meni samo Turci salju poruke na couch surfing-u a sutra vodim jednog u grad (Obezbedjujem smestaj unapred :D). Mada uvek mi salju poruke kad je ispitni rok pa nemam bas vremena da ih vodam po  gradu, a dvojica su me ispalili i nikad se vise nisu javili :-/ 

Anyway sutra cu da upoznam Buraka, (nadam se da me nece i on izraditi) i ko zna, mozda nas ugosti u Istanbulu. Ona inace zivi na azijskoj strani :)

Sto se tice Anija, gledala sam malo po netu, kazu da iz Karsa moze da se uzme taxi za 100 lira (oko 35e), a moze i za manje, ako se dobro cenjkamo. To ukljucuje voznju do tamo i nazad (taksista u medjuvremenu negde bleji). Ako se podeli na 4 osobe, to je ok cena. Ljude nikad nije problem naci za deljenje troskova (ovo u slucaju da putujemo po dvoje). Maltene u svakom hotelu mozemo da pitamo i izronice sigurno neki ljudi koji su radi da idu i podele troskove. Jer ko ide u Kars, 99% ide i u Ani

Filipe, svaka cast :D
Ja bih volela i do Jermenije otici, mislis da je dovoljno dodati jos jedno 100e na ovu opstu racunicu da bude dovoljna za par dana i u Jermeniji 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlicno objasnjeno Filipe :) Da, sto se povratka tice svakako da je bolja solucija ici direktno do Karsa.

Filipe, odakle si? :) Bilo bi fino ako zelis da razmenimo fb profile ukoliko ga imas naravno :)

Che, sto se mesta tice dobrodosao si naravno, zato i jeste otvorena ova tema :)

Edited by Grof bez krune

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav putnicima!

Zainteresovan sam za put u Gruziju pocetkom avgusta! Ako ima jos neko slican plan, da se dogovaramo. Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav putnicima!

Zainteresovan sam za put u Gruziju pocetkom avgusta! Ako ima jos neko slican plan, da se dogovaramo. Pozdrav

Ja sam zainteresovan, a takodje i Filip kao sto vidis, nama odgovara i pocetkom avgusta. Jelence takodje planira ali bi krenula oko 10. avgusta koliko vidim. U svakom slucaju mozemo se dogovoriti i naci termin koji svima nama odgovara, nadam se :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sjajno, ima li mesta?

Naravno :)

Pa znas kako, meni samo Turci salju poruke na couch surfing-u a sutra vodim jednog u grad (Obezbedjujem smestaj unapred). Mada uvek mi salju poruke kad je ispitni rok pa nemam bas vremena da ih vodam po  gradu, a dvojica su me ispalili i nikad se vise nisu javili :-/ 

Anyway sutra cu da upoznam Buraka, (nadam se da me nece i on izraditi) i ko zna, mozda nas ugosti u Istanbulu. Ona inace zivi na azijskoj strani 

Sto se tice Anija, gledala sam malo po netu, kazu da iz Karsa moze da se uzme taxi za 100 lira (oko 35e), a moze i za manje, ako se dobro cenjkamo. To ukljucuje voznju do tamo i nazad (taksista u medjuvremenu negde bleji). Ako se podeli na 4 osobe, to je ok cena. Ljude nikad nije problem naci za deljenje troskova (ovo u slucaju da putujemo po dvoje). Maltene u svakom hotelu mozemo da pitamo i izronice sigurno neki ljudi koji su radi da idu i podele troskove. Jer ko ide u Kars, 99% ide i u Ani

Filipe, svaka cast

Ja bih volela i do Jermenije otici, mislis da je dovoljno dodati jos jedno 100e na ovu opstu racunicu da bude dovoljna za par dana i u Jermeniji 

Lepo ih ugosti :)

Ani je jedno od zanimljivijih mesta na istoku Turske, tako da ga je svakako šteta propustiti. I ono što sam ja čitao (na http://wikitravel.org/en/Ani) jeste nešto oko te cene, znači 10ak evra po osobi, što je mislim vrlo povoljno za celodnevni izlet.

