Posted June 5, 2014 (edited) Pozdrav svima,Planiram krajem juna, eventualno pocetkom jula ici na put Poljska-Litvanija-Letonija-Estonija i na kraju Finska.Da li je neko vec isao ovom rutom ?Ukoliko ima takvih, zamolio bih Vas da pisete Vasa iskustva i savjete kako najlakse stici, stopom naravno itd itd..A mozda bi mi neko rado pravio i drustvo ? Pisite ljudi, dajte svoje ideje, predloge..Nikola Edited June 5, 2014 by Dzoni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 9, 2014 Pozdrav svima,Planiram krajem juna, eventualno pocetkom jula ici na put Poljska-Litvanija-Letonija-Estonija i na kraju Finska.Da li je neko vec isao ovom rutom ?Ukoliko ima takvih, zamolio bih Vas da pisete Vasa iskustva i savjete kako najlakse stici, stopom naravno itd itd..A mozda bi mi neko rado pravio i drustvo ? Pisite ljudi, dajte svoje ideje, predloge..NikolaHej Džoni,Evo ja sam išao u Poljsku dva puta i u Litvaniju. U Litvaniji sam bio u Viljnusu. Simpatičan gradić. Ostavi si dan i po za njega. Predlažem ti izlet do Trakai dvorca, prelijepo je. Do tamo ti idu busevi, ali koliko sam skontao, to je i glavni put za Bjelorusiju, pa bi trebalo da je prometno za autostop.U Poljskoj ti se ne isplati da stopiraš Mi smo kupili neku vikend kartu (oko 80zl) i važila je petak, subotu i nedjelju za sve TLK vozove. Ja sam bio u Krakovu (koji ne smiješ da zaobiđeš). Jedan cijeli dan ćeš potrošiti na Aušvic. Mi smo do Aušvica išli autobusom, ali opet mislim da je stopiranje OK opcija. Za obilazak grada ti je idealno dva dana. Svi predlažu i onaj rudnik soli da se vidi, ali lokalci su mi rekli da je to bezveze, pa sam zaobišao. Možda bih ti mogao dati kontakt kaučsurfera do kojeg smo došli preko moje drugarice. U Krakovu smo platili kaznu u tramvaju kod kontrolora_ki uz prisustvo policije, tako da pripazi na to.Pored Krakova, bio sam u Varšavi, koja na mene nije ostavila nikakav utisak. Baš bezveze Fin gradić ti je i Poznanj, ali imaj na umu da u Poljskoj šta god obilaziš, sve je na isti kalup Gdanjsk je prelijep i za mene definitivno najljepši. Ako budeš išao u julu/avgustu obavezno si ostavi dva dana za kupanje na plaži. Plaža glavna je van grada i oko nje je zeleni pojas idealan za kampovanje, ako nosiš šator, a pretpostavljam da nosiš.Ja sam u Litvaniju išao na konferenciju, plaćen mi je bio put, pa nisam stopirao. Ako se i ti odlučiš za prevoz, uzmi bus Simole Express. Pogledaj i sad datume. Možeš naletiti na kartu za 3€ Po Poljskoj ti je aktuelan TLK (to je neka niža klasa vozova) i Polski Bus. Oni imaju sistem buseva kao i kod nas - dođeš na stanicu, kupiš kartu i sjedaš. Osim za ove međunarodne neke. Ne moraš ništa rezervisati danima unaprijed i to. I da ... na većini željezničkih stanica imaš tuš kabine, za nekih 6-7 zlota (koliko se sjećam) se istuširaš, dobiješ i peškirić neki i ideš dalje Ako imaš još nekih pitanja oko navedenih mjesta, tu sam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 9, 2014 Sto se tice Poljske,kao neko ko je u Poljskoj redovan,Varsavu nemoj da zaobidjes nikako... Imaju svoj dvorac,svoj stari grad i to ne smes da propustis!!! Krakov je prelep ali za moj ukus PREVISE TURISTA. Poznanj je takodje veoma lep grad, tj grad za mlade ljude(to je studentski grad tako da ti dobar nocni provod ne gine).. Vroclav dosta lici na Prag i samim tim takodje preporucujem.. Sto se tice Poljskog mora APSOLUTNO MORAS da odes na poluostrvo Hel i da obidjes Gdanjsk. Takodje ima jedna veoma zanimljiva stvar a to je da najveca pustinja u Evropi upravo u Poljskoj i nalazi se nedaleko od Katovica! Imas jos takodje Zakopane(planine) i jos cega oces!!! Za prevoz nemoj da se zajebavas obavezno placaj kartu ili autostop koji je u Poljskoj veoma rasprostranjen. Nadam se da ce ti se Poljska svideti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2014 Ljudi, veoma sam Vam zahvalan na ovim detaljnim informacijama. Nemate pojma koliko ste mi pomogli vec !!! Plan je da iz Budimpeste