Followers 0

Pomoć! Budimpešta - Katowice?

21 posts in this topic

Pozdrav svima!

Imam jendo pitanje... Kako najjednostavnije preći relaciju: Budimpešta - Katowice?

Sve dolazi u obzir. Sa što manje troškova, razume se. ;)

Video sam da ide voz iz Bg-a za BUD. negde oko 22:00 i da stiže ujutru oko 06:00.. Pošao bih u četvrtak uveče.

Tako planiram do Mađarske. A šta posle? Ima li kakvih predloga? Spreman sam i na autostop. Kontam... Ima vremena do mraka..

Nov sam ovde.. Ne zamerite ako nešto ne valja. xD

Hvala unapred! ;D

E hvala puno! xD

Nisam za razgledanje. ;D Idem za Bytom. A taj dnevni voz.. Da ne znaš ko je prevoznik? Da bih mogao malo detaljnije da se informišem.

Edited by Catman_95

hehe, Železnice Srbije  :ang:

Izvini, možda sam nejasno napisao. Mislio sam na dnevni voz Beograd-Budimpešta.

Edited by du-ki

Mozes okusati srecu i sa Orange Ways busom,na delu puta Budimpesta-Krakow.

Mislim da im je redovna cena karte oko 20 evra (jedan pravac),ali imaju povremeno happy hour akcije,gde karte kotaju 50% jeftinije (znaci,10 evra).Potrazi temi o Orange ways-u na ovom forumu za vise detalja.

Edited by Laza GNR

Interesantna je cinjenica da se do Katovica lakse stize vozom nego do Krakova.

Ako malo budes istrazivao, videces da pruga zapravo zaobilazi Karpate, to je i razlog zasto je pruga malo okolo-naokolo.

Iz Budimpeste postoje vozovi svaka dva sata za mesto zvano Bzeclav, odnosno Breclav, zavisi kako ko cita.

To mesto se nalazi na granici izmedju Ceske i Slovacke.

Tu se mora presesti u drugi voz koji ide do granice sa Poljskom (mesto zvano Bohumin). Taj voz takodje ide veoma cesto u toku dana. Na kraju treba sesti u voz za Katovice. Ima dosta presedanja, ali sve dosta brzo ide.

P.S. Mozes da imas srece i da te u Breclavu pokupi voz koji ide direktno za Katovice, to ce znaciti da neces imati presedanje u Bohuminu. Zasto to moze da bude problem? Moraces da platis posebnu kartu za prolazak kroz Cesku, a posebnu kada udjes u Poljsku u istom vozu :). Karta za Poljski deo deonice se kupuje tek nakon prelaska granice u Poljsku. Zasto je ovo problem? Moras da platis u Zlotima, jer kondukteri tvrdoglavo ne zele da prime Euro. A pritom nisi imao gde da promenis pare u Zlote :D Mene je spaslo prvi put to sto sam sa sobom nosio kreditnu karticu. Srecom, moguce je i tako platiti.

Srecno!

A sto se tice OrangeWaysa, ne znam da li je pametno. Nekad se desi da se autobus i ne pojavi. Dosli su na los glas.

Takodje, ono sto se meni jednom desilo kada sam isao za Krakov je sto je voz iz Beograda trebao da dodje u 6 ujutro u Budimpestu, ali je stigao tek u 8. OrangeWays ako se ne varam krece u 7 ujutro iz Budimpeste, tako da sam zakasnio na autobus. Problem je sto je duzina zadrzavanja na madjarsko-srpskoj granici vrlo nepredvidiva, pogotovu oko Nove godine. Bilo da se ide busom bilo da se ide vozom. Secam se da sam prosle godine cekao od 22h do 6 ujutro na granici kada sam isao Fudeksom do Budimpeste. Silni autobusi gastarbajtera su bili ispred nas. Bese 30. decembar 2014. Najgora noc u mom zivotu. Ako zakasnis na OrangeWays, uvek imas ovu gore varijantu sa vozom koju sam silom prilika naucio :)

Edited by jelich

Ima i direktni vlak od Pešte za Katowice, jer su Katowice na putu do Varšave, tamo dolazi jako rano ujutro, karta je vjerojatno 29 evrića, al za natrag ćeš morat presidat jer nema specijal karte za suprotan smjer.Osobno mislim da je bus Luxexpress najbolje rješenje...

