Kako najjeftinije do Urugvaja ili Ekvadora?

28 posts in this topic

Pozdrav putnici!

Ortak i ja planiramo da u decembru (eventualno januaru) zapalimo za Južnu Ameriku. Ideja je da provedemo nekoliko meseci kod workaway domaćina, gde bismo radili za klopu i smeštaj, obilazili prirodne lepote i lokalne znamenitosti, upijali atmosferu kontinenta, učili jezik, razmatrali eventualne mogućnosti za posao, te polako krstarili od severa ka jugu ili obrnuto. U planu je nekoliko zemalja (Ekvador, Peru, Čile, Urugvaj, a verovatno i Bolivija). Put nije ni vremenski ni prostorno tačno definisan. Ono što je za početak bitno, jeste da nađemo najjeftiniju kombinaciju za odlazak do Ekvadora ili Urugvaja, pošto će jedna od te dve zemlje biti početna, a druga verovatno krajnja destinacija.

Pitanje je, dakle, upućeno najpre ljudima koji su već leteli ka nekoj od ovih zemalja ili koji žive tamo, ali i svi drugi koji imaju neke informacije iz prve, druge ili treće ruke, mogu da pomognu. 

Npr, pretpostavljam da postoje neke lowcost kompanije koje iz Španije lete za Južnu Ameriku, kao i neke koje iz ovog dela Evrope lete za Španiju... Guglajući malo po netu (pre 10ak dana) naišao sam na neke letove sa cenama od oko 500e u jednom pravcu (iz Sofije čini mi se, sa dva presedanja i ko zna koliko sati leta). Interesuje me da li je to cena koja se može smatrati za povoljnu ili ovde ima ljudi koji su putovali u pomenute zemlje i za manje novca. Koja je to cifra koju treba smatrati za veoma povoljnu i koju treba ugrabiti čim se pojavi? Ne bih čekao last minute varijante iako sam čuo da mogu da budu jako povoljne, ipak je ozbiljan put u pitanju... :smile:

Trebali bi mi neki generalni saveti vezano za traženje letova (kojim danima tražiti karte, za koji dan kupovati, eventualno neki link za pretraživač poput skyscanner-a ili whichbudget-a, zatim saveti gde su takse najjeftinije, kako plaćati, šta je sa presedanjima, prtljagom  i sl). Sve što može da nam pomogne da se za što manje para dokopamo tih zemalja.

Karte bismo gledali da kupimo do sredine avgusta, tako da bi bilo lepo da se do tad pojave neke korisne informacije u ovoj temi. Ja ću svakako i dalje pretraživati, ali biste mi mnogo olakšali tu pretragu sa nekim konkretnim predlozima (najviše vezano za termine, aerodrome i kompanije).

Hvala unapred!

Nisam bio u Juznoj Americi, ali pratim blogove i cijene karata prilicno pomno. Pretrazi Secret Flying i Fly4Free da vidis sta se moglo naci.
Za dole su uglavnom najbolje cijene iz Italije i Spanije. Bilo je po oko 350€ povratna vise puta u zadnjih par mjeseci ako se dobro sjecam. Cile, Argentina, Brazil mislim.
Koristi Google Flights za osnovno pretrazivanje opcija, odlicna stvar.

Te 2 zemlje bas rijetko budu.

Ja sa uzeo Madrid - Lima povratnu za oko 270 skoro pa bih dodao i Peru na spisak iz posta iznad.

8 hours ago, klanfa said:

Pretrazi Secret Flying i Fly4Free da vidis sta se moglo naci.

8 hours ago, klanfa said:

Koristi Google Flights za osnovno pretrazivanje opcija, odlicna stvar.

Hvala na predlozima, pregledaću.:smile: Google flights sam i ranije gledao, ali mi se nešto nije pokazao, ali probaću opet. 

3 hours ago, ThirstyTraveler said:

Ja sa uzeo Madrid - Lima povratnu za oko 270

E da, i to sam hteo da pitam... vezano za povratne karte. Vidim da povremeno na Rushflights-u izbace neke zanimljive (jako jeftine) ponude iz Evrope... uglavom za Meksiko, Kubu i Dominikanu, ali znam da se dešavalo da naleti i poneka zemlja iz Južne Amerike, tako da sam viđao niske cene karata poput te koju si ti platio.

