Followers 0

Sri Lanka

696 posts in this topic

Molim ilegalca da mi se javi ako zivi u Weligami i dalje :-) Trazim Srbe u Weligami hahaha,  pogotovo ako imaju decu, treba mi par saveta, mozda komsije budemo :-D 

@ Dragance, kako si znao koji tip hukvorma ste zakacili?:D Mene je najvise hvatala jeza zbog toga sto guglajuci shvatis da ima mnogo vrsta, od kojih neki jesu samo potkozni, dok postoje i one varijante koje ti zavrse u krvotoku, plucima,  izazivaju anemiju, kao i druge ozbiljnije probleme... Nas je doktor u Hikaduvi ubejdivao da je ova vrsta samo potkozna, ali kako biti siguran??? Testirati se ovde nema ni smisla... Mada terapija koju smo dobili nije podrazumevala samo kremu vec i brdo nekih lekova za sve tipove crva :D... Ne mogu ni da pomislim sta hukvorm za par meseci ucini pod kozom :))) 

Znao sam tako sto ga je jedan drugar pokupio na terenima za odbojku na pesku, pa je spomenuo, a posle toga sam i ja, igrali smo zajedno. A i lokalci to znaju, to je relativno uobicajena pojava. Samo neka mast na bazi tiabendazola, 10-15 dana mazanja i to je to, nadam se da nema vise prezivelih😁

Da podsetim, govorim o svom iskustvu u tropskim krajevima, konkretno, u Brazilu, iako je naslov teme Sri Lanka😊

Zdravo Svima,

ja putujem sutra na Sri Lanku i obzirom da je u pitanju poslovni put, smestaj ce biti placen od strane domacina (45000 rupija za 10 dana u hotelu Romana u Kolombu) U skladu sa onim sto zelim da obidjem domacin mi je napravio agendu sa okvirnim troskovima koje cu vam sada preneti za one koji ce mozda putovati

1 putovanje 1 noca 2 dana

1. dan

1. Kosogda Turtke hatch - free

2. Madha river safari - Pogodba

3. Galle dutch fort - free

4. Unawatuna beach - free

5. Acamerdating at weligama (Mirissa) 

2. dan

1. Wheels watching 9000 rupija ili 50usd

2. Deundhara watch house

3. sight views relating to southern sea side

400km 16000 rupija ili 90usd total

2 put

1. dambulla golden temple karta 1300 rupija

2. Sigiriya i muzej 35usd

3. Habarana (ovde je nocenje)

4. Elephant rides 20-40usd

5. Minneriya wild park 65usd

6. Vracanje za Colombo kroz Candy

7. Visiting spice garden

8. tea factory and tea centers

9. Temple of tooth relic 20usd

10. ostali znamenitosti koje po zelji mozemo posetiti

cena puta 18000rupija ili ti 100usd

Dodatno je jos pecanje i poseta juvelirnici u kolombu

Nadam se da cu kada se vratim moci da vam vise kazem o svemu kao i o drugim troskovima koji budu bili.

Ja sam avio kartu inace platio sve ukupno oko 570e ali je presedanje nesrecno tako da sam celu noc u Abu Dabiju i tek ujutru ponovo krecem na put. Vizu sam elektronski izvadio za 79usd preko paypala.

Pozdrav,

Igor

Zdravo svima ponovo i po mom povratku sa Sri Lanke zelim da vam prenesem par utisaka koje mislim da ce biti pre svega korisne svima koji planiraju da putuju tamo.

Napomena: Ako ste neko ko sebe smatra velikim cistuncem i voli da mu je sve cakum pakum, za vas definitivno nije Sri Lanka i slobodno mozete sebi ustedeti dosta vremena tako sto cete preskociti citanje daljeg teksta.