stignem do Krakova a onda sve ostalo. Sada mi se Katowice sa ovom pustinjom cine kao dobra opcija.. to bi vrijedjelo vidjeti. I svakako nakon toga bih isao sve do Gdanska, to je zapravo glavni cilj sto se tice Poljske, stici do njega. Venecija Baltika Dzoni, hvala mnogo na informacijama vezanim za prevoz i tuseve, jako bitno.. Gargi, vecina ljudi zeli ici zapadnom evropom a ja sam oduvijek bio kontras pa tako zelim ici na suprotnu stranu jer i ona svakako ima mnogo toga za ponuditi i za vidjeti. Poljsku sam istrazivao i nema sumnje da li ce mi se dopasti. Pitanje je samo u kakvom ce mi sjecanju ostati Osim toga naravno, jako mi se dopada Riga, ili barem ono sto sam vidio i procitao na netu. Jedva cekam da istrazim sve to. Cak postoji opcija da za 60 eura odem iz Rige preko S.Peterburga do Helsinkija. S. Peterburg bi svakako bilo dobro vidjeti a tu bih platio kartu, ne bih se zajebavao cekajuci po putu itd.. Sta mi preporucujete, couchsurfing ili hostele ? Hosteli su, koliko sam gledao jako jefitini, recimo da krece od 7e/noc pa navise, sto stvarno nije mnogo dati.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2014 Ali je surfing bolja opcija zbog same te avanture i upoznavanja ljudi.. tu se jos lomim, iako nemam bas razloga za to.. Dzoni, da li mislis da bih mogao imati problema zbog kampovanja na plazi, policija itd ?! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2014 Ali je surfing bolja opcija zbog same te avanture i upoznavanja ljudi.. tu se jos lomim, iako nemam bas razloga za to.. Dzoni, da li mislis da bih mogao imati problema zbog kampovanja na plazi, policija itd ?!Pa ne znam stvarno. Od Gdanska do glavne plaže ima nekih pola sata tramvajem. I onda kad dođeš imaš veliki zeleni pojas, pa ogromnu plažu, gdje se ne vidi kraj. Kontam da te niko ne bi trebao dirati tamo ako se fino zavučeš. Možda najbolje da savjet da neko ko je već radio nešto slično. Ne bih da te zeznem. P.S. Bio sam u Varšavi dva puta i ostavila je na mene utisak manji nego Tirana ) Javi ti kakav je tvoj utisak. Hmm... zašto ne bi ubacio i Brno usput? Svejedno prolaziš jako blizu Brna, ako ideš vozom? Da ti napišem kako jeftino da prođeš. 14€ je Budimpešta - Brno, a za isto toliko se može i od Brna za Krakov Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2014 Od Budimpeste do Brna je 16 e, busom a dalje do Krakowa 50, 60 ne znam na sta si mislio kada si rekao da moze za 14 ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2014 Izvini, da 16€, a od Brna do Krakova ne ideš vozom. Ovako ... uzmeš kartu preko Student Agency iz Brna za Cesky Tesin što te košta 8,10€. Kupiš direktnu kartu, a onda se voziš dio autobusom, a dio vozom. Kompanija je predivna. I u autubusu i u vozu ćeš imati topli napitak i vodu besplatno, novine i šta ja znam još. Reći će ti oni kad treba da izađeš. Ti iz Brna krećeš busom i onda u Olomoucu prelaziš u voz. To je njihov voz (privatni), koji je takođe savršen, bolji od busa. I tu opet imaš topli napitak i vodu for free Vozom stižeš u Češky Tešin i onda pređeš pješke u isti grad, koji je samo sa Poljske strane i na poljskoj verziji imena Cieszin. Od voza do stanice busa ti treba 10ak minuta. Pitaj nekoga samo i svi će te uputiti na pravo mjesto. Odatle ide Comfort Bus, otprilike na svakih sat vremena. Nemaju više web site. Prvi ujutro ide oko 05:00 tako nešto, i karta do Krakova je 18zl, a ima sigurno 10ak puta dnevno. Neki prolaze i kroz Katovice, pa možeš i to planirati. Tako da ... 