E sad, nekako mi je logično da ako može, recimo, povratna iz Milana da se nađe za 350 evra, zar ne bi trebalo da je moguće naleteti i na kartu u jednom smeru za iste pare? Meni povratna ne treba, ali uzeću je ako je jeftinija od one u jednom smeru, mada mi to nikako nema smisla.:blink:

Što se Perua tiče, to će sigurno biti naša destinacija u nekom trenutku, ali su nam sad prioritet ipak ove dve zemlje. :smile:

Bude nekad povratna jeftinija, narocito kod ovih error fare varijanti.

Ja mislim da je suludo placati 500€ za kartu u jednom pravcu tj da te samo letovi tamo i nazad izadju 1000€ ali to je samo moje misljenje, a znas sta kazu o misljenjima :smile:

Povratna je uglavnom jeftinija za daleke destinacije :wink: 
Na google flights pogledaj i open-jaw kombinacije (polazak iz jednog grada povratak u drugi). To je cesto bio trik za jeftine karte :smile:

Pa jeste suludo plaćati povratnu kartu 1000 evra i tvoje mišljenje je tu skroz na mestu. Jedino je stvar u tome što ja pojma nemam kada bih se vraćao, da li bih se vraćao i gde bih se vraćao. :smile: Ta opcija za povratak i jeste otvorena, ali ne bih da se vezujem nekim datumima i rokovima. Ortak doduše gleda varijantu za povratak i njemu bi odgovarala povratna, ali ja mislim da na malo duži period (ako ne i trajno) odmorim mozak od ovog s*anja ovde. :smile:

Hvala na odgovorima! Očekujem i ostale... :wink:

On 7/29/2017 at 3:27 PM, Wazza said:

Pa jeste suludo plaćati povratnu kartu 1000 evra i tvoje mišljenje je tu skroz na mestu. Jedino je stvar u tome što ja pojma nemam kada bih se vraćao, da li bih se vraćao i gde bih se vraćao. :smile: Ta opcija za povratak i jeste otvorena, ali ne bih da se vezujem nekim datumima i rokovima. Ortak doduše gleda varijantu za povratak i njemu bi odgovarala povratna, ali ja mislim da na malo duži period (ako ne i trajno) odmorim mozak od ovog s*anja ovde. :smile:

Hvala na odgovorima! Očekujem i ostale... :wink:

Pa kupi povratnu i nemoj iskoristiti let nazad :tongue: Bolje 300€ za povratnu nego 500€ one way :biggrin:

@Wazza i šta bi na kraju odoste li vi u Južnu Ameriku ili ne? 
Ekvador je sad jedini koji prima tursite i ima koliko-toliko sređenu situaciju sa virusom. Pa sad iskreno gledam neki novembar tamo. 

Mislim da je i Brazil otvoren za turiste i situacija s virusom je nepromenljiva vec par meseci🙄

Da buraz, već nešto jače od 2 i po godine sam ovde. Trenutno u Ekvadoru. 😊 

Situacija će biti sređena verovatno tek od 15. a Ekvador je otvoren za neke zemlje, a za neke nije. 

Vanredno stanje je navodno do 15.09. ali videćemo šta će biti posle, jer su ga već dva puta produžavali. To znači da je bukvalno sve zatvoreno, tako da nema smisla dolaziti dok se to ne ukine. 

Edited by Wazza

Pozdrav iskusnim putnicima, 

Zanima me sta u ovom momentu smatrate 'dobrom cenom' koju ne treba propustiti za povratni let iz evrope do juzne amerike (cile, ekvador, peru), jer vidim da je 2017. kad je tema naceta 350 eur bio zeljeni iznos, videh i 270 eur da je neko kupio. Izgleda da je to sad oblast naucne fantastike. 

Pratim sajtove za popuste, ali se ne secam da se j.amerika skoro pojavljivala, ne ove godine. 

Da li je iko od vas skoro kupovao, da li zna nekog ko je kupio, i ako jeste o kojoj ruti je rec?

