Followers 0

Rusija - Moskva,Krim,Kavkaz..

27 posts in this topic

Ako nekog zanima javite se,pitajte.

NEdavno sam bila (doduše u 6mj.) i puuuuuna sam dojmova,rado ću odgovoriti na SVA pitanja i pomoći onome ko namjerava putovati jer je ozbiljno sje..na zemlja,pa se dobro pripremiti na razne vrste šokova.

Moja ruta bila je

ZG-MOSKVA-SEVASTOPOLJ-JALTA-KRASNODAR-GELENDŽIK-PJATIGORSK-KISLOVODSK-NALJČIK-VLADIKAVKAZ-DERBENT-MAHAČKALA-ASTRAHAN-PETROGRAD

sjajno. i ja sam u isto vreme bio Budapest, Moskva, Piter i nazad. Na stanici u Piteru voz koji je išao za našim imao je relciju Piter-Mahačkala oko 62 sata vožnje?!?!?!

Piši sve čega se setiš  :dance:  :banana:  :dance:

Kakva ruta jbt...Sto Mahackala?Bas sam dosta loseg cuo o tom gradu...Daj napisi nesto o Mahackali..Mislim ako imas vremena napisi svoje utiske i o ostalim gradovima i odakle ti ideja da odradis tu rutu?Respekt za ovakvo dugacko putovanje!!!

Kakva ruta jbt...Sto Mahackala?Bas sam dosta loseg cuo o tom gradu...

baš tako - ruta je baš baš...uhhhhh...neopisiva! i vrlo avanturistička. i vrrrlo opasna. ma u biti neznam di bi počela s opisom svojih doživljaja,još se ni nisu sasvim slegli. Kad bi vam pričala uživo,mislim da bi počela s "JaOOOOOOOOO..." i to bi se O oteglo u beskonačno. Koliko je to sve skupa meni bilo jako neobično.Onda si možeš mislit.

A onda nakon JAOOO ide jednako dramatičan izdašan AJOOOOJJJJJJ !

Da bi čovjek shvatio eto,to je to...Tek onda ja mogu opisivat. 

U biti cilj mi je bio Kavkaz (Moskva i Piter mi nisu toliko napeti)- iskreno,ruta je rezultat moje opsjednutosti, fascinacijom Kavkazom kao nekim rigidnim,krajnje konzervativnim utočištem vrlo primitivnog islama i već godinama maštam i sanjam da odem u Čečeniju i Dagestan. Daaa,da, da se u to uvjerim. Pogledala sam sve videe na Youtubeu o Dagestanu, Čečeniji,ingušetiji i svima sam se popela na vrh glave s tim da odem i vidim..i eto ga. Ajme,ne da je konzervativno nego je 1000% konzerv.!!! Užasno konzervativan dio svijeta.Nema zajebancije.

Dolazim na Krim (iz Moskve),negdje krajem 5 mj.aerodrom Simferopol.Užasno jadna atmosfera krimske prestolnice obilježila je početak ostvarenja mog sna,izlazim. neuredni,nervozni i povrh svega cinični taksisti napadaju da će me vozit do Sevastopolja kao za 2-3 000 rubalja. E sad, rublja - najbolje je promijenit negdje ako vidiš ajmo reć " normalnu" mjenjačnicu rus.OBMEN VALUT tipa negdje u Moskvi,jer je jad i bijeda ta Rusija i što dalje od civilizacije to je situacija divljija i kriminalnija,a kulturnih mnjenjačnica manje.Taj iznos za koji bi me vozili je kao 50 dolara.Aj bjež` mislim si. Znam da je u R.priejvoz jeftin,idem do autobusa preko puta aerodroma sigurna da me negdje čeka bus za Sevastopolj. I da,eno ga.Star,ofucan i prazan bus na isto takvom kolodvoru. Do Sev.(jedno 2 sata vožnje) 128 rubalja,znači 2 i po dolara JUPII:)) Je bilo je drndanja,al koga briga!! Dok kupujem kartu na nekom maleckom zabačenom šalteru taksisti dobacuju svoje cinične fore. Nemožeš u Rusiji kupit kartu u busu,ne možeš. Samo šalter. I to isklj. s pasošem!