Odlicno objasnjeno Filipe  Da, sto se povratka tice svakako da je bolja solucija ici direktno do Karsa.

Filipe, odakle si? Bilo bi fino ako zelis da razmenimo fb profile ukoliko ga imas naravno 

Che, sto se mesta tice dobrodosao si naravno, zato i jeste otvorena ova tema 

Čačak :) Poslao sam vam svima u porukama fb.

Pozdrav putnicima!

Zainteresovan sam za put u Gruziju pocetkom avgusta! Ako ima jos neko slican plan, da se dogovaramo. Pozdrav

Kao što vidiš, ima nas... :)

Ja sam zainteresovan, a takodje i Filip kao sto vidis, nama odgovara i pocetkom avgusta. Jelence takodje planira ali bi krenula oko 10. avgusta koliko vidim. U svakom slucaju mozemo se dogovoriti i naci termin koji svima nama odgovara, nadam se :)

Pošto vidim da nas ima dosta, možda ne bi bila loša ideja da se nekako ukomponujemo pa krenemo u dve grupe (ako nas bude dovoljno) po četvoro, ali otom potom, ima još vremena. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neko za Gruziju i Armeniju u julu?
 

Kupila sam jednosmernu avionsku kartu za Trabzon (sjeveroistočna Turska), 9-i juli, potom idem u Rize na plantaže čaja, pa onda stopam Batumi, Kutaisi, Gori, Kazbegi, Tiblisi, Yerevan, Zvartnots, Ashtarak, Yreevan-Tblisi-Signaghi- Tiblisi, pa kući... oko 28 jula. Ne znam kako, možda sa balkan flexi pass, a možda opet let.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neko za Gruziju i Armeniju u julu?

Kupila sam jednosmernu avionsku kartu za Trabzon (sjeveroistočna Turska), 9-i juli, potom idem u Rize na plantaže čaja, pa onda stopam Batumi, Kutaisi, Gori, Kazbegi, Tiblisi, Yerevan, Zvartnots, Ashtarak, Yreevan-Tblisi-Signaghi- Tiblisi, pa kući... oko 28 jula. Ne znam kako, možda sa balkan flexi pass, a možda opet let.

Dodao sam te, ali s ozirom da si već kupila karte, teško da mogu da se uklopim... Inače, rute nam se u mnogome poklapaju. Koliko si ti planirala da ostaneš ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, upravo se registrovah.

Nas je dvoje i razmisljamo da krajem avgusta idemo u Tbilisi. Buduci da nam se ne boravi bas svih 7 dana u samom gradu, imate li neki info o tome sta bi se moglo videti u okolini ( priroda ) a da ne podrazumeva iznajmljivanje dzipova,  itd.. prvi put citam o ovome, nemam pojma sta da ocekujem od samog grada, za prirodu znam da je fantasticna, samo ne znam kako do nje doci ( za male pare naravno)

Hvala!
Nina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedan zanimljiv izlet u prirodu, najjednostaviji koji mi pada na pamet, jeste odlazak autobusom do mesta Stepantsminda ili Kazbegi na Kavkazu. Tamo ima dosta ljudi koji izdaju smeštaj za neke sitne pare (ja sam bio pre dosta godina, ali ne verujem da je nešto dramatično poskupelo), tako da možete prenoćiti jednu-dve noći i sutradan se vratiti u Tbilisi. Kucaj "Kazbegi" u Google Images pa pogledaj kako izgleda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

POzdrav,

Jako me zanima koji su rancevi optimalni za ovakav put, da li koritite ranceve i ako koristite dajte neku preporuku!!!

Mislim da nesto do 50 litara ranac sasvim dovoljan....

Edited by Che

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Ja obično nosim od 35 l. Leto je, toplo, ne treba ti mnogo odeće, ako opereš odmah se osuši. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0