Juče sam se vratio. Evo mog iskustva ako nekom bude značilo.

Nisam mogao da kupim kartu za Luxexpress jer mi je bila potrebna kartica tako da sam bio prinuđen da idem vozom do Katowica.

Kupio sam povratnu od Beograda do Budimpešte za 26e... Voz je krenuo oko 21.50 kao što je i predviđeno. Negde oko pola 2 smo bili na granici i zadržavanje je bilo oko pola sata koliko se sećam... Osim kontrole pasoša bilo je i nekog aljkavog pretresa. Nije bilo problema sve u svemu osim što je vagon bez kupea i očajan je za spavanje zbog neudobnosti i puno svetla. Nije bilo gužve pa sam pokušao da se opružim. Negde oko 05.45 smo stigli na Keleti... Dakle, bez kašnjenja. Bio sam poprilično pogubljen kada sam izašao iz voza. xD

Očajno sam tražio po stanici neku reč na engleskom. Skoro sve je bilo na mađarskom.  Prvo sam morao da nađem menjačnicu da uzmem zlote jer sam mislio da će mi biti potrebni u vozu. Ne sećam se imena menjačnie ali pretežno je narandžasta i nalazi se odmah pored koloseka br. 7. Našao sam nešto što liči na šalter i rekli su mi da su informacije o međunarodnim polascima "iznad - levo". Ako uzmem u obzir moj položaj u tom trenutku i samu arhitekturu stanice, "iznad-levo" je zvučalo veoma konfuzno i beskorisno. ???  Ali nisam želeo više da smaram. Posle nekih desetak minuta sam naišao na tu prostoriju koja se takođe nalazi pored koloseka br. 7 ali je jako zavučena i prolazi se kroz neki hodnik sa girosima... Žene na šalteru solidno govore engleski tako da nije bilo problema. Kupio sam kartu Budapest - Brno koja košta 19e. a polazak je bio u 07.25 tako da sam imao nešto manje od sat vremena za čekanje. Voz je bio dobar. Češki koliko se sećam. Jedino mi je smetalo što su utičnice bile blokirane a baterija nije bila na zavidnom nivou. Stigao sam u Breclav oko 11.45. Nije bilo kašnjenja. E tu sam doživeo šok. Ne znam da li mojom greškom ali na voz za Katowice sam morao da čekam do 15.13. Radnica na šalteru je rekla da je tad sledeći. Nije mi palo na pamet da pitam kada ide voz za Bohumin pa da odatle presednem za Katowice. Mislio sam da je to taj isti voz za Katowice koji će proći kroz Breclav u 15.13 pa ću sve jedno čekati, ovde ili tamo. Osećam da sam napravio veliku grešku. Karta je bila 29e sa uračunatom rezervacijom. U Katowice sam stigao oko 18.45 i odatle je sve bilo jednostavno do kranje destinacije. U povratku sam uzeo direktan voz iz Katowica do Budimpešte i pojeo go*no. Nikada ne idite na put bez dobro razrađenog plana! nono  Bio je noćni voz koji je kretao u 11.55 a kartu sam kupio u 11.20. Nisam čak ni bio siguran da li taj polazak postoji tako da sam na putu od Bytoma do Katowica razmišljao gde da prespavam ukoliko voza zapravo nema. Karta je koštala 76e. :bang: Imao sam stotinak ali morao sam da platim u zlotima koje nisam imao u tolikoj količini. Srećom, radnica na šalteru je bila ljubazna da mi razmeni novac jer nije bilo otvorenih menjačnica u blizini. Užaaaaaaaaaaas!!! U pola 8 sam bio u Budimpešti i čekao sam voz za Bg do 10.05. To bi bilo to... Hvala na pažnji!

Btw, da li je karta koštala 76e zato što se radilo o direktnoj liniji ili...?

Edited by Catman_95

Karta je toliko kostala jer su te zajebali.(da oprostis) Karte za voz izmedju Varsave i Budimpeste su po promotivnim cenama 29 eura u jednom pravcu i ima ih samo dok se ne rasprodaju. Ako ih ne kupis minimum nedelju,dve ranije karta ce te kostati 100 eura(u mom slucaju iz Varsave a u tvom 76 iz Katowica)! Meni je zato lepo kondukter rekao da uzmem kartu od Varsave do ceske granice koja je kostala nekih 15 eura i onda odatle da kupis kartu direktno za Budimpestu koja me je kostala oko 30,40 eura ako se secam. Bilo bi jos jeftinije da sam kupovao kartu od granice do granice ali nemas dovoljno vremena da izleces iz voza. Tako da sledeci put cim dodjes u Poljsku odmah kupuj kartu za nazad...