Dolazim u Sevastopolj,lije ko iz kabla. iskrcavanje na kolodvoru,mislim,tu sam u centru grada, valjda će bit sad neki putokaz,info centar,neštooo....neeee,nema toga!?? Nigdje nikakvog znaka di trebaš ić..pitam neku žensku na kol.ima kao neki štand s apartmanima pitam je kako do centra. Veli uzmi maršrutku broj 7 do centra.Eto. Odlazim do maršrutke, stara i naravno ofucana,drndanje do grada..al nije obična marš.nego ja bi rekla više ludara. (u skladu s ostalim mentalnim stanjem Rusije) Baba koja naplaćuje karte u toj maršrutki, znači pazi kad neko uđe,je neobično histerična i debela neuredna kravetina da to nije za ljude.Velika je ko kamion i neznam kak je stala unutra. Uzela mi 7 rubalja sram je bilo (negdje 20 centa,niti dolar!) do centra al je drska u PM,jer kad sam htjela staviti ruksak na drugo sjedalo odmah do moga,odma se nešto iskvocala da nemože to tako i da mogu samo jedno sjedalo zauzeti.Phh jebote drskost! 

E sad,Sevastopolj je priča. I lijepa,i ružna.Koga zanima pričaću malo kasnije... Uglavnom,smrdi na kopar,stavljaju ga apsolutno u sveee!!

Poslije Sev.pravac Jalta .isto luda priča. Čuveno ljetovalište Rusa zapravo je jako ofucano. To ću isto kasnije u digresijama. 

Pa onda busom u Krasnodar.Tamo (zbog nedostatka informacija kojima bi me netko privukao da ostanem,što je posebno neprivlačan aspekt Rusije) nisam ostajala već odma busom pravac NOVOROSSIJSK.. mmmmm!! Predivno,neopisivo i euforično sam doživjela svoj dolazak u taj grad. Zašto, neznam! Maaaaštam!! godinama ga gledam na karti.. Prekrasan kasnoproljetni dan, sunce upeklo,vruće. Nakon kišovitog Krima prvi sunčan dan!!! Šetam po gradu, luka zatrpana dizalicama i tonama željeza,čelika pokazuje svu ozbiljnost jednog terminala, važnog i prometnog i industrijskog središta. Turista baš nema. Odlazim nekud.. Maršrutka 1 i na plažu! Put kroz čitav grad,i njegova betonska predgrađa.. zanimljivo, sovjetski. Dolazim na tu ...ahm,ahm tzv. "plažu" a ono tamo prašinaaaa..nekih stotinjak metara doslovno posutom hrpetinom cementa i nijedna travčica,neki bar i mnogo ljudi.. Auuu...ajd malo umočim noge u to Crno more i to je to. Osjećam neopisivo olakšanje i ushićenje pomišlju da ću za mejsec dana biti na pravoj plaži na Visu!!!

Kasnije poslijepodne lovim lokalni bus Novorossijsk -Gelendžik,bus ok,brz i uredan. Želim doživjeti to čuveno rusko ljetovalište! Jaoo,zbilja jest! Apoteka,san svakog turista.Prilično fancy, onako, novo asfaltirane ceste,bezbrojna šetališta,borova šuma i daaaleko privlačnije od Novoross. Jako živahan centar grada prepun ljudi iz cijele Rusije, milijarda restorana,kafića i butika.....

Nakon Gelendžika gdje sam ostala 2 noći u jednom privatnom apartmanu dolazi ipak manje gostoljubiv centar Sjev.Kavkaza- Pjatigorsk.To su mi dali do znanja na samom dolasku! 

Edited by on lajn

Iz svega ovog covek ne moze da izvuce dve korisne recenice aj jooooj uuuh!

Uh..Specijalno za tebe još jednom - ajjooojjj ! zadovoljan?

dolazi ipak manje gostoljubiv centar Sjev.Kavkaza- Pjatigorsk.To su mi dali do znanja na samom dolasku! 

