Followers 0

Amok! Amok!

3 posts in this topic

Kad se čovjek upozna s Malajcima, misli spočetka, da nemaju živaca. Uvijek se smješkaju, uvijek su nečim zauzeti i strpljvi tako, da mi to nikako ne možemo razumjeti. Po temperamentu sasvim oprečni divljim i podmuklllm Papuama. Ali ipak, svaki čovjek ima živce... Autor: Rihard Kac (1929)

Pročitajte Amok! Amok!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa super, baš kad ja pedalam po Maleziji i spavam po svačijim baštama i njivama. Samo mi je još trebala ovakva priča o amoku  :shockkk:

Šalu na stranu, pre nekoliko dana, u nekom maležanskom gradiću, umalo ne dobih batine od jednog Malajca - ni kriva ni dužna.

Čovek je bio u parkiranom kamionu a ja sam ga zaobilazila. On, naravno nije dao znak da se isparkirava niti je pogledao u retrovizor tako da me je skoro udario prednjim točkom. Sve što sam rekla bilo je: "Pazi, mogao si me ubiti!" Nisam čak bila ni besna, već više iznenađena budući da su Maležani dosta pažljivi vozači (u poređenju sa drugim južnoazijskim narodima).

Prošla sam i nastavila da vozim kad vidim da on prolazi pored mene kamionom i onda staje na semaforu iako je zeleno. Očito, sačekuje me. 

Zatim me kroz prozor pita šta sam mu rekla. Ja ponovom, dodajući da je on napravio grešku jer mora da pogleda pre nego što se isparkira.

Opet krenemo i opet staje na sledećem semaforu. Izlazi besan iz kamiona, prilazi mi i stiska pesnicu u nameri da me udari. Lepo vidim da jedva obuzdava gnev. Njegova pesnica je na možda 10-20 cm od mog lica. Ljudi izlaze iz radnji i posmatraju.

Sav izobličen, sa onom zaustavljenom pesnicom u vazduhu, vozač počinje da viče na mene i ponavlja da ponovim šta sam mu rekla. Ja ponavljam da je napravio grešku i da mora da pazi. I dodajem, neka zove policiju i njima ispriča šta se desilo ako ne veruje.

Zadnjim naporom volje on se obuzdava da mi ne sruči onu pesnicu u lice. Odustane tek kad krajičkom oka uhvati jednog Kineza koji sve snima svojim telefonom. Krene ka njemu, verovatno da mu otme telefon ili njega udari, no ovaj pobegne. 

Iskoristim taj momenat i nastavim da vozim, skrećući sa tog puta na sporedni. Dok vozač uđe u kamion i ponovo krene, ja sam već zamakla iza trećeg ugla. 

Zaista sam bila u šoku da mi se to desilo među uvek nasmejanim i ljubaznim Maležanima.  :shockkk:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Verovatno je ustao na levu nogu. U svakom slučaju, dobro si prošla, mada se verovatno ni on ne bi baš najbolje proveo u tuči sa tobom :) Omiljeni momenat ove priče mi je Kinez koji snima telefonom i pobegne  lol::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0