Edited by gargi821

Prvo sam morao da nađem menjačnicu da uzmem zlote jer sam mislio da će mi biti potrebni u vozu. Ne sećam se imena menjačnie ali pretežno je narandžasta i nalazi se odmah pored koloseka br. 7. Našao sam nešto što liči na šalter i rekli su mi da su informacije o međunarodnim polascima "iznad - levo".

Da si pitao ranije na forumu,dobio bi savet da NE menjas novac na samoj zeleznickoj stanici.

Posto u toj "narandzastoj" menjacnici ("City exchange" ili kako im je vec naziv,zaboravio sam) i njoj slicnim imaju neki levi kurs,koji poprilicno "dere".Ono,tipa 30% nizi od realnog kursa i slicno.Tu (na Keletiju) mozes da zamenis samo ako si dosao u sred noci,a ne poznajes grad i nema nijedna druga menjacnica da radi (mada i o ni ne rade non-stop,al nebitno).I to kad menjas,zamenis najmanje sto mozes (5 evra),cisto za najnuznije potrebe (da kupis nesto da jedes,pijes).Vece kolicine novca tu nikako ne menjati nono (bices u minusu...ko zna koliko)

A gde razmeniti novac?

Cim izadjes sa Keletija (sa te strane gde si nasao blagajnu-samo produzis napolje,van zgrade) sa druge strane ulice ces videti isto "Exchange office" (mali lokal,ima iznad ulaznih vrata nekoliko zastava raznih zemalja),kurs je OK.MIslim da rade od 6 ili najkasnije u 7 ujutru se otvaraju.Na cosku imas i ABC market,gde mozes da pazaris hranu/pice.

A i ako izadjes na suprotnu stranu Keletija,pitaj samo gde je "Arena".Svi znaju,to je shopping mall,5 minuta hoda od stanice.I tu je relativno OK kurs.Pored toga,unutra je toplo,mozes da sednes i odmoris se malo (ne da se smrzavas napolju).Takodje,u okviru Arene na prizemlju imas Tesko (mega market),pa mozes jeftino da kupis hranu/pice za put.

Inace,na Keletiju,ispred pomenute "narandzaste" menjacnice,obicno stoji po neki Arap (sem tu,mozes ih naci kako vise kod onog "prolaza sa girosom" sto si spominjao;gde zvrnda "radio Teheran" :maddd: ).Zadatak im je da love naivne strance :smile: Tj. kad vide da hoces da zamenis pare,pozvace te da ne menjas tu,vec kod njih (bukvalno stoje ispred menjacnice i tu cekaju u zasedi).Oni ce ti,istini za volju,ponudi malo visi kurs nego u menjacnici,ali je i dalje taj kurs daleko nizi od realnog.

Uglavnom,ni tu menjacnicu,ni Arape ti ne preporucujem.Sem u krajnjoj ekstremnoj nuzdi.

P.S. - Ono sto ti je objasnjavala "iznad-levo" (jet ti rekla "up-left"?) je nesporazum u komunikaciji.Valjda je mislila "napred/pravo-levo" :)

P.S. 2 - Da ne bi vise "pojeo govno" isplaniraj put unapred i pre puta kupuj karte ;)

Opste pravilo je da su karte su najskuplje na dan polaska (sem kod onih redjih slucajeva gde je cena fiksna).

Edited by Laza GNR

Ko juce se secam, cim smo krocili u Budimpestu, vodic je rekao: Vidite narandzastu menjacnicu? Nikad ne menjajte pare tu. Deru. :D

Ta narandzasta menjacnica cini mi se da se zove Gold...Fora je da je kurs tek preko neke odredjene cifre koju menjas onaj realni oko 310...Inace kad menjas manje svote novca kurs ju uzas...Ja imam jednu sigurnu menjacnicu na Rakoci bulevaru,jeste da uzimaju proviziju al im je kurs odlican..

Najkomfornija i najbrža opcija je blablacar, skineš aplikaciju o proveriš ima li slobodnih mesta za rezervisati a verovatno ima. Bus i voz su takođe opcija