Meni je ovo baš neobično jer imam potpuno drugačije iskustvo sa severnim Kavkazom. Pre tri godine, pedalajući iz Gruzije u Rusiju a preko Kavkaza, zastala sam i u Pjatigorsku. Doživela sam da me ljudi sami pozivaju na konak, da me sami registruju u policiji kako ne bih plaćala hotel, da me zaustavljaju iz kola i daju mi hranu. Cao taj pojas sa ruske strane Kavkaza, počev od graničnog prelaza koji se te godine prvi put otvorio za turiste, pa do Stavropolja, Rostova a onda uz Volgu prema Kazahstanu (dakle, cela Južna Rusija), bio je prepun takvih iskustava. Zavirila sam čak i u Kabardino Balkariju, oblast sa najvećim brojem raznih etnosa, kampovala tamo (i letela paraglajderom) i nosim samo najlepše utiske.

Ali na starnu različita lična iskustva, mislim da je @mveruović u pravu i da bi mogla da se malo potrudiš i u suvislim rečenicama preneseš svoju avanturu, jer ovako gubi smisao. 

Edited by Snezana011

Namjera mog otvaranja topica nije da ja ispisujem tu neke "korisne stvari" jer nisam putovala u Rusiju radi toga da bih drugima bila korisna. Pisanje je subjektivno,pišem što me se i kako dojmilo i molim da onaj koga nešto specifično zanima to slobodno i pita. Sve pišem u nadi da ću prenoseći dojmove dotaknuti vašu svijest o važnosti nekih pitanja koja se pojave iznenada tokom putovanja...

Biće naravno i tih KORISNIH informacija ali nisam tu da ikome polažem račune ili se natječem u korisnosti.Ali evo ajde.

Svako onaj tko namjerava putovati u Rusiju neka najozbiljnije shvati sljedeće:

• Ukoliko ne govorite RUSKI Moskva i Petrograd su još kako tako ok, ali ovaj dio Krim i Kavkaz nikako ne preporučam!
  • OBAVEZNA PRIPREMA svih detalja prije putovanja - smještaj provjeriti i utvrditi prije polaska (ili bar uzeti tel.pa ih nazvati kad stignete),nemojte očekivati na licu mjesta lako pronalaženje - hosteli su često toliko skriveni po nekim zabačenim uličicama da ih je nemoguće naći čak i ako govorite ruski! Nema nigdje turističkih info na engl.gdje bi vam neko pomogao.
  • gradovi južne R.su,barem ovi koje sam ja posj.iako lijepi,izuzetno turistički nerazvijeni (osim G.) pare promijeniti u Moskvi ili u prvoj mjenjačnici 
  • OPREZ prije putovanja uvjeriti se kakva je situacija tamo gdje idete, čitajte na netu, tražite,pitajte - naime, što se samog Kavkaza tiče obavezno uzmite ozbiljno SVE savjete o oprezu. Islam je službena religija u većini republika,i nije dozvoljeno oblačiti se bilo kako,već imati pokrivene ruke i noge koliko god vruće bilo.Neki mali neoprez može vas stajati neugodnosti i ispitivanja samo zato jer se niste pripremili i držali pravila.
  • OBAVEZNO ČUVAJTE SVE papire koje dobijete na ulasku u zemlju (ako trebate vizu) trebaće vam na izlasku. Pasoš vam treba non stop,kad god kupujete autobusne karte za bilo koju destinaciju unutar Ru treba jeb.pasoš.

...Tako da ne treba da uopštavaš svoje lično iskustvo.

Pa ne pišem priručnik,već krajnje osobne doživljaje. Da,krajnje osobne doživljaje. Da,dobro si pročitala Snežana  :spot:  :spot: Ti doživljaji nemaju nikakve veze s tvojim doživljajima i molim te da savladaš taj odvratni meni potpuno nepotrebni sarkazam prije nego drugi put odgovoriš na moj topic. 

Pa ne pišem priručnik,već krajnje osobne doživljaje. Da,krajnje osobne doživljaje. Da,dobro si pročitala Snežana  :spot:  :spot: Ti doživljaji nemaju nikakve veze s tvojim doživljajima i molim te da savladaš taj odvratni meni potpuno nepotrebni sarkazam prije nego drugi put odgovoriš na moj topic. 

