Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Kao najčešći dijalektizam koji dovodi do 'nepremostivih lingvističkih razlika' između mene i ljudi sa severa pokazao se glagol secati. Šta to znači kad neko seca nešto?

• Author

ej pa nije to fenomen.

Kvo potiče (meni bilo neverovatno kad sam pročitao) iz Latinskog jezika, a znači to isto - Šta. Čuje se i u Knjaževcu, Babušnici, Beloj Palanci, Svrljigu, Dimitrovgradu. Zanimljivo je da se ne koristi od Sićevačke klisure pa zapadno, i nekako južno od Svodja i Vlasotinca (u Vlasotincu i Leskovcu se kaže 'koje').

A ima i izraz 'Kvo oratiš?' ili 'Šta pričaš' od Latinskog glagola pričati.

A ovo 'Te'.. To mu dodje kao 'Te, izadjo da se prošetam...' 'Te, vidiš i sam..' 'Te..' verovatno ekvivalent može da mu bude 'eto..' a i inače se u tim krajevima 'eto' kaže 'ete'

Možda je zanimljiviji odgovor na 'kvo?' - 'te, kvo pa...' :)

Secati znači tegliti. Ja tu reč koristim stalno. teg

A šta se na latinskom kaže quid, quo znači kada, čime, odakle  :blob:

Kvo bi se pre odnosilo na francusko quoi (kua)

Znači i kuda, i zbog čega, sve to je navedeno u rečniku. Označava i šesti padež zamenice qui (koji). U tom kontekstu quo vadis bi značilo i 'kojim ideš'  zvizhd Latinski je opasno pojednostavljati  :hihi:

Gilipter je nešto kao vanjcaga, vandrokaš, bitanga, baraba, vucibatina :)

mislis dripac, lola, bekrija, uncut, bitles, gulanfer, mangup, praznibeshika, delinkvent, andrak?

lola i bekrija se više odnosi na neženju koji ništa ne radi sem što po čitav dan sedi u kafani, vata zjala, krade bogu dane, mlati praznu slamu i presipa iz šupljeg u prazno. moglo bi se reći i - lezilebović, danguba, zgubidan, bećar a možda i raspikuća. Mislim da je bekrija turska reč (bekri, nešto kao neženja il štogod slično) a bećar mađarska varijanta...

uncut je nestaško, obešenjak, uopšte osoba sklona uncutarijama, tj nestašlucima.

kažu da se u nekim selima za "giliptera" koristi i izraz "loder" il tako nešto, no nisam siguran :)

Нежења је бећар на турском, или бећир.. тако нешто. Одатле и име за јело које се лако спрема - бећарац. :)

Добро, онда бећар-паприкаш. ;D

"Играм коло и у колу Дуда,

од радости тресу ми се.. кости"

То је бећарска песма, бећарац, који је Марина певала на Миџору. ;D

• 5 months later...

Što je zapostavljena ovako zanimljiva tema? Ne znate još izraza?

Evo jedan nagradni: Šta znači "englezirati". Prihvata se opisni odgovor.

Za nagradu šaljem flašu moje prepečenice!

Da mozda ne mislis na stil u jahanju koji se koristi kada jahac specificnim kretanjem prati konja dok kasa? Ja cuh da se to tako zove pa za dobru rakiju hajde da probam :)