Kao i u vecini zemalja jugoistocne Azije imate lokalna mesta koja su najlaksa za pronaci , sa uglavnom niskim cenama hrane u odnosu na ono sto dobijate ali sa daleko ispod bilo kog od evropskih kriterijuma za cistocu... Ovo sam primetio cak i na nekim mestima koja vaze za malo "ekskluzivnija" 

U trenutku mog boravka tamo 1 euro je vredeo 200rupija (1 dolar 180rupija) i nije problem zameniti novac sta god imali mada preferiraju nove dolare i eure, takodje mozete koristiti ATM masine mada one nisu ceste i imacete problem da ih pronadjete dok na dosta mesta primaju i kartice (ovde pre svega mislim na trzne centre)

Odmah da odgovorim u vezi jahanja slona , dobro je pitanje jer cete bolje shvatiti kako tamo stvari funkcionisu. Gore date cene su okvirne i finalna cena je bila 2500rupija (12.5e) jahanje, dalje na njegov zahtev dao sam u toku jahanja jos 1000 (5e) dreseru slona (sto je inace previse, 500 bi bilo i vise nego dovoljno), covek kod koga je bio fotoaparat je takodje trazio neki novac i njemu sam dao jer sam navodno samo toliko imao jos 150rupija i u toku jahanja sam hranio slona te su mi za mango trazili jos 200 rupija . Ono sto mi je domacin napomenuo je da je hteo da mi ovom prilikom ugodi i pronadje slona koji nije turisticki tj.razlika u odnosu na ono sto sam ja imao je da sam jahao slona sedeci direktno na njemu,slon je stvarno kao sto su obecali bio ogroman i bio sam sam, dok kako su mi rekli turisticki slonovi su dosta manji i imaju neku vrstu korpe na njemu u kojoj su smesteni vise od jednog turiste... 

Sto se tice ostalih datih cena , moram reci da , neke od njih jesu malo vece ali iskljucivo iz sledeceg razloga , ja sam bio sam i imao svog vodica , nisam bio u grupi sto mi je sa jedne strane bila prednost a sa druge , hendikep. Naime, mnoge stvari koje mozete da radite tamo se naplacuju u grupi i ne mozete da joj se kao neko ko putuje sam, pridruzite. Ovde cu napomenuti primer cene vozaca i vodica i posete Madhu River Safariju . Ja sam ovom prilikom putovao mini venom koji je imao dosta komfornosti ali i mesta za barem jos 3 osobe (sa stvarima) sa kojima bi moja cena prevoza bila drasticno manja, takodje na recnom safariju zakupljujete camac a ne mesto po osobi . Cena po camcu koju sam dobio od vodica je 20e ili 4000rupija . 

Prosecna plata na sri lanci je oko 100$ i nezaposlenost je oko 6-7% mada kao i svaka statistika mislim da ovo nema veze sa vezom, jer tamo postoje mnogo farmi raznog voca i mala nezaposlenost je pre svega rezultat velike zaposlenosti na sezonskim poslovima branja raznog voca i povrca... Savetujem da nikako ne dirate drvece ako se nadjete u sumi, ja sam imao (ne) srecu da sam zbog toga imao bliski sisret sa njihovom vrstom pijavice koju sam hvala bogu uocio na vreme i nije bilo posledica , a dobro je znati da je efekat isti kao kod nase pijavice bez ikakvih prenosa neke od bolesti a da se skida tako sto namazete bilo koju vrstu sapunice na nju, znaci NIKAKO nasilnim putem! Koristi se i kod njih takodje u medicinske svrhe kao i kod nas.

VODITE RACUNA O SVOJIMA STVARIMA! Da, iako su prilicno bezbedna zemlja za putovanje, nije redak slucaj da naivni turisti budu opljackani, ovo je jedna od prvih stvari na koje mi je domacin skrenuo paznju, tako da ako nista drugo onda barem pasos uvek imajte kod sebe  , vodite racuna kada ste u tuk tuku da ne zaboravite nesto i sl.

Sve cene , narocito one kada posecujete turisticka mesta poput Sigiriye imaju cenu za strance, primera radi 30$ i cenu za lokalce , nisam zapamtio ali mislim da nije bilo vise od 400 rupija ili oko 2e . Svakako ovo je po meni jedno od mesta koje jednostavno morate posetiti bez obzira na cenu koja je stvarno velika i za neke evropske uslove zivota i licno smatram da vredi svakog rupija koji sam dao za kartu.

