Zlotske pećine

Zlotske pećine nalaze se u istočnoj Srbiji, na ulazu u Lazarev kanjon. Radi se zapravo o pećinskom sistemu koji se sastoji od dve zasebne pećine, za koje se pretpostavlja da su međusobno povezane: to su Lazareva pećina i Vernikica.

U Vernikici se nalazi najveća pećinska dvorana na teritoriji Srbije. Obe pećine su zatvorene rešetkama, i moguće su samo plaćene posete uz odgovarajućeg vodiča. Međutim, ulaz u Vernikicu je razvaljen, tako da je moguće ući i samostalno. Osvetljenje iz pećine Vernikica je pokradeno, tako da su za obilazak neophodne baterijske lampe.

Ulaz u Lazarevu pećinu košta 200 dinara po osobi, a vodič dolazi oko 9 ujutru i tamo je do kasno po podne. U predvorju pećine izloženi su brojni artefakti pronađeni u pećini.

lazareva pećina ulaz

Lazareva pećina - glavni ulaz

 

Istorija Zlotskih pećina

Za razliku od mnogih pećina u Srbiji, koje su ispitivane još u 19. veku, pećinski sistem poznat pod nazivom "Zlotske pećine" tek je nedavno privukao pažnju istraživača.

Pećine su 1959. godine počeli da istražuju D. Cvetković i B. Marković, da bi ih u periodu od 1960 do 1962. godine istraživao D. Gavrilović.

Konačno, 1978. godine, zaslugom dr. Radenka Lazarevića i speleološke ekipe iz Valjeva, pećine su otvorene za javnost.

 

Kako stići do Zlotskih pećina?

Do Bora se može stići autobusom iz Beograda. Iz Beograda za Bor dnevno ide bar 5 autobusa.

Selo Zlot nalazi se na 18 kilometara od Bora. Do njega se može stići automobilom preko Brestovačke banje.

Od Bora do Zlota dnevno saobraća više autobusa.

Ulaz u Lazarevu pećinu nalazi se pet kilometara od Zlota, pa se do njega lako može stići peške.

Ulaz u pećinu Vernjikica
nalazi se nekoliko stotina metara od ulaza u Lazarevu pećinu. Samo pratite usku betoniranu stazu koja ide uzbrdo.

Odmah pored ulaza u Lazarevu pećinu nalazi se i ulaz u Lazarev kanjon.

mapa lazareve pećine


Mapa Lazareve pećineŠta videti u Zlotskim pećinama?

Zlotske pećine je zajednički naziv za sistem koji sadrži dve pećine, Lazarevu i Vernikicu, koje se nalaze u Zlotskom kraju, u Lazarevom kanjonu. Ovaj pećinski sistem ima ukupno 11 prostorija: Prijemna, Kaskadna, Vilingrad, Koloseum, Mramorje, Gotska Katerdrala, Dvorana Oružja, Venerin hram i Siparska dvorana.

Pećinom Vernikica teče podzemna Lazareva reka. Ova pećina je geološki starija od Lazareve, i i spada u red takozvanih suvih pećina. U njoj se nalaze Prijemna dvorana, Kaskadna dvorana, Visoki kanal, Vilingrad i Koloseum. Prosečna visina u ovoj pećini iznosi 20 metara.

lazareva pećina nakit

Lazareva pećina - pećinski nakit

Najveća pećinska dvorana u celoj Srbiji je Koloseum, sa prečnikom od nekih 60ak metara, i 50 metara visine. Naziv je dobila zbog svog kružnog oblika, kao i pećinskom nakitu koji se u njoj može videti, a koji podseća na izlomljene stubove. Od većih kamenih formacija ovde se mogu videti i Godzila (visine 10 metara), zatim Toran i Vecin Šešir (9.5 metara), Minaret (10.5 metara), Kriva Crvena Kula (visine 18 a širine 7.5 - 8 metara), i Vavilonska Kula (visine 22 metra, prečnika 11 metara).

Gotska Katedrala sadrži neobične kamene ukrase koji podsećaju na arhitekturu gotskih katedrala. Venerin hram ima ogromne pećinske formacije od čistog kvarca, u čijem se centru nalazi Pećinska Venera, 3 metra visok stalagmit koji oblikom podseća na ženu.

U Lazarevoj pećini jedan od najpoznatijih pećinskih ukrasa naziva se Glava bizona. Postoji i pećina slepih miševa, ali je ulaz u nju zabranjen, zbog osetljivosti ekosistema.

Gde spavati kod Zlotskih pećina?

Ispred Lazareve pećine nalazi se livadica pogodna za kampovanje. Jedina mana je što je ovo mesto danonoćno osvetljeno snažnim reflektorima postavljenim na spoljašnjem zidu pećine.

Od livadice kreće viseći most. Kada pređete most, skrenete levo, i stazicom za nekoliko minuta stižete do napuštenog odmarališta. Pored odmarališta nalazi se izvor pitke vode.

Kampovanje je moguće i u dvorištu napuštenog odmarališta, u neposrednoj blizini izvora.