Nije bilo nikakvog sarkazma. Inače je uobičajeno da putnici pričaju i razmenjuju iskustva na ovom forumu, u okviru teme koju neko pokrene o svom putovanju. Takođe je uobičajeno da malo spuste loptu i ne napadaju svaki komentar koji ne godi njihovoj sujeti. Ali kad neko tako pretenciozno napiše da mu je razlog javljanja "dotaknuti vašu svijest o važnosti nekih pitanja koja se pojave iznenada tokom putovanja", ne može se ni očekivati da drugačije tumači bilo kakvu opasku na bezbrojne egzaltirane uzvike koje je nabacao a čak i bez osnovnih znakova interpunkcije, ne pokazujući ni minimum poštovanja prema čitaocima zbog kojih sve to i postuje.*

*Ovo, za razliku od gornjeg posta, jeste sarkastično.  

Meni je ovo baš neobično jer imam potpuno drugačije iskustvo sa severnim Kavkazom. Pre tri godine, pedalajući iz Gruzije u Rusiju a preko Kavkaza, zastala sam i u Pjatigorsku. Doživela sam da me ljudi sami pozivaju na konak, da me sami registruju u policiji kako ne bih plaćala hotel, da me zaustavljaju iz kola i daju mi hranu. 

Baš mi je drago da si uživala i svaka ti čast na tom podvigu. To što si ti biciklom obišla je tvoja ruta i sigurno nije jednostavno odraditi takav put.

Ali ne možeš pljuvat (da,upravo tako doživljavam tvoj sarkazam!!) po nekome ko ima drugačije ne mišljenje,nego iskustvo,samo zato jer je njegovo drukčije od tvog. I ja nigdje nisam generalno okarakterizirala Pjatigorsk kao neki grozan grad draga Snežana. Skuliraj se. I meni su pomogli tamo,ljudi,da.. Nakon što mi je tip na kolodvoru,security pokazao zube u smislu "hej,djevojko,pa jesi ti svjesna gdje si?!Ti se nalaziš u centru Sjev.Kavkaza" kao odgovor na moje očekivanje malo ljubaznijeg ponašanja jedne nervozne djelatnce kolodvora. Radi se o ženi koja radi na garderobi autobusnog kol.Pjatigorsk i koja me se dosta nervozno i nepristojno htjela što prije riješit.Ne dopuštam takvo ponašanje prema sebi,čak ni na Kavkazu! 

Dakle,uopće nije potrebna nikakva i ničija evaluacija mojih dojmova. Smiješno i neću više na referiranje na takve i slične zlonamjerne komentare gubiti vrijeme. 

Ostatak boravka u P.i ostalim gradovima uskoro slijedi,i bilo je naravno vrlo ugodnih iznenađenja.

Edited by panonski
vređanje

Ali ne možeš pljuvat (da,upravo tako doživljavam tvoj sarkazam!!) po nekome ko ima drugačije ne mišljenje,nego iskustvo,samo zato jer je njegovo drukčije od tvog. I

(...)

Smiješno i neću više na referiranje na takve i slične zlonamjerne komentare gubiti vrijeme. 

Ja zaista ne znam gde ti vidiš moje pljuvanje i zlonamerne komentare. Debelo si nešto isprojektovala. 

Ali na starnu različita lična iskustva, mislim da je @mveruović u pravu i da bi mogla da se malo potrudiš i u suvislim rečenicama preneseš svoju avanturu, jer ovako gubi smisao. 

Ovo je jedina primedba koju sam ja uputila na račun tvog pisanja na ovom topiku. A na početku te rečenice, jasno relativizujem sva različita lična iskustva, jer ona to i jesu -- relativna. Dakle, drugim rečima kažem da su podjednako validna i tvoja i moja iskustva, i da se moja primedba ne odnosi na njih (što je značenje rečenice: na stranu različita lična iskustva), nego na tvoj stil pisanja.

A ako ti smeta što sam iznela par detalja iz svog drugačijeg iskustva, čisto kao balans za one koje zanima ta oblast sveta, a što je, rekoh, uobičajeno na ovom forumu, onda mislim da si promašila mesto. U svakom slučaju, mene si odbila da više ikada počitam bilo koji tvoj komentar ili topik.

Pozdrav i sve najbolje. 

