Gori, mesto gde je rodjen drug Dzugashvili, poznatiji pod svojim revolucionarnim nadimkom Staljin (stal = chelik), verovatno je poslednji gradic na svetu koji predano neguje kult ovog "velikog coveka". Najveci bulevar je "prospekt Stalina", sa monstruoznim muzejom Staljina, u cijem kompleksu je i njegova rodna kuca, prenesena iz sela u kome se nekada nalazila. Muzej je prilicno zanimljiv, doduse ako znate ruski, posto su sva objasnjenja na ruskom i gruzijskom. Na glavnom trgu je divovska Staljinova statua, bas ispred gradske kuce.

Pitao sam zenu koja radi u muzeju, kako se njoj cini, da li je drug Chelichni bio "plohi ili horoshii chelovek?" - odgovor je, naravno, da je bio dobar, najbolji... a izvinite, reko', cuo sam da je pobio tamo neke ljude... "ah", kazhe gospodja, "imao je on svoje bubice, niko nije savrsen... ali morate priznati da je dobio rat i izgradio transsibirsku prugu, itd itd..."

Dedica kod koga smo, za 1.5 evro, odseli, bio je veoma radoznao u pogledu toga da li "kod vas, v Serbii, Stalina uvazhajut ili ne uvazhajut?" a kasnije se raspricao kako je nekada ceo svet drhtao pred jednim Gruzinom, koji je od malog coveka postao predsednik najvece sile na svetu i u slast smozhdio Hitlera... a imao je tri ucenika... "Mao kitajski, Kastro kubanski i Tito jugoslavski" - eto, pa vi vidite.

Inace, u muzeju se ne pominje cuveni "teror" i "chistke". Jedina diskriminisuca stvarcica na koju sam naishao jeste Lenjinovo pismo u kome se kazhe da je "Stalin ochen grub" i da ga treba smeniti i na njegovo mesto postaviti nekog razumnijeg. Osim toga, sve ostalo u muzeju, kao i u celom gradicu Gori, govori samo o nekadasnjoj slavi i velicini.

Eto, takav je chovek bio drug Chelichni.

Naravno, imajuci u vidu bedu u kojoj trenutno zivi ova nacija izuzetno obrazovanih i nekada imucnih ljudi (Gruzija je bila najbogatiji deo SSSR-a), ne mozemo im zameriti selektivno secanje koje im, na kraju krajeva, omogucava da bar na trenutke zatvore ochi pred svojim svakodnevnim nesrecama i podsete se nekadasnje slave i velichine...