Velika je razlika u drustvenim slojevima, kao belac , vi ste vec na samom vrhu tamo a razlike idu toliko da neki od vlasnika smestajnih objekata nece cak vasem vodicu ni dozvoliti da odsedne na istom mestu kao i vi. Ovo pricam iz licnog iskustva. Tako da Vase cene kao belcu jos i turisti, pocinju sa cenom barem 7-8 puta vecom od realne, primera radi ogrlicu od 1500 rupija na plazi sam posle cenjkanja dobio za 400 rupija, imitaciju srebra sa nekom vrstom laznog mesecevog kamena od 3-4 hiljada rupija kupio za 400, slona od mahagonija sa skrivenom odajom kome je pocetna cena bila 5000rupija kupio za 1400 , isti takav u suvenirnici kostao 3000 rupija . Sve ce dati da urade prodaju tako da su spremni da se cenjkaju do iznemoglosti . Nikako ne pitajte vodica o ceni proizvoda, barem ne javno, da li treba da kupite nesto jer on NE SME nista da vam kaze niti signalizira, u suprotnom rizikuje da ga ti isti prodavci napadnu.

Za sam kraj moram vam reci da je Sri Lanka pored svih desavanja BEZBEDNA za putovanje,ljudi su jako srdacni i radi da pomognu, znanje engleskog lokalaca je "razumljivo", cesto se nalazi u top 10 destinacija za putovanje na vecini sajtova na internetu a neretko i kao top 1 destinacija i da cu ja definitivno ovu zemlju posetiti jos barem jednom. 

Toliko od mene, utisaka i zapazanja stvarno ima i previse , gore napisano je verujte mi , samo mali deo.

Za sve dodatno sto vas interesuje , slobodno mi pisite, trudicu se da odgovorim u sto kracem roku iako na ovaj forum dolazim samo kada treba da odputujem negde. :( 

Veliki pozdrav svima,

Igor

Mala pomoć, da li ima i dalje nekih akcija za fly Dubai I kada su? Vidim da su mnogi cene karata plaćali 300€, a karte su sada oko 500€.

Gde je najbolje da se uzima smeštaj za obilazak znamenitosti i za uzivanje na plažama? Da li je dovoljno 2 smeštaja ili više? 

Hvala 🙂

3 hours ago, Marko9191 said:

Mala pomoć, da li ima i dalje nekih akcija za fly Dubai I kada su? Vidim da su mnogi cene karata plaćali 300€, a karte su sada oko 500€.

Gde je najbolje da se uzima smeštaj za obilazak znamenitosti i za uzivanje na plažama? Da li je dovoljno 2 smeštaja ili više? 

Hvala 🙂

imas iz abu dabija srilankan-om dobre cene, ima i ispod 300 evra povratna, samo moras da stelujes datume..a do abu dabija iz bga ides wizz-om, jos ima dzabe karata, evo ja sam uzeo za kraj februara i sredina marta za manje od 40 evra povratna...ali samo rucni prtljag.....

Da sada gledao, ima samo dva leta nedeljno teško je uklopiti letove... A i tada kada sam ja planirao, kraj maja početak juna, da idem karta iz BG za Abu Dabi je nešto manje od 200€, naravno sa koferima.

18 minutes ago, Marko9191 said:

Da sada gledao, ima samo dva leta nedeljno teško je uklopiti letove... A i tada kada sam ja planirao, kraj maja početak juna, da idem karta iz BG za Abu Dabi je nešto manje od 200€, naravno sa koferima.

iz bga wizzair leti 3 puta nedeljno do aprila, jer je tad sezona...jbg, ne mozes da ocekujes letove svaki dan, ni na jednoj destinaciji,  to nije bilo ni u zlatno doba avioprevoza, a kamoli sad u doba korone, super je da ima i ovo...btw, sada se ne kupuje karta kod wizza za toliko vremena unapred, jer oni narokaju cene, a kako se vreme priblizava, onda spustaju..najbolje je kupiti jedno mesec- mesec i po pred put...takodje, maj i jun spada u letnji red letenja, tako da cene za taj period jos nisu menjane u odnosu na ono osnovno sto su postavili, sada svi shaltaju cene za zimski red letenja, sto je do 25-27. marta...

ako malo prosetas po datumima, videces da su letovi za abu dabi skoro dzabe u februaru i pocetak marta, a posle cene krecu da rastu ..zato, sacekaj do sredine- kraja aprila sa kupovinom, tad ce cene biti mnogo povoljnije...

On 1/24/2022 at 10:59 AM, Marko9191 said:

kad se ulogujes, imas pisamce u gornjem desnom uglu....otvori ga i klikni na naslov tvoje poruke, i onda ce ti se sa leve strane otvoriti cela konverzacija

On 1/24/2022 at 10:59 AM, Marko9191 said:

jesi li vec otisao u sri lanku? wizz air otvara nijiju abu dabi- sri lanka sa cenom 40 evra u jednom pravcu...vec postoji wizzair iz bga za abu dabi, leti 3 put nedeljno, cena je takodje niska, ima i za 17-18 evra u jendom pravcu....ovo je naravno sve bez prtljaga, samo rucni ruksak je free

Nisam, ali dok sam cekao cene karata za sri lanku su bas skocile pa sam odustao i odlucili se za drugu lokaciju.

Upravo kupio karte preko wizz a , dve odvojene karte jedna je bg-abu dhabi a druga abu dabi mattala 

2 karte su izasle oko 450 eur total  (oko 220 eur po osobi )  septembar ,

mogu se uklopiti letovi iz bg a 

ja npr letim 6 sep iz bg a cekanje 12 sati

polazak za sri lanku 7 sep povratak isto samo na 22 sept ,pa eto info ako je nekome korisno 

leti se na matallu ,da li je neko bio u nekom nac parku u blizini tog grada i ima li kakvu info 

sto se tice putovanja mislio sam da se po sletanju spustim na hambantotu taksijem (30 tak min voznje po gogle mapsu} prespavam i onda uhvatim bus tamo ka hikaduwi ,unawantuni itd  gde sam vec bio pre 4 ,5 godina 

Ima li neko sa skorijim updajetom o cenama i nekom preporukom za bungalove na plazi (bentona mirissa weligama hikaduwa) ....

Meni neki lokalci (koji zive ovde, ali imaju tamo rodbinu) kazu da i dalje ne preporucuju (turisticko) putovanje tamo.

Meni je Šri Lanka jedna od najlepših zemalaj u kojima sam bila, tj kroz koju sam putovala, mada davno beše, pre skoro trinaest godina.

Nacionani park Horton Plains i vidikovac The World's End, je nešto što ostavlja bez daha.

On 6/26/2022 at 11:05 AM, SkySurfer said:

Upravo kupio karte preko wizz a , dve odvojene karte jedna je bg-abu dhabi a druga abu dabi mattala 

2 karte su izasle oko 450 eur total  (oko 220 eur po osobi )  septembar ,

mogu se uklopiti letovi iz bg a 

ja npr letim 6 sep iz bg a cekanje 12 sati

polazak za sri lanku 7 sep povratak isto samo na 22 sept ,pa eto info ako je nekome korisno 

leti se na matallu ,da li je neko bio u nekom nac parku u blizini tog grada i ima li kakvu info 

sto se tice putovanja mislio sam da se po sletanju spustim na hambantotu taksijem (30 tak min voznje po gogle mapsu} prespavam i onda uhvatim bus tamo ka hikaduwi ,unawantuni itd  gde sam vec bio pre 4 ,5 godina 

Ima li neko sa skorijim updajetom o cenama i nekom preporukom za bungalove na plazi (bentona mirissa weligama hikaduwa) ....

Kako si prošao? Da li možeš da daš savet oko plana puta obilaska zemlje. obzirom da je sletanje na aerodrom Mattala?  Hvala unapred....

Edited by rade0808

Da li mozda neko ima informacija kakvo je trenutno stanje na Sri Lanci? Da li se kriza posle onih demonstracija smirila, da li je ok da se ide naredne godine?