gradac-rekaGradac

Gradac je reka koja izvire u podnožju planine Povlen, i teče sve do Valjeva, gde se uliva u Kolubaru. Gradac se često pominje kao najčistija reka u Srbiji. Kanjon reke Gradac dugačak je 22.7 km od izvora do ušća.

Kanjon reke Gradac prohodan je celim tokom, ali je povremeno potrebno pregaziti reku. Za odlazak na Gradac idealni su letnji meseci, jer je voda veoma hladna. Reka na više mesta pravi manja ili veća jezerca u kojima je moguće kupanje.

Polazna tačka za obilazak reke Gradac je manastir Ćelije, do kog vodi asfaltni put iz Valjeva. Na obali postoji više mesta pogodnih za kampovanje.

Za prolazak kroz ceo kanjon potrebno je više puta pregaziti reku. Najbolja mesta za kupanje nalaze se nizvodno od manastira Ćelije.

Voda iz reke je veoma čista i odlična za piće. Naravno, to ne važi za delove koji se nalaze mnogo nizvodno od manastira, u blizini Valjeva.

Kako stići na Gradac?

Manastir Ćelije je najbolja polazna tačka za istraživanje kanjona reke Gradac. Manastir se nalazi oko 5-6 km od Valjeva, tako da je jedna od opcija za stizanje do reke Gradac - peške iz Valjeva.

Bilo da idete peške ili kolima, put je asfaltiran i dobro označen brojnim tablama na kojima piše "manastir Ćelije."

Druga pešačka varijanta je da iz centra Valjeva jednostavno krenete da pratite Gradac uzvodno. Polazna tačka može biti nova bela crkva u centru grada. Ako idete sasvim polako, stići ćete do manastira Ćelije za tri do četiri sata.

Postoji i redovna autobuska linija Valjevo-Gradac.

Još jedna opcija za stizanje na Gradac jeste taksi iz Valjeva. Vožnja taksijem u jednom pravcu, do manastira Ćelije, košta oko 300 dinara.

gradac

Gradac - šta videti i raditi?

Gradac je reka koju je najbolje otkriti tako što ćete pratiti njen tok i, verovali ili ne, hodati kroz nju. Možete se opredeliti da ceo tok pređete gazeći kroz vodu, ili da hodate obalom, uz česta (neophodna) prelaženja preko gazova, jer staza ide čas jednom, čas drugom obalom. Zbog toga nemojte zaboraviti da ponesete papuče, po mogućstvu neke koje se neće odmah raspasti.

reka-gradac

U suštini, na Gradac možete otići da biste se kupali, kampovali, uživali u prirodi hodajući kroz kanjon, a najbolje sva tri. Kanjon je dug dvadesetak kilometara i izuzetno prohodan, bez ijedne veće prepreke ili ozbiljnije uzbrdice, tako da za prolazak nije potrebna ni neka posebna kondicija, ni oprema (osim već pomenutih papuča, peškira i kupaćeg).

Manastir Ćelije je zgodna polazna tačka za istraživanje kanjona, jer u njegovoj neposrednoj blizini postoji nekoliko dobrih mesta za kampovanje. Kada prođete pored manastirskog parkinga, stazom koja vodi nizbrdo, i siđete do reke, možete ili levo (uzvodno) ili desno (nizvodno).

gradac

Ukoliko pođete uzvodno, odmah nailazite na etno kuću, koja predstavlja i mali restoran. Nekoliko stotina metara dalje nalazi se prostrana šljunčana plaža, pogodna za kampovanje i loženje vatre.

gradac

Dalje možete ići stazom koja vodi obalom reke, ili hodajući kroz vodu, ili kombinacijom ova dva načina. Usput ćete naići na nekoliko kuća, i na nešto što liči na ugostiteljske objekte (nismo se preterano interesovali). U zavisnosti od tempa, za dva do tri sata stići ćete do izvora. Reka se proteže i nekoliko stotina metara iza izvora, ali je u pitanju mrtvaja tj. stajaća voda.

Ukoliko od manastira pođete nizvodno, stići ćete do najboljih mesta za kupanje, na kojima je voda dovoljno duboka da se može plivati. Što dalje odmičete, jezerca koja Gradac pravi postajaće sve dublja, ali i sve manje čista. I u ovoj varijanti moraćete više puta da pregazite reku. Na desnoj obali postoji šumska staza koja se penje uz ivicu kanjona, tako da je to suvlja varijanta.

U nastavku ćete naići na jednu veliku livadu pogodnu za kampovanje, zatim na Degurićku pećinu (iz pećine izvire ledena voda, i ne deluje da bi se bez opreme moglo ući dublje od par desetina metara), a zatim i na asfaltni put, konjički klub, nekoliko restorančića itd. Taj asfaltni put odvešće vas do centra Valjeva.

gradac

gradac reka