Ovo nije tekst na naslovnici sajta, pa da mora da zadovoljava neke literarno-interpunkcijske kriterijume. S druge strane, svako ko piše na ovom forumu može očekivati da će dobiti povratnu informaciju od drugih koji ovde čitaju i pišu (npr. "nečitko je" ili "moj doživljaj je bio drugačiji", itd...). Na autorki je da odluči da li će da usvoji te primedbe ili ne, ali nema potrebe da uzvraća sagovornicima prozivanjem na ličnom nivou. Pokušajte da se uzdržite od toga ubuduće.

Inače, meni je zabavno da povremeno pročitam nešto ovakvo, jer dok čitam imam utisak da slušam nekoga dok zaista govori, ne stižući da do kraja organizuje misli i sredi utiske. Jeste malo teže za čitanje, ali je autentično i neposredno.

Inače, meni je zabavno da povremeno pročitam nešto ovakvo, jer dok čitam imam utisak da slušam nekoga dok zaista govori, ne stižući da do kraja organizuje misli i sredi utiske. Jeste malo teže za čitanje, ali je autentično i neposredno.

Upravo tako. Izražavam se slobodno i spontano,puštam misli da cure..želim prenijeti autentičan doživljaj točno onoga,one situacije u kojoj sam se našla.Čak i da pišem tekst za naslovnicu ne bih ga mijenjala.

Da nastavim. Istim necenzuriranim stilom :-))

Kontakti za Sevastopolj,Jaltu, i još neke gradove u smislu smještaja dobro će doći onome ko namjerava putovati onamo,pa evo samo naprijed,pitajte.Moram naglasiti da hosteli apsolutno nigdje nemaju istaknutu reklamu vani, ali ni u jednom jedinom gradu,i nemoguće je skužit način kojim se dolazi do njegovih ulaznih vrata,ako ne znaš gdje je.Zato je važno prethodno utvrditi s njima dolazak i zatražiti da objasne. Inače ruske adrese su stvarno komplicirane za naš klasični pojam adrese.

Iako je bilo prokleto kišovito i hladno, na Krimu sam uživala tih, nažalost svega par dana,svjesna njegove važnosti, pozicije. Nisam išla na izlete koje sugeriraju lokalne agencije (kojih ima dosta,posebno dvorci u okolici Sev.) već me više zanimao đir po gradu, gledati ljude kako dišu, lifestyle, pričati s lokalcima..Obavila sam dva izleta u Sevastopolju - brodski obilazak Crnomorske flote (cca 45min) s detaljnim opisom svakog od brodova u Sev.zaljevu i Park Pobedy (to nitko od tur.agencija ne savjetuje,ali je meni vrlo poseban) - jedno 45 min maršrutkom ?? Park je ooogroman i rasprostir se uz more, a mjesto je odmora Sevastopoljaca. Ako idete maršrkom treba pitati točno gdje se izlazi i onda opet pitati put parkom prema obali,plaži do koje ima dobar komad pješačit,jedno 45min. 

Sam grad je vrlo šarmantan i oduševio me parkovima i zelenilom. Neznam koliko ljudi govore engleski, jer sam ja rusist pa nisam imala tih problema ali ništa ne odaje dojam da su baš otvoreni ino turistima. Ponavljam,kad stigneš u grad i želiš naći agenciju u kojoj ćeš sredit smještaj ovisiš o nekoliko tih turističkih ureda u centru u samom Parku Nahimova koji malo rade,malo ne..A zapravo,s obzirom da je to ljetovalište i turistički centar Krima ima moooore stanova koji se izdaju jeftino na dan,dva za cca 1000 rubalja, cca 20 dolara.Ali kako do njih?! E to je malo teže - najbolje znati ruski i kupit lokalnu GAZETU s oglasima. Ja sam se s gazdaricom pogodila za 1500 RUB (30 dolara) 2 noćenja u privatnoj sobi. To baš i nije najjeftinije,al je sami centar.

