Planina Tara

planina taraPlanina Tara nalazi se u zapadnom delu Srbije, uz reku Drinu i granicu sa Republikom srpskom, zapadno od Užica. Pokrivena je gustom listopadnom i zimzelenom šumom i prostranim planinskim pašnjacima.

Najviši vrh Tare je Zborište, sa svojih 1.544 metara nadmorske visine. Tara je, između ostalog, interesantna zbog svog jedinstvenog biljnog sveta (tisa, zlatna paprat, ciklama, jela, smrča, bukva, bor, javor) a svakako je najpoznatija endemska Pančićeva omorika, koja od celog sveta raste jedino na ovoj planini (uska četinarska biljka, visine do 40 m). Na Tari se nalazi veliki broj sela sa karakterističnim drvenim kućama kosih krovova, a jedna od najvećih atrakcija je svakako i voz-muzej Šarganska osmica.

 

Istorija Tare

Područje na kome se nalazi Nacionalni park Tara, zbog vodenih tokova i drugih prirodnih pogodnosti oduvek je bilo privlačno za život, o čemu govore mnogi lokaliteti i ostaci materijalne kulture iz najstarijih vremena.

kuća proroka tarabića
Kuća proroka Tarabića na Tari

Iz feudalnog perioda na području Nacionalnog parka Tara postoje ostaci gradina u Jagostici i Zaovinama. Očuvani ostaci mogu se videti u Solotuši. Solotuški grad nalazi se na steni iznad Solotuške reke, na uzduznom grebenu zvanom Kulina. Slični i u mnogo manjoj meri sačuvani ostaci, nalaze se na teritoriji šireg podrucja: Pilici, Rogačici i u Staparima iz doba Nemanjića. Nekoliko lokaliteta starih grobalja iz srednjeg veka koja se u narodu najcesce nazivaju grčkim, rimskim ili latinskim, stavljeni su pod zaštitu. To su nekropole u Rastištu, Zaovinama i Perućcu.

Godine 1875, Josif Pančić je u selu Zaovine otkrio specifican cetinar izuzetno lepog izgleda, vretenast, visine do 50 metara koji je po pronalazacu dobio naziv Panciceva omorika. Ovo je endemska vrsta koja raste samo na planini Tari.

Kako stići do Tare?

Do Tare se može doći iz tri pravca: putem Bajina Basta – Kaluđerske bare (16 km), zatim putem Bajina Basta – Perućac - Mitrovac (27km), i putem Kremna – Kaluđerske bare (9 km).

Autobusi iz Bajine Bašte za Kaluđerske Bare saobraćaju celog dana, bar 4 puta dnevno, dok su za polasci za Mitrovac nešto ređi.

Za detaljnije informacije: Autobuska stanica Bajina Bašta, tel. 031 / 865 - 485.

 

Šta videti na Tari?

Najveća atrakcija planine Tare su njene guste listopadne i četinarske šume. Pri šetnji kroz šume obavezno treba obratiti pažnju na čuvenu Pančićevu omoriku, koja se, usled specifičnog izgleda i velike visine, veoma lako zapaža među ostalim drvećem. Najpoznatije izletište, koje se može uzeti kao baza za pešačke ture po okolnim šumama, zove se Kaluđerske Bare, i pogodno je zbog jeftinog smeštaja i jednostavnog dolaska (direktna autobuska linija iz BG).
planina tara
Na planini se nalazi i malo Zaovinsko jezero, nastalo pregrađivanjem gornjeg toka rečice Beli Rzav, locirano u blizini vrha Zborište (1.544 mnv). Samo jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 900 metara, u veoma živopisnom okruženju, a puni se i prazni ogromnim cevima koje dolaze iz jezera Perućac, lociranog 700 metara niže. Zbog toga nivo vode u Zaovinskom jezeru osciluje i do desetak metara dnevno, zbog čega su mu obale od plata. Tokom leta jezero je veoma prijatno za kupanje. Zaovinsko jezero nalazi se 6 kilometara istočno od mesta Mitrovac.

Perućac je turističko naselje udaljeno od Bajine Bašte 13 km, na desnoj obali reke Drine, uz samu granicu sa Republikom Srpskom. U neposrednoj bllzini je velika brana hidrocentrale odakle počinje jezero Perućac, dugačko 54 km.