16€ Budimpešta - Brno; 8,10€ Brno - Češky Tešin; Cieszyn - Krakow 18zl (4,50€) = 29€ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 10, 2014 Dzoni my bro, imas jako dobrih i zanimljivih predloga (y) Evo, da se jos malo izorganizujem i isplaniram i to ce biti to.. dali ste mi dobar info i detalje sada samo put pod noge.. Steta pa nemam ovde kuci istomisljenika koji bi se smjeli upustiti na ovaj trip samnom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2014 Izvini, da 16€, a od Brna do Krakova ne ideš vozom. Ovako ... uzmeš kartu preko Student Agency iz Brna za Cesky Tesin što te košta 8,10€. Kupiš direktnu kartu, a onda se voziš dio autobusom, a dio vozom. Kompanija je predivna. I u autubusu i u vozu ćeš imati topli napitak i vodu besplatno, novine i šta ja znam još. Reći će ti oni kad treba da izađeš. Ti iz Brna krećeš busom i onda u Olomoucu prelaziš u voz. To je njihov voz (privatni), koji je takođe savršen, bolji od busa. I tu opet imaš topli napitak i vodu for free Vozom stižeš u Češky Tešin i onda pređeš pješke u isti grad, koji je samo sa Poljske strane i na poljskoj verziji imena Cieszin. Od voza do stanice busa ti treba 10ak minuta. Pitaj nekoga samo i svi će te uputiti na pravo mjesto. Odatle ide Comfort Bus, otprilike na svakih sat vremena. Nemaju više web site. Prvi ujutro ide oko 05:00 tako nešto, i karta do Krakova je 18zl, a ima sigurno 10ak puta dnevno. Neki prolaze i kroz Katovice, pa možeš i to planirati. Tako da ... 16€ Budimpešta - Brno; 8,10€ Brno - Češky Tešin; Cieszyn - Krakow 18zl (4,50€) = 29€ Sasvim slučajno nađoh flajere u sobi... vozi kompanija "TRAF LINE" iz Cieszyna: 05:50 08:30 13:00 15:00 17:40, a iz Krakowa: 10:20 12:20 17:20 19:20 21:50 ... a tu je INTERPALM bus http://interpalmbus.nazwa.pl/index.php?strona=krakow-cieszyn koji isto vozi ... interesantno je što kartu možeš platiti i u eurima (1€ = 4zl u busu) ... napomeni da studentsku/omladinsku kartu hoćeš ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2014 Plan je da iz Budimpeste stignem do Krakova a onda sve ostalo. Savet za Budimpesta-Krakow (ako gledas da prodjes jeftinije):gledaj,tj. prati desavanja na Orange Ways-u (http://www.orangeways.com/en).Povremeno daju 50% popusta na sve pravce (bas juce/prekjuce su imali tu akciju).Imas detaljnije na Orange Ways temi na forumu,baci pogled.Ja sam tu ugrabio povrantu kartu Budimpesta-Krakow za 19 evra (dakle,za manje od 10 evra po pravcu) Inace,i ja kombinujem da idem do Helsinkija preko Poljske (zakasnio sam da na vreme kupim direktne avio karte),ali to ce biti tek krajem jula. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2014 Istekao mi je rok za edit.Uglavnom,ako neko isto kombinuje kako do Helsinkija od Budimpeste (do Budimpeste je lako,jel...),ima opciju avionom (AirBaltic je najpovoljniji,imaju kombinaciju Budimpesta-Riga-Helsinki,sa presedanjem u Rigi).Ako ste zakasnili sa tim (kao ja),onda moze kombinacija:Budimpeste-Varsava vozom (jedan smer 29 evra,povratna 78e),pa Polskim busom Varsava-Gdansk (jedan pravac 5-6 evra,povratna 11-12e) i onda Gdansk-Helsinki (Wizz Air-om je povratna od 82 do 105 evra;sad mesec dana pred putovanje).Cak sam razmisljao i da picim do tamo samo "zemljanim" prevozom (voz/bus),znaci do Varsave vozom,pa posle nekom kombinacijom preko Litvanije/Letonije/Estonije/Rusije (ili kako vec) do Finske...al za sad nemam ideja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2014 Za Krakow - Čješin viditi tu: http://www.e-podroznik.pl/Vidim da agencija Lajkonik vozi najbrže, za oko 2 sata, a Traf line 3. Ne znam zašto nema tog Interpalma, valda je do stranice, al ne sumnjam da vozi. Očito na toj liniji ima jako puno polazaka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2014 Lazo, mislim da je daleko najpovoljniji Norwegian Air koji leti iz Budimpeste. Uglavnom, letovi su tokom citavoga dana, sa presjedanjim ali imas nocni let, koji je direkt i traje 2:15h i koji je, logicno, najeftiniji. Provjeri njihov sajt, mozes proci vrlo jeftino. Recimo sad za 26.06 je 85 eura u jednom pravcu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2014 To sam ti napisao vezano za let do Helsinkija. A imas opciju i vozom/busom do gore, iz svih navedenih zemalja. Recimo evo iz Rige, imas buse koji ide na S.Peterburg pa do Helsinkija. Karta nije nesto skupa.. provjeri i tu opciji mada mislim da ti je najmanje cimanja ovim direktom iz Budimpeste koji krece nesto oko 22:00 i gore stizes u 00:40.