Međunarodna studentska identifikaciona kartica u mnogim zemljama može biti veoma korisna. Neke zemlje vlasnicima kartice daju popust na prevoz (npr Egipat ili Pakistan - 50% popusta na sva putovanja vozom) ili na ulaznice u muzeje i turističke lokalitete (npr Sirija - 80% popusta za studente).

Najpoznatija međunarodna studentska kartica je svakako ISIC (International Student's Identity Card). Neke zemlje ne daju nikakve popuste studentima, u nekim zemljama EU ne prihvataju ISIC karticu ako niste student iz EU, a u nekim daju popust samo domaćim studentima, ali ne i strancima. ISIC postoji i u varijanti za nastavnike - u kom slučaju se zove ITIC. ISIC kartica važi u 112 zemalja sveta. Spisak ovih zemalja možete pogledati na sajtu www.isic.org.

EYCA (bivši Euro<26) je evropska omladinska kartca i za nju nije neophodno biti student.  Važi do 30. rođendana. Važi u svim zemljama Evrope. O njoj se možete informisati na sajtu www.eyca.org/. Oba navedena sajta omogućavaju pretragu popusta po gradovima i kategorijama (prevoz, smeštaj, ulaznice itd).

ISIC card easy travel card EURO<26 travel card

U Srbiji je u upotrebi i ETC (Easy Travel Card) studentska kartica, koja daje 30% popusta na železnički, i 20-30% popusta na autobuski prevoz (ali ne kod svih prevoznika). Jedina mana Easy Travel Kartice je što je prava umetnost doći do nje - sve su šanse da ih je upravo "nestalo", ili da se "čeka da se doštampa još" itd itd. Za više informacija, pogledajte www.etc.org.rs

U Srbiji postoji i redovna železnička povlastica za mlade do 26 godina. Kupuje se na bilo kojoj železničkoj stanici, potrebna je lična karta i oko 400 dinara (100 dinara uz ISIC ili EYCA kartice), i bude odmah gotova. Sa njom imate popust od 30%, i važi sve dok ne napunite 26 godina. Za starije od 26, cena je 800 dinara.