Posle Istanbula i Granade, Putnička kuća seli se u Tbilisi, prestonicu Gruzije. Biće otvorena i besplatna za sve putnike, u periodu od 01.07. do 01.09.2014. U njoj će se sretati putnici iz celog sveta, upoznavati, povezivati, razmenjivati priče, iskustva i veštine. Putnička kuća je mali korak ka izgradnji globalne kulture samostalnih, istraživačkih i kreativnih putovanja, ali i više od toga – korak ka izgradnji kulture solidarnosti i razumevanja zajedničke planete.

U prethodne dve godine, Putničke kuće su ugostile ukupno 443 putnika iz 51 države. Najmlađi gost je imao samo 14 meseci, a najstariji 61 godinu. Pevalo se, učilo, pričalo, kuvalo, pisalo i čitalo, sklapana su nova prijateljstva i obnavljana stara.

Zašto Tbilisi? 

Gruzija je odlična baza za istraživanje regiona. Graniči se sa Turskom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Rusijom. U blizini su Iran i Irački Kurdistan. Preko Kaspijskog mora idu trajekti za Turkmenistan i Kazahstan. 

Na Kavkazu živi mnoštvo naroda, sa svojim posebnim kulturama i jezicima. Tu je ruska republika Dagestan, uz Kaspijsko more, tik do Gruzije. Tu su i Abhazija, Svanetija, Kabardino-Balkarija, Čerkesija, Osetije, Čečenija, Ingušetija. Ukoliko ste mislili da je Balkan iznimno prelepa i opasno složena etnička mešavina, treba da vidite Kavkaz.

Boravak u Putničkoj kući

Državljanima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore ne treba viza za Gruziju, a sem Hrvatske, ni za Tursku i Bugarsku, pa je ceo odlazak (kopnom) visa-free. Državljani Hrvatske mogu dobiti tursku vizu jednostavnim popunjavanjem online formulara po ceni od 20 $, viza se dobija za tri minuta.

Takođe, građanima ovih država omogućujemo duži boravak u Putničkoj kući. Za sve ostale putnike ograničenje je 5 noći, dok je za našijence gornja granica 9 noći.

Bez obzira na to, onima koji su spremni da se više potrude oko kućnih poslova biće omogućen duži boravak u Kući.

Kako stići u Tbilisi?

Opcija ima nekoliko. Neki od naših predloga su:

1. Balkan fleksipas. Za mlađe do 26 godina ova železnička karta košta 53 €, a za starije 88 €. Sa njom možete otići od Beograda do Karsa (grada blizu tursko-gruzijske granice) i nazad. Od Karsa do Tbilisija možete ići autobusom ili autostopom. Više informacija o Balkan fleksipasu za put iz Beograda mogu se pronaći ovde.

2. Pegasus Airlines. Postoje letovi za Istanbul iz Beograda, Sarajeva, Prištine i Skoplja (oko 100 € povratna), a zatim od Istanbula do Tbilisija (oko 150 € povratna). Pored toga, može se odleteti od Istanbula do Trabzona u Turskoj (od 50 € povratna), pa nastaviti stopom ili busom. Iz Zagreba i drugih aerodroma u Hrvatskoj leti Turkish Airlines, ali su cene više (oko 250 € povratna za Istanbul i oko 450 za Tbilisi). Postoji i povratna karta Beograd-Tbilisi (sa presedanjem u Istanbulu), oko 220 €.

3. Autostop. Turska je možda najbolja zemlja na svetu kada se radi o autostopu. Potražite saputnike na forumu. Savetujemo da devojke ne stopiraju same.

4. Kombinacija voz/vlak/autobus od Balkana do Tbilisija. Autobus Istanbul - Tbilisi košta 35 € u jednom pravcu.

5. Wizzair leti na relaciji Budimpešta - Baku (Azerbejdžan). Povratna karta iznosi oko 90 €. Pogledajte kako se dobija viza za Azerbejdžan.

6.  Za one koje privlači srednja Azija, Pegasus nudi kartu u jednom pravcu Istanbul - Almaty (Kazahstan) za 140 €. Tbilisi je otprilike na pola puta od Balkana do Almatija, pa je moguć odlazak avionom i povratak kopnom ili obratno.

Donacije

U prethodne dve godine, novac za obe Putničke kuće prikupljen je putem donacija na našem sajtu i u samoj kući, a troškovi su detaljno prikazani u završnom izveštaju (2012, 2013). Ove godine cilj nam je da sakupimo 3.000 €, koliko nam je, po proračunima u kojima su nam pomogli lokalci, potrebno za stanarinu i troškove za struju, vodu, gas i internet za dva meseca, kao i za osnovne životne namirnice i higijenska sredstva koji će tokom dva meseca biti dostupna svima koji posete kuću. Voleli bismo i da pokrijemo deo putnih troškova onima koji će ići da traže stan i da dežuraju u kući tokom dužeg vremenskog perioda. Osim toga, moramo računati na potencijalne dodatne troškove. U Granadi smo, primera radi, morali da krečimo stan posle dva meseca, što nas je izašlo dodatnih, neplaniranih 400 €. 

Za razliku od prethodnih, ove godine novac će se, osim na našem sajtu, prikupljati i preko sajta Indiegogo. Za Indiegogo smo se odlučili kako bismo došli do više korisnika iz drugih delova sveta. Ukoliko putujete iz Srbije, najbolje je da donirate uplatom u banci ili preko sistema PayPal, kako bismo plaćali manju proviziju sajtu Indiegogo.

Donacija, kao i uvek, nije uslov za korišćenje Putničke kuće; vrata će joj biti otvorena za svakoga ko želi da poštuje izvesna pravila ponašanja. Nije bitno imate li da donirate za ovaj projekat, kao što nije bitno ni da li ćete vi lično zaista koristiti Putničku kuću. Ono što je bitno jeste da svi zajedno napravimo nešto što će pomoći čitavoj zajednici.

Ne svako za sebe i svoju ličnu korist, nego putnici za putnike.

Svi donatori dobijaju simbolične poklone:

1.  10 - 20 €: Zahvalnost na sajtu + bedž

2.  21 - 30 €: Sve to + prišivač za ranac

3.  31 - 50 €: Sve to + magnet za frižider 

4.  51 - 80 €: Sve to + komplet magneta

5.  81 - 100 €: Sve to + A4 travel poster 

6.  101 - 200 €: Sve to + A3 travel poster (umesto A4)

7.  201 - 500 €: Sve to + unikatni ručno crtani travel crtež (umesto štampanog postera)

Postere, bedževe i magnete ilustruju naši ilustratori, kao što su Marica Kicušić, Vuk Palibrk i Uroš Krčadinac. Ovde možete videti kako će to otprilike izgledati - osim unikatnih crteža, koji će biti pravljeni po potrebi.

  bedz magnet maske 

prisivac-tbilisiprisivac2magnet2

Kako uplatiti donaciju?

1. Na račun

Primalac: Klub putnika, Miše Dimitrijevića 1, Novi Sad
Svrha uplate: Donacija za PK
Broj žiro računa: 160 - 931061 – 08
(Banka Intesa)

2. Putem Paypala, klikom na dugme ispod

Donacijom ne pomažete samo Putničkoj kući u Tbilisiju, već činite mnogo više  omogućavate da se ove ideje prošire, da Putnička kuća postane tradicionalni projekat i da Klub putnika postane održiva organizacija.

Više detalja o Putničkoj kući u Tbilisiju, kao i formular za prijave, biće objavljeni ubrzo. Budite uz nas i počnite da se pakujete, kupujete karte i širite mape. Evo i pesme uz koju to možete raditi :)