Nakon Sevastopolja pičim za JALTU, i tu je smještaj malo lakše ubosti jer već na kolodvoru stoje tete i dočekuju autobuse pitanjem "trebate sobu?" (rus.komnata) Tako je i mene jedna dočekala i odvela do svoje frendice koja mi je uzela 1400 RUB za dvije noći u prosječnom sobičku s krevetom,ormarom i TVom u nekom objektu u kojem gazdarica ostale sobe isto izdaje. Nivo je malo lošiji nego sam navikla kad je u pitanju privatni smještaj i tu u Rusiji ne očekujte bogzna što za male pare.Što to znači? Pa taj nivo...hmm..kupatilo jedno na 4 sobe. Bez klime,tj.ventilacije,pa kad se god neko otušira osjetiš sve mirise...obično kućno kupatilo s tuš kadom koja je sva onako,od slabog, neredovitog čišćenja,djeluje ofucana. Kuhinja..hmm..najrađe bih uzela domestos i očistila je! Al je zato gazdarica simpa..

HRANA u restoranima na Krimu je posebna priča. Baš jako. Način na koji spremaju neko meso je toliko meni nejestiv da sam najčeššće vraćala tanjur (al,da,morala sam platit) jer pospu ga koprom,i nekim domaćim masnim sirom...ajoooooj!?! Tako da savjetujem oprez. Nije toliko skupo, ali ni prejeftino - hrana je cjenovno prihvatljiva low budget džepu. 

Na kraju sam zaključila da preferiram one štandove LAVAŠ /ŠAURMA a to bi bilo kao tortilja s piletinom i umakom,ali na taj njihov način, ukusno i oko 150 RU (max 3 dolara) Ono što Rusi isto obožavaju a odnosi se na meso je ražnjić ili ŠAŠLYK i to preporučam. 

Osim tog mog doma u Jalti grad me se dojmio kao neki crnomorski Monako. Onako je poprilično poshy.Dugački,impozantni korzo s kafićima,restoranima, nalikuje na europske tur.destinacije, iako je već par ulica dalje atmosfera potpuno drukčija i sivija,mračnija. Sama riva, navikla na turiste s djecom je prilično kičasta,nudi svašta, od konjića do trampolina svih boja i oblika,i na nekim je mjestima onako sovjetski ofucana, ima željeza i hrđe,pa i nekako šlampavo natrpanog betona koji dodatno poružnjuje prizor. Zato sam na Jaltinskoj tržnici bila u doba jagoda,i mmmnjam!! Bilo ih je na bacanje i prefine su. 

Spontana kakva jesam,napuštam Jaltu nadajući se da ću jednostavno ubost, kupiti kartu za Krasnodar pa dalje prema Kavkazu (Kabardino Balkarija). Ali vraga! Na kolodvoru neko komešanje. Hrpa ljudi čeka na jednom šalteru. A drugi šalteri prazni!? Ee...al baš taj gdje je hrpa ljudi je za kupovinu karata za destinacije izvan samog Krima. I tako sam u toj gomili ljudi čekala jedno 4.5 sati samo da bih kupila jednu autobusnu kartu.

Moj je najveći i najgori neprijatelj u Rusiji na ovom putovanju bio nedostatak vremena,stalno sam bila u vrem.stisci,pritisnuta već kupljenim povr.kartama i neuspjelim predviđanjem događaja! Svugdje po nažalost samo 1 dan,eventualno se zalomi 2.Užas!! Taman kad se zaljubim u grad,osjetim njegovu čaroliju i počnem u njoj istinski uživati,gotovo,ja moram ić dalje. Na ovom putovanju to doživljavam kao svoj najveći poraz.

Iako mu nije najbliže,te iako svako ko namjerava istraživati Kavkaz onamo odlazi iz svojih razloga i sa svojim planom, kao polazišnu točku svakako savjetujem,barem kad su proljeće i ljeto u pitanju baš Pjatigorsk,kao kulturni,trgovački i industrijski centar Sjev.Kavkaza.E, da, i turistički!

Zajedno s gradovima Kislovodsk,Željeznovodsk i Essentuki P.čini jedinstveni lječilišni kompleks zvan Kavkaske mineralne vode. U Pjatigorsku (kao i ostalim gr.) SVE je u znaku ljekovite vode - gr.se nalaze na termalnim izvorima,a voda je bogata sumporom, jodom,bromom i dr.elementima. Posvuda lječilišta i hoteli u koje dolaze iz svih krajeva Rusije ljudi s raznim tjel.oboljenjima. 

