Posted June 23, 2015 Nalazim se u Pekingu i odavde planiram da idem u Sev. Koreju. Dobio sam vizu i zakazao boravak kod vodiča i u Severnu Koreju idem 20. jula (mesec dana ću da visim u Kini). Mene zanima da li je neko bio tamo?Bilo kakve informacije bi mi pomogle, ali moja glavna pitanja su:- Da li ću imati neke probleme zato što sam sa evropskog kontinenta?- Znam da je slobodno kretanje ograničeno. Jel može neko da mi kaže koliko je ograničeno (da li ću baš sve vreme biti u pratnji vodiča?)- Da li ima kriminala?- Da li je moguć ikakav kontakt sa lokalnim stanovništvom?- Hoću li biti "bombardovan" propagandom kao i lokalno stanovništvo?- Da li ću, kada se vratim iz Severne Koreje, imati problem prilikom dobijanja vize za neku zapadnu zemlju (SAD, Kanada, Britanija...)Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2015 Nemam odgovor ni na jedno pitanje, nazalost, ali imam par pitanja za tebe:- kako se vadi viza, koliko kosta i koliko traje procedura?- da li si morao da uplacujes aranzman preko agencije i da li je uopste moguce odraditi sve u sopstvenoj reziji?Pozdrav i srecan put Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2015 (edited) Moraš preko njihove agencije. To je jedini način da posetiš Severnu Koreju i viza ti je u okviru njihovog aranžmana.Viza se isključivo vadi u Pekingu, a može se vaditi i u Bukureštu (mada je to komplikovanije, jer duže traje i moraćeš da ostaneš u Rumuniji dok traje taj proces dobijanja vize; a takodje, tamo u ambasadi DNRK u Bukureštu, pored regularne cene aranžmana, tražiće ti i mito...).Pre nego što odeš u Peking, pozoveš državnu agenciju "Koryo Tours" (+86 10 6416 7544), ako ti odobre put (najverovatnije hoće), odeš u Peking (naravno, pre toga uzmeš kinesku vizu), odeš u ambasadu DNRK, tamo provere da li su ti odobrili put i nakon toga popunjavaš formular (na engleskom, ali jedva razumljiv; najverovantije korišćen google translate) i plaćaš 1.000 evra (u cenu uključen smeštaj, avionska karta, boravak i viza). Kada dobiješ vizu, u ambasadi te posavetuju da u DNRK koristiš kineske juane (strancima se ne dozvoljava korišćenje Korejskog Vona, a mnogi neće prihvatiti evre ili dolare, pa zato savetuju korišćenje juana). Edited June 23, 2015 by chodex Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2015 (edited) - Da li ću imati neke probleme zato što sam sa evropskog kontinenta?Nećes- Znam da je slobodno kretanje ograničeno. Jel može neko da mi kaže koliko je ograničeno (da li ću baš sve vreme biti u pratnji vodiča?)Sem u hotelu da - Da li ima kriminala?Ni u tragovima- Da li je moguć ikakav kontakt sa lokalnim stanovništvom?Da i ne . Moguć je pod nadzorom vodiča. Mi se recimo slikali sa mladencima i pjevali sa njima - Hoću li biti "bombardovan" propagandom kao i lokalno stanovništvo?Ne, ni najmanje- Da li ću, kada se vratim iz Severne Koreje, imati problem prilikom dobijanja vize za neku zapadnu zemlju (SAD, Kanada, Britanija...)Mi nismo imali , mozda zato sto nema vize u pasosu . Edited June 23, 2015 by budva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2015 (edited) Moraš preko njihove agencije. To je jedini način da posetiš Severnu Koreju i viza ti je u okviru njihovog aranžmana.Nije to jedini način. Postoji i način da preko veza i vezica dobiješ preporuku lično kod predsednika, jer samo on odobrava individualne posete koje su mimo agencija. Ima više takvih slučajeva. Za oko dve nedelje Laibah svira u Pjongjangu gde ih je pozvao predsednik koji je njihov fan. Zamislite da prva rok grupa ikada koja će gostovati tamo bude Laibah Tom prilikom, momci će (ako održe reč) reći koju pohvalu za Dragana Šibalića koji pedala od Kraljeva do Tokija i namerava da vozi i u Severnoj Koreji. Ukoliko to bude upalilo, možda će odškrinuti vrata i nekim drugim putnicima sa ovih prostora. Edited August 5, 2015 by Snezana011 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2015 postoji i poslovna viza , imaju oni poprilicno razvijenu industriju ,problem je sto je mi nemamo pa nema ko da ide ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 23, 2015 Dragan mi je napisao da su mu iz ambasade Severne Koreje rekli sledeće: ukoliko mu odobre vizu, može da ima problema kad bude išao u Južnu Koreju pa čak i u Kinu. Ne znam koliko je to tačno, ali zvuči kao ona zezancija sa izraelskom vizom i nekim muslimanskim zemljama. Ali ne znam koliko je to tačno u praksi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 23, 2015 evo za sad bih dva puta tamo , I nijednom nisu stavili nista u pasos . Imate izlazni pecat kineski i posle opet njihov ulazni . strogo pravnicki ispada da smo te dane bili na nicijoj zemlji . iz prepiske sa nekim britancima pre prve posjete isto su mi rekli .a sve da i stavljaju pecat u Kini nemoguce da ce imati probema jer 99 posto posjeta ide bas iz Kine .za Juznu Koreju ne mogu biti siguran ali to mi je u domenu teorije .Licno nebi imao nikakav problem da mi jedna okupirana zemlja zabrani ulazak - Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 14, 2017 Ne postoji zemlja koja ne valja ali postoje