Hvala unapred na sazanjima koja biste podelili vezanim za ovu temu, svaka informacija je korisna

Posted (edited)

bio je let turkishem do buenos airesa za 560 evra povratna, iz Sofije, u junu je bila promocija..Ja sam se dvoumio da uzmem, ali sam na kraju uzeo iz Bga za Indiju, to me ispalo nesto 430...Bila je bas dobra promocija, ali treba cekati izletece nesto...Inace, Turkish kad god da promociju, iz Sofije mu je jeftino za Brazil i Argentinu, nemam pojma zasto..mozda odatle slabo lete tamo ljudi, ko zna

Inace, za Brazil i Argentinu moze da se nadje povoljnije tipa 600 evra, i kolumbiju i peru...za ekvador tesko, cile nikako on je uvek preskup..ali mozes do Buenos Airesa, pa onda onim njihovim low costovima - Aerolineas Argentinas , Sky Airlines, Ima i LATAM moze da se nadje za tipa 80-90 evra u jednom pravcu..

Ako imas americku vizu, mozda nije losa opcija preko njujorka ili majamija za Ekvador, odatle ima dosta jeftinih letova , moze da se nadje i za 200-250 povratna..a do majamija takodje moze da se izbunari i za 300-350...

Edited by bam-bam

Vidjao sam oko 600e iz Madrida za Ekvador cini mi se.
Cile ne znam da li sam ikad igdje vidio.
Peru takodje iz Madrida ali nesto jeftinije.

Nadje se poneka promocija ali nije to ni blizu tih cijena iz 2017. i tog perioda +- par godina.

Hvala svima na vrednim informacijama, ipak vise putujete pa bolje poznajete cenovni okvir, sve je jasno.

Sve sam pretresla, i sajtove kompanija i pretrazivace i sugerisanu frisku promociju :) i ispade da je lufthansa ubedljivo najpovoljnija za multi city i ono sto ja trazim, tu cenu ni sa najpovoljnijim low cost premoscavanjima ne mogu dobiti. Zaista neverovatno, nikad ne bih ni pomislila na njih.

Hvala puno jos jednom, puta ce najverovatnije biti :)

On 7/19/2024 at 2:52 PM, sandrolina said:

Pozdrav iskusnim putnicima, 

Zanima me sta u ovom momentu smatrate 'dobrom cenom' koju ne treba propustiti za povratni let iz evrope do juzne amerike (cile, ekvador, peru), jer vidim da je 2017. kad je tema naceta 350 eur bio zeljeni iznos, videh i 270 eur da je neko kupio. Izgleda da je to sad oblast naucne fantastike. 

Pratim sajtove za popuste, ali se ne secam da se j.amerika skoro pojavljivala, ne ove godine. 

Da li je iko od vas skoro kupovao, da li zna nekog ko je kupio, i ako jeste o kojoj ruti je rec?

Hvala unapred na sazanjima koja biste podelili vezanim za ovu temu, svaka informacija je korisna

Evo ga
https://www.fly4free.com/flight-deals/europe/flights-from-european-cities-to-chile/

Posted (edited)

2 hours ago, ThirstyTraveler said:

Ovo je super, hvala! 

Ja sam nasla za 700 iz bg sa 23kg prtljaga (koji ne nosim ali neka ga) i to multi city, pravo proputovanje 🤗, sto mi odgovara....lepse bi bilo da je ta karta 500, ali tesko da ce to da bude. Sve karte su od korone otisle 👆, jedino za us su pojeftinile. Bez daljeg komentara.

Edited by sandrolina

3 minutes ago, sandrolina said:

Ovo je super, hvala! 

Ja sam nasla za 700 iz bg sa 23kg prtljaga (koji ne nosim ali neka ga) i to multi city, pravo proputovanje 🤗, sto mi odgovara. 

Koji su gradovi u pitanju? To mi zvuci bas povoljno

Beograd-Santijago, Lima-Beograd, mart-april 2025.

5 minutes ago, sandrolina said:

preko kojih gradova se putuje?

5 hours ago, sandrolina said:

Frankfurt i Bogota u oba smera

i ja sam jednom leteo bas tom linijom, ali davno, pre 10 godina.....tad je bilo nesto oko 500 i nesto evra, verovatno 550, ali samo do bogote, i ne iz bga, nego iz frankfurta..tako da si nasla odlicnu cenu....

ali dobra je veza svakako, direkt let, malo dugo traje negde oko 11-12 sati heh

21 hours ago, sandrolina said:

To je odlicno.

E svaka cast, ja sam cekao mnooogo karte za BA, i nista normalno nije iskakalo ali sam na kraju uzeo KLM povratnu (jer putujem u Septembru) BG-Amsterdam-BA-Amsterdam-BG cirka 1260e