logo-veci

* Molimo vas da pre dolaska u Putničku kuću pročitate ovaj kućni red i uvek ga imate na umu.*

* Na kraju ove stranice naći ćete i formular za prijavu za boravak u Putničkoj kući. *

 

U kući svako može da ostane pet noći, sa izuzetkom onih koji su dali značajan doprinos KPS-u ili ovom konkretnom projektu.

Budite tihi. Bilo je izuzetno teško pronaći stan u Istanbulu, i zakleli smo se da nećemo praviti nikakvu buku. Nemojte puštati glasnu muziku, vikati ili govoriti preglasno. Ako komšijama damo povoda da se žale, imaćemo velik problem.

Budite posebno tihi na hodniku. Kada dolazite i odlazite, budite veoma tihi u zgradi. Bez glasnog pričanja, vikanja ili pevanja na hodniku. Nemojte lupati vratima.

Nemojte stajati ispred zgrade. Ako komšije vide gomilu stranaca koji dolaze, odlaze i stoje ispred njihove zgrade, mogli bi da se zabrinu. Treba da ostavimo utisak da nas je što manje. Ako nekoga čekate, čekajte na obližnjoj autobuskoj stanici.

Pušenje je zabranjeno, osim na terasi. Nikakva droga nije dozvoljena, naravno. Možete popiti pivo, ali ne smete se napijati. I, molimo vas, ne dolazite u kuću pijani.

Nema žurki, iz gore navedenih razloga. Za takve stvari, tu je obližnji park. Tihe društvene aktivnosti su dobrodošle.

Ako nešto oštetite, odmah plaćate za to. Ostavili smo velik depozit i želimo da nam se vrati.

Sami odgovarate za svoje vredne stvari. Ne očekujemo lopove ili kleptomane, ali za svaki slučaj.

Ovaj projekat finansira se od donacija. Mnogi koji su donirali čak ni ne planiraju da dođu u Istanbul – uradili su to da bi podržali jednu dobru ideju. Donacije nisu obavezne, ali su dobrodošle. Ako ostavite nekoliko evra ili turskih lira, vama to neće značiti mnogo, ali za projekat hoće. Treba plaćati račune – struja, voda, gas – kao i sitne stvari, tipa ulje za kuvanje. Ako želite da ostavite donaciju, obratite se Lazaru ili Marku. Ne brinite ako je vaša donacija simbolična: zrno po zrno.

U Putničkoj kući ne postoje gosti. Svako je domaćin. Zato,
- ako vidite nešto pokvareno, popravite.
- ako vidite da nešto nedostaje (sapun, toalet-papir, ulje, voda za piće, deterdžent), kupite.
- Ako vidite nešto prljavo (WC, kuhinja, kupatilo, podovi, terase), operite.

Postoji jedan zgodan izraz koji smo pozajmili od Rainbow pokreta: “drainbows”. On označava one koji samo uzimaju, ali ne daju – ukratko, parazite. Taj stav apsolutno ne ohrabrujemo. Razmislite kako možete da doprinesete.

Neka kuća bude uredna i čista! Nemojte ostavljati stvari razbacane okolo. Ako neko uđe u stan, treba da vidi čisto, lepo, uredno mesto. Posebno ako vlasnik dođe u nenajavljenu posetu!

Nema kućnih ljubimaca. Psi, mačke, papagaji, ribice – ne dolaze u obzir. Osim papagaja koji govore.

Ako vam neka od ovih pravila budu suviše teška, bićete ekspresno zamoljeni da odete. Nadamo se da ćete uživati u Putničkoj kući, i pomoći nam da damo ovaj mali doprinos globalnoj kulturi putovanja.

Pre nego što dođete:

Molimo vas da se najavite pre dolaska. Kako bismo bili sigurni da imamo dovoljno mesta za vas, a i kako bi neko bio ovde da vas dočeka, recite nam kada planirate da dođete, koliko osoba, koliko noćenja.

Ponesite podlogu i vreću za spavanje. U Putničkoj kući nema kreveta. Samo pod.

Ponesite peškir.

Adresa Putničke kuće neće biti objavljena na internetu. Kada nas obavestite o dolasku, dobićete detaljne instrukcije kako da dođete. Te instrukcije čuvajte za sebe i nemojte ih nigde objavljivati.

Pročitajte kućni red. Ako ne budete poštovali pravila za vreme boravka u kući, zamolićemo vas da odmah odete. Zato je dobro da se sa njima upoznate pre nego što dođete.

Ako vam je potrebno da ostanete duže od pet noći, recite nam to u prijavi, pa ćemo vam odgovoriti da li je to moguće.


Projekat Travel Primer:

Kada se ovaj projekat okonča, želeli bismo da napravimo nešto što smo nazvali Travel Primer. To će biti putnički skrepbuk sa trikovima, savetima, anegdotama, ilustracijama, mapama, i raznoraznim drugim sitnicama. Pozivamo vas da uradite nešto za projekat Travel Primer: zapišite nam svoje omiljene putničke ili autostoperske savete, ili zapišite kratku, zanimljivu anegdotu o nečemu što vam se dogodilo na putovanju (nekoliko rečenica je dovoljno), ili nam nešto nacrtajte, ili ostavite zanimljivu autobusku kartu ili komadić ambalaže iz bilo koje zemlje.

Takođe bismo voleli da napravimo i nekoliko kratkih video snimaka iz Putničke kuće. Ako imate zanimljiv projekat u vezi sa putovanjima o kome biste želeli da pričate, možemo napraviti intervju i objaviti ga onlajn; ako svirate neki instrument, možemo napraviti kratak snimak kako bi naš filmić bio bogatiji ili zanimljiviji.

the travel house


Statistika & sveska za goste:

Takođe bismo voleli da imamo statistiku projekta Putnička kuća. Konkretno, želeli bismo da znamo koliko je ljudi koristilo, odakle su došli, kog su uzrasta i zanimanja, kuda idu posle Istanbula, koliko će dugo ostati na putovanju, da li stopiraju ili koriste neko drugo prevozno sredstvo, itd. Zato ćemo vas zamoliti da se upišete u svesku za goste.