Sa svojih 30tak sanatorija (to su Rusima lječilišta) i 17 hotela, priv.smještajem grad ima razvijenu turističku infrastrukturu,a glavno je obilježje grada njegov park u samom centru - Cvetnik. Dođete li u P.busom odnekud,a vjerojatno hoćete, idite onamo-naći ćete niz promotivnih štandova s izletima i svim potrebnim info.Lepeza izleta impresivna.Žao mi je da otuda nisam odradila Grozny i planinsku Čečeniju jer nisam naravno imala vrem.ali drugi puta o ba ve zno.Osim toga nude Ingušetiju,Sjev.Osetiju i Vladikavkaz i svakako preporučam te varijante onima koji idu ili solo ili prvi puta pa da se osjećaju sigurnije i komfornije. Kako god,na Kavkazu je ključna riječ oprez!

Pjatigorsk je raskošno zelen,kud god se okreneš neka šumetina,neki izvor! U Pjatigorsku nisi bio ako nisi vidio Proval - e,a to je meni nešto totalno bezveze,(radi se o komadu stijene u čijem je puknuću podzemno jezerce) ali do njega vodi lijepa,i rekla bih,welness  šetnja iz centra grada, Putem se nailazi na te prirodne izvore termalne vode, i super je vidjet lokalce kako se namaču u tim blatnjavim gejzirima,pa sam se namakala i ja! Koji feeling,ležiš u vodi,pijuckaš pivce i gledaš grad! 

Neznam jel se Ljermontov namakao,ali je svakako dio života proveo u P.i ondje je puno spomenika s njegovim imenom.Naravno,na to su jaaako ponosni.

JAOOO pucam od želje da odgovorim na neko pitanje....!

Meni je isto zanimljivo kako pises. Samo nastavi, nemam neko pitanje posebno. Kako izgledaju ta mesta, prljavo, cisto, fasade, prevoz, parkovi, kafici gde se ljudi okupljaju...?

Meni je isto zanimljivo kako pises. Samo nastavi, nemam neko pitanje posebno. Kako izgledaju ta mesta, prljavo, cisto, fasade, prevoz, parkovi, kafici gde se ljudi okupljaju...?

Hvala Severče. Onda me čitaj i dalje :))

Pa nemam odgovor na ovo što si "pitao" - bar ne jedinstven i jednostavan.Izgleda kako gdje. Rusija u Moskvi i St.Peterburgu je sasvim drugačija od one na Krimu ili Kavkazu, razvijenija,zapadnija, bogatija. I ne samo to,već kozmopolitskija i samim time za putnike sigurnija..U kavkaskim gradovima (Naljčik,Vladikavkaz, posebno oni u Dagestanu) turista nema i putnik Europljanin se odmah u toj jednoličnoj masi ističe tj. privlači pažnju što može biti vrlo opasno.

Svaki grad ima svoj nevjerojatno lijep dio,ali i onaj ružan i prljav,primitivan. Kafići su svugdje kafići,niš posebno.Prijevoz-ajde,evo,najgori i najprljaviji autobus me vozio Vladikavkaz - Derbent (pogledaj si na karti gdje je to) horor je nedovoljno ekspresivna riječ da se to opiše! Čitaj dalje,trudim se stvarno opisati što više detalja,ali Rusija je zemlja velikih suprotnosti. 

Edited by panonski
prozivka

u nastavku...

1. Kako sam opljačkana u gradu kisika - Kislovodsku
  2. Iznenadno gostoprimstvo u Naljčiku, Kabardino Balkarija 
  3. kako sam skoro naje.. u Vladikavkazu!!
  4. Ideš sama u Dagestan?! Ti nisi normalna!
  5. Pustinjom u Astrahan..
  6. Astrahan - konačno partijanje!!
  7. Moskva i Piter,povratak u Zg

Ма немој те савете узимати толико к срцу, овде на форуму постоји као једна мала заједница која воли све да сагледа из разних углова и изнесе своје мишљење, понекад да и добронамеран савет... то што су твоја писања изазвала коментаре, овакве и онакве, треба само да ти годи! Чекамо наставак! :)

Žao mi je,ali,ali,ali,ali.

Ali,ali baba.

Ali ja odustajem od topica. Baba.

onaj kog zanima zaššštooooo i štoooo neka se javi u inboxxxxxx