Jump to content

Featured Replies

Posted

Interesuje me kako birate destinaciju na koju cete da putujete? Ja uvek imam nekoliko mesta gde mi se u tom trenutku ide, ali je cena prevoza i avio karte uvek ono sto prelomi, i svede odabir sa recimo tri destinacije na tu jednu. 

Htela bih 7-8 dana da idem negde u junu, na zalost ne mogu zbog posla duze od toga, sto me u startu ogranicava sa lokacijama- gomila zemalja ne moze za tako kratko vreme da se vidi, tako da je meni realnije da to vreme ulozim u jedan grad. 

Ne znam gde bih, samo mi se ide negde, pa vec satima listam stranice avio kompanija i idem redom po datumima, i nasumice biram gradove. Da li jos neko tako bira gde ce da ide, tako sto trazi prvo neki super deal za kartu pa onda sve dalje? 

naravno, predlozi su dobrodosli. 

Ne kažem da je malo, ali nije baš da je 900e kao što si rekla. :D

Flight1.png

Pa navedi bar odakle krećeš, ima ovde ludaka koji uvek izbunare najjeftinije moguće karte. :D

• Author

Samo sam pitala na osnovu cega birate destinacije i kako, jer me interesuje, a ujedno i da se zapocne koverzacija na tu temu, nisam ovde da bi ste mi trazili karte :)

Inace, na temu karata, ja obicno svodim pretragu na eDreams ili Expedia- (Expediju koristim jer sam do pre 6 meseci zivela u Americi, i tamo sam preko Expedije pravila rezevacije za karte, hotele i rent a car, tako da sad imam nakupljene bodove pa me izlaze malo jeftinije), ali i neke druge. ALI, juce sam listala avio kompanije sa njihovih oficijalnih sajtova (umesto ovih sto vrse pretragu za sve kompanije) i na primer Seoul sam nasla za oko 550 Eura iz Milana, a nesto malo vise iz Rima. Kad sam gledala preko eDreams-a i Expedije za iste datume, dobijala sam cene uvecane za po skoro 200 eura.  

Juce sam se sam bavila Etihadom, Emiratima, Qatar i Oman Airwaysom, a danas cu da gledam Swiss (na njih sam zaboravila dok Shane nije sad stavio screen shot), pa onda ii ove druge evropske... 

Meni se cini da za dalje destinacije, iz Milana najjeftinije (u odnosu na druge vece evroske gradove).

Posto broj zemalja koje su mi zanimljive a nisam ih vec posjetio nije ogroman izbor destinacije uglavnom zavisi od cijene avio-karte. Kad je Azija u pitanju prioritet su mi bili Tokio i Seoul ali nisam bio voljan da placam regularnih 500+€ za kartu. Skoro su se pojavile karte za Seoul za 360€ koje sam odmah pazario i tako zakazao relativno neplaniran odmor.

• Author

Posto broj zemalja koje su mi zanimljive a nisam ih vec posjetio nije ogroman izbor destinacije uglavnom zavisi od cijene avio-karte. Kad je Azija u pitanju prioritet su mi bili Tokio i Seoul ali nisam bio voljan da placam regularnih 500+€ za kartu. Skoro su se pojavile karte za Seoul za 360€ koje sam odmah pazario i tako zakazao relativno neplaniran odmor.

Odakle, i koji datumi? To je fakat malo! 

Ne znam gde bih, samo mi se ide negde, pa vec satima listam stranice avio kompanija i idem redom po datumima, i nasumice biram gradove. Da li jos neko tako bira gde ce da ide, tako sto trazi prvo neki super deal za kartu pa onda sve dalje? 

Pa evo, i ja biram tako: karte su uglavnom najveća varijabla, smeštaj je uglavnom toliko koliko je, tu je već teže izboksovati dobar dil. S tim što smo draga i ja dosad uglavnom putovali po Evropi i bližoj okolini, a pomalo i preferiramo "civilizaciju" naspram "egzotike".

Za prvi maj idemo Wizzairom do Bazel-Miluza, u Miluzu će nam biti baza, našli smo povoljno rentakar (~100€ za 4 dana). Za tri dana planiramo da obiđemo Miluz i u njemu muzej automobila (kolekcija Schlumpf), eko-muzej Ungersheim, provozamo se kolima po Vožu, obiđemo Colmar i Eguisheim, onda jedan ceo dan do Strazbura. Inicijalno smo planirali i Bezanson, ali neće se uklopiti. Ceo Alzas je kao štrumfovsko selo... Sad unapred mi dođe malo žao što nismo izdvojili sedam dana, ima šta da se vidi.

• Author

Duya, sretan ti put! Cula sam da je botanicka basta u Miluzu super! 

Jel se desilo nekome da od neodlucnosti, ili preteranog planiranja, ili pak oba, na kraju odustane od putovanja?

Ja sam sad u toj fazi... pre 48 sati sam gledala karte za Teheran, pa za Seoul, potom za Jordan i Oman, a sada sam u fazonu hajde da ipak sacekam, mozda Septembar, jer bolje u Septembru da idem na 15ak dana nego u Junu na 7-8, pa gde god bilo. Malo mi je 7 dana za grad u kome vec nisam bila, odnosno gde nemam bar jednog poznanika. Mislim da cu ostati celo leto na jugu Albanije. 

• 1 month later...

evo objasnicu ti kako se biraju destinacije

prvo ukapiras nasta se palis i onda gledas koja ce te zemlja najvise spaliti od zanimljivosti

onda prebrojis lovu i vidis kolko mozes ostati tamo,kartu je ok uzeti dve nedelje pre puta tako ja uglavnom radim jel ni nije neka velika razlika u ceni a neko veliko planiranje unapred je po meni glupost,zato sto otkud znas dal si raspolozena za to kad prodje neko vreme i sta znas sta ce se jos desiti

za mene su recimo zanimljive bedne destinacije tj one gde vlada neka beda,siromastvo i to..jel mi je mrsko planirati kolko cu ostati negde,a i mrsko mi je uopste i bukiranje smestaja i sta znam cega jos a to planiranje recimo nije uopste potrebno u tim bednim zemljama jel je sve moguce i fleksibilno je

u tim bednim zemljama ti ni saputnik nije potreban jel ce te uvek neko smarati usput pa ti nece biti dosadno a i sresces vec nekog kome je dosta smaranja domorodaca s glupim pitanjima pa ce i hteti malo ubiti vreme nekom normalnom  konverzacijom s tobom

e sad ako kad ides u te neke burzujske zemlje trebas se smarati s nekim planiranjem i sigurno je da ako je recimo smestaj pun moraces ici spavati na ulici jel si u burzujskim zemljama ne bitna ako nesto ne bukiras unapred

drugo po tim zemljama je mnogo bolje ici ako vec imas neke kontakte ili neke prijatelje jel je i spontana konverzacija ogranicena,uglavnom svi vise na laptopovima i mobilnima te im je mrsko i pricati s nekim

a i imas onu poslovicu...bolje biti bog u selu nego zadnji u gradu....u bednim zemljama ti si bog s nekom sicom i mozes se siriti ko balon,probati neke nove stvari,gojiti se,glumiti neku facu i jos stosta dok u bogatim si samo neki broj bukiranja i treba ti previse love da bi se sirio i glumio neku facu kako treba,a o gojenju da ni ne pricam,uglavnom ces poceti mrsaviti jel ti je mrsko bacati veliku lovu po restoranima

tako da je veliki bonus za odabir destinacije bednoca te destinacije,sto bednija to zanimljivija i jeste bolje da sacekas da ides negde na duze nego odmah negde na krace..kad si negde kratko jurices na sve strane u strahu da nesto ne propustis a kad si duze odugovlacices jel ces reci da imas vremena i nesto ces i propustiti,a to sto propustis nije ni bitno,bitno je da imas taj osecaj da imas vremena jel ce ti i zezanje tamo tada vise prijati

eto jel sam te prosvetlio ?,uglavnom sam tako nadahnut kad nemam pametnija posla

Ja bih čisto da napomenem, da "bedne" zemlje tj. siromašne. nisu nimalo jeftine. Izuzev Makedonije, neki kažu i Moldavija, možda Kambodža? Južna Amerika i Centralna nije luksuzno skupa ali nije ni jeftina, skupačka je :D kako kaže moja teta :D za Afriku ne znam. 

Čisto da znate, jer sam i ja tako očekivao da neke zemlje budu jeftinije. ali nisu.

Ako si u situaciji da imas cetiri nedelje godisnjeg odmora i porodicu onda tesko da ces na duze putovanje ici sam.

U mladjim danima novac je bio problem, sada je to vreme. Da se ima i jedno i drugo odabirao bih destinacije po politickom kljucu. Voleo bih da vidim Chiapas, deo Meksika organizovan od strane Zapatista u kojima je na delu samoorganizacija, direktna demokratija, plemenska veca i ocuvanje lokalne indioske kulture. Iz istog razloga bih voleo da vidim kurdske kantone u severnoj Siriji. Butan, koji je opet specifican politicki. Saudisjku Arabiju, Iran i Severnu Koreju.

Drugi razlog bi bila hrana. Na Tajvan bih isao prevashodno zbog hrane, majstori su vegetarijanske kuhinje.

I na kraju iz religijskih razloga bih isao u severnu Indiju, Tibet, delove Mjanmara, Laosa i Tajlanda u kojima jos nisam bio.  

Edited by noskich

Guest
This topic is now closed to further replies.