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2014 Lazo, mislim da je daleko najpovoljniji Norwegian Air koji leti iz Budimpeste. Hm,nisam nikad razmisljao o njima.Sad vidim da im je cena za poslednji vikend u julu (25./27.7.) - povratak iz Helsinkija veoma povoljan (65 evra),ali je zato odlazak u Helsinki...182 evra.Moguce da cu onda njih izabrati za povratak.Hvala za info. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 26, 2014 Kasnim sa ubacivanjem u temu, ali skoro pa identičnu rutu smo planirali da pređemo drugarica i ja sledećeg leta (sve isto samo što bi u Finsku išli na dan feribotom, i išli bi do Sankt Peterburga). Našli smo, vrlo nestrpljivo, već sad foru sa Inter rail-om, kartica za Centralnu Evropu (Slovačka,Češka,Mađarska,Poljska..) za 60 evra flexi verzija od 4 dana (što mislim da je dovoljno do Varšave preko Budimpešte?) a za linije po Baltiku može da znači http://www.luxexpress.eu/ Ko god da je bio/ide neka udeli savet. ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2014 Ja sam se vratila sa slicnog putovanja balticke zemlje i sankt peterburg. iz beograda mi je bilo najpovoljnije do stokholma, odatle brodom do talina, pa simpleexpresom do sankt peterburga nazad za talin pa brod do helsinkija i odatle norwegian-om do budimpeste. ako kome treba neka informacija... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2014 Ja sam se vratila sa slicnog putovanja balticke zemlje i sankt peterburg. iz beograda mi je bilo najpovoljnije do stokholma, odatle brodom do talina, pa simpleexpresom do sankt peterburga nazad za talin pa brod do helsinkija i odatle norwegian-om do budimpeste. ako kome treba neka informacija...Utisci, saveti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2014 utisci odlicni, savet je da se smestaj u rusiji sto ranije rezervise, jer se cene drasticno penju s pocetkom letnje sezone. ne znam sta te konkretno zanima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2014 I meni treba pomoć.Trebao bih se usidriti u Parnu, Estonija desetog Avgusta. U planu mi je Banja Luka - Beograd nekako, smisliću kako, onda Beograd - Budimpešta voz, iz Budimpešte bih hvatao let za Varšavu. Dotle mi je put jasan i lagan. Šta, dragi moji, da radim poslije toga? Šta preporučujete?Pišite slobodno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2014 mozda mozes da nadjes i povoljan let za rigu ili viljnus, a ako ides iz varsave do parne mozes za 25e busom voznja preko viljnusa i rige traje oko 14 sati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 Našao sam airBaltic Rijeka-Riga za 204€ ili Rijeka-Riga-Talin za 203€ u jednom pravcu, baš 10. avgusta. Iz Budimpešte ima 8. i 10. avgusta po 153€. S obzirom na cene, ne znam je li vredno spomena... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2014 Ja sam se vratila sa slicnog putovanja balticke zemlje i sankt peterburg. iz beograda mi je bilo najpovoljnije do stokholma, odatle brodom do talina, pa simpleexpresom do sankt peterburga nazad za talin pa brod do helsinkija i odatle norwegian-om do budimpeste. ako kome treba neka informacija...Mozes li napisati cene broda i kako si kupovala karte za njega, preko neta ili na licu mesta.Steta je ryanair ukinuo let stokholm talin to je bilo fenomealna opcija za sankt peterburg. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2014 karte sam kupovala preko neta cene se razlikuju u zavisnosti od destinacije I prevoznika, kao I od toga koliko vas ide, nas je islo 4-oro taman za 4-krevetnu kabinu, koja je povoljnija. jedno je sigurno karta za cruise je povoljnija cak I od karte u jednom smeru. a sto se tice prevoznika pogledaj tallink I Viking line oni su najpovoljniji. cena kabine zavisi I od polozaja kabine u brodu, sto si nize, tj. ispod povrsine mora, cena je niza, a kabine su priblizno istih dimenzija I sadrzaja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites