Posted April 19, 2020 Pozdrav ljudi, ja sam modni dizajner i ucim vec pola godine za dizajnera enterijera ( kurs na italijanskoj skoli). Inace sam zavrsila osnove studije Odnose sa javnoscu, a trenutno zavrsavam master studije Teorije umetnosti. Muz mi je programer i oduvek radi za strance. Jedno vreme smo ziveli u Norveskoj (Oslo) i vratili smo se u Srbiju jer ja godinu dana nisam nasla posao, cak i sa naucenim norveskim. Tad sam samo bila dipl PR (Odnosi sa javnoscu). Elem, imamo i sina od 2 godine? Razmisljamo vec dugo gde bismo i ova zemlja nam je dosta primamljiva. Iscitala sam sve i vidim kao i obicno da za IT ima posla, a za mene? Koje su sanse ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2020 Možda nekome ko planira preseljenje u Singapur ovaj članak može biti zanimljiv https://vulcanpost.com/700507/singapore-salary-guide-2020-top-paying-jobs/ Ja sam rendom pogledala par cifara za par pozicija za čije podatke imam informacije i deluje mi realna ova lista. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2020 Mozda jos vaznija informacija pored plata je porez koji je nevidjeno nizak: https://www.rikvin.com/tools/singapore-income-tax-calculator/ Recimo ovo sto sada placam u Australiji 35% poreza, tamo bih placao 9%. Ogromna razlika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2023 Da li moze neko reci kako programeri zive u singapuru? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 17, 2023 4 hours ago, ratko22 said: Da li moze neko reci kako programeri zive u singapuru? Postoji li mesto na svetu gde odgovor na ovo pitanje nije "dobro" i "bolje nego drugi"? Šalu na stranu; Generalno, programeri su u deficitu. Mada sve zavisi od godina iskustva, specijalizacije i industrije u kojoj želiš da radiš. Kao i svuda, plate su im iznad proseka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25 Zdravo, interesuje me gdje se može dobiti više informacija oko radne vize za Singapur, pošto ni u Srbiji, a ni u BiH i HR nema njihova ambasada, a na svim stranicama piše da je za to nadležna ambasada Srbije u Indoneziji. Takođe me interesuje koja plata je dovoljna za život u Singapuru, s obzirom da sam primjetila da mali stanovi koštaju oko 3000 dolara? Naime već živim u inostranstvu, ali kompanija planira da me prebaci u Singapur pa da bih znala pregovarati oko plate. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25 9 hours ago, Maric1 said: Zdravo, interesuje me gdje se može dobiti više informacija oko radne vize za Singapur, pošto ni u Srbiji, a ni u BiH i HR nema njihova ambasada, a na svim stranicama piše da je za to nadležna ambasada Srbije u Indoneziji. Takođe me interesuje koja plata je dovoljna za život u Singapuru, s obzirom da sam primjetila da mali stanovi koštaju oko 3000 dolara? Naime već živim u inostranstvu, ali kompanija planira da me prebaci u Singapur pa da bih znala pregovarati oko plate. Da li ima njihovo predstavnistvo u zemlji u kojoj zivis? Ako ne, ko je nadlezan za to? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 25 Moram ti reci da oni vrlo tesko daju te radne vize..Moj brat je australijski drzavljanin, radi posao kojibje jako trazen svuda u svetu, i pitanju je programerstvo, ali on je zajeban lik, od 89 godine sevtime bavi, i jedva je dobio singapursku radnu vizu, plus zena prof. na faxu, kao gostujuci je bila na Univerzitetu u Singapuru...Nisu vise tamo, al znam da mi je pricao da je jeedva izbunario.. mozda su sad olaksali, to je bilo mislim pre korone.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26 Kao što sam navela, na stranicama piše i za Srbiju, BiH i HR da su nadležne njihove ambasade u Indoneziji. Njima kada sam se javila kažu da to važi za konzularne usluge, da oni ne pribavljaju strane vize i da je to moja obaveza. Svakako ću vidjeti sa kompanijom da oni to bolje istraže. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26 (edited) Na ovoj strani Ministarstva rada su ti objašnjena za sve vrste radnih dozvola: https://www.mom.gov.sg/passes-and-permits Ako te firma šalje da radiš u Singapur, onda firma treba da ti obezbedi radnu dozvolu. Radna dozvola se traži od Ministarstva rada (MOM). Ne znam da li može preko singapurskih ambasada u inostranstvu ili se sve završava na sajtu MOM-a. Iskreno, još uvek nisam upoznala nekog ko je sam sebi vadio radnu dozvolu, sem par ljudi koji su aplicirali za PEP. Jel to na određeno. tipa dolaziš na 2 meseca u SG ili neodređeno? Ali to sve nema nikakve veze sa našim konzulatima. Ne može ti predstavnik Srbije izdati radnu dozvolu za Singapur. On ili ona nema nikakve veze sa Singapurom. Što se troškova tiče, idi na neki sajt gde možeš porediti troškove pa vidi koliko je život u Singapuru skuplji ili jeftiniji od života u zemlji u kojoj si trenutno. Za razvijene zemlje generalno postoji preporuka da na kiriju ne bi trebalo da daješ više od 1/3 plate. Ovih 3000 SGD ti može biti prilično knap za stan, računaj 3500 da ti bude komotnije. Zavisi doduše u kom delu želiš da živiš, koliko si daleko od stanice metroa, tržnih centara i sl. Cene su za vreme i posle kovida skočile nenormalno ali pogledaj propertyguru.com.sg ili 99.co, pa ćeš imati bolji uvid šta se nudi i za koje pare. Imaj na umu da ostavljaš 2 kirije za kaparu + potencijalno troškovi agenta. Mada, ako ih ti kontaktiraš na sajtu direktno trebalo bi da bude besplatno, tj. stanodavac plaća agenta. Znači, u momentu kada ulaziš u stan treba da daš 3 kirije. Na znam gde trenutno živiš i koji ti je standard, ali nije zanemarljiv trošak. Takođe, proveri sa firmom oko zdravstvenog osiguranja. Ko ga plaća (insistiraj da to budu oni) i kakvo ti osiguranje nude. Ti kao privatno lice, nema šanse da dobiješ dobro osiguranje, koliko mogu dobra biti ta korporativna. Takođe, imaš na sajtu porske kalkulator za obračun godišnjeg poreza: https://www.iras.gov.sg/quick-links/calculators , da vidiš koliki porez treba da platiš za bruto godišnju platu. Obračun poreza za 2024. će ti stići negde između 4. i 6. meseca 2025. Možeš da ga platiš odjednom ili u ratama. Edited April 26 by marica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 26 Hvala puno na odgovoru🤍 Sto se vize tiče svakako da će kompanija to završavati, ali interesovalo me je gdje mogu naći više infomacija čisto da vidim kakva je situacija. Takođe me interesuje to oko poreza, na primjer meni je trenutno plata naznačena sa after tax, da li je to moguće u Singapuru? Što se stanova tiče vidim da se u dosta članaka pominje HDB, da li je to samo za rezidente i šta stranac ukoliko je moguće treba da ima/aplicira da bi iznajmio takvu vrstu stana? Da li postoji mogućnost kratkoročnog rentanja, npr mjesec, dva... možda bi mi to bilo bolje da prvo upoznam grad pa da na osnovu toga zaključim šta bi mi bilo najbolje za iznajmiti? Koji distrikti su najbolji za život? Što se osiguranja tiče i sada mi kompanija pokriva osiguranje, tako da ću na tome insistirati i u Singapuru, samo me interesuje šta se tu podrazumjeva pod dobro osiguranje😄? Ja se izvinjavam na gomili pitanja, ali me je i samu šokirala ta vijest o Singapuru, i činjenica da moja dosta dobra plata, nije baš tako dobra u Singapuru i zbog tog razloga mi treba orjentacija šta treba da tražim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 27 7 hours ago, Maric1 said: Hvala puno na odgovoru🤍 Sto se vize tiče svakako da će kompanija to završavati, ali interesovalo me je gdje mogu naći više infomacija čisto da vidim kakva je situacija. Takođe me interesuje to oko poreza, na primjer meni je trenutno plata naznačena sa after tax, da li je to moguće u Singapuru? Nije moguće dobiti neto obračun. Ti dobiješ bruto obračun i to je ono što ti legne na račun. Nemaš nikakve obaveze prema Singapuru; nema zdravstvenog, socijalnog, penzionog, sem poreza. Na onom linku sa kalkulatorom što sam postovala imaš da skineš excel fajl i samo ubaciš kolika je bruto plata, videćeš koliki je neto. Vrlo je jednostavno. Oko plaćanja tog poreza takođe, sve je jednostavno. Samo odabereš da li ćeš da platiš odjednom ili na rate kad ti stigne obračun dogodine. Mi npr. preferiramo da ostavimo deo plate sa strane i štedimo za porez unapred. Pa kad stigne obračun platimo odjednom. 8 hours ago, Maric1 said: Što se stanova tiče vidim da se u dosta članaka pominje HDB, da li je to samo za rezidente i šta stranac ukoliko je moguće treba da ima/aplicira da bi iznajmio takvu vrstu stana? Ništa posebno ti oko toga ne treba. Isto je kao i za condo. Imaš pravo i njih da rentiraš. HDB stan ne možeš da kupiš ili poseduješ kao stranac, ali renta je OK. HDB ti je nešto kao stambeni blok, kao blokovi na Novom Beogradu npr. Condo/condominium obično ima bazen, teretanu i može biti neke dodatne stvari (zavisi od veličine i starosti). HDB je samo stan, ali kvalitetnija je gradnja. Inače čak i kad gledaš nenamešten stan to podrazumeva potpuno opremljenu kuhinju + mašinu za pranje i sušenje veša. Mašine za pranje sudova i rerni često nema u kuhinjama. Tople vode takođe. U condoima novim ih uglavnom ima (sem mašine za pranje sudova to je stvarno retkost), ali čak ni u starijim condoima ih nema. U HDB-u je verovatno slična situacija. 8 hours ago, Maric1 said: Da li postoji mogućnost kratkoročnog rentanja, npr mjesec, dva... možda bi mi to bilo bolje da prvo upoznam grad pa da na osnovu toga zaključim šta bi mi bilo najbolje za iznajmiti? Koji distrikti su najbolji za život? Pravo da ti kažem ne znam. Znam da su to regulisali i ograničavali zbog AirBnB-a. Uvek možeš da iznajmiš sobu negde. Ili pitaš firmu da ti u okviru preseljenja plati hotel prvih mesec dana. E sad za distrikt, teško reći, zavisi šta preferiraš. Mislim da je najbolje da dođeš i odlučiš dok si ovde. To je zaista vrlo lična preferencija. Agenti te obično upoznaju i sa krajem kad ti pokazuju stan. U Singapuru ne postoje geta, nesigurni delovi grada, do svakog kutka postoji prevoz i u odnosu na sve ostalo taxi cene su ok. Stanovi oko popularnih tržnih centara i metro stanica su skuplji. Dužina ugovora je standardna, jedna ili dve godine uz mogućnost produživanja. 8 hours ago, Maric1 said: Što se osiguranja tiče i sada mi kompanija pokriva osiguranje, tako da ću na tome insistirati i u Singapuru, samo me interesuje šta se tu podrazumjeva pod dobro osiguranje😄? Bukvalno moraš da pogledaš polisu. Zubar, očni lekar i trudnoća uglavnom nisu pokriveni. Ako imaš to u polisi i još je globalna (validna i van Singapura) onda si baš ubola dobro osiguranje. Pogledaj koliki su limiti za posete specijalistima i tremane u bolnici npr. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 21 Ćao svima, Muž i ja bismo voleli da se preselimo u Singapur, ali planiramo i porodicu, za šta smo čuli da može da bude nezgodno u Singapuru. Po zakonu Singapura, novorođeno dete treba da ima pasoš u roku od 30 dana od rođenja. Čuli smo da je najbliža ambasada u Džakarti, ali da oni ne mogu da izdaju pasoš iz nekog razloga. Da li neko od vas ima iskustva sa ovim slučajem i ako da, kako ste vi ili vaši prijatelji to rešili? Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites