Suva planina

Suva-planinaSuva planina, jedan od srpskih planinskih bisera, neopravdano zapostavljen u prospektima, toliko pleni svojom neskrivenom lepotom da privlači i turiste van Srbije. Nedaleko od Niša, povezana dobrim autobuskim vezama, Suva planina uopšte nije komplikovana za nalaženje.

Jovan Cvijić je svojevremeno nazvao ’’Alpi na jugu Srbije’’ zbog njenih okomitih stena koje se pružaju na severnoj strani planine. Sa te strane, deluje kao da je isečena od glavnog grebena, na jugu pak je dosta pitomija. O njoj se može ispričati hiljade priča, ali nijedna neće biti dovoljna da dočara planinu na način na koji bismo to uradili kada bi je posetili.

Suva planina je mesto gde je održano prvo godišnje okupljanje članova Kluba putnika Srbije, 2006. godine, odakle postoji putopis.

 

Istorija Suve planine

Istorijski gledano, Suva planina je tu gde jeste hiljadama i hiljadama godina. Jedino što je sigurno i što se promenilo kod nje vremenom, to je njeno ime, i naravno, izgled. Ranije se zvala Kunovica. Razlog – vrlo rasprostranjeno drvo kun, i po njemu dadoše ime planini. Kasnije se dalo novo ime, sadašnje. Razlog – na njoj zaista nema toliko vode. Ona ima neobičan sastav i građu, da stene zadržavaju vodu kao u kakvoj cisterni. Ta cisterna ima nekoliko ’’ventila’’, to su najpoznatije Bojanine Vode, izvorište u Studeni, radon-voda u Niškoj Banji, Rakoš česma ispod Pasarela, izvori u Zaplanjskom kraju itd.

suva planina

Suva planina

 

Kako stići do Suve planine?

U zavisnosti od toga gde se želi ići, pošto se Suva planina pruža u dužini od 45 kilometra i širini od nekih 10 km, obuhvata opštine Niš, Gadžin Han, Bela Palanka i Babušnica. Dolazak do najatraktivnijih mesta na planini je na sledeći način:

  • 1. Niška Banja, svakodnevni gradski autobusi iz Niša na 15 minuta, cena karte je 40 dinara.
  • 2. Zaplanjski kraj (Gadžin Han), jako dobre linije do i kroz Zaplanja sa Nišekspresom. Malo je skuplja karta zato što su to međugradske linije.
  • 3. Divljana (Bela Palanka), saobraća voz i autobus do Bele Palanke, Babušnice i Divljane, nekoliko puta dnevno, cene prevoza su između 200 i 300 dinara. Niš – Bela Palanka je 40 km, a  Bela Palanka – Divljana 5 km.

 

Šta videti na Suvoj planini?

Suva planina ima dosta interesantnih stvari ’’za videti’’. Krenimo od dela planine najbližeg Nišu, pa idemo na istok.

Niška Banja, jedna od najpoznatijih banja Srbije, zaštitni znak joj je hotel Radon i blago-radioaktivna voda koja je dobra za zglobna i koštana oboljenja. trem, suva planina

Iznad Niške Banje se nalazi brdo Koritnjak, geografski početak Suve planine. Do njega vodi obeležena pešačka staza u dužini od 3 kilometra. Potrebno je 45 minuta do sat hoda. Izlazi se na livadu sa koje poleću paraglajderima i na kojoj se održalo svetsko prvenstvo u paraglajdingu pre par godina. Blizu nje je napušteno selo Koritnjak, izvor lekovite vode, kao i česma koju je podigao kralj Aleksandar 1930. godine.

Bojanine Vode, jedno od najčuvenijih izletišta Nišlija. Ima planinarski dom Studenac, u koji se može svratiti posle planinarskih tura. Odmah do njega je i stari planinarski dom koji je izgoreo u požaru. A do njega pak je izvor vode koja je po kvalitetu 2 u Evropi, odmah posle Bečke. To su pokazala sva naučna istraživanja. Sa Bojaninih Voda počinju planinarske ture, najpre do obližnjeg Mosora (984m), zatim do Sokolovog Kamena (1.523 m) i do najviše i najatraktivnije tačke planine – Trema (1.810 m). Sa svih vrhova se pruža fantastičan pogled kako na celu planinu, tako i na okolne planine, pa i pojedine gradove.

Pored Bojaninih Voda se nalazi skijaška staza modernizovana žičarom, gde se okuplja dosta ljubitelja ski sportova u zimskim mesecima.

Divljana, dečje odmaralište. Osnovne škole iz Niškog i Pirotskog okruga tu vode  decu na školu u prirodi, što govori koliko je čisto i zdravo podneblje. 2 kilometra od odmarališta, prema Beloj Palanci se nalazi dosta čisto Divljansko jezero, omiljena ’’meta’’ kupača u vrelim letnjim mesecima. Pored odmarališta se nalazi i Manastir Svetog Dimitrija, jedna od svetinja čije se osnivanje vezuje za IV vek i početke hrišćanstva na ovim prostorima.
bojanine vode
Pasarelo, vrh na 1.523 mnv. Najlepši deo Suve planine. Do njega vodi obeležena planinarska staza dužine 9 kilometra. Polazna tačka je stadion iznad manastira Sv. Dimitrija u Divljani. Potrebno je 4 časa hoda da bi se došlo do ovog vrha. Pasarelo u prevodu znači prelaz, prolaz. Što je i logično, videvši da se preko njega prelazi u Kosmovački kraj. Sa Pasarela se pruža nestvaran pogled na ceo kraj. Naročito je lepo dočekati ovde izlazak i zalazak sunca. Temperaturna inverzija u zimskim i u letnjim mesecima nikoga ne ostavi ravnodušnim.

Gde spavati na Suvoj planini?

Suva planina ima puno mesta za noćenje. Izdvajamo najvažnije, hoteli i privatan smeštaj (oko 4-5 evra) u Niškoj Banji, planinarski dom u Donjoj Studeni (oko 2 evra), planinarski dom Studenac na Bojaninim Vodama (od 5-7 evra).

Hotel Trem
u Donjem Dušniku, dečije odmaralište u Divljani, planinarski dom Čika Dane na Pasarelu (u fazi rekonstrukcije, postoji mogućnost smeštaja do 10 ljudi).suva planina

Suva planina, uspon na Trem