zemlje gdje je rizik ipak prevelik da bi otisli da radite . Obisli smo veci dio tih opasnih zemalja , zbog adrenaliba i uzbudjenja uz sve rizike . Pa za Avganistan nam nisu dali vise od 10 pisto da se vratimo zivi . Usli ilegalno u Sjevernu Koreju . Dobili smo batine u Pakistanu i bili izbaceni kroz prozor busa u Avganistanu . Ali to je ono uzbudjenje koje smo trazili . Da smo isli da radimo ipak bi izabrali zemlje gdje mozete da se klonite nevolja , jer u nekima nije moguce . Pogotovo sa nekim normalnim zanimanjima . Doktor l sestra , ucitelj , hotelski radnik neznam koliko je pametno . Pogotovo za ovo poslednje jer hotelske radnike i Crna Gora i Hrvatska bas puno traze . Daleko od toga da su to idealba drzave ali mozete ostati bez neke plate ali cete kuci glavu vratiti , Postoje ljudi koji traze uzbudjenje , na mnoge nacibe . Dok sam mogao ja samih trazio kroz putovanja , znam kolege i doktore koji su isli da rafe po Africi gdje je bila ebola . Da li mislite da su isli zato sto ce kuci donijeti par hiljada ili su trazili uzbudjenje . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2017 Cekaj kako si ilegalno usao u DPRK? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2017 (edited) 1 hour ago, noskich said: Cekaj kako si ilegalno usao u DPRK? Pa bio je to izazov . Na tamnom netu sve ima . Pre nas su to pokusala dva kineza i bila ubijena . A mi bi vjerovano zavrsili u radnom logoru a posto CG zabolje za nas tamo bi i skoncali . Vidjeli sami piOcetak kineskog zida . Vidjeli zivot pravi , bili dan , noc i oPola sledeceg dana . Edited July 15, 2017 by budva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2017 Ma viste to išli iz svog hira, tojest ŽELJE svesno u avanturu, meni fascinantno kada neko ko je na listi trazenih zanimanja zeli da ide za tako neke zemlje? a gde je tu buducnost? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2017 17 hours ago, budva said: Pa bio je to izazov . Na tamnom netu sve ima . Pre nas su to pokusala dva kineza i bila ubijena . A mi bi vjerovano zavrsili u radnom logoru a posto CG zabolje za nas tamo bi i skoncali . Vidjeli sami piOcetak kineskog zida . Vidjeli zivot pravi , bili dan , noc i oPola sledeceg dana . A sta ste videli sto niste mogli da vidite legalno uz vodica na turi? Pretpostavljam da vam je taj vodic kojeg ste nasli preko dark neta bio vodic i u DPRK jer niste mogli da se krecete sami a i ne znate gde ste? U cemu je onda razlika izmedju legalnog boravka i tog vaseg ilegalnog? Pretpostavljam u tome sto vas je vodic vodio po delovima gde se obicno turisti ne vode? Ima po DPRK klasicnih tura gde vode turiste uvek na ista mesta, ali ima i specijalizovanih tura na kojima se ostaje duze vreme po mesec dana i vise. Postoje mogucnosti pohadjanja univerziteta u Pjongjangu, ili prolaska kroz celu zemlju bilo kao zaposlen u UN ili nekoj drugoj NGO bilo kao investitor. To mi deluju kao logicnije opcije za nekoga ko je bas zainteresovan za DPRK, ali naravno za sve to treba dosta vremena i truda. Izgleda da ste vi samo hteli malo adrenalina, za to nije bila neophodna DPRK, moglo se i u luna parku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2017 Postoje mjesta koja legalno ne mozete posjetiti . Naravno da nije isti vodic . Legalno imate kineskog vodica i cim predjete granicu dobijete korejskog koji je stalno sa vama . Dva puta smo bili legalno , neznam koliko se dugo moze turisticki ostati pretpostavljam ne mnogo dugo . Sem sto je skupo tu je i politicka odluka . Iligalno nas je camcem prebacio kinez , nema vodica nema nista , dodje za nas u toliko i kosta toliko . Sve ostalo je na nama . Sjeverna Koreja i Butan bez obzira na politicko uredjrnje pokazuje da narod moze biti srecan bez obzira na bogastvo . I da se bez obzira na bogastvo tj siromastvo svoja zemlja obozava . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2017 23 minutes ago, budva said: Postoje mjesta koja legalno ne mozete posjetiti . Naravno da nije isti vodic . Legalno imate kineskog vodica i cim predjete granicu dobijete korejskog koji je stalno sa vama . Dva puta smo bili legalno , neznam koliko se dugo moze turisticki ostati pretpostavljam ne mnogo dugo . Sem sto je skupo tu je i politicka odluka . Iligalno nas je camcem prebacio kinez , nema vodica nema nista , dodje za nas u toliko i kosta toliko . Sve ostalo je na nama . Sjeverna Koreja i Butan bez obzira na politicko uredjrnje pokazuje da narod moze biti srecan bez obzira na bogastvo . I da se bez obzira na bogastvo tj siromastvo svoja zemlja obozava . Znaci sami ste isli po DRPK bez vodica u okolini reke Tumen? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 16, 2017 Ilegalno da . Negdje izmedju Kinee i Koreje , prema Rusiji . Legalno ne postoji mogucnost da ste bez vodica .ako tamo radite , mislim da je uvjek neko tu oko vas . Oni toliko vole svoju drzavu da to nije normalno . I da zaista su srecni . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2018 Počinje promocija knjige "Severna Koreja" Snežane Radojičić. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites